Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,318 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • zapalená uzlina

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den.Možno ste túto otázku už dostali, ak áno tak potom prepáčte.Tažko sa mi píše otázka, lebo sama neviem ako sa mám opýtat. Jednoducho povedané môže nastat reakcia po očkovaní, ked sa skombinuje očkovanie na piaty den novorodenca Hcg vaccine a preočkovanie cc. 3 mesiac života Ditiper+prevenar13. Skôr ma zaujíma ten prevenar. Môj synček momentálne má 4 a pol mesiaca bol zaočkovaní na Tbc, všetko bolo ok až kým neprišlo spomínané preočkovanie u neho na 10 týžden od narodenia. Po tomto očkov. približne asi 2 týždne sa nám zdurila lymf. uzlina,ktorá postupne skolikvovala až sme ju mali dat operačne odstránit 6 mája,ale nevydržalo to a uzlina praskla.Bolo to vyčistené opakovane teraz chodíme do Srobárovho ústavu na kontrolu kde nám to chirurg vytlačil, a musíme brat velmi agresívne medikamenty /Nidrazid.Benemicín/ a doplnenie vitamínu B12.Synček bol v čase očkovania zdravý až na to že bol, na hrudníku vysipaný červené bodky.V čase očkovanie bo kojený a dokrmovaný Humana jedenkrát na den. Teraz už je to viac lebo stres urobil svoje,a to vám poviem že mojou najväčšou túžbou bolo kojit.Kde nastala chyba že musíme narodené zdravé dieta takto trápit odbermi a tabletkami. A ked nastala chyba tak prečo u nás nexxistuje fond pre také detičky ktoré to nezvládnu, ale my musíme všetko hradit ak chceme mat zdravé dieta. V ostatných krajinách je táto inštitúcia bežná vec. Dakujem Vám za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Neviem, ako je to s úhradami, preotože pokial viem, tak ošetrenie v Šrobárovom ústave je hradené poisťovňou.
    Neviem ani odpovedať na otázku kde / a či vôbec niekde/ nastala chyba. Imunitný systém dieťaťa reaguje na podanie očkovacej látky vždy individuálne a u každého dieťaťa inak. Reakcia u vášho dieťaťa je neprimeraná. Má na to vplyv použitá vakcína ale aj imunitný systém dieťaťa. Následné očkovanie nemá priamy vplyv, ale keďže tiež pôsobí na imunitný systém, sprostredkovane sa stáva, že po tomto očkovaní zareaguje aj okolitá uzlina na predchádzajúce podanie vakcíny proti tbc. Závisí to aj od spôsobu aplikácie očkovacej látky proti tbc. Je to všetko zložitý proces. Zvažuje sa, že očkovanie tbc sa od budúceho roka zruší, ale môže to mať tiež za následok iné komplikácie a problémy v zdravotnom stave detí.