Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,240 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Koľko dávok?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekný deň.
    Moja dcéra sa narodila v novembri 2007. Niekedy v máji alebo júni 2008 (už si to presne nepamätám) dostala prvú dávku Prevenaru. V čase, keď sme mali prísť na druhú dávku, lekárka bola na dovolenke. Bolo leto a ja som na to potom zabudla... V jeseni som si na to spomenula, ale malá mi viackrát za sebou ochorela a brala ATB. Keďže lekárka nám povedala, že najskôr môže byť dcéra očkovaná mesiac po dobratí ATB, tak sme stále čakali mesiac a kôli chorobám sa nám to posúvalo. Do toho prišlo povinné očkovanie na rok, ale aj to sa posunulo až na február. Druhú dávku Prevenaru dostala až teraz, začiatkom marca. Platí teraz, že tretiu dávku má dostať šesť mesiacov od druhej? Alebo sa tá druhá dávka ráta vlastne ako prvá, keďže ju dcéra dostala v takom veľkom časovom odstupe od prvej? Ako postupovať? Dúfam, že som sa vyjadrila jasne a že som vás nepoplietla.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Vo veku, kedy sa vaša dcéra začalaočkovať a vintervale, ktorý ste opísali by som už nevolila schému 2+1, teda prvá dávka, o šesť týždňov druhá dávka a o šesť mesiacov tretia dávka, ale schému, prvá dávka, najskôr o mesiac druhá dávka, najskôr o mesiac tretia dávak a po druhom roku veku štvrtá dávka. teda najskôr o mesiac po druhej dávke tretiu dávka/ najskôr znamená, že to môže byť aj neskôr/ a po dovŕšení druhého roka štvrtú dávku.
    Po konzultácii s iným odborníkom musím poopraviť svoju odpove´d. Vzhľadom na to, že interval medzi prvou a druhou dávkou bol taký veľký a vek dieťatka sa posunul nad dvanásť mesiacov, je možné prvú dávku považovať za stratenú pre navodenie solídnej imunity a pokračovať v očkovaní ako keby sa začalo po dovŕšení jedného roka. v takom prípade dieťa potrebuje pre kompletné očkovanie dve dávky očkovacej látky. Takže marcovú dávku považujeme za prvú dávku a najskôr po dvoch mesiacoch, ideálne teda v máji, pokračujeme druhou dávkou vakcíny a tým môžeme považovať očkovanie proti invazívnym pneumokokom za ukončené. teda ďalšiu, vlastne už štvrtú dávku nepotrebuje.