Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Očkovanie proti ovčím kiahňam

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pani doktorka. Mám 33 rokov a ako dieťa som neprekonala ovčie kiahne. Mám 9 mesačného syna. Plánujem ďalšie tehotenstvo a zároveň sa v tehotenstve obávam kontaktu s ovčími kiahňami. Počula som, že existuje nejaké očkovanie pre deti proti ovčím kiahňam a aj pre dospelých? Pani doktorka, čo mi odporúčate? Mám dať zaočkovať syna? Prosím Vás ako sa tá očkovacia látka volá, kedy sa dá ňou očkovať? A keby som chcela dať zaočkovať seba, je tá látkapre dospelých u nás už registrovaná? Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Očkovacia látka u nás nieje očkovaná, hlavne z toho dlôvodu, že je to zdĺhavý proces. Je registrovaná v EÚ. Vzhľadom na záujem rodičov o toto očkovanie na mimoriadnz dovoz bolo navezenýcé určité množstvo očkovacích látok.
    Čo sa týka konkrétneho očkovania vašej rodiny. Ak ste vy neprekonali ovčie kiahne a nie ste tehotná, môžete sa dať zaočkovať navezenou očkovacou látkou. Vaše očkovanie je potrebné realizovať dvoma dávkami očkovawcej látky v odstupe šesť týždňov až šesť mesiacov. Očkovacia látka sa volá varilrix a stojí cca 1500Sk. Ešte existuje druhá očkovacia látka , v tejto chvíli som zabudla jej presný názov ale pokiaľ viem je u nás registrovaná, ale neviem , či je navezená, teda či ju distribučné siete môžu dodať do lekárne.
    Vášho synčeka je možné očkovať proti ovčím kiahňam vo veku 15 mesiacov, ak dovtedy neochorie. Je u nás registrovaná očkovacia látka Priorix tetra, ktorá obsahuje zložku poit ovčím kiahňam. Nie je preplácaná ani doplácaná poisťovňou a stojí cca 2700 Sk. Plne hradená je len vakcína bez ovčích kiahní, ktorá sa očkuje vo veku 15 mesiacov. Po aplikácii vakcíny so zložkou ovčích kiahní, bude vhodné po šiestich týždňoch až šiestich mesiacoch zaočkovať čiste vakcínu proti kiahňam, aby sa zvýšila ôčinnosť očkovania proti kiahňam, pretože po jednej dávke sa udáva ochrana pred ochorením na 84%.