MUDr. Lenka  Reismüllerová

Poradňa gynekológa

MUDr. Lenka Reismüllerová

Počet otázok: 4262

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Lenka Reismüllerová, ktorá pracuje na II.Gynekologicko-pôrodníckej klinike v Bratislave a súčasne pôsobí v Centre asistovanej reprodukcie ISCARE Bratislava.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.


Z dôvodu čerpania dovolenky pani doktorky je poradňa gynekológa do 29. septembra 2013 pozastavená. Svoje otázky môžete zadávať opäť po tomto termíne. Ďakujeme za pochopenie.

Témy
Odkaz na otázku

vynechana pilulka

gabriela_x, 02.06.2014 (14:52)
Dobrý den,

užívám HA Flaya. Bohužel, 14. den cyklu jsem zapomněla pilulku užít a zjistila jsem to až více než po 12 hodinách (navíc jsem byla na cestách a neměla jsem s sebou příbalové informace, nechtěla jsem tedy užívat 2 tablety naráz, abych neudělala něco, co není v instrukcích), takže jsem pilulku úplně vynechala a pokračovala následující dny normálně v užívání.
Dnem vynechání pilulky bylo úterý, v sobotu jsem měla s partnerem styk, došlo k ejakulaci do pochvy. Je možné, že jsem těhotná (následkem vynechání pilulky v úterý, když jsem ve ST, ČT, Pá a So=den styku, pilulku normálně užila?). Došlo tedy ke styku 4 dny po vynechání pilulky. Mám raději běžet do lékárny pro nouzovou antikoncepci nebo není třeba se obávat?

Děkuji Vám za odpověď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
pri vynechaní tabletky a nedodržaní pokynov pri vynechaní, vám nikto nezaručí , že tehotná nie ste.!Núdzová tabletka je vhodná na použitie len do 72 hod po styku.
Príbalový leták i inštrukcie ako postupovať pri vynechaní sú i na internete, môžte to nájsť kdekoľvej!
V danom prípade treba užiť dve tablety.
S pozdravom
Odkaz na otázku

Azatril objasnenie problému

Mária, 02.06.2014 (13:16)
Dobrý deň chcela by som sa opýtať bola som u ženského lekára a predpísal mi tabletky Azatril aj pre partnera kazdych 12 hodín jednu tabletku, prosim vas neviete mi poradit naco a o aku bakteriu ide ? ci je prenasatelom partner alebo sa to dá preniest aj ináč ? Pretože som nerozumela doktorovi a chcela by som vediet o tom viac. Dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
toto antibiotikum obsauje azitromycín, krt. sa používa na liečbu gonokov a chlamýdií a pod.Jedná sa o pohlavne prenosné ochorenia, kt. sa prenášajú pohl.stykom, krvou, a pod.!
Neviem o aké konkrétn agens sa jedná vo vašom prípade, čiže akú infekciu váš lekár lieči, treba sa spýtať v, keď ste na ambulancii, ja to takto na diaľku naozaj nemôžem vedieť, lebo možností je viac.
Nabudúce sa spýtajte a keď vám niečo nie je jasné, nechajte si to vysvetliť.
Prečítajte si tiež príbalový leták liečiva, ak tam sú niektoré info.
S pozdravom
Odkaz na otázku

špinenie

Katka Šajšová , 02.06.2014 (10:40)
Dobrý deň chcela by som sa opýtať,,, moja posledná menštruácia skončila 20.5.2014 s partnerom mávam prerušovaný pohlavný styk a krém Pharmatex... v piatok 30.5.2014 sme mali pohlavný styk na druhý deň som si všimla špinenie také do hneda ako keď končí menštruácia, ale ja som v strede cyklu ako je to možné,, nie je toho veľa len minimálne špinenie, ale bolí ma v podbrušku,, môže ísť o niečo vážne,, dúfam že nie som tehotná ,,môže to byť aj z prechladnutia ? Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
môže sa jednať o intermenštruačné krvácanmie, v rámci ovulácie, čo je viacmenej bežné.
S pozdravom
Odkaz na otázku

čo to môže byť ?

