MUDr. Lenka  Reismüllerová

Poradňa gynekológa

MUDr. Lenka Reismüllerová

Počet otázok: 3593

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Lenka Reismüllerová, ktorá pracuje na II.Gynekologicko-pôrodníckej klinike v Bratislave a súčasne pôsobí v Centre asistovanej reprodukcie ISCARE Bratislava.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.


Z dôvodu čerpania dovolenky pani doktorky je poradňa gynekológa do 29. septembra 2013 pozastavená. Svoje otázky môžete zadávať opäť po tomto termíne. Ďakujeme za pochopenie.

Témy
Odkaz na otázku

?

A., 28.07.2014 (19:05)
Dobry den, mam na Vas taku trosku divnu otazku ale nemozem si pomoct, stale na to myslim, nie som este dospela, neberem antikoncepciu, takze by to bol problem..ide o to ze ked sa mi na vrch spodneho dielu z pyzama dostali spermie a pod nim uz som nemala nic, je mozne ze by ma dokazali oplodnit? Dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
je to málo pravdepodobné, závidí, či sa nedostali nejakou manipuláciou do pošvy prípadne jej okolia, či už rukou alebo inak...
ak nie, takl je to naozaj málo pravdepodobné
s pozdravom
Odkaz na otázku

bezpečnosť sexu

Majka, 24.07.2014 (07:39)
dobrý deň, mala by som otázočku, mám 18 r, rok chodím a sexuálne žijem s chalanom, má 19 r. , je HIV positívny, ( od narodenia, narodil sa matke ktorá mala HIV, ), sex mávame výhredne s kondomom, a to s kondomom, od začiatku styku. Ak budem s ním naďalej chodiť a plne sexuálne žiť je to pre mňa absolútne bezpečné? kondom sa nam zatiaľ nikdy neporušil. Viete mám priateľa rada, ale zdravie mám tiež len jedno. Je toto pre mňa absolútne bezpečné? Môžem sa s ním bozkávať, ak by mal kaz na zube, a zubár ho objedná na zablombovanie zuba o mesiac? Je toto spolužitie s pozit HIV partnerom pre mňa absolutne bezpečné? (hovorí sa že kondom absolútne plne chráni pred prenosom). ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
prezervatív určite kompletne nechráni pred prenosom
akýkoľvek mikroprenos sliznicami a krvou vás ohrozuje
prosím celú situáciu si premyslite, prípadne chodťe s priateľom na infekčné, kde je zrejme slôedovaný, nech vám podrobne vysvetlia možnosti ochorenia a pod.
s pozdravom
Odkaz na otázku

otázka ?

Lucius359, 22.07.2014 (15:28)
Zdravím mám 20 rokov a ešte som nemala sex,s partnerom sme sa dohodli na presný dátum,ale vtedy mám plodné dni respektíve 2 deň plodných dní. Antikoncepciu neberiem,ale sex chceme mať chránený kondómom ...môže sa niečo stať ? môžem otehotnieť ?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
každý pohl.styk môže skončiť tehotenstvom,
viac vám k tomu nemám čo povedať, nikto vám nezaručí ako to bude
S pozdravom
Odkaz na otázku

CMV IGg poz a IGm negativ

Barborka Bizikova, 16.07.2014 (10:21)
Velmi pekne dakujem za odpoved. Morfologicky boli doteraz vsetko v poriadku, aj organscreening aj v 13 tt sono kvoli zahlaviu a podobne. Neviem ako sa to v slovencine povie, kedze zijem v Rakusku. Miminko radtie a vazi presne podla tabuliek, ziaden zaostaly rast alebo zmena na organoch. Takze ak je toto v poriadku, nemusim mat az take obavy? Dakujem. S pozdravom Barbora
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Budte pokojna
vela stastia
s pozdravom
Odkaz na otázku

ovulácia

kami-im, 16.07.2014 (08:33)
Dobrý deň,
myslím, že mám práve plodné dni a chcem sa opýtať či je normálne, že mám už 2 dni vkuse vzrušenú vagínu aj s výtokom, ešte nikdy som takýto príznak nemala. Vopred ďakujem. S pozdravom Kamila.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
môže to byť spôsobené ovuláciou, určite sa tým neznepokojujte, aj výtok by mal ustať.
s pozdravom
Odkaz na otázku

