Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,252 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • trpezlivosť?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    moja dcerka ma o par dni 3roky.splna vsetky "podmienky" prisluchajucemu obdobiu,obdobie vzdoru.ALE... bohuzial sa ocitla,teda uz v tom pol roka je,ze som rozvedena.nie mojou vinou.to uz ale neriesim.problem mam v tom,ze malej spravanie sa dost stupnuje.nastupila do skolky,ranajsie odprevadzania su hrozne.ale musime to nejak vydrzat.zacala byt velmi,a dost casto jedovata,neustupciva aj napriek mojim neustalym vysvetlovaniam,pokusom ju nejak navnadit,inak spracovat,ci nevsimat si ju,a cakat ze ju to prejde.lenze uz to preslo obcas aj do takych jej nervov,ze sa mi zoci voci postavi proti,nastoji na svojom,s hroznym pohladom,ci nebodaj aj zahnanim sa na mna.toto ma uz prekvapuje samotnu.skusila som aj ja jej dat spatne,aby sa spamatala.lebo naozaj nic nepomaha-ziadne mile slova,ziadne vysvetlovania nepomahaju,.... trpezlivo cakam ze ju to prejde. necham ju vyplakat. posledne razy uz aj capnem po ritke.lebo nic nezabera.
    inak sa odo mna nepohne,lepsie povedane,musi byt stale pri mne,stale ma sleduje.poviete si teraz ze je to tym nastupom do skolky,hm,toto ale uz funguje skoro druhy mesiac,kedze exmanzel si ju braval aj na jednu noc,ale po jeho vystupe na mna,kedy bola toho svedkom, dcerka odmieta spat u neho.takze navstevy zatial prebiehaju iba pocas dna.sudom su urcene aj noci. je toho pospletaneho dost a mala ma pravdepod. z toho velky chaos v hlavicke. nechcem aby sa jej ublizovalo ,sposobovali na jej dusicke problemy,aj ked rodicov ma oboch,ale uz bohuzial nie pri sebe. chcem len pre nu najlepsie na svete,ale uz neviem ako sa vyhnut takymto situaciam,ako jej naznacit,aby vedela prijat ,ze toto sa mamine ale naozaj nepaci,ze toto nie je dobre,ze sa napr. najskor musi urobit toto aby sa to druhe podarilo...atd. treba byt trpezlivý?zotrvat na svojom? viete,aj jej ustupiim ked treba,ale nemozem stale.to zas viem kedy ano,kedy nie. len som zufala z tychto jej "cirkusov"

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň neznáma.
    vaša dcérka naozaj prežíva náročné obdobie - škôlka, váš rozvod s manželom, prípadné hádky ak nie fyzické útoky...to všetko si musí spracovať, dáko zaradiť do svojho chápania sveta a porozumieť čo sa vlastne deje.
    Svoje napätie a nepohodu dáva von - čo je dobre - a vy ste najbližší a najbezpečnejší človek pre ňu, na ktorého to môže "naložiť".
    Z jej života odišiel ocko, už to je pre dieťa niečo ohrozujúce, nové, s čim sa potrebuje vyrovnať. A teraz k tomu pribudla škôlka - a mama ju opúšťa každé ráno - odkiaľ má trojročný človiečik vedieť že to je len na pár hodín? keď má zážitok že niekto odišiel a už sa do domova nevrátil? Dajte si čas - sebe i malej, naozaj to chce veľa trpezlivosti a veľa lásky. Postupne si overí že mama zakaždým príde, že sa môže spoľahnúť a môcť sa venovať tomu čo jej škôlka ponúka - hry, kamaráti, nové zážitky.
    Verím že i vy sama prechádzate svojim ťažkým obdobím, a môže byť dosť náročné byť trpezlivá, tolerantná, pokojná.
    Vaša dcérka nerobí naschvál - ona to naozaj tak prežíva ako sa prejavuje - a vy ako milovaná a milujúca mamina jej môžete pomôcť tieto pocity zvládnuť. Tým že jej dovolíte prejaviť hnev, smútok - a stále ju budete mať rada.
    Želám vám obom veľa šťastia.