MUDr. Lenka  Reismüllerová

Poradňa gynekológa

MUDr. Lenka Reismüllerová

Počet otázok: 3562

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Lenka Reismüllerová, ktorá pracuje na II.Gynekologicko-pôrodníckej klinike v Bratislave a súčasne pôsobí v Centre asistovanej reprodukcie ISCARE Bratislava.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.


Z dôvodu čerpania dovolenky pani doktorky je poradňa gynekológa do 29. septembra 2013 pozastavená. Svoje otázky môžete zadávať opäť po tomto termíne. Ďakujeme za pochopenie.

Témy
Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta MAMA a ja! Registrácia
Odkaz na otázku

test

Anna, 03.08.2013 (17:07)
Dobrý deň,
prečo mi po UPT ukazuje tehotenský test "pozitívne" ???
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrá deň,
niekoľko dní po UPT pretrváva pozitivita hCG.
Odkaz na otázku

po zákroku

anka12, 02.08.2013 (14:07)
ahoj, chcem sa opýtať, ako viem, že umele prerušenie tehotenstva bolo úspešné? po prečítaní všelijakých článkov, som sa dočítala, že krvácanie po zákroku by malo trvať od 1-3 týždňov. to moje bolo iba jeden a pol dňa. teraz už zo mňa vyteká taká "špinka", mám sa obávať, alebo je to bežné? a ako som sa dočítala, tak po UPT zvyčajne je tehotenský test pozitívny... ja som si ho ešte nerobila, lebo sa obávam výsledku, že pozitívny bude a potom by som sa obávala, že stále tehotná som. lekár mi vravel, že takáto situácia sa deje asi jednej zo 100 žien. ako viem,že UPT bola úspešna?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak ste krvácali len jeden deň, je to v poriadku a neznamená to, že by zákrok nebol urobený správne. Definitívne potvrdenie, že gravidita už nie je v maternici vám však poskytne až ultrazvukové vyšetrenie u vášho lekára.
Odkaz na otázku

ovulacia?

Sisa, 01.08.2013 (15:24)
Dobry den pani doktorka, chcem sa opytat, je mozne dostat menzes a pritom byt tehotna??alebo su to len take famy, ze niektora zena do troch az piatich mesiacov ani nevedela ze je tehotna lebo mavala menzes?...dalsia taka moja otazka, moj problem je, ze som rok aj dva mesiac epo porode..prvy menzes som dostala asi pol roka po porode..raz meskal raz nie aj tri tyzdne, ale kedze kojim este, som to neriesila, co ma vsak znepokojuje , menzes bol taky, ze som nemala velke bolesti ako pred tehotenstvami,co bolo ok, ale po roku, cize nedavno som uz dostala taky silny, vela som krvacala co som po porode mala prvy raz..moze sa to takto menit, alebo kedy sa to ustali, ze budem vediet na com vlastne som..dalsi mesiac som uz opat dostala taky slabsi a teraz sa zakazdym obavam, ake to bude tentokrat a ci je to vobec v poriadku, alebo znamka nejakeho ochorenia, taketo skakanie?
posledn amoja otazka sa tyka ovulacie, pocas ovulacie som zistila ze mavam bolesti ako pir menzes, tak aspon viem, ze mam ovulku, ale co ak hlien nesedi s bolestou??cim sa mam riadit, zeje ovulka?hlienom, alebo bolestou?su tam len take dvoj, trojdnove odchylky..je to v poriadku?dakujem pekne
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
v niektorých prípadoch ženy na začiatku tehotenstva majú menštruáciu, na druhej strane má zväčša iný charakter ako obvykle. Je kratšia a slabšia, ale nie je to veľmi časté. PO pôrode to chvíľu trvá kým sa menštruácia ustáli, obzvlášť ak ešte kojíte, je absolútne normálne, že raz je menštruácia slabšia, raz silnejšia a raz príde skôr, inokedy neskôr. Takéto kolísanie je pri dojčení normálne. Na vašu ďalšiu otázku je odpoveď zase rovnaká, hlien počas dojčenia ktorý by znamenal ovuláciu nemusí byť vôbec charakteristický.
Odkaz na otázku

ciprolon500

ria1, 31.07.2013 (07:00)
Dobrý deň, chcela by som sa Vás prosím Vás spýtať či ciprolon 500 anitibiotika majú niejaký vplyv ak by som počas ich užívania otehotnela?ďakujem za radu
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
podobne ako je to s ostatnými liekmi počas gravidity - neodporúča sa, ale konkrétne u tohto lieku sa nezistil žiadny toxický vplyv.
Odkaz na otázku

