Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • očkovanie 3 mesačneho babatka so zlatym stafylokokom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, poprosim vas o zodpovedanie otazky. dcera bola zaockovana proti tuberkuloze aj napriek tomu, ze som pediatricke opakovane hovorila, ze ma plny nostek - bez soplikov. povedala, ze pokial nema teplotu a ine problemy, tak zaockovat mozme. tak teda zaockovala. o mesiac neskor, pri pravidelnej poradni, zistila ze ma nieco sadnute na priduskach a dala urobit vyter z nosteka, kde sa zistil zlaty stafylokok. myslim si, ze to mala od narodenia. cize si to asi priviezla z nemocnice. nasadila pamykon, ktory zabral len nachvilu. teraz ma dcera 3 mesiace a ma byt zaockovana I. davkou zakladneho ockovania. berie ATB Unasyn 2x denne po 2ml.
    moja otazka teda znie - kedy je mozne ockovat? po akej dlhej dobe po dobrani ATB? a ked bude kontrolny vyter z nosteka opat pozitivny, tak dat zaockovat alebo nie? je mozne dalej pokracovat v ockovacom kalendari aj napriek pozitivnemu nalezu stafylokoka?
    dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Nález zlatého stafylokoka v noci nie je príčinou , aby sa dieťa neočkovalo! Dokonca to podľa mňa ani nie je dôvodom, aby sa dieťa liečilo antibiotikami. Po dobratí antibiotik môže byť zaočkované aj hneď/ podľa klinického stavu a výsledku vyšetrenia pediatrom / ale je vhodné aj počkať dva týždne.