lucka92, 31.05.2014 (14:09)
Dobrý deň,
beriem HAK Belara a týždeň pred dobratím poslednej tabletky som dostala menzes, čo to môže znamenať? Chcem ešte dodať že asi 2 týždne pred tým sa môjmu nešikovnému priateľovi podarilo vyvrcholiť do mňa. Potom som pozorovala mierne bolesti v podbrušku neskôr sa dostavila menštruácia ako som spomínala týždeň pred dobratím poslednej tabletky. Približne pred rokom som v treťom mesiaci potratila môj gynekológ mi nasadil HAK ktoré neskôr prestali vyrábať a zmenil ich na Belaru ktorá mi prve mesiace moc nesedela ale potom sa to ustalo až do teraz. Aká je možnosť toho že by som mohla byť tehotná ?
Ďakujem za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak užívate tablety dľa doporučení , tehotná by ste byť nemala.
Krvácanie počas užívamnia niekedy byť môže.Ak však pretrváva špinenie či krvácanie mimo 7 dňovej pauzy, je na zváženie zmeniť HAK.
Urobte si teh.test pre uistenie
S pozdravom
Odkaz na otázku

Fluomizin problémy

milka, 30.05.2014 (20:57)
Už druhý deň užívam liek Fluomizin (predpísal mi ho gynekológ) a mám moč zafarbený do červena. Keďže ide víkend, chcem sa opýtať touto formou, či mám liek vysadiť, alebo ho užívať ďalej do pondelka, kedy sa zastavím u gynekológa?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ťažko povedať či to súvisí s fluomizinom , príčina môže byť i iná.
zatiaľ ho používajte ďalej, ak by ťažkosti pretrvávali, informujte o tom svojho gynekológa.
S pozdravom
Odkaz na otázku

vaginalne tablety canesten

Jana Sulikova, 30.05.2014 (17:52)
Mozu vaginalne tablety canesten nejako ovplyvnit menstruacny cyklus, hlavne ovulaciu? Vaginalne tablety som brala hned po ukonceni menstruacie, snazim sa otehotniet, a neviem ci tento mesiac pride ovulacia ako predosle menstrucne cykly, ci to nejako canesten neovplyvni. Dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
antimykotiká nie sú hormonálnou liečbou, nezasahú do menštračného cyklu a neovplyvňujú ovuláciu.
S pozdravom
Odkaz na otázku

polypy

Tomáš , 30.05.2014 (16:45)
Dobrý deň
Ja som vám včera písal ohľadom manželky dnes sme boli u gynekóloga
No povedal nam že ma polypy v maternici 4.juna ide na operaciu
Chcem vedieť či polyp može zabraniť oplodneniu budeme vobec mať babetko ?
Ziatiaľ ďakujem Tomáš
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
po odstránení určite otehotnieť môžte, nerobte si starosti
S pozdravom
Odkaz na otázku

escapelle

iveta, 30.05.2014 (14:50)
Dobry den,chcem sa opytat, 27.05.2014 som mala prvy pohlavny styk,zial nechraneny, nevieme ci partner ejakuloval, predtym som v pondelok 26.05.2014 rano uzila tabletu na oddialenie, v stredu 28.05.2014 som izila nudzovu antikoncepciu escapelle, priblizne po 17 hodinach, aka je mozbost,ze som tehotna? menstruaciu normalnu by som mala po vysadwni oddialujucich tabletiek dostat 2,3 dni od 26.05.2014 a nic, viem,ze tabletka escapelle to mohla cele podat, aka je sanca nanezelane twhotenstvo? za
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak ste užila tabletku správne, riziko otehotnenia je minimálne, vyčkajte na menses, je oňpravda , že teraz bude cyklus narušený, ťažko povedať , kedy menses dostanete, po užití escapelle môžte začať krvácať i o veľa skôr.
S pozdravom
Odkaz na otázku

bolesť pri pohlavnom styku

Gabriela, 29.05.2014 (22:28)
Zdravím chcem sa spýtať .. už asi rok som mala zapachajuci výtok ktorý som neriešila ...keď som sa pýtala môjho gynekologa odpovedal my že mám zlé prostredie pH a ze mám skúsiť niečo na to ako napr. Maldion tak som to neriesila a dala som si ten čo mi aj pomohla asi na dva tri dni ... uz tri mesiace mam noveho partnera a mala som od zaciatku bolesti ked do mna vnikal potom uz nie a on zacal po mesiaci sulozenia somnou mat problemy s mocenim a bolestou tak siel na stery kde mu zistili chlamydie a mne potomtok tiež ...obaja sme dojedli ATB doxyciklin lenze myslela som ze mi bolest prejde ale stale nic teraz ma to dokonca obcas boli len ked ma robi rukou poriadne si tam ani nemozem strcit prst na zaciatku vchodu to mam citlive akoby som to mala poranene taka bolest ked do mna z mojimy bolestami vnikne a chvilu sulozime s bolestou potom to prejde a uz ma to neboli neviem co s tym prosim ak niekto ma nejake taketo skusenosti poradte som zufala a neviem co mam robit :( ci si mam dat predpisat nejake maste na to alebo to mam takto trpet alebo co ..za radu vopred dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
vo vašom prípade by som odobrala kompletné stery, o aký typ infekcie sa jedná aby bolo možné to preliečiť.Tým by sa mali vyšetriť všetky vaše ťažskoti.
na začiatok si kúpte nejaký vaginálny výplach a vitagyn C alebo iný prípravok na obnovenie pH v pošve, uvidiíte ako sa situácia vyvinie.
Veľa šťastia
S pozdravom
Odkaz na otázku