Pregnyl

drobec, 30.07.2013 (08:24)
Dobrý den p.doktorka,
písala som ohladom sek.amenorey v apríli+máji. Menštruácia mi vdaka Duphastonu beží presne načas:-)
Ale, chcela by som sa Vás opýtať, doktor mi nasadil tento cyklus Clostylbegit (3-7den cyklu), vcera som bola na sone - folikul mal velkost 16mm, zajtra (14.den cyklu) ma caka dalsie sono + injekcia Pregnylu. Chcem sa Vás opýtať, v akom casovom horizonte je najlepšie sa od pichnutia injekcie pokúšať o bábo. Priateľ zajtra vecer musí odísť až do soboty, čiže zajtra pooobede a sobotu vecer a nasledujúce dni by sme mohli ,,popracovať", ale nie je velký casový odstup medzi stredou a sobotou? Myslíte, že by sme mohli mať aj tak úspech? Nikde som sa nedocitala, ako ,,postupovat" po vpichnutí injekcie, doktor mi odporucil pokusat sa do 22.dna cyklu.
ďakujem. Prajem pekný den
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
od podania Pregnylu by k ovulácii malo prísť po 36 hodinách teda ak vám injekcii Pregnylu podá lekár zajtra teda v stredu k uvoľneniu vajíčka by malo prísť v piatok. Ideálne by teda bolo aby ste mali pohlavny styk v piatok- Ak to však inak nejde majte pohlavný styk zajtra (spermie majú schopnosť prežiť niekedy aj 72 hodín) a následne v sobotu čím skôr. Držím palce!
Odkaz na otázku

lymfodrenaz

danielad, 29.07.2013 (22:57)
dobrý deň, som 4 mesiace po sekcii, už nedojčím a začala som trochu cvičiť. Chcem sa spýtať či by som mohla absolvovať aj mechanickú lymfodrenáž? či mi to nemôže nejako ublížiť?
ďakujem!
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
4 mesiace po sekcii môžete absolvovať aj mechanickú lymfodrenáž.
Odkaz na otázku

cvičenie v tehotenstve

Martina, 24.07.2013 (19:44)
Dobrý deň, aktívne cvičím jumping, zároveň však plánujeme s manželom tehotenstvo (naše tretie); chcem sa preto spýtať, do ktorého týždňa (mesiaca) tehotenstva sa môžem tomuto športu venovať, príp. či sa môžem venovať zumbe alebo cross fitu. Ešte doplním, že mám 36 rokov. Vopred ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
kedže ide o pomerne intenzívne športovanie počas tehotenstva sa vôbec nedoporučuje. Ak zistíte, že ste tehotná je nutné poľaviť v tempe.
Odkaz na otázku

prerušenie tehotenstva

Anna, 21.07.2013 (19:01)
Dobrý deň, možno je to nevhodná otázka, ale predsa skúsim. Som tehotná, asi 8. týždeň a nechcem byť, nechcem aby ste ma odsudzovali, ani prehovárali, chcem aby ste ma podporili. Nemôžem mať to dieťa z viacerých dôvodov, a chcem ísť na interupciu. Ale keďže žijem v zahraničí, kde je to nelegálne, musím ísť na UPT na SVK, kde budem cestovať letecky. Cítim bolesti a kŕče v podbrušku už pár dní, a priznám sa, že radšej by som potratila nečakane, ako ísť na interupciu a všetko s tým spojené. A ďalšia vec je tá, že som počula, že lietanie v prvých týždňoch môže spôsobiť potrat. Ako je to po zákroku? Ten sa vykoná v pondelok a v utorok už musím letieť späť do zahraničia, môžu nastať komplikácie?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak máte bolesti a krče je možné počkať ešte pár dní či nedôjde k spontánnemu potratu, bolo by však ideálne aby ste boli pod lekárskym dozorom. Lietanie v prvých týždňoch sa neodporúča skôr ako prevencia aby nedošlo ku komplikáciám, na druhej strane ak ide o fyziologické tehotenstvo teda bez akýchkoľvek komplikácií je lietanie možné. V centrách jednodňovej chirurgie je možné utrobiť zákrok ambulantne, teda, že ráno prídete do centra a po pár hodnínách odchádzate. Let deň po zákroku nedoporučujem, no samozrejme zakázať vám to nikto nemôže. Ide predovšetkým o riziko krvácania.
Odkaz na otázku