CMV IGg poz a IGm negativ

Barborka Bizikova, 16.07.2014 (07:26)
Dobry den pani doktorka. Som v 27 tt tehotenstva a nahodou mi vysetrili v nemocnici CMV. CMV IGg positiv, CMV IGg Avidity 0.85, CMV IGm negativ. Ja viem, ze ide o prekonany virus a ze vraj je to ok. Ale!!! Ja som uz v siedmom mesiaci. Mohla som to prekonat na zaciatku tehotenstva a ani som o tom nevedela, alebo by bolo este IGm vysoke par mesiacov, ak by som to pocas tehotenstva prekonala? Velmi pekne dakujem. S pozrravom Barbora.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ťažko učiť kedy ste infekciu prekonala, vzhľadom na titer protilátok by to možno evdel odhadnúť infektológ, ale tiež určite nie presne, lebo každý organizmus reaguje individuálne, čiže , nie som schopná vám na túto otázku odpovedať.
ak ste mala morfologický UZV v norme a tiež skríningy v gravidite, nemáte sa dôvod obávať o plod
s pozdravom
Odkaz na otázku

deň styku

alexandra, 15.07.2014 (17:38)
Dobrý deň, prosím chcem sa opýtať. Som tehotná a menštruáciu som mala 26.1. naposledy a styk som mala 7.2. s bývalým partnerom, ktorý má zdravotné problémy (pomalé spermie, viac rokov riešil otázku mať deti, ale nevyšlo mu to) a 8.2 aj 9.2. s terajším partnerom . Nie som si istá, kto je otcom, prosím upresnite mi podľa Vaších vedomostí, kto má väčšie šance, že je otcom. Obaja tvdria to isté, že si dávali pozor (semeno nešlo dovnútra). Predtým som menštruáciu mala 3.1. (23dni ) a predtým ešte to bolo 27dni medzi. Čakáme dievčatko. Prosím Vás pekne, poraďte mi. Ďakujem veľmi pekne.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak sa líši deň pohl.styku o jeden deň, nedá sa absolútne určiť oň, ktorá spermia oplodnila vajíčko
ak by bol býval časový rozdeil dlhší , dalo by sa o tom uvažovať a, ale takto to je naozaj nemožné
dokázali by to len testy DNA
s pozdravom
Odkaz na otázku

Norethisteron

Jana, 14.07.2014 (14:27)
Dobrý den,
v červnu jsme jeli na dovolenou, na které jsem brala Norethisteron - kvůli oddálení menstruace cca 15dní.
Koncem července potřebuji brát zase - cca 5dní. Doma jsem našla staré, použitelné do 4 měsíce roku 2014. Mohu je užívat? Neublíží mi? A budou mít vůbec nějaký účinek? A nevadí, že je budu brát dva měsíce za sebou?
Předem děkuji za odpověd a přeji hezký zbytek dne.
Jana
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
užívanie by však normálne malo byť dlhšie,
skonzultujte to s vaším lekárom,
opakované užívanie nevadí, ak však ide o dlshšiu dobu je vhodnejšie možno zvoliť na tie dva mesiace antikoncepciu, aby ste užívala kontinuálne celé toto obdobie
jedná sa o kombinované preparáty , k organizmu je šetrnejšia než čisto progesteróový preparát
s pozdravom
Odkaz na otázku