Dobrý deň,

Lucia, 29.05.2014 (20:11)
som v 17tt a mám stále svrbenie,pálenie pošvy až niekedy opuch vonkajších rodidiel.Povedala som to aj svojmu gynekológovy, ale povedal mi na to len, že v tehotenstve sú ženy prekrvenejšie a iba mi dáva fungicidin masť. Dávam si aj masť, ale aj rosalgin lenže zápal mi neustupuje. Mala som aj pred tehotenstvom časté zápaly a taktiež opuchy a keď sa mi nevratil zápal po mesiaci či viac tak to bola pre mňa výhra. Teraz sa ale bojim hlavne o babätko.Prosím poraďte mi čo si mám dať aby mi to prešlo.
Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak sa jedná o chronickú mykózu, liečba je nutná, musíte to doriešiť s vaším gynekológom.
Doporučujem tiež obmedziť sladké, celkovo, pečivo, sladkosti , cukor a podobne, dokáže to pomôcť.
S pozdravom
Odkaz na otázku

tehotenstvo

jaclyn, 29.05.2014 (19:08)
dobry den ja sa chcem spitat som zltov 35tt a mam zltozeleny vytok cim o moze byt?dakujem za radu
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
navštívte svojho gynekológa a skonzltujte s ním tieto ťažkosti, nech prípadne dop.liečbu
S podzravom
Odkaz na otázku

bolesti v podbrušku a biely vytok

ivka , 29.05.2014 (18:55)
Dobrý den, ja by som sa chcela spytat meška mi menštruacia 6 dni nemavam ju pravidelne lebo mam 2 maternice. mam biely výtok a bolesti križov a v podbrušku ako pred menstruaciov ale ona nie a nie prist. prsia ma nebolia a ani ich nemam citlive.mala som sexualny styk ale davali sme si pozor ale nikdy to nieje iste. chcem sa spytat či to je nejaka infekcia abo som tehotna. dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
z vyššie popisovaného sa nedá naozaj určiť o čo sa môže jednať, urobte si teh.test, a tak či tak navštívte svojho obvodného gynekológa nech vás vyšetetrí a zistí príčinu, prípadne vám doporučí liečbu
S pozdravom
Odkaz na otázku

Oddialenie menštruácie

Viki, 28.05.2014 (11:27)
Dobrý deň,
cestujem na dovolenku a kedže mám menštruáciu pravidelnú, niekedy mešká deň dva, tak mi menštruácia vychádza deň pred odchodom na dovolenku. Dá sa niejak aby som dostala menštruáciu aspoň o 2-3 skôr??
Ak nie, čítala som si aj o tabletkách na oddialenie menštruácie, ale aj ich nežiaduce účinky tak neviem. A ak, ktoré by ste mi odporučili dať si predpísať vy?

HAK neužívam, pred rokom som bola na laparoskopii, mala som cystu na vaječníku, preto neviem či sú tie tabletky na oddialenie vhodné.

Ďakujem pekne za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
navštívte vášho lekára , vhodnejšie je posunutie menses , aby ste ju mala po ukončení dovolenky
Predpíše vám hormonálnu liečbu, nežiaduce úučinky na také krátkodobé užitie nie sú závažne a nemusíte sa nimi znepokojovať
S pozdravom
Odkaz na otázku

palenie

Lulua, 23.05.2014 (14:59)
Dobry den, pred 5 dnami som mala pohlavny styk s novym partnerom a od vtedy mam palenie, hlavne pri moceni. Som v zahranici a nebudem mat moznost navstivit lekara dalsie asi 2 tyzdne. Pred 2 tyzdnami som bola liecena na mykozu, ale to bol iny pocit stipania preto neviem ci toto nemoze byt skor urologicky problem. denne pouzivam vyplach Rozalgin a nepomaha to. ako to rozlisit a co s tym robit ?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
pokojne sa môže jednať o zápal moč.mechúra ale obávam sa ,že sama to asi nijykým spôsobom neodlíšite.Pridajte i urologický čaj a brusnice, to sa dá zaobstarať aj volno preddajne a uvidíte, ak by ťažkosti ptretvávali navštívte lekára jkdekoľvek sa nacháadzate, môžu sa teoreticky pridať i teploty a pod.alebo sa môže jednať o kombináciu poš.infekcie a zápalu moč.ciets
S pozdravom
Odkaz na otázku

