Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • ranka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den chcem sa opytat ked ranka po ockovani tbc mojho 3 mesacneho syna krvacala nic som nevytlacala len liehovala ...teraz je tam uz len chrasticka a stale liehujem.Nieje to nebezpecne?Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Pokiaľ reakcie schne, hojí sa nie je v priemre viac ako 10 mm a nie sú žiadne rekacie v okolí / koža, uzliny/, tak je to normálne hojenie reakcie po očkovaní tbc. Pri poradni skonzultujte o vzhľade chráničky lekára.

Podobné otázky

  • Kvasinky

    , Autor: kvetinka-3

    Dobrý deň prajem p. doktor,
    chcela by som sa opýtať, či orálny styk môže vyvolať kvasinkovú infekciu?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, ak má kvasinkovú infekciu partner, môže za istých okolností (znížená imunita, ranka v ústach, ...) vzniknúť v ústach kandidóza. Čo sa týka pošvy, ak je vaginálna mikroflóra v poriadku, orálny styk Vám vaginálnu kvasinkovú infekciu nespôsobí.

  • Skrátený krčok

    , Autor: Nikiiiiiiii

    Dobrý deň chcem sa opýtať čo presne znamenajú tieto výrazy. Viem že nález je zlý od 26tt mám 2x1 magnoslov progesteron 2-0-3 ležím panvou hore. teraz som 31tt. Bola som hospitalizovaná v každých papieroch napisane niečo iné každý povie niečo iné????stále mi nebolo úplne vysvetlené čo čo znamená a začínam mať z toho tak sa obraciam na vás:).
    Dĺžka hrdla 6,5mm (v 26tt bolo 5,1mm)
    Funelling áno v tvare U
    Záver Aktiv. CL 6,5mm s u funellingom 22.0mm(v 26tt bolo 22.82)
    V správe z nemocnice cervikometria 9mm funeling v t tvare V branka 8mm otvorená po kontrole o pár dni cervikometria aktívna dĺžka 13mm nálevka 12mm

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, CL je skratka pre Cervical Length (dĺžka krčka), teda aký dlhý je celý krčok. Funneling je vnútorné otváranie sa a Aktívna Cl je aktívna dĺžka krčka, teda dĺžka krčka, ktorá ešte nie je otvorená a "drží". Vnútorná otvorená časť krčka môže mať tvar U alebo V. Čo sa týka hodnotenia cervikometrie, teda krčka maternice, záleží od viacerých okolností. Inak sa meria krčok maternice v II., trimestri, kedy ešte nie je rozvinutý dolný segment maternice, ako v III. trimestri, či ku koncu III. trimestra, kedy je už rozvinutý dolný segment maternice. Váš nález na krčku naozaj nie je ideálny. Ak ste s takýmto nálezom vydržali 5 týždňov, bolo by dobré vydržať ešte aspoň 3 - 4 týždne, samozrejme najlepšie čo najdlhšie. Takto sa Vám neviem viac a bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov.

  • Zmrazenie ranky - výtok

    , Autor: Alabi

    Dobry den, prosim Vas, pred par dnami mi moja gynekologicka zmrazila ranku na krcku maternice. Zo zaciatku som mala vodnaty vytok no bol priehladny, teraz po par dnoch je miestami do ruzova, nieje to krv, ale ako spinenie, proste ruzovy vodnaty vytok. Je to v poriadku? Je to tym ze sa ta ranka hojí? No este sa spytam ci to moze suvisiet s tym, ze beriem nepretrzite antikoncepciu bez prestavky na odporucanie mojej dr.
    Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenia môže byť viacero. Nevylučujem ani vplyv hormonálnej antikoncepcie. Špinenie však môže byť spôsobené aj hojením po zmrazení erózie na krčku maternice. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Rana na krčku

    , Autor: Ekep

    Dobrý večer pán doktor,
    bola som na rutinnom vyšetrení a však nie u svojho lekára, nakoľko mal nedostupné termíny v najbižšej dobe. Problémy nemám žiadne avšak plánujeme bábätko a nechcela som ísť do toho bez vyšetrenia.
    Lekárka ma dosť vydesila, nakoľko mi povedala, že mám veľkú ranu na krčku, čo môže byť spôsobené pôrodom. Od môjho lekára som takúto informáciu nepočula, takže som sa jej nevedela vyjadriť ako dlho tam je. Vzala mi vzorky na cytológiu avšak výsledkom nerozumiem, nakoľko je to asi iný typ vyšetrenia ako som zvyknutá. Viete mi prosím povedať, či sú v poriadku? Alebo je potrebná aj druhá metóda cytológie? Poprípade kolskopia, nakoľko tam mám ranu? Bude potrebné niečo s ranou robiť ak teda plánujem tehotenstvo, nebude nejaký problém s donosením bábätka?
    Samozrejme sa budem baviť aj s mojím lekárom ale termín mám až na konci leta.
    Moje výsledky:
    Bez intraepitelových zmien a malignity
    STER: Uspokojivý - bunky TZ prítomné, Er++
    INÉ ZMENY: reaktívne bunkové zmeny , metaplázia vrátane nezrelej
    MIKROBIÁLNY OBRAZ: Döderlein
    HORMONÁLNY STAV: Je v súlade s anamnézou

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že spomínaná "ranka na krčku" je ektrópium po predchádzajúcom spontánnom pôrode. Je to pomerne častý nález u žien po spontánnom pôrode. Z opisu sú výsledky primerané. Nemusíte sa obávať. Nie je potrebná žiadna kolposkopia, nie sú prítomné žiadne dysplastické zmeny. Spomínaná metaplázia je v poriadku. Iba na základe opisu si myslím, že môžete spokojne plánovať tehotenstvo. Samozrejme, pri nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, s ktorým viete podrobnejšie prebrať nález.

  • Krvácanie pri sexe

    , Autor: PaulínaPod

    Dobrý deň,
    už pri predošlom sex.styku som si všimla veľmi málinko krvi a tak som predpokladala podľa množstva, že dôvodom bude len podráždená ranka po holení, no dneska sa to zopakovalo a krvi bolo trošku viac, tak som si myslela, že som dostala len týždeň skôr menštruáciu. Avšak po celom dni už vôbec nekrvácam, nemám žiadne bolesti ako pri menštruácii ani bolesť prsníkov nikde, nemyslím si teda že ide o menštruáciu.Taktiež si nemyslím, že som sa pri sexe poranila, pretože som nepocítila žiadnu bolesť a bola som dostatočne vzrušená na to aby mohlo dôjsť k nejakému poraneniu, viete mi prosím poradiť o čo ide? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto, iba na základe opisu, sa naozaj nedá bližšie objektívne vyjadriť. Príčin môže byť viacero. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.