Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zúfala

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.Prosím Vás o radu.Mám 38 mesačného syna je strašne aktívny vždy robí to čo nema a keď ho aj upozornim 3 krát aj tak to robi.Ako mu vysvetliť ža to nemá robiť?Niekedy sú dni keď už je taký aktívny že sa mu niečo stane aj 3 krát za deň má nejaký banalný úraz.Celý deň je von,behá po záhrade, vozí sa na motorke proste je stále v pohybe nemôžem ho nechať ani chvíľu sameho lebo vždy niečo vyvedie.Cez deň nespí ani keď si ľahnem s ním ale večer chodí spať o 18:00.Je takato aktivita dočasná alebo trvala?Ako to riešiť?Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Niektoré deti sú na pohľad veľmi aktívne, ale s vyzrievaním nervovej sústavy sa postupne upokoja alebo spomalia, aspoň v porovnaní s týmto obdobím. Sú postupne schopné sa viac stíšiť, sústrediť, zostať pri jednej veci... No zvyčajne sa tento "vytúžený" stav dosiahne až okolo šiesteho roku alebo aj neskôr, najmä u chlapcov.
    Dá sa ale myslieť aj na zvýšenú aktivitu, ktorá bude pretrvávať, no to sa nedá jednoznačne určiť teraz, ale až postupom času. Ak by sa to ale aj dalo naisto potvrdiť už teraz, aj tak vám to moc nepomôže. Nadmerne aktívne deti sa medikujú, teda dostávajú lieky, no najmú staršie deti a v situáciách alebo obdobiach, kedy je to naozaj neúnosné.

Podobné otázky

  • Lieky

    , Autor: Veroni_ka

    Dobrý deň cchem sa opýtať na jednu vec uz 2,5 roka pociťujem od spodu svrbenie užívam ústne aj vaginalne probiotika doktorka mi predpisuje antibiotika macmirror ústne a prestrieda sa to obcasne s polygynaxom pripadne predpise macmirror tabletky do posvy sú tieto lieky správne nasadené na tento druh baktérií ?ci treba začať s inou účinnou látkou keď mi nezaberaju lieky ? Už dlho som nemala predpísané antibiotika vkladám si tam probiotika dlhší čas ale žiadna zmena s výsledkov a podla kutivacneho vyšetrenia tam vidí ktoré antibiotikum je účinné presne na tuto baktériu? A podľa citlivosti sa zameriava ktoré mi ma predpisat ?lebo už som s toho zúfalá mam pocit ze mi predpise tie isté ktoré mi vôbec nepomáhaju mam s nou prebrať iný postup a inú liečbu nasadiť ? Alebo viete mi poradiť čo s tým ? Už je to dosť dlha doba nedá sa s tým fungovať v bežnom živote ale aj intímnom opýtam sa ešte s manželom nemavame koli tomu ani intímny styk keby sme to skúsili s ochranou takou bez obsahu latexu lebo ochrana mi tiež zle robí chytí odomna streptokok aj ked by sme použili ochranu ? Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže som nevidel výsledky kultivačných vyšetrení, ani nález, ani nepoznám všetky informácie a okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Nevylučujem však, že sa u Vás jedná o bakteriálnu vaginózu, teda o premnoženie bakterií, ktoré sa v pošve vyskytujú bežne, ale poruchou pošvovej mikroflóry dôjde k ich premnoženiu a vzniku ťažkostí. Podľa výsledku citlivosti na vykultivované baktérie sa nasadzujú vhodné preparáty antibiotík. Pri ťažkostiach, či počas obdobia liečby je vhodné dodržiavať pohlavnú abstinenciu. Odporúčam pri pretrvávaní ťažkostí navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť a preberie s Vami možný a najvhodnejší postup.

  • Močové cesty

    , Autor:

    Dobrý deň. Moj problém sa ťahá už rok. Pred rokom som dostala bakterialny zapal moč.ciest. Nasadili mi ATB, no problémy neprestali, hoci moč bol vraj čistý. V pošve i moč. Cedtách sanašli bakterie: e coli, zlatý stafilokok. Tak dalšie ATB. Toto sa opakovalo 3/4 roka spolu s vysokymi leukocytmi. Po pol roku, cize od januara 2023 ma začalo boliet v malej panve pri chodzi, akoby mi daco zavadzalo..., pri sedeni, az rezava bolest, a pri ceste v aute po nerovnom terene. Asi v maji konecne zapal ustupil, no bolenie na konci močenie ďalej pretrvávajú i bolesti v panve, akoby medzi pošvou a moč.rurou. boli mi aplykovane vyplachy moč.mechura, prerusenie zrastov brusnej steny o maternicu. No bolesti stale pretrvavaju.....už som zúfala. Vyskusala som uz rozne bylinkove preparaty, vybrals kooec ATB pocas roka. Teraz robim sedavý kupel,uzivam kapucinku pijem hodne cajov. Uz fakt neviem na koho sa onratit, co ešte vyskusat, aby som sa zbavila bolesti. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek obsiahlemu opisu mi nie sú známe výsledky vyšetrení, USG nálezy, ani ďalšie okolnosti, napríklad rozrušovania zrastov, či máte potvrdenú endometriózu, či u Vás boli realizované rozšírené vyšetrenia na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy, ... Príčin Vašich ťažkostí môže byť naozaj viacero. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Dôležité je udržiavať správnu vaginálnu mikroflóru. Ak ešte nemáte vyskúšané vaginálne výplachy (Clogin, Rosalgin), ako aj vaginálne probiotiká, je vhodné ich vyskúšať.

