Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • dojčenie v noci

    , Autor: lucida

    Dobrý deň,
    mám 7,5 mesačného syna, ktorý si začal vyžadovať dojčenie niekoľko krát za noc. Do 5mesiaca prespal celú noc, dojčila som ho až ráno o pol šiestej. spodné zúbky má vonku, trvalo dlho kým sa mu prerezali, bol pritom mrzutý aj plakával,v noci spal relatívne dobre. doktorka však tvrdila, že plač a nespokojnosť by nemali byť zo zúbkov, lebo ešte nič nebolo vidieť.
    Pred 6mesiacom sme začali s príkrmami, mliečnu dávku sme už nahradili na desiatu a obed, na olovrant má mliečko a na večeru mliečnu kašu(skúšali sme aj na lepšie zasýtenie) a pred spaním mliečko. vypije ešte okolo 100ml vody denne.prospieva dobre.
    chodí spinkať okolo 8, spinká vo svojej postieľke vedľa našej, potom sa však asi za hodinku zobudí, stačí ak si ho zoberiem na ruky, odgrgne si alebo sa povracká, preto si myslím, že mu je ťažko a je prejedený. potom hneď zaspinká. ďalej sa budí okolo pol druhej, skúšam cumlík alebo aj čajík, ale drobec zaspí, len ak sa znova napapá mliečka. to by nebol problém, keby sa nezobudí o dve hodinky a prsníka sa nástojčivo dožaduje až mi satím sposobuje bolesť na bradavkách. potom len plače a najradšej by bol zavesený na cicke,čo mi už nevyhovuje,tak sa snažím, aby zaspal na rukách. večer tiež zaspáva na rukách, či hojdaním na fitlopte, takto skoro ráno však len plače a nedá sa mu zaspať. nechávam ho u nás v posteli, ale to sa tlačí len na mňa a je nespokojný. nepomože, ani keď si ľahnem tak, aby ma tak intenzívne necítil. v postieľke je tiež nespokojný.
    mňa zaujíma, či by mohol byť hladný, žeby mu moje mliečko na celú noc už nestačilo, aj keď sa večer dobre napapá? myslím, že nie je ani dostatočne vyspinkaný, lebo je mrzutý a nechce sa ani hrať, tak neviem ako mu mám pomocť. zúbky sú znovu v nedohľadne, tak kde by mohol byť problém? osobne mi nevadí nadojčenie v noci niekoľko krát, len ten plač,a že nemožeme ďalej spať. vidíte problém v tom, ak sa staršie dojča budí často v noci na dojčenie? za odpoveď Vám veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobry den, nemyslim si, ze by bol problem vo vasom mliecku. Kedze ma dostatok aj prikrmu, mliecko nie je ten pravy problem. Podla popisu si vas syncek satim na prsniku uspokojuje akysi problem. ja osobne sa domnievam, ze zubky sice nemusia byt viditelne, ale ich prerezavanie moze trvat i niekolko mesiacov, co sa prejavi obcasnymi bolestami, ktore su vyraznejsie v noci. Tomu by aj nasvedcovalo intenzivne satie, ktore Vam sposobuje bolest. Dalsim moznym dovodom moze byt aj problem s bruskom. Na noc nie je velmi vhodne, aby dieta bolo prilis zasytene, pretoze prave plny zaludok a praca criev moze dietatko budit zo spanku. Aj u velkeho dojcata nevidim problem, ak sa budi niekolko raz za noc na dojcenie. Ja by som Vam odporucala skusit na veceru dietatku ponuknut len lahku stravu, nie kasu, pripadne ho len nadojcit a nechat pokojne zaspat na prsniku. Mozno mu bude stacit len par noci v spolocnej posteli s Vami. Vela stastia! S pozdravom Jana W.

Podobné otázky

  • Meškanie menštruácie pri dlhodobom dojčení

    , Autor: valika

    Dobrý deň,
    môjho syna 24 mes. ešte dojčím od 4 mesiacov po pôrode som však mala viac menej pravidelnú menštruáciu v 30 dňovom cykle minulý mesiac mi však menštruácia neprišla. Tehotenský test som si spravila 2x bol negatívny. Môže spôsobovať poruchu cyklu to, že synovi idú zuby a začal sa dožadovať častejšieho dojčenie v noci? Cez deň ho už skoro vôbec nedojčím. Je potrebné navštíviť gynekológa, preventívku mám až v lete.
    Za odpoveď ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    dojčenie spôsobuje značné poruchy menštruačného cyklu, preto ak ste začali s častejším kojením je pochopiteľné, že menštruácia vynechala. Nemusíte sa vôbec obávať a nie je nutné toho času navštíviť lekára.