MUDr. Lenka  Reismüllerová

Poradňa gynekológa

MUDr. Lenka Reismüllerová

Počet otázok: 4437

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Lenka Reismüllerová, ktorá pracuje na II.Gynekologicko-pôrodníckej klinike v Bratislave a súčasne pôsobí v Centre asistovanej reprodukcie ISCARE Bratislava.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.


Poradňa gynekológa je pozastavená. Ďakujeme za pochopenie.

Témy
Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta MAMA a ja! Registrácia
Odkaz na otázku

rezonancia a teliesko

Katka, 03.02.2014 (08:10)
Dobrý deň , prosím Vás môže absolvovať žena s vnútromaternicovým telieskom magnetickú rezonanciu? Termín na vyšetrenie MR mám za 10 dní. (Teliesko inak nemám v pláne si ho dať vybrať lebo mám ho len 10 mesiacov a som si zaň zaplatila tak nech už za tie peniaze poslúži aspoň 5 rokov). ďakujem za dopoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
vnútromaternicové telieska sa obvykle vyrábajú z neferomagnetického materiálu, preto by magnetická rezonancia nemala byť pre vás problém.
Odkaz na otázku

vyrazne sinistroponovany uterus

Paula, 01.02.2014 (11:14)
Dobrý deň pani doktorka. Pred mesiacom som vám písala ohľadom toho, že idem na 3D ultrazvuk pre podozrenie uterus duplex. Ona vizualizuje len jednu maternicu.
Gyn. sono:
Uterus v hyper RVF 66x33mm, 5/2 tripleline, uterus je výrazne sinistroponovaný, vizualizujem jednu maternicu.
Ov. vpravo - 27x26 mm, folikul 10mm
Ov. vpravo - 28x18mm
C.D. bez voľnej tekutiny

Prosím vás, obávam sa toho, že moja maternica je veľmi vľavo - hrozia nejaké riziká pri otehotnení, resp. donosením plodu? Ostatné sono výsledky sú ok? Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
poloha maternice viac vľavo je niekedy daná, a jej poloha sa môže zmeniť až pôrodom, prípade môže byť spôsobená organicky (to zanmená vytvorenými zrastmi, cystami či myómi, prípadne útlakom okolitých orgánov). Čo sa týka prognózy otehotnenia či donosenia plodu závisí to od príčiny tejto polohy, ak žiadna príčina neexistuje,tak nie je dôvod sa znepokojovať. Ostatné výsledky sú v poriadku.
Odkaz na otázku

otehotnenie a Inofolic

neviem, 30.01.2014 (22:05)
Dobrý deň, chcem sa opýtať, či by mi mohol pomôcť Inofolic na otehotninie. Manžel bol 3 x na SPG, mal ho zakaždným zhoršený 70 % patologia, boli pomalšie a aj množstvo menšie tých potrebných počet milionov koľko by malo byť nebolo, bolo menej. Ja 2 x robený test na protilát proti spermiám 2 x pozitivita na tvorbu protilátok. 2 x som aj spontánne otehotnela vždy to bolo ale po 15 mesiachoch snaženia sa a po týchto všetkých vyšetreniach. Ale 2 x som aj spontánne potratila. Ovuláciu mávam pravidelne to viem, vždy ju na sebe výrazne cítim vtedy mávame vždy sex, nie je problém trafiť sa do plod dní. Cyklus pravidel 29 dňový. Len si myslím že manželove spermie možno nedokážu prežiť alebo sa dostať do ciela alebo v cieli urobiť potrebnú robotu vtedy keť máme sex v strede cyklu. len si to myslím domnievam sa. Práve som 7 DC budeme pracovať na bábätku, už s mojím manželom máme 1 dieťa má 6 rokov. Môže mi pomôcť Inofolic? Ako zvýšiť šance na otehotnenie? Boli by sme s manželom považovaný za neplodný pár?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
za neplodný pár sa považuje pár, ktorý nie je schopný splodiť či donosiť dieťa pri pravidelnom pohlavnom styku za obdobie 1 roka. Neznamená to však to, že nemôžete mať dieťatko spontánne, len to môže dlhšie trvať. Vo vašom prípade bude veľmi pravdepodobne problém spermiogram, podľa počtu pohyblivých spermií by som odporučila insemináciu, event. zvážiť liečbu Prednisonom, aby ste potlačili vašu imunitu. Inofolic tieto problémy nevyrieši.
Odkaz na otázku

