MUDr. Lenka  Reismüllerová

Poradňa gynekológa

MUDr. Lenka Reismüllerová

Počet otázok: 4262

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Lenka Reismüllerová, ktorá pracuje na II.Gynekologicko-pôrodníckej klinike v Bratislave a súčasne pôsobí v Centre asistovanej reprodukcie ISCARE Bratislava.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.


Z dôvodu čerpania dovolenky pani doktorky je poradňa gynekológa do 29. septembra 2013 pozastavená. Svoje otázky môžete zadávať opäť po tomto termíne. Ďakujeme za pochopenie.

Témy
Odkaz na otázku

Zväčšenie poprsia

Mia, 15.12.2014 (14:44)
Dobrý deň, prosím Vás chcem sa opýtať či budú mať tabletky PrsiaExtra plus (http://megaprsia.sk/) nejaký vplyv na to keď beriem antikoncepciu (dienorette) už približne 4 roky mám 21 rokov. Tvrdia že je to na prírodnej báze. Ďakujem za skorú odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
myslím si, že by ste mohla brať preparáty spoločne, prečítajte si však príbalový leták vitamínov, nemám presnú predstavu čo obsahujú...
s pozdravom
Odkaz na otázku

hrcka v podpazusi

Martina, 10.12.2014 (18:16)
Dobry den,
Mam na Vas dotaz ohladom hrcky pod pazuchou. Bola som na usg prsnikov pred rokom v january. pred 3 tyzdnami som bola u svojho gynekologa, ktory mi prsia prehmatal v ramci prehliadky, aj uzliny v podpazuchou a vraj je vsetko ok, na sono ma posle az v january, lebo mam na to narok len raz za rok. Pred 2 tyzdnami som bola u svojho obvodneho lekara a robil mi komplet biochemiu a KO vsetko az na zvyseny bilirubin v poriadku (mam gilbertov syndrom). CRP som mala vtedy 17. Mala som ale nejaku virozu.O tyzden som tam bola zas, kontrolne CRP uz bolo 0. No predvcerom som si nahmatala pod pazuchou hrcku, ktora je akoby zdvojena, alebo zhluk 2 uzlin, Nebolestiva, asi 2cm a je pohybliva..v prsniku ale stale nemam ziadnu hrcku. Na sono som objednana, iba by ma zaujimalo, ci by gynekolog prehliaddol hrcku v prsniku a mohlo by sa to za 3 tyzdne zhorsit az tak, ze by mi to napadlo uzlinu? moze to mat suvis s rakovinou prsnika? dakujem pekne za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň, uzlina môže byť zväčšená z mnohých dôvodov, nie len rakonia prsníka
mohl ste mať ejaký zápal, kt. sa primárne koncentroval v podpazušnej lymfatickej uzline, kt. zbirela a čistila lymfu z danej oblasti
tiež palpačné vyšetrenie prsníkov nie je stopercentné vyšetrenie, sú lézie prsníka, kt. vôbec nemusia byť hmatné!
ak máte obavy , nvštívte lekára skôr ,nech vám pazuchu prípadne prsník opätovne prehliadne
a tiež UZV prsníéka by vám mohol byť urobený skôr , ak máte zväčšené uzliny,/závisí tiež na vašom veku a výskytu ochorenia v rodine/
s pozdravom
Odkaz na otázku

solárium

jusepa , 09.12.2014 (12:45)
Dobry deň pani doktorka môžem navštevovať solárium počas menštruáciE?ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
nevidiím dôvod prečo by ste nemala , ak netrpíte žiadnym ďalším ochorením
s pozdravom
Odkaz na otázku

vtiahnuté bradavky

Alicia, 08.12.2014 (10:27)
Dobrý deň,
chcem sa spýtať, či je normálne, keď mám stále vtiahnuté bradavky dovnútra.pozorujem to už od puberty.mám 28 rokov, dve deti, ani jedno som nemohla dojčiť práve z tohto dôvodu.dá sa s tým niečo robiť, či mi to už takto ostane navždy?
Ďakujem za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň, tak ak ste už dve deti vychovala bez dojčenia a neriešil sa tento stav doteraz, je otázne, prčo vás to trápi
ak sú bradavkz v tejto pozícií dlhodobo a máte fyziologický i ultrazvuk i nález na prsníkoch, nemyslím si , že je dôvod sa tým znepokojovať a je vysoko prvadepodobné, že bradavky v podobnom stave zostanú
s pozdravom
Odkaz na otázku

