Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,240 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ako sa správne rozhodnúť ??

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pani doktorka,potrebujeme zas Vašu cennú radu.Máme už skoro 16 mesačné dvojičky.Pred 2 týždňami sme boli zaočkovaní proti kliešťovej encefalitíde,ďaľšie preočkovanie nás čaká za mesiac,no do konca mája sa máme rozhodnúť či dáme ZAOČKOVAŤ dvojičky aj proti OVČÍM KIAHŇAM.Vtedy nás čaká aj očkovanie MMR.
    Radila som sa aj s našou pediatričkou,ale tá nám okrem časového rozvrhnutia očkovania nepovedala nič, čo by nás usmernilo jedným ,alebo druhým smerom.
    Čítala som rôzne štúdie,jedna však vyvracia druhú,jedna štúdia je za,druhá proti,fakt neviem ako sa rozhodnúť.Svedomite pristupujem k zdraviu,výžive ... našich drobcov,snažím sa len o to najlepšie a s týmto som v koncoch.Neviem čo by bolo pre nich najlepšie,či zaočkovať,alebo nie,aby som im v budúcnosti neublížila,keď ich zaočkujem,alebo keď nezaočkujem ?!
    Dvojičky sa narodili v termíne 38+4 tt - SC,2900g/50cm,3200g/52cm,doteraz sme mali len 1x moč.infekt a ľahšiu viroźu,prospievame dobre ,terajšia hmotnosť 12 a 15 kg.
    Pani doktorka prosím poradíte nám ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Tu je rada ťažká. Treba vychádzať z faktov. Ovčie kiahne prebiehajú v detskom veku zväčša ako nekomplikované vírusové ochorenie, s výsevom vyrážok, ktoré svrbia, detičky sú z toho nekľudné. Komplikácie sa vyskytujú skôr vo vyššom veku ale nedajú sa vylúčiť ani v tomto veku a u zdravých detí. Ak ochorejú detičky naraz, čakajú vás dva týždne v domácom prostredí. Ak ochorejú jedno od druhého, celkový priebeh ochorenia bude asi mesiac.
    Znova pripomínam, neochorie ten jedinec, ktorý má proti danému ochoreniu protilátky získané bd prekoaním ochorenia alebo očkovaním. Očkovanie v tomto veku je možné jednu dávkou v kombinovanej vakcíne MMR plus ovčie kiahne. Po tento jednej dávke je pravdepdobnosť ochrany asi osemdesiat päť percent a ochorenie bude prebiehať ako ľahké ochorenie. Ak chcete zvýšiť pravdepdobnosť, že neochorejú až takmer na sto percent, je vhodné preočkovanie jednozložkovou vakcínou proti ovčím kiahňam za šesť týždňov až mesiacov po prvej dávke. Dnes nevieme, či takto zaočkoané deti budú imúnne voči ochorenie celoživotne alebo bude potrebné po určitom čase preočkovanie / podobne ako u tetanu a aj iných ochorení/.To sú pravdivé a objektívne informácie, rozhodnutie je na vás.