Cefuroxim ZINNAT 500 mg

ankake, 29.01.2014 (17:33)
Pekný deň,
chcela by som sa opýtať či užívanie antibiotík Cefuroxim ZINNAT 500 mg v 27t.t. je bezpečné pre moje dieťa. Mám silnú nádchu už vyše týždňa a teraz sa k tomu pridal aj zápal dutím v oblasti tváre.
Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
spomínaný liek nevykázal žiadne embryotoxické účinky, preto je jeho užívanie počas gravidity možné v prípade podobných ťažkostí ako máte teraz. Nemusíte sa o plod obávať.
Odkaz na otázku

prva navsteva gynekologa

MonikaA, 28.01.2014 (21:06)
Dobry den, chcela by som vediet kedy mam ist prvy krat s dcerou ku gynekologovi. juli bude mat 11 rokov a menstruaciu este nemala. Dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
pokiaľ nemá žiadne ťažkosti, nie je to teraz vôbec nutné. S prvou prehliadkov stačí počkať ešte pár rokov.
Odkaz na otázku

Vychadzky pocas rizikoveho tehotenstva

Ivanka, 28.01.2014 (13:31)
Dobry den pani doktorka chcela by som sa opytat ci mi moze vypysat marodku moj gynekolog a v nej uviest neobmedzene vychadzky aj keby som bola na ryzikovom tehotenstve ? Ci neobnedzene vychadzky ani neexistuju? Ako to vlasne je ?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
Čas vychádzok počas dočasnej pracovnej neschopnosti stanovuje ošetrujúci lekár podľa závažnosti diagnózy, teda zdravotného stavu pacienta. Zvyčajne sú vychádzky povolené v priebehu dňa dvakrát, a to predpoludním v čase od 10.00 do 12.00 hod. a popoludní v čase od 14.00 do 16.00 hod.
Ošetrujúci lekár môže upraviť stanovený čas vychádzok počas dočasnej pracovnej neschopnosti na žiadosť poistenca, ktorému tento čas nevyhovuje, len v odôvodnených prípadoch. Zmenu času vychádzok musí ošetrujúci lekár vyznačiť na tlačive Potvrdenie o dočasnej práceneschopnosti, pretože určenie povolených vychádzok môže byť predmetom kontroly posudzovania spôsobilosti na prácu vykonávanej posudkovým lekárom Sociálnej poisťovne. Neobmedzené vychádzky nie sú definované, ale ak uvažujete, nejde dokopy riziková gravidita a neobmedzené vychádzky. Potom by vôbec nešlo o rizikovú graviditu!!!
Odkaz na otázku

