Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • škôlka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť, mam 3,5ročného syna,ktorý začal v septembri 2008 navštevovať škôlku. Nechodil tam veľmi rád, ale šiel a neplakal. No keďže začal byť často chorý,tak bol viac doma ako v škôlke. V januári, keď asi po mesačnej pauze išiel znova, tak preplakal aj celý deň a keďže opäť ochorel a narodilo sa nám bábätko,tak som ho nechala doma, aby nenosil domov bacily. Teraz je zdravý a mala som v pláne od mája ho dať opäť do škôlky, no on nechce o škôlke ani počuť. Snažím sa ísť von vtedy, keď idú aj škôlkari, že pôjdeme s nimi a budem s ním, ale on sa nechce k ním ani priblížiť. S inými deťmi sa hrá. Tak som sa rozhodla, že ho od mája ešte nedám, lebo potom budú opäť prázdniny a od septembra by si zvykal od znova. Ale uvažujem, či ho od septembra dávať, či si ho nenechať doma. Pýtam sa, prečo ho mám trápiť, keď tam nechce chodiť a môže byť so mnou doma, ale na druhej strane si kladiem otázku, či by sa v škôlke viac nevyvíjal, či sa tam viac nenauči. Manžel chce, aby v septembri šiel, no ja neviem, čo robiť. Ja by som ho asi radšej nechala ešte rok doma. Poraďte mi prosím, ako sa rozhodnúť. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Výhodné je, že do tej škôlky ísť nemusí. Povinná je škôlka až posledný rok pred nástupom do školy. A to sa zrejme odvíja od toho, že to stačí, aby sa dieťa pripravilo na prechod do školy.
    Pokojne nechajte dozrieť čas aj vaše rozhodnutie. Pokračujte v chodení za škôlkármi, no chodievajte len okolo, nenúkajte mu, aby išiel za deťmi. Ak prejaví záujem a bude sa chcieť s nimi alebo pri nich pohrať, podporte ho.
    Skúste porozmýšľať o tom, čo by tak mohol stratiť a čo získať, keby chodil do škôlky a čo stratí a získa, ak ostane doma a bude s vami. Spíšte si zoznam a "meditujte" nad ním, pokúste sa nazrieť na všetky veci, ktoré si vypíšete, z rôznych uhlov pohľadu. A postupne sa dopracujete k nejakému rozhodnutiu.
    A možno váš syn za tých pár mesiacov bude schopný bez väčšieho zaváhania nastúpiť do škôlky a nebude treba nič riešiť.

Podobné otázky

  • Leukocyty a dusitany v moči

    , Autor: Ekep

    Dobrý deň pán doktor,
    Som v 27tt a aktualne sme prekonali školkarskú silnejšiu virózu horných dýchacích ciest. Brala som moč na diabetológiu nakoľko mi vyšla tehotenská cukrovka. S testovacím papierikom som doma zistila, že mám najvyššie leukocyty a dusitany. Môže to byt spôsobené virózou? Lebo problemy pri močení nemám žiadne a neviem, či to počká do dalsej poradne alebo mám to riešiť hned. Bojím sa len či to nejakým sposobom neubližuje bábätku.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, moč je odpadový produkt, takže sa v ňom bežne nachádzajú odpadové produkty. Prítomnosť dusitanov v moči je nepriamym dôkazom prítomnosti baktérií v moči, rovnako tak aj prítomnosť leukocytov v moči môže naznačovať infekciu močového traktu. Na tehotenstvo to nemusí mať žiadny vplyv. Zvýšte príjem tekutín a odsledujte si to. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak nemáte žiadne ťažkosti, nemusíte to riešiť okamžite. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne obvodného lekára, ktorý Vám vie vyšetriť cievkovaný moč.