Kyselina listova

A, 02.12.2014 (13:43)
Dobrý deň, plánujeme s manželom dieťa, keď si vylieči streptokoka. Chcela by som sa spýtať, či je nutné pred otehotnením brať kyselinu listovú prip. iné vitamíny pred plánovaným otehotnením? Viem, že existujú vitamínové doplnky pre ženy pred plánovaným otehotnením, je lepšie zvoliť si tieto ako samotnú kyselinu listovu? Tiež by som sa chcela spýtať, či aj pre mužov sú vhodné nejaké vit. doplnky. Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
k.listovú môžte užívať i samostatne alebo v kombin. preparátoch,
tú by ste užívať mala, ostatné zložky až také nutné nie sú, ak máte normálnu a zdravú stravu
pre mužov konkrétne preparáty nie sú, sú vitamíny , kt. sa užívajú avšak až keď sa u partnera zistí znížené množstvo spermií a pod.
s pozdravom
Odkaz na otázku

adipex

jusepa , 27.11.2014 (11:53)
DOBRÝ deň pani doktorka poprosím vás O radu môže mi nejako spôsobiť adipex zdravotné problémy ak ho má
Na 2 týždne potravuje schudnúť aspoň 5kil A môžeM V kombinácii s liekmi chodiť do soláriá? Môžu mi nejako ublížiť tieto lieky ďakujem pekne
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
liečivo je volne predajné a dostupné/nejedná sa o preparát na lekársky predpis/, čiže by dľa informácií mali byť bezpečné ako uvádza výrobca
do solária chodiť môžte
s pozdravom

Odkaz na otázku

ultrazvuk

dianama, 26.11.2014 (11:17)
Dobrý deň Pani doktorka.
Chcela by som sa spýtať či je liečba ultrazvukom ohrozujúca pre plod.Liečia ma na bedrový kĺb.O babatko sa snažíme dosť dlhý čas a práve teraz mi mešká ms. tretí deň.Može byť že som tehotná ešte som si test nerobila je to skoro podla mňa.Za odpoveď Vám Ďakujem....
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
závisí od dĺžky a expozície , pokúste sa informovať u lekára, kt. vám ošetrenie indikuje a realizuje
nemyslí, že by to mal byť nejaký konkrétny problém, ale pre istotu sa prosím radšej informujte
s pozdravom
Odkaz na otázku

..

Natalia, 22.11.2014 (17:09)
Dobrý.. Ja by som sa chcela opýtať, kedže ma kopli loptou do pohl.organu.. Dostanem menštruáciu ? :(
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak vás kopli do vonkajšieho genitálu na menštruáciu by to vplyv mať nemalo
s pozdravom
Odkaz na otázku

kvapky lásky

Mia, 20.11.2014 (16:38)
Dobrý deň, chcela by som sa Vás spýtať, obsahujú tzv. "kvapky lásky" spermie ? A da sa z nich otehotnieť ?
Ďakujem za odpoveď, príjemny deň.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň
áno obsahujú
s pozdravom
Odkaz na otázku

Svrbenie tela

jana, 18.11.2014 (20:15)
Dobry den pred pol rokom som rodila cisarskym rezom. Odkedy som prisla domov z porodnice trpim svrbenim tela, je to takmer kazdy den, niekedy viac niekedy menej,ked sa poskriabem koza mi trochu pripuchne a do 15 min je to prec…niekedy ma svrbi len krk,inokedy chrbitca, hlava, viac menej sa to strieda..neviem ci sa mi "upratuju " hormony alebo co je to.. Prosim neviete co by to mohlo byt? je to velmi neprijemne.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
dop.návštevu dermatológa, na komplexné vyšetrenie
nemyslím si , že by to malo súvisieť s nejakými gynekolgickými príčinami, ak je to už tak vzdialené od Sc
s pozdravom
Odkaz na otázku

Hrčka-otlak?