zamlcany potrat

zuzana73, 11.07.2014 (20:19)
Dobrý deň. V maji som mala zamlčaný potrat. Dnes som dostala výsledky z histologie ako regresívne zmenené rezidua po gravidite. A k tomu este aj krvne testy vsetky pozitivne - anti-HSV1/2 IgG Elisa 1:39 000 ; anti-VZV IgG Elisa 2 500 ; anti-CMV IgG CMIA 547 ; Rubeola IgG CMIA 31,40. Moja gynekologička povedala že to nič nieje a poslala ma na infektologickú ambulanciu. Na moju otázku ći sa ešte môžeme pokúśať o babo neodpovedala. Skusili by ste mi poradit čo a ako?Dakujem veľmi pekne .
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň
o tehotenstvo sa samozrejme pokúšať môžte , naskôr o troch mesiacoch po missed ab
tiež ak vám doporučia na inf. preliečiť niektoru infekciu, bolo by vhodné vyčkať na obdobie po liečbe , máte pozitívne len igG, čiže infekciu prekonanú v minulosti, ani jedna z nich nie je aktívna, závisí čo doporučí infektológ, určite to skonzultujte
S pozdravom
Odkaz na otázku

Bolesti po prvom pohlavnom styku

Potvora27, 11.07.2014 (12:31)
Dobrý deň,
s priateľom sme mali prvý pohlavný styk pred dvoma dňami a kedže som bola ešte panna, trošku som krvácala, no ešte dnes ma bolí v podbrušku a mám také jemné špinenie. Čím to môže byť spôsobené ?? Sex sme mali dva dni po tom, ako mi skončila menštruácia a samozrejme bol chránený. Je to normálne? Alebo sa mám niečoho obávať ?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
stav je normálny, krvácanie môže byť i dlhšiu dobu, vzhľadom na pretrhnutie panenskej blany
bolesti sú tiež normálne,
s pozdravom
Odkaz na otázku

Otazka

Nina, 07.07.2014 (19:32)
Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať či môžem byť tehotná keď sme mali s priatelom nechranený styk,par krat ho do mňa zasunul a rychlo som isla do sprchy a dobre sa umyla zo spodu. Partner sa neurobil ani pred tym ani potom. Mam čas, kedy mám dosťať menštruaciu a mam priznaky PMS akurat ta citlivost prsníkov sa zhoduje s priznakmi tehotenstva. Ale inak nič. Ďakujem za odpoveď :-) ..
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
sprcha nechráni pred otehotnením
a to , že partner zjavne neejakuloval , neznamená, že žiadna spermia nebola vypudená
vami popisované postupy nie sú validné
pred otehotneím vás chráni len niektorá z foriem antikoncepcie
skúste vyčkať menses, prípadne s odstupom času urobte teh. test
s pozdravom
Odkaz na otázku

Tehotensky test

Nikola, 03.07.2014 (11:38)
Dobry den,robila som si teh.test 13 dni od nechraneneho pohlavneho styku a bolo to den pred ocakavanou menstruaciou (vcera). Test bol negativny. Ale dnes mi menstruacia neprisla. Mohol sa test pomylit ? Dakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
menses nemusí vždy prísť úplne načas
test taktiež nemusí byť stopercentný
vyčkajte ešte na menses, po prípade test opakujte s odstupom času
s pozdravom
Odkaz na otázku

Deň počatia

Eliza, 02.07.2014 (23:58)
Dobry večer. Som v 7tt, datum poslednej menstruacie je 18.5., termin porodu mi vychadza na 22.2. Menstruacny cyklus som mavala zvacsa pravidelny 27-28 dni. Den po skonceni menstruacie 24.5. som mala sex s inym muzom- neejakuloval do mna, ale neskor este do mna vnikol bez toho ze by sa predtym umyl. Je mozne, ze som mala ovulaciu skor a otehotnela v tomto case? Podla mojho gynekologa vychadza den pocatia na prelom mesiacov maj-jun. Aj tak sa strasne bojim toho, ze dietatko nebude partnerovo :( chcela by som sa tesit z tehotenstva, ale tento moj "nezodpovedny ulet" mi neda spat a pomaly sa pripravujem na to, ze sa vsetko ukaze az po porode :( a s tym strasnym pocitom budem prechadzat celym tehotenstvom :(
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
prosím napíšte mi z knižky namerané CRL plodu v mm a kedy bolo meranie realizované, malo by to byť zaznamenané v knižke pri 1alebo 2.UZV
podľa toho by sa to malo dať určiť presnejšie
s pozdravom
Odkaz na otázku

výpočet pôrodu

ACMN, 01.07.2014 (15:30)
Dobrý deň.

Plánujeme s manželom tehotenstvo. Radi by sme mali dieťa v znamení Leva. Momentálne mám Nuvaring.

1. Je pravda, že týždeň po vysadení Nuvaringu je plodnosť späť = môžem otehotnieť hneď v prvom mesiaci po vysadení, teda keď si krúžok vyberiem, príde menzes a potom si ho naspäť nevložím - môžem otehotnieť už v nasledujúcich plodných dňoch? Alebo to bude rozhasené zmenou hormonálnej hladiny a pravdepodobnosť otehotnieť v tomto prvom mesiaci je nízka?

2. cyklus kedy by sme chceli vysadiť Nuvaring mi začína 2.11.(1.deň menzesu). Môžem počítať predbežný termín pôrodu 9.8.? Samozrejme chápem, že dieťa sa môže vypýtať kedykoľvek. Počítam to ale správne 40 týždňov od 1.dňa menzesu? :) Potom by vychádzal Lev aj keby som rodila v 38 týždni :). Otázka je ale, či po vysadení Nuvaringu je pravdepodobnosť otehotnieť hneď vysoká, alebo skôr nízka. V prípade, že nízka, vysadila by som radšej o mesiac skôr, aby bola šanca "chytiť toho Leva" :)))
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
prekonzultujte prosím tento problém s vaším lekárom pozná i váš cyklus pred nuvaringom a bude vám vedieť dôkladne odpovedať vaše otázky
S pozdravom
Odkaz na otázku

rada

Silvia, 30.06.2014 (17:19)
Dobrý deň, ja by som potrebovala radu. 29.6 som mala prvý pohlavný a nechránený sex.trošku som krvacala no potom sa to stoplo ale po par hodinách to znova začalo ale len trošku.Neboli sme si istý tak som užila tabletku escapelle po 14 hodinách. Menzes som mala dostať 30.6. bolí ma trošku na ľavej strane v podbrušku.Mám počkať alebo ist k lekárovi.
Dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
vyčkajte menses, je len 1.7.2014 a escapelle vám cyklus určite narušil, ňtakže ešte vyčkajte a k lekároivi chodte až s dlhším časovým odstupom ak by menses neprišla
S pozdravom
Odkaz na otázku

tráviaci trakt v tehotenstve

Monča, 30.06.2014 (16:37)
Dobrý deň, poprosila by som o radu. Som v 10 tt, a od 6 tt ma trápi problém so zlým trávením, tráviacim traktom, zápchou, pocitu plnosti, nafúknutého brucha. Mala som odporučený Duplalac. Som ho vtedy zháňala po lekárňach, no nebol volnopredaný, som išla za obvodným, praktickým lek., aby mi pomohol čo sa týka receptu na Duhlalac, a mi povedal že on ho napísať nemôže, že ma môže poslať na gastro. Tak som putovala ďalej na gastroenterologiu, tam keď som povedala lekárovi aké mám problémy a že som tehotná, tak ma vybavil za 1 minutu, vypísaním receptu na Duphalac. odbavil ma za 1 min, viac sa mi nevenoval, čakala som minimálne sonu brucha, a brušných orgánov. Konečne som Duphalac po dlhých pereputiaách mala doma, a mohla začať užívať. U obvodného krvné testy pečeňové, na pankreas, aj krný obraz boli o.k. už 2 týždne užívam Duphalac, a problém pretrváva stále úplne rovnako ako keď som ho neužívala. Užívam 20 ml, ráno a 20 ml večer, užívam aj Pankreolan, už som vybrala 2 krabičy v preibehu 3 táždňov, sDuphalaku som už minula tak pol flaše. Na stolicu chodím 1 x za 3 - 4 dni, keď sú už črevá úplne plné, môj tráviaci trakt hrozne trpí, predtým za netehotných okolností som nikdy takéto problémy nemala, vždy som mávala vyprázdňovanie aj trávenie pravidelné, toto mám teraz už mesiac, s dlžky trvania problému sa u mňa dostavuje už frustrácia, neviem na koho sa obrátiť, kto by mi pomohol. Duphalac, a Pankreolan, môjmu tráviacemu traktu moc pomoci nedali, a neviem čo robiť, pobolieva ma vľavo v boku pod rebrami, v oblasti tam kde sú asi črevá, tam ma často bolieva, vyhmatám si rukou úplne plné črevá, viem že zle pracujú, a že sa trápia. pitný režim poctivo dodržiamam, pijem veľa čajov, a čistú vodu s citromom, a jem veľa zeleniny, rajčín vlákniny, + ten Duphalak a Pankreolan a moje problémy s tráviacim traktom sú hrozné stále už mesiac. Prosím potrebujem problém už efektívne riešiť, čo by mi pomohlo? ďakujem som už zúfalá.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
určite pridajte probiotiká a ak by ťažkosti neustúpili do 12tt určite vyhľadajte lekára , nie je normálne aby i po tomto čase ťažkosti pretrvávai.
je možné že to je ovlyvnené len zmenou hormonálnych hladín ak uvádzate , že pred otehotnením problémy neboli , ale určite by nemali trvať celé tehotenstvo
S pozdravom
Odkaz na otázku

kedy opäť otehotnieť?

Lucia, 30.06.2014 (02:12)
Dobrý deň,
som 9 týždňov po pôrode sekciou. Ale dieťatko nám v 6 týždni zomrelo. Chcela by som sa spýtať kedy najskôr po sekcii je možné opäť bezpečne otehotnieť? Je nejaké riziko ak by som otehotnela prípadne už teraz? Počas tehotenstva som mala problémy s veľmi častým tvrdnutím brucha (aj 40 x denne, niekedy slabšie, občas silnejšie a niekdy aj pár minút po sebe), pritom som iba ležala, a ktoré nakoniec zrejme spôsobilo aj môj predčasný pôrod v 35 týždni. Ešte by som sa chcela spýtať, keďže dcérka mala vrodenú vadu, nemala vyvinutý uchycovacie tkanivo na črevkách (následkom čoho sa jej preplietli), kedy sa toto vyvíja ešte počas tehotenstva a mohla som ja toto ovplyvniť napríklad nesprávnou výživou alebo raním penicilínu v 15 týždni tehotenstva?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
po cisárskom reze je doporučované opätovné otehotenie až po min.6-12 mesiacoch
nesprávna výživa ani PNC nesúvisia s touto vadou, vy ste daný stav nijakým spôsobom ovplyvniť nemohla
S pozdravom
Odkaz na otázku

Dierka v kondome 2

LadyCler, 26.06.2014 (09:01)
Dobry den pani doktorka. Uz som raz pisala o tej dierke v kondome. Ale mna zaujima ,ako by som mohla otehotniet,ak tam aj tie kvapky lasky boli,ked partner predtym nemal iny pohlavny styk a ani ejakulaciu,navyse pred stykom sa bol vycikat. A po styku som sa bola umyt a aj vycikat.Pocula som,ze tie kvapky lasky sluzia iba ako prirodny "lubrikant" a obsahuju spermie iba vtedy,ak muz mal predtym ejakulaciu a mohli tam spermie v mocovej trubicui ostat. Je to pravda ? Myslite si,ze je tam stale velka sanca otehotnenia aj po tychto informaciach? Je to len 7 dni od styku a na babytest je este skoro. Menstruciu mam mat az za 7 dni. A udala som trosku zlu informaciu,bolo to 17.den MC a moja priemerna dlzka cyklu je 29 dni a dlzka menstruacie 6 dni. Navyse v pondelok som zvracala, mam nafuknute brucho a pri dotyku ma velmi boli. Moze to byt nieco gynekologicke alebo je to len problem s travenim ? Uzivam Linex druhy den,ale zatial mi to nepomohlo...Dakujem za radu :-)
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
tzv." kvapky lásky " spermie obsahovať môžu, dostanú sa tam zo semeníkov , nezávisle od močenia a podobne,to s tým vôbec nesúvisí,
vyčkajte teda na menses
uvidíte
ak by menses nebola urobte test
S pozdravom
Odkaz na otázku

