Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antibiotika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    chcela by som sa opytat, na uzivanie antibiotik Zinnat 500mg pri dojceni. Gynekolog mi ich predpisal, na 5 dni 1 tb kazdych 12 hodin. S tym, ze dojcit mozem nadalej. Este som ich cele nedobrala, dcera ma 14 mesiacov, takze papa aj normalnu stravu. Cez den sa snazim dojcenie obmedzovat, dojcim ju najma vecer ked zaspava no a potom v noci. To bez toho nezaspi. Netusim, kolko mliecka vypije, no zacianam sa bat, ci bude v poriadku. Chcela som ju aj uplne odstavit, no nic ine do ust neda, cumlik ani flasku, ani ziadne ine mlieko jej nechuti. Zatial nema ziadne problemy, mozu sa ukazat neskor? Moze mat z toho nejake nasledky? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobry den, Vasa dcerka uz je velka a materske mliecko tvori len doplnok stravy. Nemusite sa teda obavat, ze by jej antibiotika mohli sposobit problem. Nestresujte sa, budte pokojna, naozaj svojej dcerke neublizujete. Prajem Vam skore uzdravenie! S pozdravom Jana W.

Podobné otázky

  • Krvné zrazeniny

    , Autor: Moa762

    Dobrý deň,
    v poslednej dobe riešim problémy s infekciami (chlamýdie a ureaplazma) a výkyvmi menštruačného cyklu (brala som aj antibiotika na preliečenie). Ale chcem sa spýtať či môže to spôsobiť aj neobvykle veľké krvné zrazeniny. Ide o to, že poslednú menštruáciu som mala oneskorenú a keď už dorazila, bola s extrémnymi bolesťami v podbrušku a vyšla zo mňa krvná zrazenina odhadom asi o veľkosti 8cm a ďalšie dni som mala už iba špinenie. Momentálne mám menštruáciu tretí deň so silným krvácaním a tiež o niečo väčšími krvnými zrazeninami než som mávala predtým. Čo sa infekcií týka, čakám na výsledky novej kultivácie. Doktorka ma upokojovala že by som mala mať cyklus v poriadku ale nezdá sa mi to. Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Príčin zmien menštruačného cyklu môže byť viacero. Záleží tiež od viacerých okolností, veku, nálezov, informácií. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Nezastaviteľné krvácanie

    , Autor: Simona2125

    Dobrý deň, tak v skratke mám 30 rokov a dve malé deti. Odkedy som druhé dieťa porodila mam problémy. Neustále mi nevedia zastaviť krvácanie. Proste skúšali všetko. Hovorime o 14 dňovej menštruacii a viac. Dve kyretaže, injekcie, lieky, norethisteron, proste krv sa doslova liala. Všetky odbery ,výsledky cytologie, ultrazvuky, žiadny nález. Nakoniec posledná vec bolo hormonálne teliesko. Asi mesiac zastavovanie krvácania no nakoniec mi ho zaviedli. Mam ho siedmy mesiac , kontroly sú v poriadku, je tam kde ma byt ale. Menstruacia je stále 14 dní. Síce nastalo zlepšenie že sa krv neleje ale tento mesiac už krvácam 16ty deň a nevidím náznak konca. Výsledky cytologie terajšej sú v poriadku iba nejaké pozapalove ložiská načo mi doktor predpísal antibiotika do pošvy na preliecenie. Ale užívať ich nemôžem keďže kravacam. Neustále beriem Ascorutin. Som už zúfalá a maternicu si vybrať v 30ke nedám. Prosím poraďte mi lebo ja už mám pocit že som vyskúšala všetko a uz to trva rok a pol. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vnútromaternicové teliesko je dobrým riešením. Ak sa však krvácanie neupraví a bude silné a dlhotrvajúce a bude potrebné vnútromaternicové teliesko vybrať, dalo by sa ešte uvažovať o termoablácii endometria, teda o spálení sliznice dutiny maternice vrámci jednodňovej chirurgie, prípadne o nasadení kombinovanej hormonálnej antikoncepcie. Takto sa Vám neviem viac a bližšie objektívne vyjadriť.

  • Zápal močového mechúra a menštruácia

    , Autor:

    Dobrý deň, dnes mi v nemocnici potvrdili zápal močového mechúra a zároveň od 18 septembra by som mala mať menštruáciu +-. Pri zápale sa objavila aj krv ale ja zároveň neviem, či je to menštruačná krv alebo tá zápalová. Väčšinou mám pri menštruácii aj hnačku ale tento raz nemám dostala som aj antibiotiká a ani neviem ako sa vlastne cítim a čo skôr či si mám rátať menštruáciu (všimla som si aj zrazeniny krvi ktoré mávam pri menstruacii)
    Je možné aby som mala jednak zápal a jednak aj menštruaciu aj keď bez spomínanej hnačky a že dane antibiotiká pomáhajú aj na bolesť spojenú s menštruáciou?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, možné sú všetky aj Vami spomínané možnosti. Ak máte v tele zápal, častokrát má vplyv aj na menštruačný cyklus, teda menštruácia môže meškať, vynechať, prípadne môže byť inej intenzity, ako aj trvania. Rovnako tak antibiotiká často ovplyvňujú menštruačný cyklus. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • Menstruačne problémy

    , Autor: Sophia781875

    Dobrý deň pán doktor chcela by som sa opýtať všetko bolo v poriadku až kým sa mi moja posledná menštruacia nepretiahla na 10 dní ( čo sa mi ešte nikdy nestalo ) .Myslela som že tým to konči ale sotva prešlo 9 dní a znova som ju dostala aj s oveľa silnejšimi bolestiam ako je obvyklé .Dlhodobo užívam antikoncepciu a nikdy taký problém nebol .Momentálne užívam aj ATB no nemyslím že by to mohlo mať s hormónmi nejaký súvis .Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s najväčšou pravdepodobnosťou mali práve antibiotiká vplyv na menštruačný cyklus. Niektoré antibiotiká môžu ovplyvňovať účinok hormonálnej antikoncepcie, v zmysle jeho zníženia, čo mohlo spôsobiť dlhšie krvácanie. Nepoznám však bližšie informácie, druh užívaných antibiotík ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak sa však jedná o antibiotiká, ktoré majú vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie, je potrebné sa počas celého užívania, ako aj najmenej 7 dní po doužívaní antibiotík, chrániť aj doplnkovo (používať kondóm). Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Antibiotiká

    , Autor: Vika1234

    Dobrý deň, prosím Vás viete o nejakej alternatíve antibiotik pri zápale maternice pri ktorých môžem kojiť keď som alergická na penicilín a mala som silnú alergickú reakciu aj na antibiotiká sumamed? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa skúsiť použiť Zinnat. Nepoznám však žiadne bližšie informácie ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.