Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Dlhé kojenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam 10 tyzdnoveho chlapčeka plne dojčeneho. Synček je na prsniku v podstate cely den, sem tam si chvilku zdriemne a zase papame. Vo zvyslej polohe ho nosim na rukach ale negrga sa mu. V noci ho tiez po kojeni nosin na rukach ale tiez nic. Tak po hodine sa mi zobudi a počujem akoby mu to mliečko vracalo naspat. Matrac mame vo zvysenej polohe ale asi nepomaha. Pani s refluxom ste poradili predlzit cas medzi kojenim, ze ak nie je plne brusko tak nie je potom taky silny tlak na pazerak. Tie intervaly sa predlzit nedaju lebo malicky place a dozaduje sa prsnika. nechcela by som mu davat ziadne kvapky ale ako pomoct preplnenemu brusku???

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobry den, chapem Vase trapenie a snahu syncekovi pomoct. Neviem, ktoru moju radu mamicke s refluxom babatka ste citali, ale asi doslo k malemu nedorozumeniu. Naposledy som pani s 8. mesacnou dcerkou radila prave skratit, nie predlzit interval tak na hodinku medzi kojeniami. Je totiz dobre, ked sa babatko nenapije uplne doplna, prave aby plny zaludok nevyvijal tlak na zvierac. Znamena to, ze skuste skratit aj dlzku kojenia na max. 10 minut a interval medzi kojeniami skratit na 45 minut. Vas syncek zrejme nema problem s tym, ze by sa nahltal vela vzduchu, ale mliecko sa v brusku speni a pri refluxe sa dostava aj po dlhsej dobe opat do pazeraka. To, ze syncek zacne plakat, nemusi byt sposobene hladom, ale bolestou, ktora vznika palenim pazeraka pri vracani sa mliecka. Niekedy pomoze aj to, ked syncekovi nechate chvilku pocmulat Vas prst a vlastne sliny, ktore sa mu vytvoria a on ich prehltne, pomozu palenie a bolest zmiernit. Popripade este mozete skusit dvoma prstami masirovat hrudnicek na hrudnej kosti od vrchu smerom na dol. Vytvorte pritom vzdy len jemny tlak a majte teple prsty. Prajem skore zlepsenie! S pozdravom Jana W.