Lenka , 08.11.2014 (13:52)
Dobrý deň pani doktorka.

Chcela by som sa Vás spýtať: Dnes ráno som si našla hrčku (takú tvrdšiu) vo veľkosti hhrášku v rozkroku na ohybe medzi stehnom a pošvou. Tam, ako je taká veľká šlacha. nieje to vôbec blízko pošvového vchodu (Cez ú hrčku mi ide akurát kraj nohavičiek). Včera som mala v škole oblečené dámske body, a pri chôdzi ma na tom mieste začalo tak mierne pobolievať. A ešte aj pred včerom som mala nohavičky s takou zlou krajkou, a veľmi ma skrábali. Preto by som sa chcela spýtať, či môže byť táto hrčka niečo na spôsob otlaku z body, že sa mi to nejako moc šúchalo, alebo čo? Lebo aj teraz ma pobolieva to miesto, keď sa mi o to šúchajú nohavičky.

Za skorú odpoveď Vám veľmi pekne ďakujem :)
Lenka
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
môžýe sa jedať o zdurenú lymfatickú uzlinu, prípadne i niečo iné
skúste na nejakú dobu, nenosiť dráždivé prádlo, ak by sa oblať neupokojila , prípadne dop.návštevu lekára
s pozdravom
Odkaz na otázku

problém po nástrihu

adel, 06.11.2014 (16:10)
Dobrý deň, chcem sa opýtať. Som po kliešťovom pôrode, je to už rok, ale stále mám problém, akoby ma málo zašili, pretože neviem použiť napr, tampon, akoby mi vypadával. Taktiež mám problém na kúpalisku, vo vode mi tampon vôbec nedrží a asi 10 min. po kúpaní mi z pošvy vyteká voda. Lekarovi som o tom hovorila, ale povedal, že je to v norme, že sú aj horšie problémy. Je môžné že ma málo zašili? Dá sa s tým ešte niečo robiť? Ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň, ak máte pocit, že pošvový vchod je príliš pootvorený , sama bohužiaľ tomuto stavu nemôžte najk zásadne dopomôcť, ak by vám situácia prípiš prekážala a obmedzovala vás v denných aktivitách je na zváženie opätovná úprava prípadne plastika vonkajšieho genitálu , kedy by sa časť sliznice resekovala, odstránila a opäť by sa musela chvílu hojiť, násldne by stav mal byť zlepšený, pokúste sa prosím o tejto alternatíve porozprávať s vaším obvodným lekárom
s pozdravom
Odkaz na otázku

Tehotenstvo a štátnice

aktiz, 31.10.2014 (11:50)
Dobrý deň, chcela by som druhé dieťa a zároveň som v 5 ročníku VŠ, ktorú študujem externe. Ak by som teraz otehotnela, štátnicovala by som asi v 7 mesiaci. Chcela by som vedieť Váš názor. Ísť do toho, alebo radšej ešte počkať. Môže ten stres pred štátnicami nejako tomu bábu uškodiť, alebo aj spustiť predčasný pôrod ? (prvý syn sa mi narodil v 36 tt). Ďakujem za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
samozrejme závisí od miery ako veľmi stresovo situácie prežívate , mnoho žien bolo tehotných i porodilo bez ťažkostí počťas štúdia na VS i počas skúškových i štátnicových období, je to vaše individuálne rozhodnutie
s pozdravom
Odkaz na otázku

bolesť

julka, 25.10.2014 (07:45)
Zdravim...chcela by som sa opýtaťči mam navstivit lekara alebo to nie je nič vazne, ale pri pohlavnom styku pocitujem bolesť v podbrusku,skôr ako keby tlak. Dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ešte vyčkajte, snažte sa odsledovať , v kt.fáze cyklu máte bolesti a pdobne a až keby sa situácia opakovala a znepokojovala vás vyhľadajte lekára
s pozdravom
Odkaz na otázku

TEhotenstvo alebo zapal?

