Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,255 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ma zmysel zaockovat?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    mam 3 deti vo veku 4.5 roka, 2.5 roka a 11 mesiacov.
    U syna v skolke sa objavili u jedneho chlapceka kiahne ( v skolke bol len jeden den a na druhy den sa vysypal - uz potom v skolke nebol).
    Predpokladam teda, ze aj ked islo o jediny den kontaktu s infekcnym chlapcom (dobre si pamatam, ze dieta je infekcne aj par dni pred vysypom?), kiahne uz ma asi iste.
    Mame vsak naplanovanu dovolenku a do terminu odletu by kiahne v rodine nestihli zrotovat po vsetkych detoch.
    Chcem sa opytat, u ktoreho dietata ma zmysel ockovanie proti kiahnam tak, aby ich nedostalo? Predpokladam, ze starsi je uz nakazeny, uz preslo od toho dna cca 10 dni. Ak choroba vypukne, bude tomu o 11 dni priblizne.
    Ma zmysel ockovat dcerku (2.5 roka) a syna (11 mesiacov)? Zaruci nam to, ze kiahne nedostanu a my na dovolenku poletime?
    Vazne tuto moznost zvazujeme, nakolko dovolenka je uz zaplatena a storno poplatok je vyssi ako cena za vakcinu pre obe deti.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Udáva sa , že ak sa dieťa zaočkuje do 72 hodín po kontakte s kiahňami, nemalo by ich dostať alebo bude mať ochorenie mierny priebeh. Takže u najstaršieho syna tento interval už prešiel, u neho by očkovanie nezamedzilo pravdepodobne / ak sa naozaj v MŠ nakazil/ ochoreniu. U oboch mladších detí je možné očkovanie jednozložkovou vakcínou, u nás Varilrix. Neviem vám však zaručiť, že ochoreniu u nich určite neprebehne. Predpokladá sa však u zaočkovaných detí mierny priebeh.