MUDr. Lenka  Reismüllerová

Poradňa gynekológa

MUDr. Lenka Reismüllerová

Počet otázok: 3606

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Lenka Reismüllerová, ktorá pracuje na II.Gynekologicko-pôrodníckej klinike v Bratislave a súčasne pôsobí v Centre asistovanej reprodukcie ISCARE Bratislava.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.


Z dôvodu čerpania dovolenky pani doktorky je poradňa gynekológa do 29. septembra 2013 pozastavená. Svoje otázky môžete zadávať opäť po tomto termíne. Ďakujeme za pochopenie.

Témy
Odkaz na otázku

PCO syndróm

Martina, 07.03.2014 (11:03)
Dobrý deň,
mám 22 rokov a môj lekár mi na základe gynekologického vyšetrenia diagnostikoval PCO syndróm. Odporučil mi kúpiť si v lekárni Inofolic (1 sáčik denne) a mám o dieťatku popremýšlať aby som to stihla do 3 rokov. Pôvodne som dieťatko plánovala až po skončení vysokej školy, no po tejto informácií s priateľom nevieme či je vhodné ešte tie 2 roky počkať alebo či sa máme začať snažiť hneď, mám strach aby potom už nebolo neskoro. Chcela by som sa spýtať, či je takýto postup lekára postačujúci a či nie je potrebné absolvovať nejaké ďalšie vyšetrenie. ďakujem vopred za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
PCO syndróm je veľmi často spojený s poruchou ovulácie, no nemyslím si, že až tak aby ste museli akútne meniť svoje plány. Je však doležité overiť či spontánne dochádza alebo nedochádza k ovulácii. Ste veľmi mladá a po 25 sa kľudne môžete začať snažiť o dieťatko. Dôležité bude navodenie ovulácie (ak k nej nedochádza spontánne) ktoré je možné aj pomocou liekov. Vyšetrenia, ktoré by ste mali absolvovať pri PCO je určite ultrazvuk a hormonálny profil. Ostatné vyšetrenia podstúpite v prípade, že sa nebude dariť dlhšiu dobu otehotnieť.
Odkaz na otázku

tehotenstvo

Nikol, 04.03.2014 (07:16)
Dobrý deň, chcem sa spýtať aká ja pravdepodobnosť tehotenstva aj počas menštruácie. A ako sa dá normálny menzes odlíšiť od toho počas tehotenstva? Užívam antikoncepciu, mám skoro pravidelnú menštruáciu ale v poslednej dobe som asi paranoidná. Mám pocit že sa mi zväčšuje bruško, to bude asi tým. Viem o prípadoch, keď žena zistila že je tehotná v 4.-tom mesiaci a menzes stále mala tak sa toho bojím.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak užívate antikoncepciu pravidelne a nedošlo k vynechaniu tabletiek, tak by ste mali byť aj počas menštruácie plne chránená. Zväčša je menštruácia počas tehotenstva kratšia a slabšia ako normálna menštruácia. Nemyslím, že vaše obavy sú opodstatnené, no ak pochybujete jednoducho si urobte tehotenský test.
Odkaz na otázku