problem

Jozef6, 17.07.2013 (17:22)
ešte mam otázku lebo som si práve spomenul že priateľke skončila menštruácia 15 ráno a my sme boli spolu 15 večer tak či je teraz možné aby priateľka otehotnela tak že: mi to to spravila ústami a potom aby sa to z jej úst prenieslo do mojich z mojich na jej pohlavný orgán a do vnútra by sa to dostalo prstami .. pričom ešte má panenskú blanu ....
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ešte raz opakujem, pravdepodobnosť otehotnenia je veľmi malá.
Odkaz na otázku

problem

Jozef6, 16.07.2013 (21:12)
dobrý večer ... chcel by som sa opítať že či je možné aby priateľka otehotnela tak že: mi to to spravila ústami a potom aby sa to z jej úst prenieslo do mojich z mojich na jej pohlavný orgán a do vnútra by sa to dostalo prstami .. pričom ešte má panenskú blanu .... a ešte by som sa chcel spítať že či sa nejako prejavuje tehotenstvo po mesiaci a keď áno že ako ? ... . chcel by som sa opítať že či sa dá otehotnieť len v plodných dňoch alebo aj v bežných ?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ďakujem za presný popis situácie. Čo sa týka pravdepodobnosti otehotnenia je veľmi malá, no nikdy sa to nedá 100% vylúčiť. veľmi podobne aj pravdepodobnosť otehotnenia je najväčšia počas plodné dni, ktoré sa však niekedy nedajú presne určiť bez vyšetrenia lekárom.
Odkaz na otázku

pre vas

Valéria, 14.07.2013 (12:47)
dobry den chcela by som sa opytat mam 21 rokov a uz 2 rocneho syna kojila som ho len dva mesiace a prsia mam uplne male viac kozu ako prsia...neexistuje nieco co by tie prsia spevnilo a zvescilo okrem tabletiek ktore reklamuju ...musim pripomenut ze som sa snazila ich si zvecsit stravou sojove produkty tofu a lanove semenka...a nic nepomohlo jedla som to dva roky a ziadna zmena nemoze mi moj gynekolog predpisat na vlastnu ziadost estrogen???hormonalnu antikoncepciu nepotrebujem lebo mam vnutromaternicove teliesko...pomozte dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
bohužiaľ žiadne tabletky v takomto prípade nepomôžu a jediné možné riešenie je plastická operácia.
Odkaz na otázku

Bolesť

Natália, 08.07.2013 (23:07)
Dobry vecer. Chcela by som sa opytat ze, pred menej nez mesiacom som mala zapalene vajecniky gynekolog mi dal antibiotika klacid a entizol, zapal pocase presiel. Ale zrasty sa urobili so slepym crevom, pricom mi diagnostikovali chronicky zapal sl. creva. Bola som hospitalizovana a zapal zevraj preliecili infuziami. Lenze v poslednych dnoch ma zacalo strasne boliet podbrusko, aj ked v klude lezim. Mam tam tlaky silne, ako aj zatlacenie neustale do podbruska. A tento den mi bolest vystupovala na pravej strane jak je slepe crevo, krce a bolesti. Silna bolest je aj pri sexe.Chcem sa opytat ze co mam robit? alebo ci sa jeden zo zapalov mohol vratit? Dakujem pekne za pomoc:)
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
je veľmi pravdepdobné, že sa zápal mohol vrátiť je nutné navštiviť lekára, urobiť kompletné vyšetrenie a dotiahnuť diagnostiku. Návštevu lekára neodkladajte.
Odkaz na otázku

Toxoplazmóza

Michaela, 08.07.2013 (09:51)
Dobrý deň, asi v 16tich som prekonala toxoplazmozu bez liečby a chcela by som sa opýtať, či to môže mať nejaký vplyv na tehotenstvo. Pretože plánujeme s manželom miminko.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
nie, infekcia prekonaná v minulosti nie je hrozbou pre prípadné tehotenstvo.
Odkaz na otázku

Bolesť.