biometria

?????, 26.01.2014 (19:20)
Dobrý deň,
plod A znamená, že ide o vedúci plod, ktorý je v maternici uložený tak, že sa bude rodiť ako prvý - teda je uložený najnižšie. Ak je u oboch plodov všetko v poriadku a nemajú váhový rozdiel nie je nutné ich odlišovať a ak nie je medzi nimi rozdiel váhy alebo pohlavia (prípadne iného znaku typu malformácie) nie je nutné aby bol plod A stále plod A. Ak menia polohy nie je to ani možné.
ďakujem toto ste mi odpovedali ohladne biometrie a sledovania tempa rastu u jednovaječ dvojčiat.
Bude sa u mňa sledovať tempo radu detičiek pretože mám jedno dieťa (dnes má 4 roky) ktoré sa narodilo v 35 tt 2100 g a 43 cm, dnes má diagnozu SGA (narodené ako malé na svoj gestačný vek, budeme asi pichať rastový hormon) vraj na daný týchdeň bolo moc malé. Roila som vtedy sekciou. Teraz som tehotná 14 tt ešte detičky určite nie sú uoložené tak že nejaký plod je vedúci že sa bude rodiť ako prvý to rozhodne nie, lebo som zatial 14 tt. Aj teraz budem rodiť sekciou takže ktoré vztiahnu ako prvé je asi jedno. Proste ak mi bolo povedané že sa bude sledovať dinamika tempa rastu detičiek (asi preto aby sa nestalo že na daný gestačný týždeň budú moc malinké, alebo jedno malinké), ako to potom bude aby vždy pri takýchto biometr meraniach bolo merané a aj porovnávané to isté dieťatko vždy s tým istým minulo meraným a hodnoty sa s odstupom času zhodnotia či je nárast adekvátny aby sa hodnoty namerané nemílili s hodnotami druhého dieťatka. Pri možnej diagnoze SGA je toto meranie v tehotenstie asi dôležité a porovnávať každé dieťa zvlášť, len ako sa to bude robiť?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
na tieto vaše otázky máte predsa odpoveď v predchádzajúcej odpovedi.Pokiaľ budú oba plody rovnaké nie je dôvod ich odlišovať. Pre istotu ešte raz. Ak bude jedno dieťatko mať 1000 gramov a druhé 950 gramov, a v nasledujúcej poradni bude mať jedno 1350 a druhé 1400 je úplne jedno, ktoré z nich malo pri prvom ultrazvuku tých 950 gramov, pretože oba priberajú rovnomerne. Postupne si detičky nájdu svoju polohu a bude možné ich odlíšiť polohou, dovtedy kým sa neprehĺbi rozdiel to nie je podstatné. Ak však začne jedno zaostávať v raste za druhým, bude to prirodzene stále to menšie a bude sa sledovať rast a priberanie toho menšieho.
Odkaz na otázku

tráviaci trakt

mamina, 26.01.2014 (14:59)
Dobrý deň, prosím Vás o radu, som v 12 tt a od začiatku tehotenstva som začala mať problém s tráviacim traktom. Nemám ani som nemala ranné nevolnosti ani vracanie, nič také. Len akosi cítim, že črevá mi pracujú akosi pomalšie, metabolizmus sa akosi výrazne spomalil. Nikdy som v minulosti nemala problém so zápchou alebo vyprázdnovaním, môj metabolizmus bol veľmi rýchly, rýchle spalovanie, a mala som vždy pravidelné vyprázdňovanie 1 x za deň. Mala som týmto pádom vždy stabilnú telesnú váhu 15 rokov tú istú nezmenenú, nikdy som nemala pri rýchlom metabolizme problém s nadváhou, som štíhlej postavy. Moje hrubé črevo peristaltika metabolizmus a aj vyprázdnovanie veľmi dobre fungovali. Teraz som v 12 tt a všetko sa akosi zmenilo. Mám plné hrubé črevo, trpím zápchou, peristaltika čriev je veľmi zlá, žalúdok neviem či dobre trávi, mám zápchu vyprázdnenie tak 1 x za 4 dni, metabolizmus sa výrazne spomalil, nafúknute brucho v oblasti čirev, rukou si vyhmatám plné črevá. pohyb mám tak ako doteraz, dostatočne, chodím do práce doma sa starám o 4 ročné dieťa. Stravovacie náviky som nezmenila, a neviem čo si počať s tým zlým spomaleným metabolizmom, zlým vyprázdnovaním, zlým trávením. ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
bohužiaľ počas gravidity sa aj tieto návyky výrazne menia, u niekoho sa metabolizmus urýchľuje i iných (a tých je väčšina) sa metabolizmus spomaľuje a doterajšie návyky na pravidelné vyprázdňovanie nestačia. Musíte zmeniť stravovacie návyky, viac tekutín, viac potravín s vyšším obsahom vlákniny, zelenina a ovocie. vynechať sladké.
Odkaz na otázku

