Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • partnerove deti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer...
    chcem sa poradiť ohľadom partnerových detí..podotýkam majú 22 a 20 rokov..ja sama mám 21 ročnu dceru..ktorá žije takmer 500 km odo mna...pýtam sa na to,či je správne...aby partner uprednostovall svoje deti..pripadam si ako slúžka,ktorá je tu pre nich,aby im vyhovela..vo všetkom..prídu tu..čakaju kým im dám najesť..žiadna vdaka..na Vianoce som dostala použitú misu na cereálie..zavolaju o pol deviatej večer či môžu dojsť zahrať nejakú hru so svojimi partnermi a prvá otázka je akú mám ja náladu..partnerovi som dala jasne najavo,že sa mi to nepáči...on reagoval asi tak,že nemám prehanat..a ak neprestane tento stav,odmietam ,aby tu chodili ..je toho viac..čo mám na srdci..ale neviem to teraz písať napísať..je mi staršne..zmenila som bydlisko..takmer 500 km od domova..nikoho tu nemám len jeho,pretrhala som zväzky s rodinou,priatellmi...a výsledok? hm..ani sama neviem ako to opísať..je mi nanič...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň Mirna
    z vašich slov je zrejmé, že ste urobila vo svojom živote veľkú zmenu - rozhodla ste sa všetko staviť na jednu kartu - a odsťahovať sa cez celú republiku, ísť za priateľom do neznáma - žiadna rodina, žiadni priatelia, známi... Aké boli vaše očakávania od tohto kroku? Ako ste si overovala do čoho idete? Ako ste s partnerom pripravovala tento krok?
    Zdá sa, že ste veľmi sklamaná - správaním partnera, jeho detí... Cítite sa ako slúžka - jedna vec je že od vás niekto takú rolu vyžaduje, druhá polovica je však o vás - ako vy dovolíte partnerovi a jeho deťom aby sa k vám ako k slúžke správali? Ako vyzerá vaša sebahodnota? Ako si dokážete aktívne vytvárať prostredie, v ktorom žijete? Ako viete spoluurčovať "pravidlá" spolužitia s partnerom? Ako sa navzájom rešpektujete? Čo medzi vami dvoma funguje? Ako by to malo celé vyzerať tak, aby ste bola šťastná a spokojná? A čo pre to môžete urobiť vy sama?
    Verím že nie je jednoduché vo veku nad 40 rokov znovu niekde začínať - nie je to však nemožné. Skúste si pohľadať čo všetko vám môže byť oporou, podporou, ako sa dokážete začleniť a nájsť si "svoje" v novom, zatiaľ cudzom prostredí - občas zdanlivé banality vedia podporiť pocit ukotvenia - začať sa zdraviť so susedmi, prehodiť pár slov s predavačkou, nájsť si svoju kozmetičku, začať robiť niečo čo ste dlho chcela ale mala kopec dôvodov prečo to nešlo...a s deťmi svojho partnera a ním samotným - jasne komunikujte - svoje prežívanie, svoje očakávania, spolu si skúste hľadať ako fungovať - a buďte dôsledná, na čo sa dohodnete dodržte, dbajte na dodržiavaní aj z ich strany...možno si tak navzájom dáte veľký dar, čo zatiaľ tak vôbec nemusí vyzerať. Držím veľmi päste.