Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • hlava

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den

    MOja dvojrocna dcerka uz asi dva tyzdne hovori, ze ju boli hlava. Zacalo sa to od vtedy, co som jej raz povedala, ze mamicku boli hlavicka, nech si pozera knizku sama. Mala som vtedy hroznu migrenu. Ukazuje vsak stale na to iste miesto. Cez den to povie aj dva ci tri krat. Nemala ani raz horucku, je velmi ziva, vytraja, beha, skace... proste len povie boli ma hlava a nic. Ani neplace ani nie je ospala . Chcem sa spytat ci je coho sa obavat. Este chcem poznamenat, ze je jedno aku cinnost robi, ci sedi a sklada kocky alebo beha.. povie to pri ako keby ju to v momente napadlo.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Sledujte ju ďalej, skúste povedať, že už vás hlavička nebolí, uvidíme, či aj to bude opakovať. Ak by si však opakovane sťažovala, konzultujte lekára.

Podobné otázky

  • Menštruácia

    , Autor: Neznáme meno

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať.
    Mala som nechránený styk. Pred pár týždňami som prišla o panenstvo. A včera som mala tiež nechránený styk. Priateľ sa spravil mimo zakaždým. A mešká mi menzes mám bolesti brucha, mám rôzne chute, mám tmavý už aj moc aj výtok ako aj inokedy. Ale tento mesiac mi mešká . Vždy som dostala menzes na začiatku alebo v strede mesiaca. Ale po vecine na začiatku a nedostala som ešte.
    Začala ma bolieť chrbtica. Je mi nepríjemné, ťažko od žalúdka na pár minút a potom to prejde. Točí sa mi hlava bolesti hlavy mávam. Mam nepríjemnú bolesť bradaviek. A predtým som nemávala žiadnu bolesť, iba bolesť brucha.
    Môžem byť tehotná ?
    Za odpoveď vopred
    ĎAKUJEM.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Evra

    , Autor: Vevevevevvevevevronika

    Dobrý deň už niekoľko mesiacov sa mi opakuje tento stav, keď po 7 dňovom vysadení antikoncepcie znovu nasadim tak mi najbližšie ráno prídu nevolnosti na vracanie od žalúdka, hlava sa mi točí, hnačka a triaška. Myslite že to môže spôsobovať aj antikoncepčné náplasť Evra?
    Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa jedná o klasické vedľajšie účinky hormonálnej antikoncepcie. Áno, obdobné vedľajšie účinky môže spôsobovať aj hormonálny vaginálny krúžok, ale nemusí. Tak, ako sa nemusia vedľajšie, či nežiadúce účinky prejaviť u každej ženy užívajúcej rovnaký preparát hormonálnej antikoncepcie. Vhodné je porozmýšľať o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie, do úvahy pripadá aj spomínaný hormonálny vaginálny antikoncepčný krúžok.

  • Problém, bolesť

    , Autor: Bambuľka z

    Dobrý deň pán doktor.
    Chcem sa opýtať či keď prestúpim k inému lekárovi potrebujem ku nemu priniesť svoju zdravotnú kartu od predchádzajúceho lekára, alebo si ju lekár vyžiada sám elektronický. Potrebovala by som ísť ku lekárovi už teraz pre stupňujúce sa bolesti ale kartu teraz nemôžem vyzdvihnúť od svojho lekára pretože má dovolenku. Bolesti sa mi stupňujú a už štvrtý deň s bolesťami čakám na spustenie menštruácie, bolesti mám presne ako pri menštruácii ale stále ešte nekrvácam, často sa mi cez deň krúti hlava a cítim sa niekedy na odpadnutie, keďže mám deti potrebujem túto situáciu riešiť už teraz už nevládzem čakať kým mu skončí dovolenka aby som dostala svoju zdravotnú kartu a mohla ísť k inému. Preto sa chcem opýtať či môžem ísť k druhému lekárovi aj keď danú kartu nemám či to nebude problém. Môžem k nemu ísť aj keď každý chvíľku čakám krvácanie ktoré sa mi ešte e nespustil alebo radšej ešte počkať, mohlo by mi niečo pomôcť rozbehnúť menštruáciu aby mi bolesti aspoň trošku poľavili. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, obvodného gynekológa môžete mať iba jedného. Zmena obvodného gynekológa má isté náležitosti a nedá sa uskutočniť kedykoľvek. Ak má Váš obvodný gynekológ dovolenku a nemá zastupujúceho gynekológa, pri ťažkostiach je potrebné navštíviť najbližšie nemocničné zariadenie s gynekologickou pohotovosťou.

  • cytologia

    , Autor: ria22

    Dobry den pan doktor

    Chcem sa este opytat k mojej predoslej otazke nizsie.
    Kedze cytoblok sa nedal zhodnotit, dal sa nateraz vylucit karcinom prsnika na zaklade naterov?
    Citim sa zle, tak neviem bojim sa, ci to nemoze byt aj z toho prsnika? V januari ma zacal boliet chrbat,ihlicky na bruchu, teraz ma bolia aj klby, zle sa pohybujem. Teraz sa mi toci aj hlava hlavne pri zmene polohy a mam akysi tlak v ociach aj v nose. Mam aj taku neuropatiu.RTG chrbtice ukazal hyperkyfozu a zacinajucu spondylozu, stavce a interv.priestory norm. vysky.
    Dakujem



    cytologia
    25. 06. 2022 (13:00) , Autor: ria22

    Dobry den pan doktor. Prosim Vas chcem sa s Vami poradit co znamena tento vysledok z punkcie z cytologie z cysty v prsniku.
    Je to zle? Aka je to diagnoza? Nejde o rakovinu?
    Dakujem za odpoved

    Diagnozy: C509
    Nalez:
    Zaver patologa

    makro:dod.cca 20ml ruzovohnedej tekutiny, zhotovene 3 natery +1cytoblok
    Cytologicky nalez:Material dododany v 1cytobloku a 3 nateroch. Cytoblok je acelularny, nereprezentativny.
    V zhotovenych nateroch nachadzame pomerne male mnozstvo bunkovych elementov, i lyticke,vyskytuju sa samostatne. Zachytavame pár epitelialnych a bunky apokrinnej metaplazie. Zachytene i bunky s abnormalitami.

    Diagnozy
    D486 /z/- Nador s neurcitym alebo neznamym spravanim: prsnik

    Z:Cystis mammae I.dx.-punctio

    Dop.samovys prsnikov, tu kontrola o pol roka
    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podľa popisu výsledkov histológie sú v náleze zachytené aj annormálne bunky, nález je však nereprezentatívny, ťažko hodnotiteľný. Nebol však potvrdený karcinóm. Odporúčaná Vám bola kontrola o 6 mesiacov. Postupujte podľa odporúčaní lekárov mamárneho centra. S výsledkami oboznámte aj Vášho obvodného gynekológa.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoviem Vám nič iné, ako som Vám už napísal. Aj keď chápem Vaše obavy, pýtate sa nesprávneho. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám budú vedieť objektívnejšie vyjadriť.

  • Spinenie

    , Autor: Domca27

    Dobrý deň, mala som 2 dni hnedé spinenie , nasledujúce 2 dni som mala spinenie hnedé s trochou krvi, menstruacia mi meska cca 2 dni , test mi ale vychádza negatívny, je mozne ze ho robim skoro ? Okrem toho ma boli hlava a chrbtica , ale mám aj polycysticke vaječníky ,teda bolo mi to povedané ored 3 rokmi ale doktor mi nenasadil ziadnu liečbu...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.