Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Reakcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím Vás o odpoveď na nasledovné: môj syn mal po očkovaní na TBC takú reakciu, že mu ranka hnisala až do obvodu zhruba desaťkorunáčky, následne nás pediater zhruba v šiestom mesiaci poslali k pneumológovi. Ten môjmu synčekovi ranku vytláčal (mimochodom bez umrtvenia a syn trpel desať minúť násilného tlačenia - veľmi nepríjemné ešte keď si teraz na to spomeniem. Chcem sa ale spýtať, keďže mu ranka hnisala a nebola zahojená a amozrejme absolovoval všetky poivnné očkovania či sa neznížili nejako účinky jednotlivých vakcín? ďakujem za odpoveď. Pekný d eň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Predpokladám, že účinok vakcín sa neznížil. Na to by mal vplyv skôr celkový zdravotný stav dieťaťa, teda či netrpí niektorou vzácnou ale závažnou vrodenou poruchou imunitného systému / čo asi nie, keďže to neudávate/ a taktiež negatívne pôsobí užívanie niektorých liekov ovplyvňujúcich imunitný systém, tzv. imunosupresív/.

Podobné otázky

  • Zelený výtok pri užívaní ATB

    , Autor: Mussi

    Dobrý večer,

    Momentálne užívam 2 deň ATB Ciprofloxacín kôli bakteriálnej infekcii hrdla, minuly týždeň som vybrala Augmentin ale ten mi nezabral. Užívam ešte ATK Maitalon. Počas dnešného dňa som začala pociťovať mierne svrbenie v pošve a k tomu sa pridal aj zelený vytok z čoho som ostala zaskočená, lebo nikdy pred tým som sa s tým nestretla. Môže to byť nejaká reakcia na tieto nové Atb? Môžete mi odporučiť niečo na to ? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že sa u Vás jedná o tzv. bakteriálnu vaginózu spôsobenú užívaním niekoľkých antibiotík. Realizujte si počas užívania antibiotík, ako aj aspoň 7 dní po ich doužívaní kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré je najlepšie aplikovať večer pred spaním. Treba tiež myslieť na to, že spomínané antibiotiká majú vplyv aj na účinok hormonálnej antikoncepcie, preto je potrebné sa počas obdobia užívania antibiotík, ako aj aspoň 7 dní po ich doužívaní chrániť aj doplnkovo (používať kondóm). Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Krvavé okrúhle trhlinky

    , Autor: aaudreyy

    Dobrý deň, pred par dnami som bola u gynekologa z dovodu bolestí v intimnej oblasti. Priznaky - opuch pyskov, trhliny okruhleho tvaru na pyskoch z vnutornej strany a okolo klitorisu a nad nim, palenie, svrbenie, vytoky meniace farbu ( raz biele raz zltozelene), cervena posva a cele jej okolie. Pan doktor mi predpisal Macmiror tablety a krem, no okrem opuchu sa nic nezlepsilo :( po 4 dnoch sa Mi robia stale nove a nice praskliny co je velmi bolestive no najma pri močeni :( …uz som zufala … beriem aj probiotika. Je to naozaj len kvasinkova infekcia? Mala som ju parkrat aj v minulosti no vacsinou to bolo len svrbenie a vytok nikdy nie tie bolestive rany. Prosim o radu dakujem krasne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez videnia nálezu je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Príčin ťažkostí môže byť viacero. Trhliny vo vaginálnej oblasti sú najčastejšie dôsledkom mechanického poškodenia sliznice, ktorá nie je dostatočne zvlhčená, prípadne ako alergická reakcia na zmenu pracieho prášku, či intímnej kozmetiky. Je potrebné realizovať, okrem iného, aj kultivačné vyšetrenia. Nevylučujem, že sa môže sa jednať aj o kvasinkovú infekciu. Skúste si po doužívaní 6 - 8 globúl Macmiroru realizovať aj kúru vaginálnymi probiotikami aspoň po dobu 10 - 12 dní. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí bude potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý určí ďalší postup.