Natália, 07.07.2013 (23:46)
Dobrý večer.
Mám takú otázku, že pred menej než mesiacom som mala zapálené vaječniky, gynekológ mi dal antibiotiká Klacid a Entizol. Povedal že zápal sa preliečil ale že sa od toho chytilo slepé črevo, pričom som potom bola hospitalizovaná pre chronický zápal slepého čreva. Preliečili to len infúziami. Ale chcem sa opýtať že či by sa mi mohol zápal vaječníkov vrátiť, lebo v poslednom čase ma zase bolí cele podbruško. Ako keby mi niekto tlačil do ňho, zatlačil. Dosť ma bolí.Tak že čo mám ísť kvôli tomu gynekológovi? alebo to nič nemusí byť. Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak máte pretrvávajúce bolesti po predchádzajúcom zápale v oblasti malej panvy je nutné navštíviť lekára.
Odkaz na otázku

Krvne testy

Fabienne, 04.07.2013 (10:30)
Dobry den chcela som sa spytat,ked mi robila lekarka krvne testy na antikoncepciu uvidela by vo vysledkoch aj to ze som tehotna? dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
závisí od toho či urobila aj odber na tehotenský hormón.
Odkaz na otázku

dlhodobý kašel

Adika11, 03.07.2013 (15:01)
Dobrý deň,

chcela by som sa spýtať na radu, som v 33 tt ,už asi 2 mesiace mám hrozný suchý kašel,nič nevykašliavam, brala som aj 3 antibiotiká, skúšala rôzne sirupy, domáce recepty - cibulový, majoránkový čaj, bravčová masť, lieky na vykašliavanie,ktoré mi dali na plúcnom, ale nič nevykašliavam aj tak, testy robené na mykoplazmy a chlamídie...nič nepomáha a kašel je stále, niekedy sa zlepší inokedy sa zhorší...viete mi poradiť o aké testy mám ešte žiadať?Môže tento kašel uškodiť bábetku?

Ďakujem za radu
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
v podstate by veľmi úporný kašeľ mohol zhoršovať vaginálny nález, bohužiaľ myslím, že ste podstúpili dostatok vyšetrení ak nič nepreukázali neviem vám ani ja poradiť bohužiaľ. Niekedy ide aj o takzvaný psychogénny kašeľ, ktorý sa objavuje v čase vypätia a stresu.
Odkaz na otázku

Hrcka

Maruška, 02.07.2013 (20:29)
Dobrý den a chcela by som sa este opytat k mojej predchadzajucej otazke,ci je nutne vysetrenie u svojho gynekologa a ci to moze byt pricinou toho ze nemozem otehotniet...dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
v rámci prehliadky si dajte urobiť odbery na chlamýdie/ mykoplazmy a ureaplazmy ale inak jednoznačné prepojenie občas zdurených uzlín a neplodnosti nie je.
Odkaz na otázku

Hrcka

Maruška, 01.07.2013 (20:31)
Dobrý den,
chcela by som sa opytat uz asi 4ty mesiac po sebe ked mam dostat menstruaciu sa mi v slabine bud na pravej strane alebo na lavej strane objavi hrcka,hmatalena je bud pred zaciatkom menstruacie alebo po nej,neviete mi povedat co to moze byt?ze by nejake zlazy?dakujem Majka
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
veľmi pravdepodobne to súvisí so zdurenými lymfatickými uzlinami, čo môže v čase menštruácie byť spôsobené buď oslabením organizmu alebo infekciou.
Odkaz na otázku

biseptol

lenka2608, 01.07.2013 (12:47)
Dobrý deň,
chcem sa spýtať prosím Vás môj obvodný lekár my predpísal na zápal močového mechúru biseptol na dobu liečenia 2 týždne chcem sa spýtať či je riziko ak by som v tomto čase otehotnela? Ďakujem za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
Biseptol sa niekedy užíva aj počas gravidity, preto sa nemusíte obávať.
Odkaz na otázku

tetracyklín

daonda, 29.06.2013 (16:06)
Dobrý deň. V priebehu jedneho mesiaca jún som užívala dvoje rozdielne aantibiotiká. 28.6.2013 som do užívala tetracyklínové antibiotiká,ktoré som užívala 10 dní a od pondelka mi budú pichať ešte tri magnéziové injekcie. Chcem sa spýtať, ako dlho je potrebné počkať s otehotnením, kedže som brala tie antibiotiká. Plodné dni mi vychádzajú cca 22.7.2013, len neviem, či to nie je skoro, kedže som užívala lieky. Je vhodnejšie radšej počkať, kým prejdú aspoň 2 cykli , alebo môžeme skúšať už po najbližšom cykle? dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
s doužívaním antibiotík sa telo od nich očistí a v nasledujúcom cykle je možné sa začať snažiť o dieťatko.
Odkaz na otázku