Martina, 24.10.2014 (12:07)
Dobrý deň mala by som otazku asi týždeň pred očakávanou menštruáciou, ktorá bola 5.oktobra som mala strasne bolesti v podbrušku a palilo maa pri čurani tak mi dosšlo ze asi tam bude nejaký zápal tak som pila veľa urologického čaju a ono to povolillo len mi to ako keby prešlo na mykozu a o dva dni nato som dostala očakavanu menštruáciu.. ktorá bola neskutočne bollestivá.. a ta bolesť tie krče trvali asi 2 dni bola som na tabletkach.. 13.,14.,15. som mala asi ovulaciu lebo som maa strasne silný výtok normalne to zomňa tieklo a mala som nechránený pohlavný styk. kedže ja antikoncepciu nemožem lebo nedavno mi zistili leidenovu trombofiliu a moj artne nežnáša kondomi tak sme mali prerušovanu súlož pri ktorej sa vystriekal mimo mna.. ale mam pocit že sanieco somnou deje.. po tomto styku a po ovulacii asi tak 3-4 dni som sa začala citiť čudne. 19.10 som mala zase nechraneny styk a na druhý den om sa citila hmusn bolo my zle napina ma na vracanie a tak som si spravila test ale bol negatívny. zle mi je rano a niekedy večer ked sa najem je to v poriadku. casto moci.. mam strašne návali z ktorých mi je na odpadnutie a mam pocit akoby som sa vnutorne triasla a mavam ich aj cez noc a niekedy nemožem ani zasať z toho.inokedy mi je strašna zima, pobolieva ma v podbrusku raz su to bolesti ako pred menštruáciou inokedy len pichani epotom nic a na dalsi den zase niečo. Dnes som bola u obvodnej povedala som jej ako sa cítim zobrala mi moč ale ten neukázal, že áam zápač v moči alebo co.. tak ma poslala že mam iťt si spraviť vyšetrenie na gyndu aj že som objednaa na sono brucha.. JEMOžNE , žE SOM TEHOTNA alebo je tam nejaký skrytý zapal.. ?na gyndu pojdem az v pondelok
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
pálenie a rezanie úri močení signalizuje, že ste mala nejaký zápal najskôr moč.mechúra , následne zápal pošvy, to sa ľkahko stať môže
tehotenstvo samozrejme tiež pripadá v úvahu, ak máte nechránený styk
avšak prízanky , kt. popisujete sa tak rýchlo pohl.styku neprejavú
určite dop.vyšetrenie obv.gynekológom
s pozdravom
Odkaz na otázku

ruzovy vytok

dada, 19.10.2014 (12:51)
Dobry den, MS som dostala 4.oktobra a skoncila okolo 10.oktobra..a tak som cakala, ako kazducky mesiac okolo 18 teho oktobra ovulaciu, ktora u mna zacina vzdycky hustym hlienom, ktory sa kazdym dnom meni az je uplne riedky, cize vrchol ovulacie, cize toho 18 teho oktobra..vzdy v tom obdobi pocitujem aj bolesti v podbrusku, takze viem, ze ide o ovulaciu.MS nemeskava..lenze tento mesiac je uplne iny, ziadny hlien, ziadne bolesti, len dnes 19 teho, kedy som uz mala mat vrchol ovulacie som namiesto mojich ovulacnych priznakov mam ruzovy vytok..pohl.styk s manzelom sme mali po MS asi dva dni, co su neplodne, odvtedy nic, tak nepredpokladam tehotenstvo..o co moze ist??zeby sa mi po rokoch zmenili priznaky ovulacie z nicoho nic z hlienu a bolesti iba na ruzovy vytok, ktory trva zatial jeden den??dakujem velmi pekne za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
menštruačný cyklus je variabilná záležitosť, vplyv má psychické nastavenie, záťaž, stres, strava, fyzická aktivita,....
nemusí sa rovnako preukazovať každý mesiac
zatiaľ by som vyčkala na novú menses, odsledujete si nový cyklus a uvidíte
pokiaľ sa nesnažíte o tehotenstvo, tak presnú ovuláciu až tak sledovať nemusíte
s pozdravom
Odkaz na otázku