Kupanie

Hilda, 25.06.2014 (17:25)
Dobry den pani doktorka, chcela by som Vas poprosit o nazor.
Po porode -pred 17 meiacmi mi ostal zvacseny vchod do posvy a podla lekarky mi pokleslo po porode aj panvove dno.ale vraj je to normalne, nakolko to ma vela zien, dokonca aj tie, ktre rodili cicarskym rezom, nakolko dietatko na konci tlaci dole na panvove dno.ziadne problemi nemam, viem o tom vlastne len vtedy, ked sa pozriem na to so zrkadlom.vidim si vlastne aj vyustenie mocovej trubice, vraj sa to da riesit plastokou, co ale nechcem.
na co by som sa ale chcela spytat je, ze ked som sa minuli rok(tento rok som este nebola vo vode) chcela kupat v lete, aj ked som si dala tampon, mala som pocit , akoby sa mi tam dnu naliala voda.aj po vytiahnuti tamponu bol tampon nasiaknuty vodou.ak dobre viem, za normalnych okolnosti by do posvy voda prenikat nemala.co mam teda robit? mozem sa bezpecne kupat, aj napriek tomu pocitu? dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
tampón logicky nasiakne vodou, vždy
je to savý materiál
neviem prečo by do počvy nemala voda prenikať, veď aj keď sa sprchujete je v pošve voda.(skôr si myslím, že myslíte maternicu)
Ak však tomuto chcete zabrániť jediná možnosť je vaginálny kalíštek, ten je plastový
ak emáte žiadne ochorenie a voda , dp kt idete je čistá však nepotrejete ťiadne ochranné prostreidky a môťte sa kúpať.
S pozdravom
Odkaz na otázku

ovulacia a cvicenie

Kristina, 25.06.2014 (11:31)
Dobry den rada by som sa vas opytat rada si zacvicim a cvicim aj brusne cviky lepsie povedane brusaky..pocas ovulacie a uhniezdenia mozem cvicit tie brusne cviky alebo to brani k otehotneniu. Vopred Dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
nemyslím si , že by to malo nejakýcm spôsoom ovlyvniť vaše otehotnenie,
S pozdravom
Odkaz na otázku

LBC

TINA, 23.06.2014 (16:58)
Dobrý deň. Chcem sa opýtať, či je rozdiel odkiaľ sa berie výter na HPV cytológiu. Viem, že sa odoberá z krčka maternice, ale či je rozdiel, z ktorého miesta na krčku maternice. Pred mesiacom mi bol robený test na HPV typizácia LBC metódou a tam som mala už aj výsledky cytológie, pričom lekárka spomínala, že cytológia mi bude braná až v septembri. Z predošlej cytológie som mala zle výsledky. Je možné zo steru, ktorý bol určený skôr na zistenie HPV urobiť aj cytológiu??
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
závisí akou metódou bolo HPv odoberané, ak to bolo LBC ako uvádzate z danej metódy sa jednoznačne dá urobiť aj cytológia, odber je ten istý a médium sa využíva na rôzne vyšetrenia.
S pozdravom
Odkaz na otázku