zväcsene dvorce

Monika, 28.06.2013 (15:15)
Dobry den,

pocas prveho tehotenstva sa mi velmi zväcsili prsniky (z kosika B na E) a s nimi aj dvorce, ich polomer (od bradavky po okraj) dosahuje 6-7 cm. Samozrejme mi zvysenou pigmentaciou aj poriadne stmavli. Dceru som dojcila do jej 14-tich mesiacov, kedy sa sama odstavila. To som uz bola tehotna s druhym dietatom. Prsniky boli o cosi mensie, resp. len prazdnejsie, natiahnute ostali, kedze som kojila uz len popri tuhej strave. Dvorce tiez trochu zbledli, no nie uplne. Ich velkost sa vsak nezmenila. Momentalne dojcim 3,5 mesacneho syna. Chcem sa spytat, ci po ukonceni dojcenia sa okrem prs zmensia aj dvorce, alebo ostanu zväcsene. Ak ano, cca v akom casovom horizonte? Takisto sa vela pise o tom, ze po ukonceni dojcenia sa prsia zmensia, no ja vidim, ze sa mi nielen zväcsili, ale tarchou aj natiahli (este v prvom tehotenstve). Urobili sa mi na nich aj strie. Je mozne, ze sa mi este zmensia alebo ostanu len splasnute, cize prazdne, no natiahnute, Dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
bohužial je to následok dojčenia a hoci je to veľmi individuálne vo väčšine prípadov sa prsníky zmenia presne v zmysle ako ste spomínali. Dvorce môžu mierne zblednúť a zmenšiť sa no je to skôr dlhodobejšia záležitosť. Prsníky ostávajú hoci zväčšené oproti pôvodnému stavu ale tým, že sa mliečna žlaza zmenší tak ostávajú ako ste popísali prázdne.
Odkaz na otázku

Následky

Tomm, 26.06.2013 (16:39)
Dobrý deň,
chcem sa spýtať, keď som s priateľkou nemal pohlavný styk, ale len také menšie hrátky t. j. že som penis trel o jej vagínu, ale nezasunuli sme, a mal som pri tom menší výtok, a potom som ju ešte dorobil aj prstami, je pravdepodobnosť, že by mohla z toho otehotnieť?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
závisí od jej fázy menštruačného cyklu ale samozrejme určitá pravdepodobnosť otehotnenia rozhodne existuje.
Odkaz na otázku

Potrat. Ano ci nie????

Zlatica, 24.06.2013 (21:05)
Dobry den. Vysli mi dva tehotenske testy pozityvne, zajtra idem aj.ku gynekologovy. Dietatko sme neplanovali, a zacinam mam pochybnosti ci si ho mam nechat. Potrat by som podstupit nechcela. Je aj ina moznost?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
v súčasnosti na slovensku neexistuje iná možnosť prerušenia tehotenstva...je nutné si to rozmyslieť, možno sa vám práve stala tá najlepšia vec v živote a dieťatko vám prinesie veľa radosti...Držím palce aby ste sa rozhodli správne.
Odkaz na otázku

IUI

krisztina13, 24.06.2013 (11:18)
Dobrý deň, chcem sa opýtať či môže mať elektroliečba nejaký negativny vplyv na IUI, resp. či je vhodné absolvovať elektroliečbu v rannom štádiu tehotenstva. Jedná sa o to, že dnes na konzultácii mi Dr. naplánoval na zajtra IUI, ale minulý týždeň som začala chodiť na rehabilitáciu s chrbticou (dolné partie), mám predpísané tieto procedúry: biolampa, elektroliečba, cvičenie. Môžem ešte elektroliečbu absolvovať, alebo v tomto prípade sa neodporúča? Ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
v období po IUI by som elektroliečbu neodporučovala. Ranné štádiá tehotenstva sú veľmi citlivé na akýkoľvek zásah, preto by som tomu radšej vyhla.
Odkaz na otázku

ruzovy vytok

lucia1203, 23.06.2013 (11:56)
Dobry den v aprily som bola na inerupcii prvu menstruaciu po zakroku som dostala 7.6 po vyvolavacke sem tam mavam biely vitok mala som ho aj vcera a pri utierani som zbadala nieco do ruzova dnes tak isto. Pohlavny styk od toho zakroku som nemala co to moze byt?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ide o bežnú reakciu, po interupcii sa môžu objavovať nepravidelnosti cyklu, ak sa krvácanie bude opakovať je nutné navštíviť lekára.

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa