Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,318 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Odstavenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekny dobry den - moj syncek ma 13 mesiacov a je stale kojeny. Cez den uz len 1x na obed ked ide spat ( inak uz vobec nechce ) , vecer ked ide spat a v noci. Postupne sa mi v noci zacal budit stale castejsie, niekedy aj 6x za noc co sa stalo pre mna velmi narocnym, nakolko som s nim casto sama doma ( manzel je na sluzobkach ) a tak som si povedala, ze prestanem pomaly kojit, a mozno potom bude lepsie spavat. Hlavne by som uz chcela, aby spinkal aspon 1/2 noci , aj ked viem , ze to nejde ako mavnutim carovneho prutika. Skusila som mu jeden vecer dat umele mlieko -vypil asi 110 ml (predtym este zjedol kasu) a pekne zaspal. Po 2,5 hod sa zobudil. Mne sa ako na potvoru za ten cas naliali prsniky a tak som mu ich opat dala ( bala som sa, ze sa mi zapalia). Maly spal tu noc lepsie. Lenze odvtedy mam naliate prsniky uz par dni :). U mna vzdy platilo, ze sa mi naliali ked som sa vela najedla a ked som pila mlieko alebo vineu. Co mam robit, aby bolo mlieka menej? Mam menej jest? Alebo mam este niekolko tyzdnov pockat kym mlieko zmizne same? Mavam take obdobia, ze je mlieka menej. Chcela by som uz prestat kojit.
    Janka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobry den,pani Janka, urobila ste velmi dobre, ze ste mu naliate prsniky nechala vypit. Na znizenie tvorby mlieka pomaha pit caj zo salvie, dalej uzivanie homeopatik Ricinus comunis 30CH (pozor, to cislo je velmi dolezite, pretoze mensie cislo naopak produkciu mlieka zvysuje) Dalej pomaha, ak si budete aspon cez den prsia tesnejsie zvazovat elastickym obvazom alebo si date tesnejsiu podprsenku. Pomoze Vam to znizit tvorbu mliecka. Cim menej sa bude syncek prisavat na prsnik, tym menej sa mlieka bude tvorit. Znizenie tekutin velmi neodporucam. je dolezite pre kazdeho cloveka, aby denne vypil aspon 2l tekutin. Ak sa vam prsia zacnu silno nalievat, treba ich odstriekat natolko, aby ste citili ulavu, aby sa nezapalili. Odstriekavanim rukou alebo odsavackou sa tvorba mliecka nezvysuje. postupne sa mliecka bude tvorit stale menej az si ho ani nebudete musiet odsavat. Odsavat treba naozaj len vtedy, ak citite, ze je prsnik horuci, napaty a bolestivy, pripadne sa Vam objavia hrcky v oblasti podpazusnych uzlin. Bude to trvat niekolko dni, kym sa prestanu nalievat a celkom mliecko vymizne az za niekolko mesiacov. Prajem vam vela trpezlivosti a zdravia! S pozdravom Jana W.