Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Malo to zmysel?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pani doktorka, chcem Vás poprosiť o radu. Mám 19 mesačnú dcérku a v marci dostala 2 dávku Prevenaru. Ešte som jej to plne hradila. V apríly začala chodiť do kolektívu /4deti/ a na konci apríla začala kašľať. Pani doktorka jej dala najskôr sirup...mala dusivý kašeľ, nemohla ani spať. Postupne začala aj nádcha, vysoké teploty / išli jej aj stoličky, tak to bolo veľmi klamlivé / ale vo výtere z nosa sa jej potvrdil Streptococcus pneumoniae. Tak jej nasadila antibiotiká- najskôr 3 dni Zitrozin, potom Zinat. Pomaly sa jej stav zlepšoval, klesli teploty a prechádzal aj kašeľ. A potom som pri vytieraní z ušiek spozorovala zvýšený žltý výtok. Samozrejme to skončilo ako zápal stredného ucha a zase ďaľšie antibiotiká- Augmentin- berieme doteraz. Síce sa jej stav zlepšil, nemá teploty, dobre spí, je hravá a už nekašle...má zápal v uškách. V piatok jej ušný jedno uško aj prepichol a ideme zajtra zase na kontrolu. Neviem, malo to očkovanie Prevenarom vlastne význam? Doktor mi povedal, že keby nebola zaočkovaná, tak by to malo horší priebeh...ale veď mesiac sa s tým chúďa pasuje, má už 3 antibiotiká, tak neviem, či je to naozaj tak. Poraďte mi prosím Vás, ako mám postupovať pri ďalšej liečbe? Sú nutné ďalšie lieky? Ďakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Ja celej tejto veci nerozumiem, práve som odpovedala a odpoveď sa stratila. Očkovanie prevenarom chráni proti siedmim invazívnym typom pneumokoka, ktoré spôsobujú vážne, život ohrozujúce ochorenia ako je zápal pľúc, zápal mozgových blán a sepsa / otrava krvi/.- Ani jedno z týchto ochorení vaše dieťa nemalo. Iné kmene, ktoré zrejme boli aj príčinou ochorenia vášho dieťaťa splsobujú zápaly ušiek a iné infekcie dýchacích ciest. Tie sa iečia antibiotikami / ktoré su na nich na rozdiel od invazívnych kmeňov účinné/ a ich prekonanie buduje prirodzenú imunitu a celý imunitný systém dieťaťa. Takže jednou vetou: očkovanie určite malo zmysel. Len dúfam, že vám niekto nepovedal, že po ňom dieťa nebude vôbec choré, to naozaj nie je pravda.