Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,318 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Je to neuróza?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Veľmi Vás chcem poprosiť o radu, čo s mojou 3 ročnou dcérkou. Neustále si "dudká", tak sme to doma nazvali, svoj jazyk. Vloží si ho medzi pery, mierne vystrčí von a dudká si ho ako cumlík. Robí to už asi od 1 roka, ale vtedy sme to pripisovali únave alebo hladu. Teraz to však robí kedykoľvek, aj keď je v pohode, keď sa objímame, alebo sleduje obľúbenú rozprávku v tv, dokonca aj v noci keď spí. Nedá sa určiť pravidlo, je to kedykoľvek a kdekoľvek. Začínam byť z toho zúfalá. Na jednej strane mi to je ľúto, lebo možno má nejaký psychický problém s niečím, na ktorý neviem prísť, aby som jej pomohla. Na druhej strane ma to už aj vytáča, keď to robí , už si pripadám ako nejaká neschopná matka ktorá ma neurotické dieťa.O pár dní nastupuje do škôlky a bojím sa, že sa jej budú deti smiať a celé sa to ešte zhorší. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň Ivana,
    na vašom mieste by som kontaktovala psychologickú poradňu v mieste vášho bydliska, kde vám budú vedieť poradiť ako sa zbaviť zlozvyku u vašej dcérky. V zásade platí, že napomínaním - čo je negatívna, ale predsa pozornosť - sa zlozvyk zvykne dobre fixovať, skúste naň neupozorňovať, nevšímať si ho, prerušiť ho ponúknutím niečoho iného - osloviť dieťa otázkou, ponúknuť piť, kúsok ovocia....Pre vašu dcérku môže byť tento zvyk upokojením, ktoré si už dopriava automaticky - tak ako si deti trebárs k sebe pritláčajú plyšovú hračku. Škôlka môže byť pre vašu dcérku zdrojom nových podnetov, kedy sa tento upokojujúci zvyk môže prechodne zvýrazniť, ale i úplne odoznieť, lebo nebude mať naň "čas". Veľa šťastia.