Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,108 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • dojčenie počas tehotenstva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani Doktorka,
    rada by som sa opýtala aký máte názor na dojčenie počas tehotenstva. som v 7 tt a svojho 14 mesačného syna stále dojčím, no pravda je že to kojenie sa viac podobá maznaniu ako dojčeniu :-) Samozrejme malý nechce pochopiť že už to mliečko bude patriť len malému uzlíčkovi v brušku. Od tej doby čo som otehotnela mám menej mliečka niekedy sa malý aj jeduje že mu netečie a tato situácia už pre mna nie je pohodllná. Máte dobrý typ na to ako prestať dojčiť aby to bolo bezbolestné? Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobry den, Vas syncek sa samozrejme nechce vzdat toho, co mu prinasa jedinecne chvilky stravene s Vami. Pokuste sa nespajat mu kojenie s babatkom v brusku, aby nan nezacal ziarlit. Skuste ho pochvalit, ze ked uz mu netecie mliecko z prsnika, znamena to, ze je taky sikovny, ze uz vsetko mliecko spapa. Zastavit uplne laktaciu v tehotenstve je takmer nemozne, ale mozete sa pokusit nosit pevnejsiu podprsenku. Tym tlakom na prsniky znizite tvorbu mliecka a mozno sa Vam podari tymto sposobom presvedcit aj synceka, ze naozaj uz vypil vsetko mliecko a teda, ze je velmi sikovny. Casto sa s nim maznajte a objimajte ho. Prejavujte mu vela telesnej lasky, aby nemal pocit, ze s kojenim straca aj Vase nezne objatie. Pokial vsak sama budete citit, ze Vam kojenie synceka nerobi problem, nemusite prestava kojit len preto, ze ste tehotna. Ak by kojenie malo negativne zacat vplyvat na tehotenstvo ucitite to pocitite, a vtedy je to jasne znamenie, ze treba s kojenim prestat v zaujme babatka v maternici. Drzim Vam palce, aby sa Vam laskyplne odstavovanie podarilo, pokial sa pren rozhodnete. S pozdravom Jana W.