VVCH plodu

Katka, 18.10.2014 (18:06)
Dobrý deň, už som Vám raz písala, ale zrejme moja otázka nebola odoslaná, tak ešte raz...
Pred niekoľkými týždňami sa mi v 34. týždni narodil synček, ktorý mal vrodenú vývojovú chybu - nezrelý teratóm v oblasti krku (malígny) a krátko po narodení zomrel. Príčinou smrti bola intrauterinná asfyxia pokračujúca aj po pôrode. V pitevnej správe boli uvedené aj ďalšie nálezy, z ktorých väčšina mi nič nehovorí (pneumonia adnata, oedema cerebri gr. minoris, foetus immaturus vitalis, renculisatio renum, haemopoiesis extramedularis /hepatis/).
Chcela by som sa spýtať, či môže mať niečo z tohto či samotný teratóm vplyv na prípadné ďalšie tehotenstvo alebo je možnosť, že sa to môže zopakovať. Sú potrebné genetické alebo iné vyšetrenia aj pred otehotnením alebo len na začiatku tehotenstva?
Ešte dodám, že o žiadnych vývojových chybách sme vopred nevedeli, prišlo sa na to až pri pôrode, celé tehotenstvo bolo všetko v poriadku, vyšetrenia, ultrazvuky, nič nenasvedčovalo tomu, že niečo nie je v poriadku. Rodila som v 34. týždni sekciou (druhou v poradí), bola som hospitalizovaná v nemocnici kvôli predčasným kontrakciám (spôsobenými zrejme akútnou vaginitídou).
Ďakujem za radu.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
z toho čo popisuje patológ v správe nie je podozrenie na nejaké geneticky prenosné ochorenie, popisované nálezy súvisia len s primárnym ochorením a s predčasným pôrodom nezrelého plodu a s ťažkou asfyxiou a novorodenckým zápalom plúc
teratóm ako taký tiež nemá genetický podklad, preto sa zrejme jednalo o sporadickú mutáciu plodu
predpokladám , že vám nedoporučili zatiaľ žiadne ďalšie testy...
situácia sa nemusí opakovať v ´dalšom tehotenstve, i keď chápem, že máte obavy
s pozdravom
Odkaz na otázku

bolesti

gemma123, 15.10.2014 (07:50)
Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Bolia ma kríže, mám bolesti v slabinách niekedy slabšie niekedy silnejšie a bolí aj podbruško ako na ms a sem-tam ma aj pichne v pravom alebo ľavom vaječníku...ms mám dostať za cca 2dni...prosím môže sa jednať o nejaký závažný problém? tehotenský test bol negatívny ďakujem za radu
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň, podobné bolesti sú pred menštruáciou normálne
jedná sa o predmenštruačný sy.
s pozdravom
Odkaz na otázku