PCOS

Miroslava, 03.03.2014 (14:39)
Dobry den, velmi vas prosim o radu.Mam 28 rokov, bol mi diagnostikovany PCOS, cca 5 rokov som brala antikoncepciu. Pred mesiacom som ju vysadila z dovodu, ze ma z kazdej bolievala hlava, kazdy druhy mesiac mykoza atd . Otehotniet by sme chceli o cca 1 rok a tak mi prislo zbytocne na ten kratky cas riesit dalsie tabletky (nech sa telo trosku precisti), ale moj doktor trva na tom, aby som ich uzivala aj nadalej. Podla sona by mi mal menzes prist az o dake dva mesiace. Keby som tabletky uzivala dalej ako som mala, dnes by mi mal prist menzes oficialne a mam trosku bolesti v podbrusku.Tvrdil mi, ze neuzivanie tabletiek by mohlo zhorsit stav v akom cysty na vejcnikoch mam..je to pravda? Co by ste mi radili vy? Uzivat este dalsich par mesiacov antikoncepciu alebo vysadit.Je mi to teda v zasade jedno, aj ked by som uz bola radsej bez nej, ide mi len o to, aby sa moj stav nezhorsil nakolko deti este nemam. Nepotrebujem to riskovat.
Dakujem velmi pekne
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
určite sa stav neužívaním antikoncepcie nezhorší. Ide len o to, že sa naplno prejavia príznaky polycystických vaječníkov - veľmi pravdepodobne u vás v podobe amenorhoe (teda ze menštruácia nepríde ako má ale bude chodiť raz za 2-3 mesiace). Nesúhlasím však vôbec s názor, že sa PCO zhorší. Ak chcete mať bez antikoncpecie pravidelnú menštruáciu, je možné užívanie Duphastonu od 16 dňa cyklu na 10 dní (2x denne). No je to len symptomatická "liečba". Odporučila by som aj užívanie Inofolicu, cca aspon 3 mesiace pred plánovaným otehotnením. Môže byť u vás problém s ovulačnými cyklami, preto ak budete dieťatko chcieť, bolo by dobré navštíviť lekára aby liekmi navodil ovuláciu.
Odkaz na otázku

Krvacanie

Janka, 02.03.2014 (08:10)
Dobry den, chcem sa opytat je normalne ak som zacala krvacat po odbere z krcka maternice az po dva a pol tyzdni? Na odber som bola 11.2. No a ako pisem zacala som krvacat uz 27.2.miniem jednu vlozku za den. Menzes mam dostat az 6.3.(posledny som mala 6.2.) Je mozne, ze mi dosla menstruacia o tyzden skor kvoli tomu odberu? Nikdy sa mi to nestalo aby som dostala o tyzden skor.
Vysledok biopsie dopadol dobre az na to ze lekar zistil zapal krcka. Od pondelka24.2.som uzivala antibiotika plus polygynax na preliecenie. Je mozne ze to spustilo krvacanie? Uz som zufala z toho krvacania mimo menzesu preto som bola aj na odber vzorky.
Dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
krvácanie 2 týždne po odbere onkocytológie s týmto odberom určite nesúvisí. Mohla prísť menštruácia o týždeň skôr, no nie kvôli odberu avšak chronický zápal spôsobuje poškodenie tkanív, jeho fragilitu (krehkosť) čo môže napríklad po pohlavnom styku spôsobovať krvácanie. Ak sa krvácanie mimo menštruácie pravidelne opakuje je nutné dôkladné vyšetrenie hormonálneho profilu.
Odkaz na otázku

Problem s otehotnením

yayuska, 28.02.2014 (20:31)
Dobrý chcela by som sa spýtať bola som u gynekologičky, ale nepochopila som ju velmi ale daco ze mi nedochadza uz k ovulacii lebo vajicko mam nefunkcne ako keby bolo podviazane. Vie mi niekto poradiť čo to môže byť to nebudem mať nikdy deti ??
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
to či budete mať detičky alebo nie vám bez vyšetrenia nemôžem zodpovedať. Sú viaceré možnosti indukcie/vyvolania ovulácie, avšak závisí od konkrétnej príčiny anovulačných cyklov. Poraďte sa s lekárkou a požiadajte ju aby vám váš stav dôkladne vysvetlila, ide o veľmi závažnú diagnózu.
Odkaz na otázku

Menštruácia a bolesti

Ewa, 28.02.2014 (16:33)
Dobrý deň,
mám viac otázok. Mám 23 rokov a relatívne pravidelnú menštruáciu, zväčša 35 dňový cyklus, ale nie je to pravidlom, v minulom roku to bolo od 22 do 40 dní. Teraz momentálne som mala pred 3 dňami kŕčovité bolesti v podbrušku a tenezmy a aj som odpadla, bolesti pretrvávali 2,5 dňa, potom to prešlo. Dnes to vyzerá, že zajtra dostanem menštruáciu. Mám však pocit okrem tohto, že na krčku cítim malé výrastky, ktoré sa menia s fázou cyklu. Chystám sa aj na vyšetrenie. Minulého roku som počas prvých dní menštruácie aj vracala, ale stalo sa mi to len raz. Môžem Vás poprosiť o radu?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
cyklus máte nepravidelný, bolesti pred menštruáciou sú u niektorých žien bežné, bez evidentných príčin u iných môže byť príčinou endometrióza. Krčok si musíte dať skontrolovať u lekára. Ak máte konkrétnu otázku musíte sa spýtať jasne.
Odkaz na otázku