Canesten cipok a krem

Denisa, 20.05.2014 (20:35)
Dobry den, chcela by som sa opytat ci sa moze pocas dojcenia uzit canesten cipok a krem? Dakujem vemi pekne za odpoved Denisa
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobry den,
kratkodobo mozte, na rychle preliecenie infekcie
S pozdravom
Odkaz na otázku

Problém s kondómom

Jana Štulajterová, 19.05.2014 (00:04)
Dobrý večer.. . Chcela by som sa opýtať.. Máme s priateľom nasledovný problém a nevieme prečo.. Pri pohlavnom styku používame kondómy značky Durex. Vždy počas pohlavného styku alebo po ňom.. nás štípu pohlavné orgány.. chcela by som vedieť, že prečo. Vyskúšali sme už aj iné druhy kondómov, ale mne ešte ani jeden nepasoval.. Ďakujem za skorú odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň, môže sa jednať o alergiu na lubrikačnú látku, vyskúšajte inú značku, najlepšie hypoalergénny typ
S pozdravom
Odkaz na otázku

Palenie a svrbenie v tehotenstve

Jana, 17.05.2014 (22:25)
Dobry den, som v 5tt a mam svrbenie a palenie posvy. Vytok som najskor nemala, teraz mam trochu taky zlty, ale nie vo velkom mnozstve. Bola som vcera u lekara, ale vysetrovat ma zo spodu nechcel, co uznavam. Ale prekvapilo ma, ze na zaklade rozhovoru mi predpisal Dalacin V. Nemohla som ho zohnat, tak som sa zacala zvonku natierat bielym jogurtom a trochu to svrbenie ustupuje. Uzivam aj probiotika. Bojim sa aplikovat si Dalacin, aby som nemala z antibiotickej lieckby este horsie palenie a svrbenie a samozrejme sa hlavne bojim o babatko. Ja som bola v tom, ze ide o mykozu, na ktoru si myslim, ze su antibiotika nevhodne a hlavne ja zle znasam antibiotika. Nebolo by vhodnejsie vyskusat najskor nieco na mykozu? Ak ano, tak co sa moze uzivat v 1. trimestri? Isli by ste hned cestou Dalacinu? Dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
nevidím dôvod prečo by vám lekár v akokomkoľvek štádiu tehotenstva nemal urobiť vaginálne vyšetrenie.Pokiaľ typ výtoku , pošvové steny nevidií, a nevyšetrí pH, nedá sa povedať či sa jedná o mykózu alebo nejakú bakteriálnu infekciu a týmpádom nie je možné ani nasadiť vhodnú liečbu, či už antimykotickú alebo antibiotickú, čiže na vašu otázku vám odpovedať nedokážem.(bez vyšetrenia)
Jogurt by som určite nepoužívala, ani zvonku ani zvnútra, skôr si teda ak máte o Dalacine pochybnosti zakúpte niektorý z vag.výplachov, určených aj pre tehotné.
Ak by ťažkosti pretrvávali, určite sa nechajte vyšetriť a preliečiť.Možno vám ťažkosti ustúpia samé.Obmedte sladké, ak sa jedná o mykózu i to by mohlo pomôcť.
S pozdravom
Odkaz na otázku

rada

Majka, 14.05.2014 (15:01)
Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať, mám asi 2 dni po skončení menštruácie a dnes som spozorovala taky bielo-žltý výtok. Nezapácha, nič ma nepáli, nesvrbí len chcem vedieť či to nie je nič vážne. Ďakujem Vám za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
môže sa jednať o dodatočné čistenie maternice , ak by však výtok pretrvával , alebo by ste mala pocit, že sa jedná o zápal, navštívte lekára.
S pozdravom
Odkaz na otázku

