Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • zvacsene uzliny

    , Autor: Registrovaný používateľ

    vazena pani doktorka.
    rada by som poznala Vas nazor na nasledovnu zalezitost. moj 8tyzdnovy syn ma zvacsene priusne uzliny = teda aspon myslim. na kazdej strane hlavicky, dole na temene, asi dvacm od usiek ma dve bulvy, kazda velkost resp tvar ako dva hrasky vedla seba..
    nebol prechladnuty, doma sme vsetci zdravi, resp nikto nema ziadne chripkove a viroticke prejavy.
    uzliny ma uz minimalne mesiac, vtedy som ich prvy raz nahmatala. dlho som sa tym vsak vobec neznepokojovala. za necely mesiac mame ist na prvu davku hexavakciny, mozem ho dat ockovat ak uzliny stale budu takto hmatne? moja doktorka mi vravi ze toto je bezna situacia u takto malych deti ale ja sa ockovania kvoli tomu bojim = co ked ma zatazene telo uz zatazene nejakou inou pliagou? vobec neviem co robit.
    budem velmi vdacna za radu!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Občas takéto zdureninky vídavam, nikdy neznamenali žiaden závažný nález alebo poruchu zdravia. Faktom je, že som ich ešte nepozorovala na oboch stranách hlaičky. Sledujte ich, pred vyšetrením lekárka dieťatko iste znova vyšetrí a na hrčky ju aj upozornite. Nikedy je to reakcia na šupinky vo vláskoch.

Podobné otázky

  • Reaktívna uzlina

    , Autor: Monči81

    Dobrý deň. Prosím Vás, bola som na vyšetrení prsníkov mamografiou a následne doplnená ultrazvukom.
    Tu sú výsledky: oba prsníky majú primeranú štruktúru prechodného typu so zachovanými zlazovymi telesami. Obojstranne sú LQQ ojedinele drobné cysty, s rôznym obsahom, vpravo v LHQ je asi 10mm reaktívna intramamárna uzlinka, iné presvedčivé ložiskového zmeny nevidím. V pazuchách patologicky zväčšené uzliny nevidím.
    Kontrola pravého prsníka o tri mesiace.

    Pani DR mi vysvetlila,že uzlina môže byt zväčšená aj kvôli prekonanej chorobe atd. No môže byt uzlina v prsníku zväčšená aj patologicky ? Môže sa zvrhnúť na nádor zhubný?
    Pani DR si spravila snímok uzlinky, je možné vidieť podľa ohraničenia , či je uzlina už teraz nebezpečná?

    Mam velke obavy, a čakať tri mesiace ….


    Dakujem za vasu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, toto je skôr otázka na mamológa, ktorý sa prsníkmi zaoberá. Príčin zväčšených lymfatických uzlín, nie len v prsníkoch, môže byť viacero. Môže sa jednať iba o prechodnú reaktívnu záležitosť, napríklad z dôvodu choroby. Je potrebné postupovať podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť. Nevidím však zatiaľ dôvod na obavy.

  • Hrčka

    , Autor: Balinka123

    Dobrý deň, obraciam sa s prosbou... v oblasti bikín mam zväčšené uzliny ale len na ľavej strane a pobolievaju na dotyk a taktiež aj lavá strana vonk.pyskov a ešte k tomu sa mi tam spravila taká Hrčka podkožná ktorá boli tiež na dotyk. Je Ta strana aj opuchnutá mierne oproti tej druhej Neviete o čo môže ísť ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto bez videnia nálezu a poznania bližších okolností je veľmi ťažké sa vyjadriť. Môže sa jednať o cystu alebo absces Bartolínskej žľazy, o folikulitídu, ... ťažko takto povedať, iba by som tipoval. Jednoznačne však odporúčam návštevu Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrenia stanoví diagnózu a určí ďalší postup.