Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Opatrovatelka,skolka- ani to ani to

    , Autor: arian

    Prosim Vas o radu.Uz nevieme s manzelom ako dalej.Mame 4,5 rocneho syna, ktory odmieta chodit do skolky ako aj k opatrovatelke.Zijeme v zahranici a tu to funguje tak ze ak je dieta v skolke moc placlive tak zrusia zmluvu, pretoze drazdi ine deti. Tak sme si nasli opatrovatelku ktora ma 3 vlastne male deti a jednu neter.1,4,6,4rocne.Skoncili sme tak ako aj so skolkou.Odmieta chodit aj tam.Doma nam slubi ze pojde a ako nahle pride prenho opatrovatelka zacne plakat a ona ho odmietne zobrat. Vyjadrila sa ze ho nechce trapit. Skusali sme to prozbami,slubmi, zakazmi, zobrali sme mu hracky, ma zakazane rozpravky. Nepomohlo nic.Ano jetam jazykova bariera, nevie dobre jazyk ale co to uz vie.Par dni bolo ok a teraz zasa toto.Uz nevieme co mame robit.Potrebujem nastupit do prace na sest hodin.Syn tam zatial chodil na 4 hodiny od buduceho tyz. sme chceli na 6,ale takto to vobec neprichadza do uvahy. Ked je u nich pekne sa hra, niektore dni si trochu poplace ale vadcinou je to ok,az teraz po mesiaci toto.Do skolky chodil s prestavkami pol roka a plakal takmer stale.Pani je velmi mila, mlada a velmi ma rada deti.V nej chyba urcite nebude.Prosim Vas skuste nam nejako poradit,lebo je to velmi tazke.Napisala som tto chaoticky viem,ale uz som s toho dost rozrusen.Prave tam zasa odmietol ist...Vopred Vam dakujem za akukolvek pomoc,radu. Dakujem..... Arian

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Možno by ste nejaký čas mohli chodiť s ním, aby sa "pod vašimi krídlami" lepšie prispôsobil novému prostrediu. Pár dní by ste tam mohli byť spolu celý čas, neskôr by ste tam s ním mohli stráviť niekoľko hodín a postupne uberať z času, až by chodil iba sám.
    Niekedy je ale pre dieťa ťažké odlúčiť sa od matky alebo rodičov a nemusí tam byť ani jazyková bariéra. Niekedy trvá aj niekoľko mesiacov, kým sa dieťa zmene či novej situácii celkom prispôsobí.
    Rozhodne to ale neriešte zákazmi a inými podobnými opatreniami. Dieťa má právo cítiť sa zle v novej situácii, má právo vyjadrovať, čo cíti, napríklad, že sa cíti byť ohrozené, má strach a podobne. Skôr mu vyjadrite pochopenie, že sa bojí, že viete, že je to ťažké, že dúfate, že to postupne zvládne a podobne.
    Niekedy môže dieťaťu pomôcť, ak zostáva doma a opatrovateľka chodí k nemu domov.