Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,252 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • dvojjazycna vychova

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mam 29-mesacnu dcerku,s ktorou spolu s manzelom byvame v zahranici(usa),a napriek tomu,ze je velmi vnimava a ucenliva,nechce komunikovat vo vetach(ani v dvojslovnych).Ma k dispozicii mnoho anglicky hovoriacich hraciek a naucnych Dvd-ciek,a velmi uprednostnuje anglictinu pred slovencinou,aj ked sa s nou snazim vela rozpravat a obmedzujem jej pozeranie tv.V anglictine ovlada uz celu abecedu,cisla takmer do 20,zakladne tvary i fafby, a ma velku slovnu zasobu aj peknu vyslovnost.Ak si nieco pyta,tak len pomenovanim predmetu v anglictine alebo gestikulaciou.Zacali sme u nej taktiku"ak nepovies,nedostanes",lebo ak chce,vie pekne vyslovit aj v slovencine,ale len na nase naliehanie a potom sa vacsinou hneva.Neviem,ci je to len obdobie vzdoru,ktore prejde,alebo tym,ze pocuje dva jazyky naraz ,malo konverzacie alebo problem....Prosim poradte ako postupovat. Dakujem, Monika.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Ak si s ňou veľa čítate, dostatočne sa rozprávate alebo jej popisujete, čo práve robíte, čo je naokolo (na vychádzke), mohla by mať dostatočný prístup k slovnej zásobe. To, že ešte nepoužíva vety, je zrejme spôsobené tým, že nie je ešte zrelá a potrebuje čas, aby jej nervová sústava dozrela a ona mohla hovoriť vo vetách.
    Podporujte jej kontakty s inými deťmi, lebo pri vás potreba hovoriť nemusí byť taká silná, lebo vy viete aj bez slov, čo potrebuje - aspoň zväčša. Vzťahy s inými deťmi ju budú vyzývať, aby sa usilovala tvoriť aj vety, bude ju stimulovať v používaní jazyka, reči.
    Do rozprávania ju nenúťte príliš, občas to skúste, využite skôr rôzne hry so slovami, rečňovánky, krátke básničky, veršíky, pesničky, ktoré jej hovorte či spievajte alebo ich hovorte a spievajte spolu.