biometria

?????, 25.01.2014 (09:41)
dobrý deň, chcem sa spýtať, že ako sa pri pravidelnej opakovanej biometrii dvoch plodov v jednej maternicii (jednovaječ gemini), sleduje sa opakovane ich tempo rastu a vývoja, vždy sa všetky časti pomerajú, ako lekár vždy pri nasledujúcom sone vie že to je plod A a to druhé plod B, tak aby sa vždy opakovane merali a porovnávali hodnoty plodu A vždy merali plodu A a nezamenilo sa pri nasledujúcom sone s plodom B. A pri meraní plodu B sa vždy meral plod B a nezamenil sa nabudúce s plodom A. Tak aby sa vždy opakovane meral plod A a nezamenil sa ani raz z plodom B a naopak aby sa vždy meral plod B a nezamenil sa s plodom A. Tie dve dieťatká sa tam stále pohybujú, menia polohy, tam kde bol uložený plod A je o 3 dni už uložený plod B, stále neustála dinamika v ich uložení a pohybe. Ako sa potom toto robí tak aby pri opakovaných biometriách a sledovaní tempa rastu nedošlo ani raz k zámene?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
plod A znamená, že ide o vedúci plod, ktorý je v maternici uložený tak, že sa bude rodiť ako prvý - teda je uložený najnižšie. Ak je u oboch plodov všetko v poriadku a nemajú váhový rozdiel nie je nutné ich odlišovať a ak nie je medzi nimi rozdiel váhy alebo pohlavia (prípadne iného znaku typu malformácie) nie je nutné aby bol plod A stále plod A. Ak menia polohy nie je to ani možné.
Odkaz na otázku

zapal

sasa, 23.01.2014 (17:56)
Dobry vecer. Prosim Vas o radu. Ja som Vam uz davnejsie pisala o mojom probleme. 27.12. som mala prvykrat pohlavny styk. O styri dni na to som dostala zapal mocoveho mechura a brala som antibiotika. 12.1. som znovu absolvovala cievkovanie a opat mi nasadili ine antibiotika. Bala som sa ci som nahodou neni tehotna, no moje obavy presli, ked som 14.1. dostala menstruaciu, ktora sice styri dni meskala, no nemala by som byt tehotna uz, vsak nie? ..po menstruacii som ale zas dostala zapal a opat beriem ine antibiotika. Vcera ma cievkovali a opat nasadili tabletky, no uz dvakrat sa mi stalo, ze ked som mala stolicu, tak ked som sa utrela bola tam krv. Neviem ci to ma s tym nejaky suvis,, lebo dnes po stolici uz krv nebola. Prosim Vas, nejake "babske" recepty neexistuju na toto? Lebo uprimne povedane, uz dalsie antibiotika nechcem!! Dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
bohužiaľ toto sú veľmi nepríjemné veci, ktoré sa veľmi často vracajú. Kľúčové je dodržiavanie prísnych hygienických pravidiel, po pohlavnom styku sa vždy skúste vymočiť, preventívne užívanie Urinalu. Urologické čaje a podobne. Dôležité je aj cielené preliečenie patogénu, v prípade nevyhnutnosti aj preliečenie partnera.
Odkaz na otázku

nalez

zuzana, 22.01.2014 (22:03)
Dobry vecer. Chcela by som sa spytat na hist.nalez, ktory mi vysiel zo zamlcaneho potratu.
Regresivne zmenene choriove klky s hydropickou degeneraciou a regresivne zmenena decidua. Casti sekrecneho korporalneho endometria a krvne zrazeniny.
Chcela by som vediet co to presne znamena.
Dakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak by som vám mala presne vysvetliť o čo ide museli by ste mať absolvovanú lekársku fakultu zo skúškou z histológie, laicky povedané ide o premenu sliznice maternice následkom gravidity a zmeny, ktoré spôsobil potrat, presnejšie čo spôsobila bunková smrť. Ide o bežný histologický nález, ktorý potvrdzuje odumretú graviditu.
Odkaz na otázku

nie je to nebezpečné?