možnosti

Mon, 13.10.2014 (09:37)
Dobrý deň prajem, chcela by som sa poradiť ohladne 2 vecí.
1. Ako prvé: snažíme sa s manželom už dlhší čas o bábo no nedarí sa, máme už aj nejaké vyšetrenia za sebou, ja prakticky všetko o.k, cyklus pravidelný, ovulácia taktiež, akurát manželovi vyšiel zlý spermiogram. 2 mesiace užíva zinok, selén, existuje nejaká konkrétna možnosť ako zvýšiť prirodzeným spôsobom možnosť otehotnenia, v nejakém konkrétnom čase, napr si na novembrový cyklus naplánujeme s lekárom nejaký presný stanovený postup krokov, tak aby sme maximalizovali šancu na otehotnenie, viete niečo viac než len doma sa snažte každé 2 -3 dni a o 2 mesice sa ukážte, či sa dá naplánovať niečo viac, zefektívniť snahu, čo uhradí poisťovňa?
2. ako druhé by som rada vedela, že ak by sa náhodou išlo umelým oplodneným a mali by sme záujem aj o genetickú diagnostiku embria pred vkladaním, že by sa aj urobila, čo všetko sa s toho ja dozviem pred vkladaním? že by sa urobila diagnostika dvoch embrií napríklad, a vkladať len jedno, to čo zdravšie bude vychádzať? je toto možé? Mám nárok pred vkladaním vidieť výsledky tejto genetiky tohto embria, a podľa toho sa ja rozhodnúť ? mám nárok si povedať len vkladať zdravé XX, a nie XY? Keď by som videla tie výsledky mám nárok sa takto rozhodovať čo zdravé vkladať?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
v prvom rade veľmi záleží na tom do akej miery je spermiogram zlý. Na spontánne otehotnenie je potrebných aspoň (teda minimálne) 5 miliónov pohyblivých spermií. Ak je táto základná podmienka splnená je možné sa snažiť o spontánne otehotnenie. V takom prípade by som doporučila návštevu lekára v čase predpokladanej ovulácie aby určil presný čas kedy dôjde k uvoľneniu vajíčka. Urobí tak na základe ultrazvukového vyšetrenia eventuálne na základe hormonálneho vyšetrenia. Ak sa snažíte dlhšiu dobu je ideálne zvýšiť šancu aspoň insemináciou (zavedenie spermií priamo do dutiny maternice - po hormonálnej príprave a monitorovaní menštruačného cyklu). Stále je však podmienkou aspoň 5 mil. pohyblivých spermií. Poplatok za insemináciu je v rôznych centrách rozdielny. U nás v ISCARE as je poplatok 75 eur. Poisťovňa tento zákrok nehradí.
Čo sa týka vašej druhej otázky, v rámci umelého oplodnenia je možné vyšetrenie genetickej výbavy embrya, ide o tak zvanu predimplantačnú genetickú diagnostiku. Tento zákrok nie je hradený poisťovňou, ide cca o 200 eur na vyšetrenie jedného embrya. Je možné vkladať zdravé emebryo ale selekcia podľa pohlavia je neetická.

ďakujem za odpoveď, len ešte chcem vedieť či mám nárok vidieť výsledky, osobne ich vidieť, tej predimplantaenej genetickej diagnostiky všetkých embrii u ktorých by sa to vykonávalo, vidieť ich ešte pred vkladaním, to mi bude postačovať. Nieže ja zaplatím napr 2 x 200 E diagnostiku dvoch embrii,a výsledky oboch nebudem môcť videiť pred vkladaním. Dúfam že sa toto nemôže stať. Môžem vidieť výsledky pred vkladaním? vidieť výsledky oboch a vložiť jedno. Mám na toto nárok?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
iste , na všetky výsledky máte nárok.
Odkaz na otázku

