Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nedokončené preočkovanie hexavakcínou

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Vážená pani doktorka, chcela som sa spýtať na problém mojej známej. Ich synček (teraz má 3 roky) bol očkovaný prvými dvoma dávkami infanrixu hexa. Potom však odcestovali náhle do Anglicka a tretiu dávku infanrixu hexa nedostal. Teraz sa vrátili na Slovensko a chcú tu synčeka prihlásiť do škôlky. problémom však je, že nemá doočkovanú tretiu dávku základného očkovania (ani Priorix) a pre nástup do škôlky to potrebné je.
    Lekárka povedala kamarátke, že synčeka bude zrejme nutné preočkovať všetkým povinným od začiatku, teda že by mal dostať všetky tri dávky Infanrixu hexa, alebo minimálne zopakovať tú poslednú (teda druhú) a doočkovať tretiu.

    Prosím Vás, čo si o tom myslíte Vy? Nedalo by sa napríklad najskôr vyšetriť hladiny protilátok jednotlivých ochorení a potom prípadne naočkovať to, čo bude treba? A dajú sa vôbec takéto vyšetrenia u nás robiť? Ak áno, aký je postup a hradia si to sami rodičia?

    Ďakujem vopred za Vašu odpoveď!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Toto je veľmi špecifická situácia. Ja by som ju riešila konzultáciu v ambulancii pre komplikácie očkovania / v určitom zmysle to komplikácia je, pretože dieťa nemá dokončené základné očkovanie/.Podľa mojich vedomostí, ak sa interval medzi jednotlivými dávkami predĺži o menej ako dvojnásobok, čo by u menovaného dieťaťa znamenalo nie viac ako jeden rok medzi druhou a treťou dávkou hexavakcíny, dalo by sa doočkovať len tretiu dávku a očkovanie by bolo považované za ukončené. Ale v tomto veku je to pravdepodobne viac ako jeden rok od druhej dávky vakcíny. Myslím, že vakcíny nad základný počet / čo sú tri, dve z toho dostal / by si mali hradiť rodičia, Veď oni spôsobili, že sa dieťa nedoočkovalo a prečo by to mala platiť / teda viac ako tri vakcíny/ poisťovňa a v konečnom dôsledku my všetci, poistenci.
    Hladiny protilátok sa dajú vyšetriť a znova si myslím, že by to mali hradiť rodičia, dieťa nie je choré / potom by potrebné vyšetrenie hradila poisťovňa/ je len zanedbané jeho očkovanie.