smutná, 22.01.2014 (08:43)
Dobrý deň, prosím Vás bola som veľmi smutná z toho že som prišla o dieťa v 10 tt mi robili aj čistenie. 1 menštruáciu som dostala o 6 týždňov. Doteraz som absolvovala 2 x kontrolné sono , 1 po týždni od čistenia a druhé po prvej menštruácii. Dopadli v poriadku. Teraz som 14 DC, a presne 8 týždňov od zákroku. Pobolieva ma v ľavo podbruško od včera večera, prítomnosť veľa ťahavého číreho hlienu a 14 DC - nemám pochýb o ovulácii. Je pre mňa nebezpečný dnes nechránený styk? Strašne som z toho smutná že sme prišli o dieťa a nechcem byť smutná chcem sa tešiť a byť znova tehotná. Nechránený styk je pre mňa nebezpečný? Chceli by sme dieťatko.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
nie je pre vás nechránený styk nebezpečný ale veľmi zavčasu po kyretáži je mierne zvýšené riziko opakovaného potratu. Aj keď názory odborníkov sa v tomto rozchádzajú a niektorí dokonca odporúčajú otehotnieť čím skôr po potrate. Ja osobne odporúčam pacientkám počkať minimálne 2 menštruácie, aj keď rozumiem vášmu psychickému stavu. Na druhej strane ak by ste hneď otehotneli myslím, že stres a strach z opakovaného potratu by dieťatku teraz určite neprospeli.
Odkaz na otázku

roaccutane a tehotentstvo

Martina Benova, 21.01.2014 (08:07)
Dobry den, 6 mesiacov uživam liek roaccutane 20 mg rano a 10 mg večer na akne. Aku dobu po vysadeni liekou mozem otehotniet, aby to nemalo vplyv na plod?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
minimálne 3 mesiace.
Odkaz na otázku

tehotenstvo po sekcii

martina32, 20.01.2014 (11:42)
Dobrý deň,
som po 3 sekciách a po poslednej som dostala prísny zákaz znova otehotnieť. Tretia sekcia bola dosť zdĺhavá a náročná, trvala 2 a pol hodiny. Pán doktor sa vyjadril, že také veľké zrasty ešte nevidel a kvôli tomu sa všetko ťažšie rezalo. Mňa by len zaujímalo, čo by sa stalo ak by som znova otehotnela a odmietla by som podstúpiť interupciu. Ako sa v takomto prípade dá pri sekcii vybrať dieťa z maternice? Zvolí sa rez na inom mieste, alebo ako? Ja samozrejme neplánujem ďaľšie dieťa, len ma táto otázka veľmi zaujíma. Vopred Vám ďakujem za odpoveď....
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
po troch sekciách a komplikáciách pri poslednej sekcii naozaj ani ja ďalšie tehotenstvo neodporúčam, nie len samotná sekcia ale aj tehotenstvo by bolo obzvlášť rizikové. Vybavenie dieťatka by nemusel byť najväčší problém, skôr problematické šitie, možnosť ruptúry maternice a ohrozenie vášho života i života vášho plodu.
Odkaz na otázku

dojčenie a snaha o dalsie tehotenstvo

tatiana78, 20.01.2014 (09:05)
Dobry den pani doktorka,
rada by som sa spytala, ci je mozne mat menstruaciu bez ovulacie, nakolko by som chcela otehotniet, ale este stale dojcim svojho 19mesacneho synceka cca 4x denne (ale len rano, pri poobednajsom a vecernom zaspavani a nadranom), menstruaciu mam pravidelnu - 28 dnovy cyklus - poslednych 5 mesiacov a nejako sa nam s partnerom nedari, lebo syncek sa nam podaril na prvy sup :) A taktiez by som sa rada spytala, ci je mozne uzivat Inofolic aj pocas dojcenia. Dakujem Vam velmi pekne za odpoved. Prajem Vam pekny den.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
Inofolic užívať môžete, pri dojčení však napriek menštruácii je veľmi často hormonálna nerovnováha a zvýšené hodnoty Prolaktínu, ktoré môžu otehotneniu brániť. Pouvažujte nad znižením frekvencie dojčenia.
Odkaz na otázku