kondylómy v minulosti a budúci partner

arabesque, 12.05.2014 (15:02)
Dobrý deň pani doktorka, v mojom dotaze bude viac otázok, ale veľmi Vás prosím o radu/názor ohľadne všetkých... moja situácia je nasledovná:
desať rokov naspäť som mala kondylómy, ktoré som mala od svojho vtedajšieho partnera. Odstránili nám ich v celkovej narkóze, el. kľučkou a odvtedy sme už tento problém nemali. Objavili sa nám asi po 2-3 rokoch nášho vzťahu, keď mi partner oznámil, že si niečo našiel... že by ma podviedol poprel (predo mnou mal viac sex. partneriek, on bol môj prvý)... zostali sme spolu, no nakoniec sme sa asi po ďalších 2 rokoch rozišli. Odvtedy som bola sama (7 rokov), no teraz som si niekoho našla a neviem, ako to mám riešiť s ním. Mám mu to povedať? A čo mu vlastne povedať, aby som ho nevyľakala? Mám z toho obavy, stále dookola to riešim... už som pár názorov počula a prečítala, ale rôznia sa: môj lekár mi povedal, keď som sa ho pýtala pred niekoľkými rokmi, že by som to mala budúcemu partnerovi povedať, aby sa vraj potom nečudoval, keby náhodou (na čo iný lekár povedal, že nerozumie postoju môjho lekára)... na jednej stránke mi pani doktorka napísala, že si to budem musieť rozhodnúť sama a najviac lekárov mi napísalo, že nemusím hovoriť nič, že som vyliečená a nemám, čo riešiť, tak sa pýtam, čo radíte svojim pacientkám s týmto problémom Vy. A vŕta mi to v hlave preto, lebo môžem si povedať, že som vyliečená po tých rokoch a že nemôžem nikoho nakaziť? keď on to na mňa preniesol až po 2-3 rokoch?
Môj nový partner mal len jednu partnerku predo mnou (nie sú spolu asi trištvrte roka) a viem, že to od nej môže mať tiež a nevedieť o tom, lebo nemá príznaky a tu mi vŕta v hlave ďalšia otázka - on ma môže znova nakaziť aj keď príznaky nemá a mne sa kondylómy objaviť, tak z toho mi logicky vyplýva, že tak isto je to aj so mnou a už to tak bude navždy??? Ako si teda môžem povedať, že som vyliečená?
A posledná vec - z výsledkov preventívnej prehliadky sa dá zistiť, že som v tomto smere OK? lebo tie mám v poriadku...
Prepáčte, že je to také dlhé, ale mám z toho vážne zmätok a vopred Vám veľmi ďakujem za odpovede.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
jedná sa o vírusové ochorenie, ktoré v organizme môže pretrvávať, je to ako herpes na pere, ktorý niekedy máte viditeľný ale väčšinu času ho nemáte.Čiže ak boli odstránené bradavice neznamená to ešte že vírus bol odstránený-skôr nebol. Musí s ním bojovať imunitný systém.Ak sa vám už potom bradavice neobjavili neznamená to, že ich znova mať nebudete a neznamená to ani že ste vyliečená, s najväčšou pravdepodobnosťou nie ste.
Predošlý partner vás nakazil daným typom infekcie , ale to že sa vám to prejavilo obom znamená , že váš imununitný systém nedokázal infekciu pozastaviť.
Čo poviete terajšiemu partnerovi je na vás.V tom vám nikto neporadí.Pri pohlavnom styku-akomkoľvek-orálnom, vaginálnom,análnom ho vy tiež nakazíte,Ak už vírus bv tele nemá! ale nemusí sa prejaviť nič, alebo môže,to nevie nikto.avšak touto infekciou (HPV )je populácia široko osídlená a nemusí vyvolávať žiadne príznaky.
Prečítajte si odborné články ak sa chcete dozvedieť viac.
S pozdravom
Odkaz na otázku

adipex

jusepa, 12.05.2014 (07:18)
Pani doktorka môžem navštevovať solárium. Ak užívam adipex, ďakujem. Pekný deň
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
prečítajte si prosím príbalový leták či tam je nejaké obmedzenie, nemám s týmto preparátom vôbec skúsenosti a neviem vám zodpovedne na túto otázku odpovedať
S pozdravom
Odkaz na otázku

otázočka

katuš, 10.05.2014 (13:07)
Dobrý deň, p. doktorka, chcela by som sa spýtať: je v poriadku, ak mi pri prvej kontrole po konizácii vyšiel výsledok ASC-US/PAP II-IIIa? Aký je postup pri tomto výsledku? Môže mať na výsledok vplyv aj to, že som 10 mesiacov po pôrode a kojím? Veľmi pekne vám ďakujem za odpoveď. K.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň
ak ste po konizcácii nejakú dobu sa vyčká a ster sa zopakuje, tiež by sa mal doplniť odber HPV
Dojčenie a stav po pôrode nesúvisia s danými zmenami na krčku.Môžu to čiastočne ovlpyvňovať i strava a podoben ale nie závažne, len ako podporný alebi rušivý faktor.
S pozdravom
Odkaz na otázku

bolest v podbrusku

Jana, 09.05.2014 (11:26)
dobry den pani doktorka chcela som sa Vas spytat jednu otazocku ohladne bolesti v podbrusku. Niekedy po menzese mam bolest v podbrusku ako keby ma bolel lavi vajecnik a vystreluje to az do krizov a na toalete ma to tiez boli o cosi viac picha to viacej na lavej strane. Nemavam to kazdy mesiac ale sem tam sa to vyskytne. Na prehliadky chodim pravidelne a vysledky boli vzdy dobre bez problemov. Neviem kde by mohol byt problem. Ak to neprejde budem sa musiet objednat na prehliadku. Dakujem za odpoved s pozdravom Jana
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
môže sa vyskytovať v danom mieste cysta alebo ovulujete z daného vaječníka a pri praskaní folikulu vzniká bolesť, alebo rastie v danej fáze menštruačného cyklu cysta a tá môže spôsobovať bolesti.Možností je veľa, ak by to neprestávalia, pokúste sa ísť k lekárovi v období bolestí,aby vedel skontrlovať UZV nález a prípadne vám niečo doporučiť
S pozdravom
Odkaz na otázku

Kokosový olej na Candidu Albicans

Gloxinia, 09.05.2014 (09:55)
Dobrý deň, pani doktorka, dočítala som sa, že existujú štúdie ohľadom kokosového oleja a jeho účinný vplyv na candidu (narušuje štruktúru bunkovej steny kvasiniek). Candidy sa neviem zbaviť už sedem rokov, vždy sa liečim len čípkami, alebo masťami, no je to len dočasné, po krátkom období mám zas výtoky a svrbenie. Vnútorne som sa nemohla preliečiť, lebo som bola tehotná, alebo som kojila, aj teraz mám dojčené bábo. Preto som sa chcela opýtať, či mi viete poradiť koľko a ako dlho by som mala kokosový olej užívať a od akého výrobcu-dovozcu? Je to účinné?
S pozdravom Gloxinia
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
nemám s tým skúsenosti, skôr sa informujte na nejakyý konkrátny výrobok, pri porblémoch s cukrom by som skôr doporučovala zo stravy vyradiť sacharidy aspoň na nejakú dobu, často opakované mykózy súvisia s poruchou glukózovej tolerancie alebo priamo diabetom.
Skuste na nejaku dobu nejest sacharidy vobec-ani pecivo a uvidite.
S pozdravom
Odkaz na otázku

progesteron

paulina, 08.05.2014 (15:53)
Dobry den brali mi krv 3 den menstruacie a hodnota progesteronu bola 1.8 co to znamena? Dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
nedokážem vám takto odpovedať musela by som vidieť ostatné hodnoty a referenčné hodnoty daného laboratória.
S pozdravom
Odkaz na otázku

Mykóza

ivik123, 08.05.2014 (14:28)
Dobrý deň , mala som mykózu moja gynekologička mi najprv odporučila laktobacilové čipky po nich neprešlo a neskor v lekarni mi na objednavku vyrobili gulaté čípky, po nich mám pocit že mi to prešlo ale nie som si istá, nemám žiadne svrbenie ani pálenie pri močení, pri pohlavnom styku neviem zatial , ale ked sa umývam tak sem tam vylezie mala hrudka vytoku ale nie velmi tvarohoveho vzhladu. je možne že to ešte mam ? nerada chodim k mojej gynekologičke pride mi neprofesionalna.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak nemáte pálenie a rezanie či svrbenie je to veľmi dobré, avšak hrudkovitý výtok môže ešte naznačovať pretrvávajúcu infekciu, Okrem tohto vyššie spomínaného skúste ešte zakúpiť si v lekárani candibene/canesten globule, a užívať ich v predpísanom režime, na doliečenie, nejaký výplach by tiež občas mohol byť použitý, následne môžte tie laktobacily a obmedzte sladké potraviny a cukrovinky na nejakú dobuň
S pozdravom

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa