Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • žiarlivosť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mám priateľa už skoro rok a za ten rok sme si už veľa spolu odskákali, sklamala som ho ja a sklamal aj on mňa a za ten čas som zistila, že je žiarlivý trošku viac ako by sa patrilo, ale najviac tá žiarlivosť prekvitá keď si vypije vtedy je tu už domýšľanie, vyhrážky a pod. veci. V poslednej dobe sa stále len hádame a rozchádzame sa každú chvíľku za hocičo. Ľúbime sa aj všetko, ale toto ničí náš vzťah a nevládzeme ani on a ani ja. Chcel ísť aj k psychológovi, ale v momentálnej situácii to nie je vhodné tak sme to nechali všetko tak. Neviete mi aspoň takto povedať ako by som mu a aj sebe mohla pomôcť? Ako mu vyhodiť všetky tie veci a reči o podvádzaní z hlavy a zabrániť aby tak žiarlil? Nechcem ho stratiť, ale nechcem ani aby mi nedajbože niekedy ublížil aj keď si nemyslím, že by bol toho schopný, ale ako sa hovorí človek nikdy nevie.
    Ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň Micka,
    zdá sa že váš vzťah s priateľom je hodne búrlivý - je v ňom veľa všetkého - žiarlivosť nevynímajúc. Príliš veľká žiarlivosť je vo vzťahu zaťažujúca - a to pre oboch partnerov. Alkohol je nebezpečný - odbúrava zábrany, prehlbuje emocionálne rozpoloženia, ktoré sú inak kontrolované - a žiarlivosť sa vtedy stáva silou, ktorá deštruuje - ak vrcholí až aktom agresivity voči partnerovi - je to ohrozujúce - vnímam že i vy sama ste si nie celkom istá, že toho váš priateľ nie je schopný. Jeho rozhodnutie navštíviť terapeuta je správne - s jeho pomocou sa môže naučiť svoju žiarlivosť poznať, uvedomiť si jej príčiny i dôsledky a načuť sa dôverovať sebe i partnerke. Držím vám obom päste.