Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • ockovanie.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den chcela by som sa spitat par otazok k tomuto ockovaniu proti rakovine krcka maternice ... Pocula som ze je najlepsie sa ockovat vo veku 12-13 ..Neviem ci je to pravda A chcela by som Ddat zaockovat dceru ma 12 rokou je to dobra cesta alebo to mam nechat tak a nedat ju ockovat ... Len zasa aby potom v dosplosti nemala problemy .Tak neviem vy ste odpbornik prosim poradte .=D

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Očkovanie dievčat vo veku cca12 rokov sa považuje za vhodné obdobie preto, že v tomto čase ešte nie je dieťa sexuálne aktívne a podľa poznatkov je očkovanie najvhodnejšie previesť pred začiatkom pohlavného života, kým nedošlo k zavedenie virusu do organizmu. Prevencia je vždy lepšia ako riešenie ochorenia a očkovanie je skvelá prevencia. Samozrejme nerieši všetky ochorenia ženských pohlavných orgánov, preto je potrebné nezanedbať v staršom veku ani u očkovaných žien pravidlné preventívne prehliadky.

Podobné otázky

  • Zapal

    , Autor: Nikaaaaa

    Dobrý deň,
    p.doktor opäť mi vyšla cytologia reaktívne zmeny, tak ako aj minule. Moj gyn.povrdal že sú to zápalové zmeny. Nieje to problém alebo sa môžu časom z zápalových zmien prejsť na rakovinové? Bola som očkovania na hpv v neskoršom veku (25), bolo to pred 15 rokmi, je vhodné sa preockovat?
    A aký je váš názor na vaginálne výplachu, v príde neustálych zápalov.
    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu mi nie je celkom jasný výsledok onkocytologického vyšetrenia. Ako vedľajší nález môžu byť popisované zápalové zmeny, či prítomnosť kvasinkovej infekcie. Ak ste očkovaná 3. dávkami proti HPV, očkovacia látka Vás chráni doživotne a nie je potrebné preočkovanie. Vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom si môžete realizovať. Pri nejasnostiach je najvhodnejšie sa pýtať priamo Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná detailné výsledky vyšetrení a najobjektívnejšie sa Vám bude vedieť vyjadriť.

  • LSIL a mozna podporná liecba

    , Autor: Diusx

    Dobry den,

    Cytologické vysetrenie infikovalo nasledujúci nalez:
    LSIL nizky stupeň lézie
    Ster : uspokojivý - bunky TZ prítomné prekryté : leu, ery
    HPV pozitivné
    p16: pozitivne
    Vedeli by ste mi prosím interpretovať tú definíciu steru a výsledku?

    Obvodný gynekológ ma poslal na kolposkopické vysetrenie a ze podla vysledku bud sledovanie prípadne operácia.

    Chcela by som sa spýtať či existujú a pdporúčate nejaké vitamíny na podpornú liečbu pre hpv? Samozrejme zvažujem aj očkovanie. Bolo by prínosné?

    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jednoznačne odporúčam očkovanie proti HPV. Realizovať si môžete vaginálnu liečbu DeflaGynom alebo RegreSILom. Dovyšetroval by som okrem markeru p16 aj marker Ki67. Určite je u Vás potrebné po skončení liečby ster zopakovať o 4 - 6 mesiacov. Nepoznám však všetky okolnosti, ani nálezy, či konkrétne výsledky vyšetrení, preto sa Vám takto neviem viac objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadirť.

  • Cytologia

    , Autor: katka19

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o Váš názor. V 2016 som otehotnela bolo mi zistená cyto Hsil +HPV 16, po pôrode 2017 sa mi cyto zlepšila na Lsil PAP IIIa-ASCH +HPV 16, po 6 mesiacoch znova kontrola tie isté výsledky následne som bola odoslaná na kolposkopicke vyšeyrenie,kde mi 2018 robili biopsiu krčka-výsledok z histologie znel: pravidelná sliznica s nešpecifikovanými zápalovými zmenami. Ešte v ten rok december som bola na prevencii u svojej lekárky a vysledok znova LSil PAP IIIa +HPV. Moja otázka znie v akom štádiu je môj zdravotný stav? Uvažujem o zmene lekára z dôvodu že jeho stanovisko bolo že sa to bude len sledovať,žiadne vysvetlenie ani liečba nič teraz vo februáry idem znova na kolposkopiu , podľa výsledkov sa rozhodnem. Ako často sa môže vykonávať biopsia? Ak minulý rok som mala negatívne výsledky. Je možné,že sa moja cytologia ešte môže upraviť? Ďakujem pekne za vašu odpoveď. Pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v závislosti od výsledkov sa postupuje buď v zmysle sledovania a pravidelnej kontroly cytológie alebo aktívneho prístupu v zmysle kolposkopie eventuálne biopsie krčka maternice prípadne konizácie. Spontánne vyhojenie a tým úprava cytológie závisí od druhu a typu HPV vírusu, je však možné. Svoju dôležitost zohráva aj očkovanie. LSIL ešte nevyžaduje konizáciu, ale pravidelné sledovanie. Ak si stav vyžaduje biopsiu, je možné ju opakovať. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach konzultujte Vášho obvodného gynekologa.