  • vyssi PRL

    , Autor: Lucia7933

    Dobry den prajem,
    chcem sa opytat co môze byt za vyssim prolaktínom? Bom mi zisteny nahodne. Moja hodnota bola: 46,50ng/ml ... ref.rozsah(2,8-29,20)
    Bola som na odbere krvi na 24 den cyklu, o 3 dni prisla menstruacia.
    Isla som na odber v nespravny den cyklu?
    Citala som ze aj stres môze zvysovat tuto hodnotu, je pravda ze dva dni pred odberom som mala dost stresove obdobie a navyse aj rano pred odberom som mala mierny stres.
    Naposledy v novembri som mala hodnotu prolaktinu 27.(tu bol odber ale na zaciatku cyklu)
    Priznaky vyssieho prolaktinu nemam. Cyklus je pravidelny, ovulacie prebiehaju (posledne neviem, ale par mesiacov dozadu urcite ano mala som to odsledovane Dr), bolestive prsia mam iba tyzden pred menstruaciou...
    Chceli by sme sa zacat snazit o dieta tento cyklus, ale vystrasil ma ten prolaktin? Viem ze prolaktin blokuje ovulaciu, mohlo by sa nieco stat aj keby sa podarilo otehotniet? dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nerozumiem, prečo Vám bol realizovaný kompletný hormonálny profil, ak nemáte žiadne ťažkosti. Príčin mierne zvýšeného prolaktínu môže byť viacero, najčastejšie je to reakcia na stres, či nevyspatosť, ale príčiny môžu byť aj organické, napríklad endokrinologická porucha. Vždy sa hodnotí celkovo klinický stav. Ak nemáte žiadne ťažkosti a mierne zvýšená hladina prolaktínu bola iba náhodným nálezom vrámci vyšetrení, pokojne sa snažte otehotnieť. Užívajte kyselinu listovú v dávke 400ug denne. Odsledujte si to.

  • Pálenie

    , Autor: Nicoletas

    Dobrý deň. V piatok a sobotu som mala s partnerom sex. Beriem antikoncepciu pravidelne. Použili sme nejaký lubrikačný gél. Dnes v noci sa dostavilo pálenie, ktoré neprestáva, časté nutkanie na wc, rezanie a štípanie. Môže to byť nejaká alergická reakcia? Často bývam prechladnutá, ale nie som si vedomá toho, že by som niekde sedela na studenom, alebo od nôh by mi bola zima. Je niečo čo si môžem dať aby mi to pálenie prešlo? Alebo navštíviť gynekológa? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizujte sedemdňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Pri pretrvávaní ťažkostí bude potrebné realizovať gynekologické vyšetrenie cestou Vášho obvodného gynekológa.

  • Svrbenie a výtoky

    , Autor: Veroni_ka

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať uz dlhší čas mam problém so svrbenim od spodu Lekár mi predpisoval rôzne lieky antibiotika zinnat vaginalne capiky a nič nepomáhalo tak mi spravil stery na chlamýdie mykoplazmy.vysiel mi pozitívny ster na mykoplazmy tie som si už preliecila ,ale stále pociťujem svrbenie mam odskúšané macmiror polygynax lomexin krem fungolon jenamazol a rôzne lieky je ešte Prosím Vas niečo čo by mi pomohlo lebo je to už neznestitelne a nedá sa s tým fungovať teraz uzivam capiky bedatine ale jednu som si zaviedla večer a začalo to mierne páliť ma to tak palit koli tomu ze obsahuje jód aa lieči sa to alebo je to nejaká reakcia ?Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevylučujem, že máte reakciu na jód. Vplyvom opakovane užívaných antibiotík mohlo u Vás dôjsť ku vzniku bakteriálnej vaginózy porušením pH pošvového prostredia a zmenou vaginálnej mikroflóry. Skúste si dlhodobo aplikovať vaginálne probiotiká, najlepšie večer pred spaním.