jusepa

jusepa, 28.02.2014 (10:46)
Dobrý deň. Mám otazocku môžem navštevovať solarium ak som mesiac po kyretazi?mám desat mesačného chlapčeka cisárskym rezom aj to má zaujima ohľadom solaria.je nutné názvu prelepiť?vďaka jusepa
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
do solária isť môžete, jazvu už po 10 mesiacoch ak ju máte pekne zhojenú nemusíte prelepovať.
Odkaz na otázku

Kondylómy

Monička, 26.02.2014 (20:45)
Dobrý deň,
v piatok ma čaká odstraňovanie kondylómov formou tekutého dusíka. Údajne ich mám v pomerne veľkom množstve a keď som pred mesiacom bola na biopsii krčka maternice, bez lokálneho umŕtvenia to veľmi bolelo. Obávam sa teda aj teraz. Zákrok by som už dáko prežila, ale poobede musím ísť do práce. Je to veľké riziko? Myslíte že s nejakou tabletkou proti bolesti by sa to dalo zvládnuť?
Ďakujem za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
je to veľmi individuálne, niektoré pacientky zvládajú bolesť veľmi dobre, a aj po odstránení kondylómov normálne behom dňa fungujú, iné sú citlivejšie. Samozrejme veľmi závisí od rozsahu postihnutia. Samozrejme môžete použiť analgetiká.
Odkaz na otázku

Doxyhexal

lienockalienka, 26.02.2014 (17:59)
Dobrý deň, na kontrole u gynekológa mi bola zistená ureaplazma. Následne sme s manželom dostali na preliečenie tabletky Doxyhexal 200. Chcem sa spýtať, či by tieto tabletky mohli spôsobiť to, že som dostala menštruáciu na 19 DC? Tabletky užívam 4 deň a menštruáciu som doteraz mala vždy pravidelnú (28 - 30 dňový cyklus).
Vopred ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
nie, spomínané antibiotiká by nemali spôsobovať poruchu menštruačného cyklu, avšak na každého môžu lieky pôsobiť inak. Preto sa to nedá vylúčiť 100%, ak by sa problémy opakovali navštívte lekára.
Odkaz na otázku

Uzivanie Nolicinu v tehotenstve

Julia25, 26.02.2014 (14:25)
Dobry den, som v 24tt tehotenstva a vcera ma zacal trapit mocovy mechur- rezanie pri moceni, palenie...Dnes som zasla k obvodnej lekarke ktora mi dala vysetrit moc a zistil sa zapal. Nasadila mi Nolicin, nemala to s kym prekonzultovat, pretoze moja gynekologicka ma dovolenku..Po precitani pribaloveho letaku sa to bojim brat koli poskodeniu plodu a pod. krv v moci nemam z coho usudzujem ako laik ze to si "az take zle nieje"... Som neista a neviem co urobit, aby som malickemu neublizila...???
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
spomínaný preparát by sa počas tehotenstva nemal užívať. Použite Monural a Urinal forte.
Odkaz na otázku

stála nízka BT

Nikola, 25.02.2014 (18:33)
Dobrý deň, chcela by som čo môže spôsobovať to, že mám stále nízku bazálnu teplotu aj v čase, kedy by mala prísť ovulácia. Nemôže v tom byť tehotenstvo?? Menštruáciu mávam, ale taktiež pociťujem opuch v pošve.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
nízku bazálnu teplotu spôsobujú anovulačné cykly, počas tehotenstva je naopak teplota zvýšená.Ak máte opuch v pošve navštívte lekára.
Odkaz na otázku

RE: LEEP KONIZACIA

Katka, 25.02.2014 (15:02)
Dobry den pani doktorka, zajtra mi idu robit LEEP KONIZACIU koli zlym vysledkom z cytologii a chcela by som sa opytat, po akej dobe po zakroku by som mohla otehotniet, lebo s partnerom velmi tuzime po babatku.
Za skoru odpoved Vam velmi pekne dakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
po konizácii sa odporúča 4-6 týždňová sexuálna abstinencia, následne sa môžete začať snažiť o dieťatko.
Odkaz na otázku

Opakujúce sa štipani vo vchode pošvy.

Mahula, 25.02.2014 (14:56)
Dobrý deň, pani doktorka.
Mám dlhodobé (5r.) problémy v okolí vchodu.(37 r., jedno 6r.dieťa). Výtoky nemávam žiadne, len ma štípe okolie vchodu, vchod a tesne za ním vo vnútri. Výsledky k+c bývajú e-coli ev. enterok. fecalis. Pri pohlav. styku používame lubrikant DOER silical a pri ťažkostiach Gynoflor ojedinele pri prasklinke vo vchode Sanagel plus. Zvýrazňuje sa to na konci menštruácie. Potom sa cca 4 dni posádzam do hypermangánu a mastím si vchod Lomexinom. To sa zmierni ale opakuje sa to mesiac čo mesiac. Ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
porozprávajte sa s lekárom o chronickej vestibulitíde. Ide síce o nie veľmi častú ale veľmi nepríjemnú záležitosť. Jednou z možností liečby je aj operačné riešenie, odstránenie zadnej komisúry - zadnej časti vchodu do pošvy.
Odkaz na otázku

Biely výtok

Dada, 25.02.2014 (12:16)
Dobrý deň,
potrebovala by som poradiť. Už asi vyše dvoch mesiacov mám problém s bielym výtokom. V decembri som bola pri gynekologičke, ktorá mi predpísala antibiotiká na zápal, tiež som si dala vyšetriť moč a výsledky mi ukázali krv v moči. Prišla menštruácia a asi 1-2 týždne po menštruácii sa mi to opäť vrátilo, biely hustejší výtok, ale nie hrudkovitý, bolesť v podbrušku, aj pri pohlavnom styku, tiež mávam slabšie bolesti pri močení a častejšie nutkanie na malú, niekedy pálenie, alebo svrbenie. Použila som canesten tabletu a krém. Ďalšiu menštruáciu som dostala až po dvoch týždňoch. A po skončení sa mi zase biely výtok (viditeľný na spodnom prádle) vrátil. Je to dosť nepríjemné. Teraz som si znova dala vyšetriť moč, tak som zvedavá, aké výsledky mi prídu. Neviem, či mám problém s močovými cestami alebo gynekologiclé problémy. Prosím o radu, o čo môže ísť. Vopred ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
infekt močových ciest a vaginálna infekcia sú veľmi často kombinované, preto by som odporučila odber kultivácie z pošvy a následne preliečenie podľa výsledku kultivácií.
Odkaz na otázku

Liečba v 1.trimestri

Katusa, 23.02.2014 (09:55)
Dobrý deň,
prosím Vás o radu. Na základe užívania antibiotík a neskôr vaginálnych problémov mi bola urobená kultivácia a zistená Gardnerella. Medzitým som otehotnela, mom. som v 6 tt a doktorka mi predpísala DALACIN krém do pošvy. Mám obavy kvôli rannému tehotenstvu, nechcem ohroziť plod, ani infekciou, ani liekmi. Prosím o radu, ako by som mala postupovať.
Vopred ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
hoci je ideálne počas I. trimestra neužívať žiadne lieky, v tomto prípade je prospech z preliečenia infekcie vyšší ako riziko z podania spomínaných antibiotík, u ktorých nebol dokázaný škodlivý efekt. Preto užívajte antibiotiká podľa odporúčania lekára.
Odkaz na otázku

vysledok biopsia

Janka, 21.02.2014 (08:18)
Dobry den, dnes som dostala vysledky z odberu krcka maternice.Moj lekar ma dovolenku cely tyzden, preto sa obraciam na Vas.
makroskopicky popis:
A: zaslana zltobelavasliznicna excizia velkosti 5x3mm
Vysledok je: cast chronicky aj akutne zapalovo celulizovaneho ektropia bez znamok dysplazie
B: zaslane belave vlockovite a hlieniste tkanivo velkosti 5x5mm
Vysledok je: hlien, krv, fragmenty cervikalnej sliznice bez atypii
C: zalane hnedocervene fragmentovane tkanivo velkosti 5x5mm
Vysledok je: dysfunkcne proliferacne endometrium so znamkami glandularneho a stromalneho rozpadu s fibrinovymi trombami v mikrocirkulacii, zhlukmi stromalnych buniek a chronickymi zapalovymi celulizaciami v strome, bez hyperplazie a atypii. Fragmenty cervikalnej sliznice bez atypii.

Poprosim Vas aspon o strucne zhodnotenie, lebo som z toho nervozna ci som v poriadku.....
Dakujem krasne za odpoved
Janka
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
najpodstatnejšia informácia z tohto nálezu je, že ide o sliznicu bez známok atypií či dysplázie. To znamená, že sa v sliznici nenachádzajú nádorové bunky ani bunky, ktoré by znaky nádorových bunieky vykazovali. Preto môžete byť pokojná a nemusíte sa obávať.
Odkaz na otázku

Menštruácia

Barbara, 20.02.2014 (12:12)
Dobrý deň chcela by som sa opýtať pred 17 dňami som mala menštruáciu a včera som dostala znovu tá pred 17 dňami bola dosť divná no napriek tomu došla skoro na čas ako mala prvé tri dni som mala len taký hnedší výtok potom tri dni som dosť silno krvácala a ďalšie tri dni zas výtok a teraz od včera zas silno krvácam. Mám jedno dieťa rodila som pred rokom. Myslíte že to môže môže byť niečo vážne? ATB neberiem ! Nič ma nebolí. Mám sa obávať čomi povie gyn?
Za skorú odpoveď ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
nemyslím si, že ide o niečo vážne, v živote ženy sa občas vyskytnú hormonálne poruchy či nerovnováhy, ktoré sa prejavia nepravidelným cyklom. Ak dojčíte je to úplne prirodzené. zatiaľ sa nemusíte znepokojovať, ak by sa porucha cyklu zopakovala navštívte lekára.
Odkaz na otázku

klotrimazol

Eva, 19.02.2014 (14:00)
Dobrý deň, ja by som sa chcela spýtať na vaginálne tabletky klotrimazol. Po kyrete ( MA v 10tt) som bola po dvoch týždňoch na kontrole. Keďže som mala aj nepríjemný pocit ako pri mykóze, pani doktorka mi po vyšetrení predpísala klotrimazol s tým, že výsledky budú o týždeň. V čase kontroly som už len mierne špinila, no po prvých dvoch tabletkách som opäť začala krvácať, v letáčiku sa píše, že počas krvácania sa tabletky nevkladajú, preto som ich vysadila. Ďalších 6 dní trvalo kým krvácanie ustalo, to už som sa pýtala aj na výsledky a mala som potom tabletky dobrať. Teraz opäť po prvej krvácam, preto ma zaujíma váš názor, mám pokračovať v liečbe alebo bude lepšie klotrimazol vysadiť. Problémy už necítim. Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
nepredpokladám, že by krvácanie spôsobovali tieto antibiotiká, krvácanie je spôsobené ešte zákrokom. Ak však problémy v podobe vaginálneho dyskomfortu už nepociťujete nemusíte antibiotiká ďalej užívať. Po skončení krvácania si zakúpte v lekárni vaginálne probiotiká (Lactofeel, Gynoflor).
Odkaz na otázku

bolesť v podbrušku

ja, 18.02.2014 (13:14)
Dobrý deň. Asi pred tri a pol mesiacom som užívala 6 dní antibiotické tabletky a 6 dní probiotické tabletky do pošvy, vzhľadom na to, že mi bola nájdená infekcia pár mesiacov po pôrode. Asi týždeň po skončení liečby ma začalo počas mesiaca mierne pobolievať v podbrušku ako keď som bola tehotná, alebo ako keby som za pár dní mala dostať menštruáciu a pritom menštruáciu nemávam skoro vôbec bolestivú. A potom keď prišiel čas menštruácie, počas celých siedmych dní trvania ma pár krát za deň bolel ľavý vaječník (zrejme vaječník), niekedy boli bolesti dosť veľké. Niekedy mimo menštruácie má aj pár krát do mesiaca mierne svrbí pošva, najmä pravidelne pár minút, aj hodín po styku. Tehotná určite nie som. Čo môže spôsobovať tie bolesti mimo menštruácie?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
diferenciálna diagnostika bolestí podbruška je pomerne náročná a vyžaduje okrem laboratórnych odberov palpačné vyšetrenie, ultrazvukové vyšetrenie, eventuálne aj vyšetrenie chirurgom. Môže ísť o nepreliečený infekt pošvyprípadne o následok chronickej infekcie, ktorý sa prejavuje tvorbou zrastov, ktoré často spôsobujú nepríjemné ťahavé bolesti v podbrušku. Bolo by dobré navštíviť gynkológa, zopakovať odbery na kultivácie z pošvy, urobiť palapačné vyšetrenie a ultrazvuk. Podľa výsledkov ďalší postup.
Odkaz na otázku

bolest prsnikou

mirka, 18.02.2014 (10:37)
Dobry den .Už od 10.2.2014 co uz je desiaty den ma na dotyk bolia oba prsniky posledne tri dni sa na nich zacinaju objavovat take vypukle zily a su plnsie.Bolest zacala desity den po skonceni menstruacie ,ktoru mam pravidelnu a dalsiu mam mat 27.2.2014.medzi poslednou menstruaciou a bolestami som mala pohlavny nechraneny styk ale priatel si daval pozor.Na vecer my posledne dni dost nafukuje brucho.Tehotensky test som si robila uz dvakrat ale vzdy vysiel negativne.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
na tehotenský test je ešte pomerne skoro a napnutie prsníkov nemusí byť hneď príznakom tehotenstva, na druhej strane "davať si pozor" pri pohlavnom styku nestačí ak nechcete byť v tomto období tehotná. Može ísť o hormonálny následok v strede cyklu, taktiež pri zmene hmotnosti, resp. pri jej zvýšení sú prsníky plnšie. Urobte si tehotenský test v čase očakávanej menštruácie.
Odkaz na otázku

Hrcka

Michaela, 14.02.2014 (23:50)
Dobrý deň,
včera som si objavila hrčku (guľatý výrastok) v pri vchode do pošvy. Dosť som sa zľakla keďže mi vznikla z dňa na deň. Dnes som zas spozorovala tmavohnedý výtok. Keďže momentálne pracujem v zahraničí, s návštevou doktora to je obtiažne..
Viem, že tieto dni mám ovuláciu..Môže to byť spôsobené tým?
Tiež pri vyšetrení pred pol rokom mi lekár zistil ľahké dysplastické zmeny na krčku.. Na ďalšiu kontrolu som zatiaľ nebola. Preto mám trochu obavy...
Neviete mi poradiť o čo by sa mohlo jednať?

Ďakujem za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
hrčka pri vchode do pošvy absolútne s krčokm nijak nesúvisí. Veľmi pravdepodobne ide o zdurenú Bartholiniho žlazu. V tomto prípade je však dôležité navštíviť lekára, pretože vo väčšine prípadov táto diagnóza vyžaduje antibiotickú alebo chirurgickú liečbu. Ani preto, že ste v zahraničí nezanedbávajte svoje zdravie.
Odkaz na otázku

Vyrastok pri posve

Anonym, 13.02.2014 (22:10)
Dobry den.
Chcem sa opytat.
Pred deviatimi mesiacmi som rodila - spontanne. Bola som aj sita. Asi pred mesiacom sa mi po stolici vytvoril vyrastok, vo vchode do posvy, na konci, blizsie ku konecniku. Bol dost velky, po par dnoch sa zmensil, ale je stale tam. Okolo neho je dost hlienu, ale to som pripisovala prirodzenemu hlienu, neviem ci vyteka z neho. Neboli, je pohyblivy, nestipe, nesvrbi, vytok nemam. Nic, iba je tam. Co to moze byt? A co s nim?
Dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
môže ísť aj o hemoroidy, na diaľku sa to nedá vyriešiť preto navštívte lekára, či je nutná chirurgická korekcia.
Odkaz na otázku

laparoskopia

Magda, 12.02.2014 (19:38)
Dobry vecer,
chcem sa opytat. Dnes som prvy den po laparoskopii vajecnikov a strasne ma bolel chrbat asi bol zacviknuty nerv a bolest pod pravym rebrom ako keby bolo prekrizene alebo tak nejako. Manzel ma jemne stlacil v oblasti pliec tak ako keby ma chcel striast ( napravit chbticu) Bolest povolila aj pod rebrom ten tlak ale bojim sa ci sa mi nieco nemohlo stat v bruchu. Viem ze to nebolo asi vhodne riesenie ale ta bolest sa nedala zniest. Ale zazracne ma prestalo boliet aj okolo pupka. Ako boli to uz len tak jemne. Dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
mohlo ísť o bolesť vyžarujúcu z chrbtice a teda pomohlo toto stlačenie, avšak po laparoskopii sa veľmi často vyskytuje bolesť pod rebrami. Ide o následok nafúknutia bruška počas laparoskopie, pričom bolesť spôsobuje zbytok vzduchu ktorý v brušku (resp. pod brániciou) ostal. Nemusíte sa vôbec znepokojovať.
Odkaz na otázku

Odber z krcka maternice

janina, 12.02.2014 (17:43)
Dobry den, mam na Vas otazocku ohladom odberu vzorky krcka maternice na histologicke vysetrenie. Tento odber som absolvovala vcera 11.2. Dnes cely den mam mierne bolesti v podbrusku a zaroven ma bolia aj hrozne krize ako keby som mala dostat menzes ale menzesom to nebude kedze posledny som mala 6.2. Vcera som mala ruzovy vytok cely den, dnes iba taky ciry... Chcem sa opytat cim ta bolest v podbrusku je sposobena tym odberom a, ze krcok je este taky citlivy? A este by som Vas chcela poprosit o informaciu su po odbere aj stehy na krcku maternice? A vykonava sa pri odbere aj cistenie krcka?
Na odbere ma poslali kvoli krvacaniu mimo cyklu, cize cca 10 dni pred menzesom som zacala mierne krvacat a hlavne pocas pohlavneho styku to bolo krvy... :-( ale nic ma nikdy nebolelo

Dakujem Vam velmi pekne za odpoved, moj gynekolog ma informoval ale nie tak podrobne a niektore otazky ma az teraz napadaju.
Janka
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
pobolievanie podbruška môže byť spôsobené podráždením krčka maternice ale malo by to už čoskoro ustúpiť. Odber cytológie sa vykonáva odberovou kefkou, ide o ster - to znamená odber buniek, preto neostávajú žiadne poranenia, teda pochopiteľne stehy nie sú tiež. Pred odberom sa nevykonáva žiadne čistenie, aby sa zachytilo čo najviac buniek.
Odkaz na otázku

Krvavé tmavočervené zrazeniny

Jekaterinka, 09.02.2014 (10:15)
Dobrý deň,
momentálne už 2 týžden sa nachádzam na školení. Už asi týždeň mám krvavé, tmavočervené zrazeniny ako výtok. Niekedy su to není zrazeniny, len také slabé tmavočervené krvácanie. Nemám ešte ani termín na menštruáciu a tehotná byť nemôžem. Neviem či si mám robiť starosti alebo či je to reakcia organizmu na zmenu prostredia. Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
krvácanie tejto intenzity určite nie je spôsobené zmenou prostredia. Bolo by ideálne navštíviť lekára.

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa