Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Manzel tajne fajci

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, som vydata 3 roky. Nedavno sa mi potvrdilo moje podozrenie, ze manzel fajci. Pozna moj nazor na fajcenie, pretoze este pred svadbou som mu razne povedala, ze ak by som zistila, ze fajci, tak by som si ho prestala vazit a to by bol i koniec nasho vztahu. Fajciarov povazujem za slabochov, ktori inak nevedia riesit svoju nervozitu a stresy (zrejme manzelov pripad). Vie, ze tento nazor zastavam dodnes. Minule som ho pristihla pri fajceni. Snazil sa to skryt, ked ma uvidel a ja som sa tvarila, ze uspesne. Viem, ze fajcit neprestal, i napriek jeho snaham to zamaskovat. Ked mu hovorim, preco je fajcenie hlupost, je ticho. Myslim, ze nechce, aby som stratila svoje iluzie o nom. Bojim sa, ze ak mu poviem, ze viem vsetko, tak zacne fajcit otvorene. Co mam robit? Chcem, aby s tym prestal.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý večer,
    Váš manžel je dospelý človek, zodpovedný sám za seba. On vie o vašom postoji k jeho fajcčeniu a vy o jeho slabosti. Čo je to za hra? Prečo je pre vás také ťažké ho akceptovať s jeho „slabosťou“? Akú hru hrajú dialógy a napätie na túto tému vo vašom vzťahu? Čo presne sa deje, keď to preberáte? Diskutujete o tom? Ako to prebieha? To, že mlčí ked argumentuje, môže znamenať, že jedna jeho časť s vami naozaj súhlasí a iná časť sa naďalej z nejakého dôvodu oddáva svojej slabosti, či kompenzovaniu. Takto z diaľky je ťažké zhodnotiť jeho situáciu a jeho hlboké motívy k fajčeniu. Môže to byť jeho forma revolty či relaxu... Aký má on k vašemu názoru postoj? Ak sa sám nerozhodne to nechať tak, neviem či môžete v rámci „normálu“ ešte niečo podniknúť.
    Navrhujem vám otázky, ktoré môžu pomôcť zacieliťsa na vaše hranice a na to, čo presne je jeho fajčením ohrozené u vás. Je dôležité to vedieť, ísť aj v sebe až k podstate vašich motívov a potom vidieť, ktoré z nich by mohli byť rovnako dôležité aj pre neho. Tade je ešte možné ho ovplyvňovať.
    Pokiaľ ste na neho uplatňovali „bežné“ nátlakové prostriedky a nezaberá to, čo chcete urobiť? Rozviesť sa? Ako viac chcete na neho tlačiť? Kam ste schopná zájsť? Čo od neho očakávate?
    Celá táto situácia môže mať aj formu ľadovca a teda možno sa momentálne pohybujeme len v časti ktorú vidno. Môže to zasianuť váš vzťah aj hlbšie ako napríklad teraz očakávate. K presnejším záverom však ešte chýba veľa informácii, no ale možno si budete vedieť doplniť mozaiku sama.

    Prajem veľa zdaru