Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,278 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zapal priedušiek po očkovaní

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, prosim Vas o informaciu a radu. Mojho takmer 6 mesacneho synceka v stredu ockovali
    infanrixom hexa druha davka. (pozn. ockovanie ma jednotlivo, preto nebol naraz ockovany aj priorixom aj prevenarom, po prvej davke nemal reakciu ziadnu). Problem nastal uz navecer, ked mu vystupila teplota na 38,5 a zacal chrcat. Na druhy den som s nim bola u doktorky a povedala, ze ma zapal priedusiek. Spravila mu odber na CRP. Vysla mu hodnota 15. Doslal Spiropent sirup a Fenistil kvapky. Na druhy den sme boli zasa na CRP, vylo 19. Takze nastastie netreba antibiotika. Teplotu ma v rozmedzi 37,5 - 38,5.
    Prosim Vas, mam na Vas tieto otazky.
    1. Je mozne, aby dostal z uvedeneho ockovania zapal priedusiek?
    2. Je mozne, aby dostal zapal priedusiek zo dna na den resp. z doobedia na poobede? Lebo pred ockovanim bol normalne vysetreny a nic mu nebolo, ani sopliky, ani kasel.
    3. Moze dostat nejaku zavaznu chorobu, pripadne moze nastat nejaky zavazny problem, ak by bol predsalen ockovany uz v case nejakej chorobe resp. v konkretnej -zapal priedusiek?
    Velmi sa o neho bojim.

    Dakujem Vam velmi pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Určite nedostal zápal priedušiek z očkovania.
    Je to možné, pretože je to infekcia / vírusová/ a reakcia organizmu na túto infekciu.
    Zápal priedušiek ako taký nie je kontraindikáciou / nemožnosťou/ očkovania. Ale samozrejme snažíme sa očkovať len zdravé dieťa. Niekedy je dieťa v inkubačnej dobe ochorenia pri očkovaní a my to neodhalíme pri vyšetrení. Očkovanie v tejto fáze nepredstavuje žiaden závažný problém. Dokonca existujú očkovania, ktoré robíme práve v inkubačnej fáze ochorenia, aby ochorenie neprepuklo.