Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • ovcie kiahne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,mám 24 a chcela by som sa dať zaočkovať proti ovčím kiahňam.Opytať by som sa chcela či sa pred každým očkovaním zisťujú protilatky a na koho sa s tým očkovaním mám obrátiť,či majú vakciny k dispozicii obvodný lekari alebo si ju musím zohnať sama. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Očkovacia látka sa kupuje v lekárni, musíte mať na ňu recept od svojho obvodného lekára. Očkovacia látka sa volá Varilrix. Na kompletné očkovnie vo vašom veku potrebujete dve dávky očkovacej látky v odstupe šesť týždňov až šesť mesiacov. Najlepšie je kúpiť očkovaciu látku priamo v slekárni strediska, kde pracuje váš lekár, aby sa dodržal tzv. chladový reťazec, vakcína musí byť uchovávaná len pri určitej teplote.
    Protilátky sa pred každým očkovaním nezisťujú, pretože ke´d vieme, že dieťa ochorenie neprekonalo, nie je na to dôvod. Ak ste si istá, že ste ochorenie neprekonali, tak tiež nepotrebujete stanoviť protilátky. Pri sporných údajoch o prekonaní ochorenia, je protilátky možné a aj vhodné vyšetriť.

Podobné otázky

  • Herpes

    , Autor: Monigue

    Dobrý deň,
    prosím vás mám pásový opar a spravila som si tehotenský test, ktorý vyšiel pozitívny. Prosím vás aké závažnosti sa môžu počas tehotenstva objaviť kvôli tomuto vírusu? Je možné, že herpes môže ovplyvniť vývoj dieťatka?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pásový opar vzniká pri reaktivácii vírusových častíc, ktoré sa pri prvotnej infekcii (ovčie kiahne, ktoré ste predpokladám prekonali) usídlili v zhlukoch nervových buniek a odtiaľ migrujú pozdĺž vláken naspäť do kože, kde sa pri oslabenej imunite množia v sprievode typických príznakov. Rôzne štúdie skúmali vplyv vírusu na tehotenstvo, pričom nepreukázali zvýšený výskyt vrodených vývojových chýb, dokonca takáto infekcia nie je indikáciou na prerušenie tehotenstva a žena v takmer všetkých prípadoch donosí zdravé dieťa, takže sa nemusíte obávať. Odporúčam užívanie vitamínov a zvýšiť denný príjem tekutín. Takto sa Vám však neviem bližšie vyjadriť, preto je vhodné navštíviť Vášho obvodného lekára, ktorý Vám eventuálne predpíše potrebné lieky. Dodržiavajte kľudový režim a hygienické opatrenia (samostatný uterák), nakoľko sú pľuzgieriky pri prasknutí infekčné.

  • ovcie kiahne

    , Autor: Tanica456

    Dobr den, chcela by som sa spytat ako je to, ak zena prekonala kiahne, ale dieta nie a to bolo v kontakte s dietatom co ma kiahne. Ci mozeme skusat druhe babo. Ci bude nejake riziko, keby skm otehotnela a malyby dostal kiahne. Ja uz kiahne mala. dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste prekonali ovčie kiahne, nemusíte sa obávať, vy máte vytvorenú imunitu. Vaše dieťa, ktoré ešte neprekonalo ovčie kiahne, však môže po kontakte s infikovanou osobou kiahne dostať.

  • Mám ovčie kiahne a mala som hnedy výtok

    , Autor:

    Dobrý večer pán doktor... chcem sa spýtať či je normálne že som mala silný hnedý vytok.. včera som dostala ovčie kiahne takze teraz už mam pluzgieryky vsade... no bolest v pod bružku som nemala len ten výtok...mám 19r.
    Dakujem...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výtok z pošvy súvisí s u Vás práve prebiehajúcou vírusovou infekciou ovčích kiahní. V tomto prípade ide o zápal pošvy spôsobený rovnakým mikróbom alebo vírusom ako základné infekčné ochorenie.
    Po prekonaní ovčích kiahní by sa mal stav spontánne upraviť. Pri pretrvávaní gynekologických ťažkostí aj po prekonaní ovčích kiahní navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • výtok dcéry

    , Autor: lulolula

    Dobrý deň, moja 5 ročná dcéra máva mokré nohavičky, ktoré zapáchajú močom ale keď ju utieram medzi nožičkami, vidím, že tam má taký biely výtok. Prekonala ovčie kiahne pred 2 mesiacmi a aj hlísty, ktoré sme preliečili Vermoxom. Prosím poraďťa, čo mám s ňou robiť a akého
    lekára mám navštíviť.