Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • pneumokok - nova vakcina

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, v augustovom cisle ste odpovedali na otazku o ockovani, ze ma byt na jesen dostupna nova vakcina proti pneumokokom. Z uvedenej odpovede mi dalej vyplynulo, ze sucasne pouzivana vakcina Prevenar nechrani proti zapalu stredneho ucha. Je to naozaj tak? (v rodine prekonala 2,5 rocna neter tazky zapal stredneho ucha - bola nutna operacia a rodicom bolo v nemocnici povedane, ze keby ju dali zaockovat proti pneumokokom zapal by nedostala). Proti akym chorobam alebo comu vlastne tato vakcina chrani nase deti?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Je to nesprávna informácia, obe vakcíny chránia proti ochoreniam, ktoré sú vyvolané typmi streptokoka pneumonii vo vakcíne obsiahnutými. Jedná sa o invazívne streptokoky, ktorú spôsobujú ťažké ochorenia. Rozdiel vo vakcínach je ten, že jedna obsahuje 7 typov tohoto streptokoka a druhá 10 typov tohto streptokoka. Obe chránia aj proti zápalom stredného ucha aj proti iným ochoreniam / ešte závažnejším/ ním vyvolaným.