rada

Anka, 12.10.2014 (12:15)
Dobrý deň, chcela by som vedieť, že po akom čase sa najskôr môže urobiť vklad embria, po predchádzajúcom potrate v 18 tt. Máme ešte 3 zamrazené embriá z minulosti, keď sa nám nedarilo otehotnieť. nakoniec sa podarilo prirodzene, boli to dokonca dvojičky, no vtedy bol plán keby som neotehotnela prirodzene že by sa vkladalo jedno, pre menšie komplikácie v tehotenstve. No takto to nešťastne dopadlo v 18 tt s dvojičkami sa mi otvoril krčok, začala odtekať plodová voda. Je tomu presne 10 týždňov a mám normálnu v poradí už druhú menštruáciu po potrate. Isto nechcem sa rok snažiť a trápiť s otehotnením (náš dôvod prečo sa vtedy v minulosti dlho nedarilo bol manželov zlý spg), a riskovať že sa to podarí až po veľmi dlhej dobe, a veľký risk že by boli dve? Toto moje tehu čo bolo som chodila potom do poradne normálne k mojej obvodnej gynekologičke. Povedala mi potom že v budúcnosti by bolo dobré zašiť krčok ak by sme chceli ešte mať dieťa. Chcem sa pteto opýtaž či centrá as. reprodukcie mávajú aj ambulancie pre rizikové už tehotenstvo, a či vedia urobiť bežne hospitalizáciu pacientky v prípade že si to rezikové tehotenstvo vyžaduje, či urobia aj to zašitie krčka, či môžem si tam toto všetko u nich v centre as. reprodukcie naplánovať, robia všetkú túto starostlivosť o rizikové tehu, až do pôrodu? aj pôrod, robia aj cisárske rezy? A po akom čase od potratu v 18 tt môže sa najskôr urobyť vklad embria, cielene jedného? ´Ja mám 31 r manžel 37 r, dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
po potrate, obzvlášť ktorý bol sprevádzaný aj kyretážou (čistením dutiny maternice) odporúčam počkať pred vkladom ďalšieho embrya 2-3 mesiace. Čo sa týka starostlivosti o tehotné pacientky, je to veľmi individuálne a nemôžem hovoriť za iné centrá. U nás sa v niektorých prípadoch staráme o niektoré "svoje" gravidity v spolupráci s gynekologicko-pôrod. klinikami. Všetky centrá čo máme na Slovensku neposkytujú lôžkovú starostlivosť, preto starostlivosť o pacientku po cerclage (zašitie krčka maternice) spadá do starostlivosti kliník. Väčšinou však lekári v centrách asistovanej reprodukcie pracujú aj na klinikách preto je to v podstate jedno! Každopádne by som zatiaľ vo vašom prípade nerobila paniku, nemusí sa scenár v ďalšej gravidite vôbec opakovať.
Odkaz na otázku

adipex

jusepa , 12.10.2014 (11:43)
Dobry den pani doktorka poprosim o radu cchem vyskusat na dva tyzdne adipex ale chcela by som vediet ci mi nejako moze ublizit brala som ho pred par rokmi tiez kratkodobo a nemala som komplikacie teraz som nachladena mozem kombinovat paralen horuci napoj?dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak ste zdravá , môžte užívať tento preparát, ak však máte nejakú virózu je zbytčné popri ličebe paralenom braž i adipex, najprv sa vyliečte a potom chudnite
s pozdravom
Odkaz na otázku

Rh faktor

NiKi7, 10.10.2014 (11:54)
Dobrý deň, pani doktorka,
chcela by som sa spýtať, či pozitívny Rh faktor krvi u oboch partnerov má nejaký negatívny vplyv na otehotnenie alebo samotný vývin bábätka. Môžu nastať "vďaka tomu" nejaké komplikácie? Moja krvná skupina je 0+ a partnerova je A+.
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď a prajem pekný zvyšok dňa.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
nie
je to v poriadku,
s podzravom
Odkaz na otázku

polypy/histologická správa

Yarka, 07.10.2014 (15:54)
Dobrý deň,
prosím Vás, mám otázku - moja mamka cca pred 3 rokmi krvacala, zistili jej polyp a podstúpila kyretáž. Teraz - v auguste opäť začala krvácať, opäť jej zistili polypy a opäť podstúpila kyretáž. Po kyretáži dosť dlho krvacala. Do správy z histologie jej napísali: "útržky hyperplastického endometria simplexná a komplexná hyperplázia s riasinkovou metapláziou a fokalnymi cytologickými abnormitami až miernymi atypiami a lamela pravidelného dlaždicového epitelu" Prosím, čo znamená popis v tejto správe? A ako by ste postupovali v ďalších krokoch? Má 61 rokov. Vďaka za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň, ak sú prítomné cytologické atypie , je na zvážení vášho obvodného lekára či nieje na mieste dop.pacientke hysterektomiu-odstránenie maternice, v tomto veku maternica i tak už nemá žiadnu funckiu
s pozdravom
Odkaz na otázku

Bylinky

Majka, 05.10.2014 (13:32)
Dobrý deň,

mám problém s pleťou, čítala som, že tabletky z byliny saw palmetto je účinný na vyrovnanie hormónov, a zníženie testosterónu a môže pomôcť. Je to bezpečné úžívať?

