Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,318 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • užívanie liekov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Mám 3 mesačné dieťa, doktorka mu zistila chudokrvnosť. Predpísala mu Maltofer 10kv.1xdenne, Pyridoxin 2 krát denne 0,5 tabletky a Acidum Folicum 2x denne 1/4 tabletky. Chcem sa opýtať hlavne na Maltofer, či sa nekazia deťom z toho zúbky, kedže počúvam z každej strany o tom. A ešte k tomu Maltoferu mám jej ho dať cez striekačku alebo ako, kedže dieťa iba kojím a ešte som jej nedávala nič iné ani čajíky. A na Pyridoxine je napísané, že ho nemožu užívať deti do 3rokov. Je na mieste, že mi ho doktorka predpísala. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Pyridoxin sa nedáva malým deťom, pretože je to tableta, ale pretože iný preparát nemáme a chudokrvné dieťa ho potrebuje, môže ho dostávať, len ho treba podať rozdrvený na prášok / podobne ako ac. folicum/. Ak dieťa potrebuje maltofer / čo chudokrvné dieťa vo vašom prípade potrebuje/ nedá sa nič iné robiť, len mu ho podávať aj za cenu možného poškodenia ale len mliečnych zubov. Chudokrvné dieťa má potom totiž oveľa závažnejšie ťažkosti. pokiaľ nie sú zuby prerezané, riziko poškodenia nehrozí. Ak sú prerezané, jemný povlak sa zo zúbkov po skončení podávanie stratí.

Podobné otázky

  • Vytok

    , Autor: lucik19

    Dobrý večer. Potrebujem sa opýtať. Včera sme mali s priateľom styk, chránený. Dneska som mala dostať menštruáciu no vzhľadom na môj nepravidelný cyklus som ju nedostala. Užívam však lieky na zápal močových ciest a taktiež kvôli anitbiotikam ktoré som mala mi gynekologicka predpísala aj vaginálne probiotiká. Tie užívam druhý týždeň, dve kapsuly ( stredu, nedeľu). Dneska mám však od rána bolesti v podbrušku (mávam pred menštruáciou bežne), taktiež vyrážky po tvári, no čo ma znepokojuje je rožovkasty výtok. Môže byť spôsobený prichádzajúcou menštruáciou? Alebo sa jedná o niečo iné? Prípadne môžu nejako vplývať na cyklus aj kapsuly?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na menštruačný cyklus má vplyv viacero faktorov a okolností, napríklad stres, zápal, užívanie liekov, antibiotík, ktoré môžu spôsobiť znepravidelnenie, či vynechanie menštruácie. Za predpokladu chráneného pohlavného styku tehotenstvo nepredpokladám. Spomínané pobolievanie podbruška môže znamenať blížiacu sa menštruáciu. Odsledujte si to.

  • Belavý vytok

    , Autor: Luculka

    Dobrý deň ja som zo začiatku mala najskôr svrbenie zo spodu potom bolesti pri pohlavnom styku a nakoniec mi to skončilo tým belavým vytokom ale ako som spomínala vyššie ja mam aj pri pohlavnom styku aj bolesti také pichave. Chcem sa spýtať keď užívam tie vaginálne tabletky mala by som sa vyhýbať pohlavnému styku? A je možné žeby mi pri dajakej infekcii meškala menstruacia??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas aplikácie vaginálnych probiotík je možné praktizovať pohlavný styk, najvhodnejšie je však dodržať odstup medzi zavedením vaginálneho probiotika, preto je najvhodnejšie si zavádzať vaginálne probiotikum večer pred spaním. Ak si však aplikujete vaginálne preparáty predpísané gynekológom, je vhodnejšie počas vaginálnej liečby nepraktizovať pohlavný styk. Áno, jednou z možných príčin meškania menštruácie je aj užívanie liekov. Ako som Vám však už písal, bez vyšetrenia sa nedá takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • Gynoflor a vedľajšie účinky

    , Autor: Vikiii

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať,keďže už rok ma trápia ťažkosti so zápalom v pošve, príznaky žltý výtok a občasné svrbenie. Vybrala som Polygynax, niekolko balení Macmiroru a robila si výplachy Rosalginom. Naposledy mi bez lekárskeho predpisu predali Gynoflor a mala som vybrať celé balenie. ( bála som sa to povedať svojmu gynekologovi keďže to bolo na predpis). Vybrala som 10tabletiek, ale už asi pri 6tej som pocitovala vedlajšie účinky a to občasné pálenie. Ešte asi týžden po dobratí som toto pálenie pociťovala. Otázka je či som si tým mohla niečo poškodiť, alebo zhoršit. Alebo či by to mohlo mať nejaký súvis s problémom so štítnou žlazou ked užívam Euthyrox polovicu z 25mg. Ci to nesúvisí s nejakou látkou, ktorú obsahuje Gynoflor. Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skúste užívať vaginálne probiotiká. Z toľkých užívaných liekov mohlo dôjsť k porušeniu vaginálnej mikroflóry. Užívanie liekov na štítnu žľazu nemá vplyv. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.