Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Odsavanie mlieka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    najprv sa Vam chcem podakovat za Vasu snahu pomoct nam, mamickam, ktore nevedia ako dalej. DAKUJEM.
    Potrebovala by som poradit - mam 5 mesacnu dceru, ktoru uz 3,5 mesiaca krmim z flasky materskym mliekom. Mala velmi silny zapal prinosovych dutin a napriek vsemocnej snahe (kontakt telo na telo, caste ponukanie prsnika, dojcenie v spanku, "bezflaskove" dokrmovanie) sa mi dojcenie nepodarilo udrzat. Dcera pri dokrmovani z poharika neprospievala, dokrmenie na prsniku odmietala: ked uvidela prsniky spustila strasny plac.
    Napriek castemu odsavaniu (kazde 3 hodiny po cca 90-120ml) to dcere nestaci. Beriem aj Mottilium, dojciace caje, pouzivam stlacanie prsnika aj rucne odsavanie, ale produkcia mliecka sa nezvysuje.Skusala som aj ricinus ale po nom sa mi brucho strasne nafuklo.
    Prosim poradte mi este ine moznosti ako zvysit produkciu mliecka? Pocula som o senovke a benedikte, ale kde sa to da v Bratislave zohnat?
    Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobry den, nemyslim si, ze by Vam senovka alebo benedikt mohli pomoct zvysit tvorbu mliecka. Odporucila by som Vam zacat uzivat probiotika a vysadit Mottlium. Dojciace caje maju ucinok len vtedy, ked su zlozene z bylin, ktore v sebe este obsahuju etericke oleje. Pokial mate sackovane caje, tie Vam velmi nepomozu. Preto Vam odporucam sypane zmesy alebo este lepsie, ak mate moznost, urobit si caj z cerstvych semien a vnati a to: anyzu, fenyklul, rasce, majoranky a kopru. Vsetky tieto zlozky zmiesajte v pomere 1:1 a rozdrvte ich v maziariku. Tuto zmes potom uchovavajte maximalne 7 dni v tmavej uzavretej nadobe. Caj zo zmesy pripravite tak, ze jednu kavovu lyzicku zmesy prelejete 2dcl vriacej vody a nechate vyluhovat maximalne 1 minutu. Caj pite co najteplejsi, pomaly po duskoch, tak aby Vam vypitie tych 2dcl trvalo priblizne 15-20 minut. najlepsie, ak ho vypijete rano este nalacno. Za den vypite max. tri salky takehoto caju. Ak by ste caj pili rychlo a studeny, ma velmi nizky ucinok. Dalej na tvorbu mliecka odporucam pravidelny prijem tekutin, tak aby ste za den vypili aspon 2,5l-3l. je vsak naozaj velmi dolezite, aby ste pili pravidelne po mensich davkach a nie naraz velke mnozstvo. Povedzme, ze 1,5dcl kazdu pol hodinu by bol upne super. Dalej Vam odporucam, aby ste skusili odsavat mliecko castejsie ako kazde 3hodiny a kazdy prsnik si odsavali aspon 20 minut. Aj ked sa Vam uz po 7-10 minutach z prsnika nic netecie, pokracujte s odsavanim dalej, mozno len znizte silu odsavania ( ak Vam to odsavacka umoznuje). Pozacati striekania mliecka opat silu odsavania zvyste. Pokuste sa mat dcerku pri odsavani co najblizsie pri sebe, pripadne sa aspon pritom na nu pozerajte. Aj toto pomoze zvy sit tvorbu mliecka. Kazdy kontakt, ci sluchovy, dotykovy alebo zrakovy napomaha zvyseniu tvorby mliecka. Prajem Vam skore zlepsenie a budem rada, ak sa neskor ozvete ako sa Vam dari. Krasne jarne dni! S pozdravom Jana W.

Podobné otázky

  • Zápal

    , Autor: Lucka114

    Dobrý deň.
    Pred pár dňami som dostala antibiotiká na zápal prsníka. Mala som aj dosť vysoké teploty,zimnicu. Zápal ustúpil,no v prsníku mi ostalo pár hrciek,niektore sa snažím pomaly rozmasirovat.jednu mám aj tak pomimo,skôr medzi prsníkov a podpazuším, môže sa jednať o uzlinu?alebo mám navštíviť dr? Ako môžem v budúcnosti predísť zápalu? Dojčim už druhé dieťa,má 4 mesiace a stalo sa mi to prvý raz.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pravdepodobne sa jedná o časť mliečnej žľazy v hornom vonkajšom kvadrante prsníka. Takto sa však bez videnia objektívne neviem vyjadriť. Nahrievanie, masírovanie a vytláčanie, či odsávanie mlieka je jediným účinným spôsobom, ako predísť zápalu prsníka, či tvorbe abscesu.