tehotna

Mária, 19.01.2014 (20:21)
dobrý deň, 11.1.2014 sme mali s manželom pohlavný styk pri ktorom nám praskol kondom. chcela by som vedieť či už teraz zistím či som tehotná lebo mám také zvláštne pobolievanie v oblasti vajecnikov .občas to pociťujem akoby taký zvláštny tlak v podbrušku ale jemný tlak nič čo by ma nejak obmedzovalo.dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
existujú veľmi citlivé testy, ktoré graviditu potvrdia po 5 dňoch. Aj keď sa na nich nedá 100 % spoľahnúť, a väčšiu výpovednú hodnotu majú tehotenské testy v čase očakávanej menštruácie.
Odkaz na otázku

Súrne

Darina, 18.01.2014 (16:13)
Dobrý deň, s priateľom sme mali chránený pohlavný styk avšak kondóm sa pretrhol a nevšimli sme si to včas. A je dosť možné, že ejakulát ostal vo mne. Menštruáciu som mala od 10.1-16.1, a pohlavný styk sa uskutočnil 18.1. V rodine máme rodenú trombofíliu, ktorú som zdedila aj ja. Chcela by som použiť tabletku "po" volá sa Norlevo, ale neviem či pri trombofíli to je možné, kedže ani antikoncepciu by som nemala brať a ani neber. Nakoľko žijeme v zahraničí, mám obavy o nechcené tehotenstvo. Prosím o radu, či použiť tabletku, a či je tam nejaké zvýšené riziko pri trombofílii. Ďakujem,
S pozdravom,
Darina
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
bohužiaľ závisí od konkrétnej poruchy a od hodnôt krvného obrazu. Poraďte sa s lekárom, ktorý pozná konkrétnu poruchu trombifílie, u nás nie je tento liek registrovaný.
Odkaz na otázku

Menstruacia

Sofi4, 16.01.2014 (12:47)
Dobry den chcela by som sa opytat minuly rok v oktobry som bola na interupcii a menstruaciu som mala pravidelne a teraz som zas nemala.Mala som dostat 4.1.2014 a s manzelom si davame velky pozor lebo mame uz 2 deti a 3 by sme uz nechceli.Ze co sa mohlo stat kde je chyba,Dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
davať si pozor nemusí byť zárukou toho, že nemôžete otehotnieť. Príčiny nepravidelného cyklu môžu byť rôzne, na druhej strane ani gravidita sa bez vyšetrenia nedá vylúčiť. Urobte si preto tehotenský test.
Odkaz na otázku

antikoncepcia a menzes

majxalka, 15.01.2014 (19:05)
Dobry vecer.Beriem antikoncepciu druhy mesiac (daylette) a mala som s partnerom nechraneny pohlavny styk ...dostala som menzes ,ale mala som ho len dva dni ...co to znamena???
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
neznamená to graviditu, ak ste tabletky užívali pravidelne. Niektoré ženy, ktoré užívajú antikoncepciu majú veľmi slabú a veľmi krátku menštruáciu. Pre istotu si však urobte tehotenský test.
Odkaz na otázku

najplodnejsi den

nina, 13.01.2014 (14:43)
Dobry den pani doktorka, chcem sa spytat ak mam 30 dnovy cyklus kt.den je moj najplodnejsi? Dakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak máte ovulačné cykly, tak pri 30 dňovom menštruačnom cykle nastáva ovulácia cca 16 deň cyklu.
Odkaz na otázku

tehotna???