Taktiež i bylinky red clover a fenugreek.
Čo si o tom myslíte? Môžu mať vedľajšie negatívne učinky? ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň, saw plameto sa používa hl.ako dopl.ličba pri prostate u mužov,
skôr by som vyhľadala bylinné produkty vhodnejšie priamo pre ženy, existujú viaceré bylinné čaje, kt. by mohli byť vhodné
tiež zaraďte do stravy kremík, prípadne výťažky z prasličky, dostatoťný pitný režim, vitamíny v ovocí a zelenine
neokyselujte organizmus
s pozdravom
Odkaz na otázku

možnosti

Mon, 04.10.2014 (14:13)
Dobrý deň prajem, chcela by som sa poradiť ohladne 2 vecí.
1. Ako prvé: snažíme sa s manželom už dlhší čas o bábo no nedarí sa, máme už aj nejaké vyšetrenia za sebou, ja prakticky všetko o.k, cyklus pravidelný, ovulácia taktiež, akurát manželovi vyšiel zlý spermiogram. 2 mesiace užíva zinok, selén, existuje nejaká konkrétna možnosť ako zvýšiť prirodzeným spôsobom možnosť otehotnenia, v nejakém konkrétnom čase, napr si na novembrový cyklus naplánujeme s lekárom nejaký presný stanovený postup krokov, tak aby sme maximalizovali šancu na otehotnenie, viete niečo viac než len doma sa snažte každé 2 -3 dni a o 2 mesice sa ukážte, či sa dá naplánovať niečo viac, zefektívniť snahu, čo uhradí poisťovňa?
2. ako druhé by som rada vedela, že ak by sa náhodou išlo umelým oplodneným a mali by sme záujem aj o genetickú diagnostiku embria pred vkladaním, že by sa aj urobila, čo všetko sa s toho ja dozviem pred vkladaním? že by sa urobila diagnostika dvoch embrií napríklad, a vkladať len jedno, to čo zdravšie bude vychádzať? je toto možé? Mám nárok pred vkladaním vidieť výsledky tejto genetiky tohto embria, a podľa toho sa ja rozhodnúť ? mám nárok si povedať len vkladať zdravé XX, a nie XY? Keď by som videla tie výsledky mám nárok sa takto rozhodovať čo zdravé vkladať?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
v prvom rade veľmi záleží na tom do akej miery je spermiogram zlý. Na spontánne otehotnenie je potrebných aspoň (teda minimálne) 5 miliónov pohyblivých spermií. Ak je táto základná podmienka splnená je možné sa snažiť o spontánne otehotnenie. V takom prípade by som doporučila návštevu lekára v čase predpokladanej ovulácie aby určil presný čas kedy dôjde k uvoľneniu vajíčka. Urobí tak na základe ultrazvukového vyšetrenia eventuálne na základe hormonálneho vyšetrenia. Ak sa snažíte dlhšiu dobu je ideálne zvýšiť šancu aspoň insemináciou (zavedenie spermií priamo do dutiny maternice - po hormonálnej príprave a monitorovaní menštruačného cyklu). Stále je však podmienkou aspoň 5 mil. pohyblivých spermií. Poplatok za insemináciu je v rôznych centrách rozdielny. U nás v ISCARE as je poplatok 75 eur. Poisťovňa tento zákrok nehradí.
Čo sa týka vašej druhej otázky, v rámci umelého oplodnenia je možné vyšetrenie genetickej výbavy embrya, ide o tak zvanu predimplantačnú genetickú diagnostiku. Tento zákrok nie je hradený poisťovňou, ide cca o 200 eur na vyšetrenie jedného embrya. Je možné vkladať zdravé emebryo ale selekcia podľa pohlavia je neetická.

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa