Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • problém

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Obraciam sa na Vás s otázkou. Mám brata, ktorý má čoskoro 16 rokov.Naši rodičia si už s ním nevedia radi a maju obavy čo bude ďalej. Takže poporiadku. Ešte ako dieťa, keď začal chodiť do školy a naučil sa čítať, začal s tým, že už do školy chodiť nebude. Mamka sa mu do tretieho ročníka venovala,( v učení) . Teraz chodí na SŠ, ktorú si sám vybral, lebo počítače ho bavia, ale taktiež vôbec nemá záujem o školu a učenie.Jeho prospech je zlý a to je ešte len v prvom ročníku. Ako chlapec(ososba) je skôr tichý, nie je žiadny "hulvát" a aj učitelia tvrdia, že nemajú s ním problémy. Je aj dosť lenivý, pohodlný a naši sa obávajú ako bude ďalej žiť....Môžte nám poradiť čo ďalej??? Ďakujem pekne za vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Rozhodne by rodičia mali vyhľadať odbornú pomoc (napr. centrum pedagogicko - psychologického poradenstva a prevencie vo vašom okresnom meste), aby sa zistilo, či nemá nejaké špeciálne "školské" problémy, ktoré mu bránia v dosahovaní dobrých školských výsledkov, prípadne či nemá ťažkosti iného druhu.

Podobné otázky

  • Hormonálna nerovnováha, priberanie

    , Autor: Aniko23

    Dobrý deň Pán doktor. Písala som vám ohľadom hormonálne nerovnováhy po vysadení antikoncepcie a následnom začatí diéty Natur house. Moja gynekologička má tak plné termíny, že ma objednala až za mesiac. Tak som vás chcela poprosiť o radu akú antikoncepciu by ste mi poradili prípadne nejaké vitamíny? Idem "vyskočiť z kože" váha narastá a neviem ovládať svoje hormóny cítim sa z toho zle... potreboval by som niečo dočasne na hormóny a chudnutie... prípadne aká antikoncepcia by mi najlepšie sadla aby som si vedela online vypýtať recept? Mám 29 rokov takže menopauza to nebude. Ďakujem pekne za pomoc ????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som Vám už písal, je najskôr potrebné zistiť príčiny priberania. Nemusí sa vôbec jednať o gynekologický problém. Naslepo, skusmo predpísaná hormonálna antikoncepcia Vám môže ešte viac uškodiť, či skomplikovať stav. Vhodné je doplniť endokrinologické vyšetrenie. Váš obvodný gynekológ Vám môže realizovať hormonálny profil a na základe toho určiť ďalší postup. Takto sa Vám však naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Hormonálna nerovnováha,priberanie

    , Autor: Aniko23

    Dobrý deň. Pán doktor mám taký problém, že som pred tromi mesiacmi začala s diétou natur house, kde mi bolo doporučené vysadiť po 5 rokoch antikoncepciu nakoľko mi vraj zadržiava veľa vody v tele...no od kedy som ju vysadila a po neúspešnej diéte skončila aj s ňou,tak aj napriek zdravej strave a cvičeniu som začala veľmi rýchlo priberať aj 2-3kg za týždeň... mám 29 rokov a už posledné dva týždne sa cítim úplne zle som bez nálady, mám dosť veľké výkyvy nálad a neviem čo sama so sebou... mám pocit, že to postupuje až do depresií...ani po troch mesiacoch sa mi hormóny neustálili a mám nepravidelný menzes s tým, že niekedy aj tri krát do mesiaca...vedeli by ste mi prosím nejako poradiť? Moja gynekologička má momentálne dovolenku... chcela by som hlavne dať dokopy hormóny a váhu pretože sa mi zdá nech robím čokoľvek nič mi nezaberá...okrem iného som bola u obvodného a z preventívnej prehliadky mi povedal, že mám všetko ok ...tak neviem, či sa mi toto všetko dá dokopy ak začnem brať opäť antikoncepciu alebo čo by ste mi poradil? Ďakujem pekne ????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, priberanie 3kg za týždeň v poriadku nie je. Vhodné by bolo doplniť endokrinologické vyšetrenie. Dá sa uvažovať aj o opätovnom nasadení hormonálnej antikoncepcie, je však potrebné vylúčiť, či zistiť príčiny priberania. Nemusí sa vôbec jednať o gynekologický problém, Váš obvodný gynekológ Vám však môže realizovať hormonálny profil a na základe toho určiť ďalší postup. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Plodné dní

    , Autor: Strom

    Dobrý deň,

    chcela by som sa opýtať počas plodných dní som mala 2x pohlavný styk s dvomi mužmi. S prvým sme použili kondóm bol celú dobu dobre nasadený a chlap sa dokončil mimo a vyzeralo to, že kondóm je nepoškodený čiže by sa z tohto princípu nemalo nič stať nie ? Pretože s druhým som mala prerušovanú súlož, keďže pripadne tehotenstvo by nebol problém. Pointa tejto otázky znie, že keď sme použili kondóm a dokončenie bolo mimo (rukou) nemala by tam byť žiadna šanca na otehotnie ?

    Ďakujem, za odpoveď. S pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu chráneného pohlavného styku je tehotenstvo veľmi málo pravdepodobné.

  • Očkovanie a tehotenstvo

    , Autor: Nika8888

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či sa môžem dať zaočkovať na čierny kašeľ a tetan aj keď plánujem v najbližších dňoch otehotnieť. Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevidím v tom problém, aby ste ste boli zaočkovaná. V niektorých krajinách je očkovanie proti tetanu a čiernemu kašľu povinné počas tehotenstva.

  • Bolesť prsníka pri dotyku

    , Autor: Luculka

    Dobrý deň idem sa vás spýtať som tesne pred menštruáciou a boli ma na dotyk pravy prsník nieje to moc strašné žeby sa to nedalo vydržať ale cítim bolesť keď sa ho chytím. Nikdy som stým nemala problém vždy ma boleli dva prsníky keď som mala dostať menzes ale teraz ma bolí jeden ale iba na dotyk. Môže to byť tým že mám čoskoro dostať menštruáciu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevylučujem, že sa jedná o prejav PMS (predmenštruačného syndrómu) a po začatí menštruácie ťažkosti vymiznú. Odsledujte si to. Ak budú bolesti prsníka pretrvávať aj po skončení menštruácie, bude vhodné navštíviť Vášho obvodného gynekológa.