mierne pobolievane

Lenka, 22.06.2014 (22:01)
Dobry den,

Mam 33 rokov a uz asi treti rok ma pobolieva na jednom mieste...je to zhruba 10-20cm dole POD pravym vajecnikom...(v casti ochlpenia uz)
Zacalo to zhruba v case ked som prestala brat antikoncepciu a zacala sa pokusat o babatko...
Kedze som podstupila prve IVF a som presla vela vysetreniami a ultrazvukmi, nikdy sa mi ma na nic ine okrem PCOS neprislo...
Zapisovala som si, kedy sa ta bolest zhruba objavi ale neni to nikdy v tu istu dobu, niekedy po menstruacii, malokedy cez, ale vacsinou hocikedy v tych 2 tyzdnoch PRED menzesom...
Nikdy ma to neboli ked lezim alebo spim...
Niekedy ma to boli ked sportujem, ale neikedy ked len tak stojim alebo kracam...niekedy je ta bolest len pichnutie a tahanie ostre, inokedy ma tam pichne ked kychnem alebo kaslem...ale po vacsine ja to tlma bolest znesitelna ale taka, ze viem ze nieco nie je v poriadku...uz som sa pytala par doktorov a nikto nevie co to moze byt :-(
Cysty nemam, zapal moc. mechura tiez nie, ma WC chodim normalne bez problemu...
Hrcku tam nemam ani mic si tam necitim...niekedy si myslim ze ta bolest je hlboko vnutri, niekedy mam pocit ze to je kusok pod povrchom...je to tazke opisat ale kedze sa pokusam dlhodobo otehotniet obavam sa ci to s tym nema nieco spolocne?
Vacsinou ked si idem kychnut si to pre istotu zatlacim a vtedy to tak neboli...prosim Vas co by to mohlo byt?
Myslim, ze je to lepsie ako to byvalo ale stale mi to vadi...:-(
Prosim Vas poradte mi
Dakujem pekne
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
popis je veľmi podrobný, ale ak vám boli realizované komplexné vyšetrenia a na nič sa ultrazvukom ani palpačne nezistilo, je nereálne aby som vám ja touto cestou dokázala zodpovedať vašu otázku.
Niekedy sa jedná o tzv.prenesnú bolesť, kt. vzniká na inom mieste-napr. cysty na vyječníku alebo chrbtica a následne sa nervovými zakončenia prenáša na iné miesto, kde vy túto bolesť môžte pociťovať.
Nemyslím si, že by vám to malo brániť v otehotnení, skôr sú príčinou polycystické vaječníky.
S pozdravom
Odkaz na otázku

