Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,252 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ockovanie

    , Autor: mamulator

    Moj syn ma 2 roky a 3 mesiace a chcela by som ho dat zaockovat proti pneumokokom,chcela som sa opytat aka ockovacia latka je pre neho najlepsia a kolko ta ockovacia latka stoji.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Ja Vám znovu odpoviem, ale na túto otázku je v tejto rubrike najmenej 10 odpovedí.
    Pre deti do dvoch rokov je určená očkovacia látka Prevenar. Očkovacia látka Pneumo 23 sa môže použiť u detí starších ako dva roky, ale mnohé pramene udávajú, že v tomto veku, podľa úrovne dozrievania imunitného systému, nie vždy je tvorba pritlátok, teda účinok po očkovaní touto vakcínou, dostatočná. Takže možno povedať, že po očkovaní Prevenarom bude určite chránený proti typom streptokoka, obsiahnutým vo vakcíne a po zaočkovaní Pneumo 23 bude pravdepodobne chránený proti typom streptokoka pneumoniae, obsiahnutým vo vakcíne.

Podobné otázky

  • Hpv očkovanie

    , Autor: AnitaRepkova

    Dobrý deň pán Doktor! Mám 29 rokov , v auguste som bola na konizacii krčka , doktorka mi teraz odporučila aby som sa dala zaočkovať proti hpv ( raz už som bola keď mi prvýkrát diagnostikovali ľahkú dysplaziu ). Už s partnerom plánujeme aj dieťa ale doktorka hovorila že počas očkovacieho procesu by som nemala byt tehotná. Včera som dostala druhý dávku očkovania proti žltačke lebo ideme na dlhšiu dovolenku do Ázie , otázke znie odporúčate mi sí´a zaočkovať aj teraz proti hpv , nebude to pre telo vela ? Očkovanie chráni pred novým nakazenim s partnerom sme už spolu 4 roky ma to pre mňa ešte zmysel ? Dobre tomu rozumiem že by som sa mohla z nova nakaziť s nejakým iným jeho vírusom čo som doteraz nemala ? Dakujem krásne vopred za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, HPV vírusov je niekoľko desiatok až stoviek typov. Ak už ste prišli do kontaktu s niektorým typom HPV vírusu, proti tomu konkrétnemu typu už máte vytvorenú imunitu. Očkovanie Vás však chráni pred ďalšími typmi HPV vírusov, preto má očkovanie proti HPV zmysel vždy. Očkovacia schéma HPV má svoje pravidlá, neviem, kedy presne ste boli očkovaná prvou dávkou proti HPV, podľa toho sa určuje dátum aplikácie druhej dávky a následne tretej dávky, aby ste mali doživotnú ochranu. Čo sa týka odstupu medzi očkovaniami proti žltačke a HPV, je to otázka na infektológa, či imunológa. Ak ste boli aktuálne očkovaná proti žltačke, je vhodný pár týždňový odstup. Je v kompetencii obvodného gynekológa, aby ste boli adekvátne poučená o možnostiach očkovania proti HPV.

  • Menstruacne problemy

    , Autor: daska-2

    Dobry, ja som sa chcela spytat ci mi neviete poradit mam tri davky vakciny, poslednu som mala zaciatkom februara, mala som to tak že kazde dva mesiace som mala krvacanie, teda vynechanie z tabliet nakolko beriem antikoncepciu a vždy som mala 3-4 dni krvacanie a take silnejsie ale teraz odkedy som ockovana mam len take slabucke a trva to jeden alebo dva dni, mohlo to sposobit to očkovanie? Lebo pred očkovaním som mala každý mesiac a pravidelne, a moja doktorka povedala ze mam len vtedy prist ak by som vobec nedostala, ja len ci nemusim mat strach nakolko malo krvacam, a este som sa chcela spytat uzivam lieky nebilet sú to lieky na srdce a mám antikoncepciu dienorette neni znizena ucinnost, mozem tie lieky na srdce uzivat spolu s antikoncepciou? Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie by sa krvácanie z vysadenia malo dostaviť počas užívania placebo tabliet alebo počas sedemdňovej pauzy. Nemusí sa však dostaviť vždy, prípadne môže byť iba slabej intenzity. Je to individuálne. Odsledujte si to. Za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. O užívaní liekov na srdce má Váš obvodný gynekológ vedieť. Pri užívaní spomínaného preparátu nie je znížená účinnosť hormonálnej antikoncepcie.

  • Menstruacne problemy.

    , Autor: daska-2

    Dobrý, ja sa chcem spýtať beriem antikoncepciu vyše troch rokov a vždy som mala krvácanie z vysadenia aj keď som bola chorá, nikdy sa nestalo že by som nemala krvácanie. A v auguste som bola očkovaná 2 dávkou a odvtedy mám problémy, september oktober som mala este normálne no od novembra 2021 som to mala tak že dva krát som krvácala a dva krát nie, neviete čo to mohlo spôsobiť? Bola som z toho zúfala že to bolo takto išla som za mojou doktorkou a spravila mi len vyter a nasla mi minulý mesiac z výterov črevnú baktériu samozrejme som sa preliečila mala som antibiotiká a včera som normálne krvácala len mi bolo neskutočne zle bola to migréna spojená s krvácaním, je to v poriadku že som vracala a že ma bolela a bolo mi tak strašne zle? Neviem či to mohlo spôsobiť to že tie 2 mesiace som nekrvácala, je to možné? A ak by sa to zopakovalo o mesiac tak doktorka mi môže napísať niečo od bolesti? A nemám žiadnu cystu ani nič podobne, ako píšem zmena nastala až keď som sa dala zaočkovať, síce beriem lieky na tlak ale to beriem od septembra tak pochybujem že by to mohlo byť z toho, a ešte otázka teraz vo februári mám ísť na 3tiu dávku očkovania, môžem ísť alebo to mam odložiť? Mňa hlavne zaujímalo prečo mám krvácanie každé 2 mesiace či je to v poriadku. Ďakujem pekne za rady.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie nemusí každý mesiac dôjsť ku krvácaniu z vysadenia, je to pomerne bežné. Naopak, niekedy sa môže vyskytovať špinenie aj počas celého cyklu. Očkovanie môže mať vo všeobecnosti vyplav aj na menštruačný cyklus, takže nevylučujem aj tento vplyv. Odsledujte si to. Podľa mňa sa očkovať môžete nechať. Nevylučujem tiež, že sa u Vás začali prejavovať vedľajšie alebo nežiadúce účinky preparátu hormonálnej antikoncepcie a že bude potrebné zmeniť preparát hormonálnej antikoncepcie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • nepravidelná menštruácia

    , Autor: M10

    Dobrý deň, pán doktor.
    Chcela by som sa iba spýtať. Mám diagnostikované POCS, od októbra 2020 do septembra 2021, som mala menštruáciu iba 5x za celé obdobie. V polovici septembra som musela absolvovať kyretáž, následne v októbri som sa dala zaočkovať. Od nasledujúceho októbra prichádza menštruácia každý mesiac. Nie je to pravidelný cyklus, ale prichádza. Mohlo by to mať súvis s jednou z týchto vecí, alebo ako sa hovorí je to iba zhoda náhod.
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je ničím nezvyčajným, že po kyretáži, či revízii dutiny maternice dochádza k úprave menštruačného cyklu. Očkovanie má síce vplyv na menštruačný cyklus, nemyslím si však, že spôsobilo úpravu cyklu.

  • Trvajúca menštruácia po 7 dni

    , Autor: Karinkask

    Dobrý deň, Ja by som sa Vás chcela spýtať. Už minule som Vám písala o meškajúcej menštruácii, že som mala chránený sex,bez spermií a že mi mešká skoro 2 týždne. Nakoniec prišla. Ale trvá už 8 deň a furt nechce skončiť. Už je to slabšie ale furt pretrváva. Citlivé prsia už nemám. Prestali jak mi začala menštruácia. Kde je chyba? Včera som sa dala očkovať na covid, môže to mať niečo spoločné s očkovaním? Alebo ako

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, očkovanie môže mať vplyv na menštruačný cyklus a menštruáciu. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí v zmysle krvácania viac ako 12 -14 dní navštívte Vášho obvodného gynekológa.