Mária , 12.01.2014 (16:49)
dobry den chcem sa spytat :7.1 som dostala menzes v sobotu 11.1 sme mali s manzelom sex a praskol nam kondom aka je sanca ze zostanem tehotna?menzes mam kazdych 25 dni dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
možnosť otehotnenia sa nedá 100% vylúčiť, na druhej strane je šanca na otehotnenie relatívne malá kvôli príliš včasnej fáze cyklu ešte pravdepodobne nedošlo k dozretiu vajíčka a teda k ovulácii.
Odkaz na otázku

po spontánn potrate

Eva K., 11.01.2014 (21:06)
dobrý deň, som presne 4 týždne (28 dní) po spontánn potrate, robená aj kyretáž v 10 tt. 1. menštruácia ešte len bude, dúfam že už čoskoro. môžem mať už sex? Môžem sa ísť kúpať do termálnych kúpelou? krčok by už mal byť o.k.? a kedy sa môžeme pokúšať o bábo? ďakujem pekne
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
v prípade, že vám bola robená kyretáž sa o dieťatko začnite pokúšať o 3 meisace, termálne kúpele by som ešte neodporučovala (minimálne 6 týždňov od zákroku- prípadne použite antibakteriálny tampón), a pohlavný styk mať už môžete.
Odkaz na otázku

dvojičky

....., 11.01.2014 (19:53)
A ešte som sa chela opýtať ohladne čo som písala o dvojičkách, prosím Vás o taký Váš odborný odhad že do koľkého týždna môže táto tehotnosť vzdržať pri mojej už spomínanej nelichotivej osobn anamneze? Nechem porodiť predšasne, lebo viete materská dovolenka matky s predčasne narodeným dieťaťom nie je taká bezstarosná a krásna ako materská dovolenka matky zdravého donoseného dieťatka. Preto len plačem a nevim čo urobím. A prosím Vás aká je šanca že ak by som sa o pár mesiacov znova pokúčala otehotnieť že aby to opäť neboli dvojčaká. Chcem porodiť jedno dieťa tak aká je potom na toto šanca?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
to sa nedá nijakým spôsobom zaručiť, ani určiť percentuálne na koľko percent donosíte určitý týždeň. Všetko závisí od vývoja gravidity, pravidelnej kontroly a sledovania vaginálneho nálezu. Teraz na začiatku sa prognóza nedá určiť, rovnako ani to, že ak teraz pôjdete na umelé prerušenie tehotenstva či otehotniete ešte niekedy, a už vôbec sa nedá zaručiť, že ak otehotniete určite pôjde už len o jednoplodovú graviditu.
Odkaz na otázku

je niečo také možné?

mamina, 11.01.2014 (19:18)
dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je možné niečo také že jeden manželský pár by nemohol splodiť obe pohlavia. Napr tak že by muž z nejakého napr genetic hľadiska mal len y-nové spermie a nemohol by tak splodiť dcéru. Je možné aby chlap mal len napr y- novéspermie a x-sové by nemal z určitého dôvodu? Je takéto niečo možné? a ak áno ako to má pár zistiť? Máme 3 synov, tretí vznikol tak že sme chceli dcéru, ale to neznamená že dcéru nechem, práve naopak, chcem ešte viac....no nechem len synov rodiť to je jasné., manžel má brata, sestu nemá. Jeho brat má takisto deti, 2 synov. Je niečo také možné že chlap by nemohol mať potomstvo oboch pohlaví? Alebo žena?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
je to možné v prípade, že by ste mali ochorenie ktoré sa viaže na X chromozóm, a takto vzniknuté embryo by nebolo schopný sa uchytiť a ďalej sa vyvíjať. Je možné absolvovať genetické vyšetrenie páru, samozrejme sa však môže jednať aj o náhodu.
Odkaz na otázku

Tabletka po

mirka, 11.01.2014 (18:59)
Dobrý deň, bola som v situácii, že som musela užit dve tabletky po behom troch mesiacov. Chcela by som sa opýtať, či to môže mať okrem nepravidelnej menštruácie aj iné následky.Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
v prvom rade by bolo ideálne pouvažovať nad inou formou antikoncepcie, zvážiť hormonálnu antikoncepciu. Tabletka "po" nemá špecifické závažné nežiadúce účinky, len nepravidelnosti cyklu, bolesti hlavy, napätie v prsníkoch a podobne. Napriek tomu nie je to forma antikoncepcie na pravidelné užívanie!

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa