Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • pomoc

    , Autor: Registrovaný používateľ

    ja mam 20 rokov a dala som sa zaockovat mala som zatial iba 1davku ale cem sa opytat ze ci pocas toho obdobia ockovacieho mozem mat pohlavny styk alebo nie... samozrejme ze som neni stroj aby som skoro necely rok vydrzala bez sexu. takze ci hrozi nejake to ryziko ked budem mat sex alebo nie. dakujem za pomoc

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Očkovanie proti rakovine krčka maternice nie je dôvodom sexuálnej abstinencie, váš život v tejto oblasti môže pokračovať ďalej.

Podobné otázky

  • Kyretaz

    , Autor: Bukinka

    Dobrý deň 17.02. mi bola robená kyretaz,koly 5 týždňovému krvácaniu , hystologia -endometrioza bez atopii.Ze vraj budem mať slabé krvácanie,- no ja mám naďalej veľmi silné, menštruácia mi prišla na 6 týždeň po kyretazi ( silné kŕče,silné krvácanie, slabosť,oodpadavanie,pocit na vracanie,tak ako dlhé roky,každý mesiac,akoby pôrod)" denne miniem7-8 vložky,a to som každú chvíľu na wc,,dá sa mi pomôcť? ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, určite sa Vám dá pomôcť. Ak boli výsledky histologického vyšetrenia v poriadku, dá sa u Vás uvažovať o termoablácii endometria (spálení sliznice dutiny maternice), či zavedení vnútromaternicového telieska, prípadne nasadení hormonálnej antikoncepcie. Keďže však nepoznám všetky výsledky vyšetrení, nálezy, informácie ani okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorých v prípade pretrvávania ťažkostí alebo nejasností navštívte.

  • Meškajúca menštruácia

    , Autor: ZUZANA111111111

    Dobrý deň, mešká mi menštruácia už 8 dní. Mala som aj pohlavný styk bez ochrany počas tohto mesiaca. Pohlavný styk stále mam bez kondómu už 4 roky so stálym partnerom. Ešte nikdy mi tak dlho nemeškala menštruácia. Robila som si aj test a ten je negatívny. Aj kupeľ teply som si dala lebo to vraj môže dopomôcť menštruácii aby dorazila aj čaje bylinkové pijem aj pohyb mam a menštruácia stále tu nie je. Mam strach či vážne nie som tehotná. To keď som si robila test a mi neukázalo ze som tehotna tak si myslite ze isto nesom. Uz 8 dní meškajú v živote mi tak nemeskali sa bojím ci to dobre ukázalo a nie ze ukázalo ze nesom a budem tehotná. Myslíte si že tie tehotenské testy nemôžu byť klamlivé a isto ukazujú dobre? Alebo neviete poradiť čo to môže byť za problém?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Tehotenské testy má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizované tehotenské testy môžu byť aj falošne negatívne. Treba však povedať, že príčin meškania menštruácie môže byť viacero. Nemusí sa jednať iba o tehotenstvo. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, USG, ani ďalšie informácie, či okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností a pre jednoznačné potvrdenie, či vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Ablacia endometria

    , Autor: Macilaci

    Dobrý deň. P. Doktor. Pre častý , silny a nepravidelný menzes mi tento rok už 3X robili kyret. Brala som Rieqo-nepomohlo. Pred mesiacom mi zaviedli mirenu. Od vtedy som spinila a po troch týždňoch dostala menzes ktorý trval cca6 dní a bol celkom silný. Asi 2-3 dni potom som zase spinila. Ale teraz už 4 deň zase slabo krvácam a mám kŕče a bolesti. Kontrola mireny na ultrazvuku bola v poriadku. Je na mieste. Primár mi navrhol, že keď budú problémy pokračovať aj 2-3mesiacoch je tu možnosť ablacie endometria. Prosím aky je to zákrok? Viete trochu bližšie niečo o tom napísať?
    Mam 3 miomy a potvrdenú endometrioza močového mechúra.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, termoablácia endometria je pomerne krátky zákrok v celkovej anestéze, ktorého princípom je spálenie sliznice dutiny maternice. Príčinou Vašich ťažkosti môžu byť aj myómy, aj v závislosti od ich lokalizácie. Nevidel som rozsah ani charakter nálezu, preto sa objektívne k jednoznačnému účinku a možnosti realizovať termoabláciu endometria neviem vyjadriť. Ak ste už absolvovali niekoľko zakrokov, ako aj vnútromaternicové teliesko nespĺňa očakávaný efekt, prípadne je účinok len dočasný, je pravdepodobnosť, že aj po tomto zákroku nemusí byť efekt trvalý. Niekedy, vzhľadom k okolnostiam, preferujeme aj my, ale aj pacientky, radikálnejšie, ale zároveň definitívne riešenie - laparoskopické odstránenie maternice. Termoablávia je však elegantným riešením, ktoré Vám môže pomôcť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí poznajú všetky informácie, okolnosti, nálezy a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

  • Špinenie

    , Autor: Lucka22

    Dobrý deň,

    pred 5mesiacmi som mala zamlčaný potrat a kyret. Mesiac po kyrete som dostala klasickú MS, na akú som bol zvyknutá. Následne sa mi však začalo diať, že pred MS 2-4 dni špiním (tmavo-hneda farba, ruzova ak svetlo červená). Potom sa MS rozbehne. Predtým som to takto nikdy nemala. Mám vyhľadať pomoc gynekológa alebo je to normálne v mojom prípade? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, u niektorých žien začína menštruácia pádňovým špinením, je to individuálne. Nemusí sa jednať vyslovene o problém. Príčin však môže byť viacero. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Anetuska12344

    Čo je prirastena placenta

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, placenta adherens sa odborne klasifikuje ako porucha inzercie placenty, teda ide o jej nadmerné prirastenie ku tkanivu maternice. Považuje sa za tzv. nultý, najmiernejší stupeň porúch inzercie placenty, pričom ďalšie tri stupne sa nazývajú: 1. Placenta accreta - placenta je k maternici naviazaná príliš pevne a jej cievy prerástli hlbšie do maternice. Menej invazívne formy placenty accreta je ešte stále možné odstrániť pomocou manuálnej lýzy. 2. Placenta increta - placenta vnikla do maternice ešte hlbšie ako v prvom stupni, pričom prerástla až do jej svaloviny. 3. Placenta percreta - placenta prerástla do celého tkaniva maternice a všetkých jej častí. Ide o najzávažnejší stav. Výnimkou nie je ani to, ak sa začína šíriť do ďalších blízkych orgánov, napríklad do močového mechúra.