  • UPT

    , Autor: Daja1990

    Dobrý deň pán doktor. Moja otázka bude asi mierne nezvyčajná ale chcela by som vedieť Vás názor na jednu vec… mám mojim gynekológom potvrdené tehotenstvo (8tt), od mojej poslednej návštevy u neho sa ale veľa veci zmenilo a v mojom súkromnom živote sa udiali zasadne zmeny. Budúci týždeň som objednaná na UPT… mám už dve deti, a rozhodla som sa takto keďže by som s deťmi zostala sama. Môj pán gynekológ je dosť kresťansky založený a jeho sestrička za ním nezaostáva. Viem že je to moje rozhodnutie( a naozaj nebolo lahke ) ale chcela by som vedieť či nie je čo i len mala možnosť že by som k doktorovi po tomto zákroku šla s tým že som začala krvácať samovoľne… takto, je po tomto zákroku poznateľné že som ho podstúpila? Alebo ak by som sa ,, nepriznala” môj gynekológ to bude vidieť? … nechcem aby to vyzeralo že potrebujem klamať ale som zúfalá z tejto situácie a nemám sa na koho obrátiť , mám traumu z toho čo má u neho čaká ak mu budem musieť priznať čo sa stalo… alebo je potrebná návšteva gynekológa po tomto zákroku ak nebudú žiadne komplikácie? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, stále je v platnosti legislatíva SR, v ktorej sú zakotvené aj podmienky umelého prerušenia tehotenstva. Ak spĺňate všetky zákonom stanovené podmienky, máte na to právo. Je to Vaše plné rozhodnutie a Váš obvodný gynekológ Vás má poučiť, ale rozhodnúť sa musíte sama. Nesmie na Vás byť vyvíjaný žiadny nátlak. Po zákroku nie je rozoznateľné, či ste podstúpili umelé prerušenie tehotenstva alebo revíziu dutiny pri spontánnom potrate. Jedná sa prakticky o ten istý zákrok s rovnakým priebehom aj trvaním.

  • Nestanovena diagnoza

    , Autor: AnnB234

    Dobry den prajem, mam dlhodobo problemy po vykonani malej potreby. Vzdy citim neprijemny pocit rezania trva 15-20 minut prejde a opatovne to zacne po dalsej potrebe. Bola som na kompletnych urologickych testoch aj steroch z mocovej trubice kde bol pritomny lactobacilus vaginalis , gynekologicke vytery na mykoplazmy, ureaplazmy, chlamydie, kvapaku, trichomoniazu, gardnerellu vsetko negativne. Vo vytere pritomny stretococus viridans a enterokok faecalis. Neviem kam sa mam este obratit ani gynekolog ani urobol mi nevedia prist na pricinu rezania po vykonani malej potreby. Som uz zufala z toho a neviem ako dalej na ake vysetrenie ist alebo preco sa to deje.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, enterococcus faecalis sa Vám dostal do pošvy pravdepodobne zanesením z konečníka. Skúste si dlhodobo realizovať kúru vaginálnymi probiotikami. Skusmo by sa mohol skúsiť užiť Monural, čo sú jednorázové antibiotiká na močové cesty. Odporúčam tiež dostatočnú hydratáciu, aspoň 2 - 3 litre tekutín denne, aby moč nebol koncentrovaný. Takto sa Vám bohužiaľ neviem viac a bližšie objektívne vyjadriť.

  • Ecoli

    , Autor: Lukas

    Ďakujem za odpoveď pán doktor áno mám ecoli aj v močovej trubici mohla by som si ecoli preliečiť aj zinnatom500.to sú asi jedine antibiotiká ktoré nemajú až tak zlých vedľajších účinkov alebo teda ak by ste mi mohli poradiť čo by aké antibiotiká som mohla.prrtoze vraj okrem biseptolu na iné antibiotiká vraj by som musela podstúpiť infúzny liečbu.som už zúfalá

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je citlivosť vykultivovanej E. Coli na cefuroxím, čo je účinná látka daných antibiotík, môžete užívať aj Zinnat.