cytológia

TINA, 22.06.2014 (20:08)
obry den. Pisala som uz aj minule opat mam niekolko otazok,mam niekolko otazok.v septembri v roku 2013z mi vysla prvykrat zla cytologia a to Lsil,vo vysledku dalej bolo mierna dysplazia a podozrenie na hpv,presla som k inej lekarke ta mi vyterom zistila mykoplazmy a ureaplazmy, po preliečení už boli negatívne. kontrolnu cytologiu som mala robenu 19.maja 2014,LBC metodou,vysledok bol ascus,mierny zapal,Hpv sa vraj nepotvrdila. Nakolko je mozne spoliehat sa na vysledky cytologie?ak mi vysiel teraz ascus to znamena,ze nalez sa mi teda zlepsil?na preliecenie som dostala macmiror,candibene a mam si robit po dobrati vyplachy posvy, a prist po liecbe,kontrolnu cytologiu by som mala mat robenu v septembri,nakolko je tento nalez,ktory mi vysiel vazny? A dalsia otazka po roku a pol som mala pohj.styk cchraneny kondom a pohl. styku bol kondom od krvi a este som spinila nejaky den to bolo 30 teho majapricom pred rokom a pol ked som zacala pohl.zit nic take sa nestalo ,aj pri odbere steru som si vsimla ze na tom tampone ci stetinkach bola krv, 5.juna som zacala krvacat 2 dni ale nebolo to az nejak silne ale bolo to viac ako spinenie,tak dva dni nic ziadne spinenie a tak som opat zacala to bol asi menzes trval 3 dni,partner ak mi chce vyvolat klitoralny orpazmus taktiez som mala taky vytok s krvou,o co mze ist? Citala som ze sa takto moze prejavovat viacero diagnoz.a tu najhorsiu tu radsej ani nepisem?objednala som sa na kolposkopicke vysetrenie na vlastnu ziadost na buduci tyzden vo stvrtok.moze lekar presne vidiet o ake zmeny ide pripaene co je pricinou spinenia.krvacania? Mam cakat az vyberiem lieky alebo sa uz teraz objednat k svojej lekarke,mam 23 rokov a hrozny strach o co moze ist.dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
zjavne sa vo vašom prípade jedná nejakú dyspláziu buniek na krčku maternice, či už to je z dôvodu infekcií alebo iných
AsC-Us je výsledok nejednoznačný-avšak neznamená , že dobrý, znamená to, že sa na krčku nachádzajú bunky v určitej forme rastu, L SIL, je nízky stupeň transformácie buniek
Ak uvádzate , že aj krvácate-po odbere na cytológiu je to normálne avšak pri pohlavnom styku by sa to nemalo opakovať, môže súvisieť s HPV alebo inou inekciou
Koposkopické vyšetrenie je miskroskopický pohľad na krčok, lekár uvidí, do akej miery a kde sú zmeny na krčku lokalizované-nie je možné okom definitívne zistiť o čo sa presne jedná
postup je ďalej taký, že ak by mal lekár podozrenie na dysplastické bunky alebo zónu,kt. by sa mu zdala podozrivá-je možné odobrať klieštikmi kúsok tkaniva a to sa odošle na histologické vyšetrenie.
Ak by sa výsledky opakovali a neboli by uspokojivé, existuje tiež možnosť konizácie krčka maternice, kedy sa časť krčka operačne odstráni-postihnutá časť.
Doporučujem vám toho času prekonzultovať tiež s vaším lekárom podpornú liečbu-vitaminoterapiu, tiež napr. Cicatridina čípky, redukcia alkoholu , absencia fačenia a tiež zmena stravy-nevhodné sú potraviny , v kt. prevažujú kyseliny a okyselujú organizmus, čiže tie redukovať a pridať viac zásaditých potravín,
sú to drobnosti ale celkovo sú zdraviu a procesu metaplázie krčka maternice tieto faktory prospešné.
S pozdravom
Odkaz na otázku

ellaone

Zuzana, 21.06.2014 (14:22)
Dobrý deň,chcela by som sa opýtať ci su učinné tabletky PO konkrétne ellaone ktoru mi dali v lekárni bez predpisu.... mala som s partnerom nechránený pohl. styk a tabletku po som si dala do 11 hodinách , može sa niečo stať ? vedlajšie ucinky tabletky? Ďakujem pekne za vašu skoru odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
doporučujem vám prečítať si príbalový leták daného preparátu.
Hormonálne tablety po pohlavnom styku ak sú užité v správnom časovom intervale zabezpečujú ochranu pred otehotnením, nežiaduce účinky môžu byť rôzne od žiadnych až po zvracanie, závrať, samozrejme nástup krvácania.
S pozdravom
Odkaz na otázku

Dierka v kondóme

ladycler, 20.06.2014 (15:17)
Dobrý deň. S partnerom sme mali chránený pohlavný styk - kondómom, ale neejakuloval (neurobil sa). Problém je v tom, že keď ten kondóm išiel skontrolovať (napustil ho vodou a silno stlačil), našiel tam malú dierku, z ktorej vytekal slabunký prúd vody,možno v strede kondómu, proste nebolo to na čiapočke, ale o dosť nižšie. Môžem byť z toho tehotná ? Bojím sa, pretože mám 14.deň MS a práve som mala ovuláciu. Je potrebné užiť tabletku po? Ďakujem za rýchlu odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
to že partner neajkuloval, neznamená, že sa žiadna spermia nedostala zo semeníkov.
Ak nebol prezervatív vcelku, určite užite tabletku po pohl.styku, možnosť otehotnenia tu určite existuje.
S pozdravom

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa