MUDr. Lenka  Reismüllerová

Poradňa gynekológa

MUDr. Lenka Reismüllerová

Počet otázok: 4447

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Lenka Reismüllerová, ktorá pracuje na II.Gynekologicko-pôrodníckej klinike v Bratislave a súčasne pôsobí v Centre asistovanej reprodukcie ISCARE Bratislava.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.


Poradňa gynekológa je pozastavená. Ďakujeme za pochopenie.

Témy
Odkaz na otázku

Nafuknute, zvacsene brucho

tina945, 07.07.2014 (21:31)
Dobry den , chcela by som vediet co ki moze byt.. asi pred dvoma mesiacmi som sa liecila lebo som mala cystu . Nato som dostaka M ktora trvala iba dva dni a pptom len spinenie. Isla som ku gynekologovi ci je to normalne ci nemam zase cystu. Tak mi povedal ze zatial tam nieje..s mojim partnerom mame pohl styk bez kondomu a ja neberiem Hak. On si dava pozor aspon myslim hehe. Noae zas dalsiu menstruaciu som doatala taku istu. a stale ma trapia takr tube alebo pichlave bolesti jednorazove v podbrusku na ..pridu a odidu. No co mq trapi je ze nejak sa mi zvacsilo brusko... A take vyzera akoby bolo nafuknute.. vtri mam normalne ani nemam nrjake tazkosti co sa tyka stolice a tak .len to zesm tam ma pobolieva podbrusko a to zvacsene brucho...19.7 mam dostat menzes tak uvidim..tie jednorazove bplesti su vacsinou na pravej strane podbruska co to moze byt? Dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
žiadnz partner si nikdy nedáva pozor, nie je v nikoho moci ovplyvniť odchod spermií, čiže prosím vás na toito sa nespoliehajte, aj keby nebola ejakulácia , vždy existuje možnosž otehotnenia
bolesti môžu súvisieť s cystou, vaječníky pracujú, rastú a zmenšujú sa , je normálne, že raz viditeľná je a inokedy nie
tiež sa môže jednž o inú príčinu či už nejaký zápal
alebo i spomínané tehotenstvo
tiež ťažkosti s gastrointestinálnyms traktom
vyčkajte menses, potom chodte opäť na kontrolu UZV pre cystu , a poraďte sa s lekárom , príp. nech vám doporučí nejaké odbery alebio podobne, takto distančne je to pre mňa nemožné zistiť o čo sa jedná
s pozdravom
Odkaz na otázku

tabletka po

iveta, 07.07.2014 (15:02)
Dobry den,pisala som vam ohkadom,negativnych testov 13,17,36,39.
v sobotu mi prislo krvacanie 36. Den od krvacania z escapelle.
Mozem byt uz konecne kludna?
dakujem,pekne
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
myslím, že áno
s pozdravom
Odkaz na otázku

cytológia

Stela, 05.07.2014 (08:30)
Dobrý deň. Chcem sa opýtať, či je vhodné robiť cytológiu v krátkom intervale, to znamená po mesiaci od ďalsej cytológie? nemôžu byť výsledky skreslené?? A taktiež čo sa týka kolposkopického vyšetrenia ak by sa robilo hned po mesiaci, nebolo by to skoro? A ešte by som sa chcela opýtať sú takéto výsledky v norme? : Kolpo TZ s uzkym lemom metaplastickeho epitelu, jemne nesigf. M /juventilne HPV/. Cytologia - metapl bb.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
kontrola sa zväčša opakuje po troch mesiacoch, avšak ak je dôvod môže sa robiž i po mesiaci, čiže po menses , v prípade , že napr. bola infekcia počas prvého steru.
Váš nález konzultujte prosím s vaším lekárom, nález sa dá zhodnotiť len v súvisloti, takto vytrhnuté z kontextu , to bohužial nie je možné.
S pozdravom
Odkaz na otázku

tabletka po

iveta, 04.07.2014 (07:50)
Dobrý den,ja som Vám už písala ohľadom tabletky escapelle a tehotenských testov robených 13,17,36 dní od styku.

Dnes, 39 dníí od styku a 35 od krvácania z escapelle som si robila lady max 2 v 1 - negatívny.
Už 5 dní ma hrozne silno bolia prsia akp nikdy a aj bolest v krizoch sem tam pocitujem.
Myslitw si,ze by testy v takychto odstupoch mohli zlyhat? menstruacia stale nikde
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
keby test zlyhal dvakrát,bola by to veľká náhoda, ale všetko je možné
ak máte pochybnosti chodťe k lekároviu, tam sa uistíte stopercentne či nie ste tehotná a potom už len môžte čakať na menses
S pozdravom
Odkaz na otázku

antikoncepcia po 40tke

Margareta Margareta, 03.07.2014 (19:59)
Dobrý večer, vyberám iba z HAK s 0,02 mg estradiolu, brala som Yasminelle a potom Lunyttu. Problém vraj spôsobuje práve drospirenón, ktorý na jednej strane nezadržiava vodu v tele, ale na druhej spôsobuje značné zníženie libida. Obávam sa, že ak zmením HAK napr. na Mirelle, že budem priberať(3mesiace som užívala Logest,ten viditeľne zadržiaval vodu v tele- obsahuje rovnako gestodenum).Neviem aké účinky má nemegestralacetát-Zoele, či tento by nebol pre mňa vhodnejší.Ďakujem, príjemný večer.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
už rozumiem vášmu pohľadu,
Zoely je relatívne nový produkt, môžte vyskúšať aj túto formu, skôr si myslím, že vo vašom prípade je na mieste vyskúšať niektorý z produktov a uvidíte ako vám bude vyhovovať, lebo pravda je i to, že každý z foriem gestagénov účinkuje inak a taktiež individálne na každú ženu, nei je to vždy uniformné, je pravda , že drospirenon má účinky ako popisujete.
*Zoely môžte vyskúšať, v danom preparáte by tieto negatíva byť nemali.
S pozdravom
Odkaz na otázku

antikoncepcia po 40tke

Margareta Margareta, 02.07.2014 (19:47)
Dobrý večer. Ďakujem za odpoveď, ale môj lekár mi predpíše HAK, akú chcem. Problémy mám s kĺbami, preto nesmiem pribrať a znížené libido. Nefajčím, nemám kŕčové žily, neužívam alkohol, hepatálne testy sú tiež OK. Myslíte, že Mirelle by bola pre mňa vhodná ? Ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ďakujem , že ste mi popísala ďalšie anamnestické údaje, tiež ale závisí od prsníkovej anamnézy, ak nikto v rodine nebmal žiadne ochorenie...
ale ak nie, vo veku nad 40 rokov sa zväčša doporučuje antikoncpecia s obashom 0,02 mg estradiolu, skúste vyberať z takých preparátov
s pozdravom
Odkaz na otázku

hpv test

TINA, 02.07.2014 (12:54)
Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať aký je najpresnejší test na zistenie hpv vírusu, ktorý určí aj konkrétne typy hpv. Od septembra 2013 som mala zhoršenú cytológiu s výsledkom ľahká dysplázia, lsil a podozrenie na hpv. Nedávno mi bola robená LBC metóda, kde mi vyšlo hpv na vysokorizikové typy negatívne n neviem či sa dá na to spoliehať. Cytológia ascus, preto sa chcem opýtať je ešte nejaký presnejší typ vyšetrenia na hpv ako LBC metóda?? Mám aj krvácanie mimo menštruácie.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
metódou LBC je test na HPV najpresnejší, sú i iné médiá, ale nemyslím si že by výsledok mal byť iný,
skôr sa spolahnite na to, že HR-HPV typy sú u vás negatívne, čo je dobrá správa.
S pozdravom
Odkaz na otázku

Cysta na vaječníku

Janka, 02.07.2014 (07:25)
Dobrý deň,
chcela by som Vás poprosiť o vysvetlenie. Bola sa som preventívke, doktor mi robil sono a povedal, že mám cystu na vaječníku. Antikoncepciu som vysadila cca pred 4 mesiacmi. Mám dve deti, 40 rokov a uvažujeme ešte o dieťati. Kázal mi prísť o 3 mesiace na kontrolu a užívať indonal. Je tu možnosť otehotnenia? Počula som aj taký názor, neužívať indonal (na 3 mes. je to dosť financií). Vymizne cysta aj sama?
Ďakujem za odpoveď a pekný deň.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
cysty sa spávajú rôzne, závisí o typ cysty y jej veľkosť, kontrola o 3 mesiace je normálny postup
ak indonal užívať nechcete, tak ho neužívajte, je to vaša osobná voľba
otehotnenie závisí od toho či ovulujete, to so samotnou cystou nesúvisí, i keď niekedy môžu cysty blokovať
otehotnieť sa môžte pokúsiť, uvidíte aký bude výsledok
S pozdravom
Odkaz na otázku

Vytok z posvy

Michaela, 01.07.2014 (22:47)
Zdravim pani dr. chcem sa Vas opytat ako vyzera zdravy vytok z posvy ? a hlavne aku ma vonu / zapach ? Za odpoved Vam dakujem s pozdravom Michaela.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ziaden zápach by byť nemal, farba závisí od fázy cyklu, buď je bledunký až transparetntný mierne kyselkavý, ale nič viac.
S pozdravom
Odkaz na otázku

bolesť v podbrušku

Dominika, 01.07.2014 (17:15)
Dobrý deň.
Mám otázočku. Už asi 2 týždne ma trápi jedna vec. Cítim akoby tlak v podbrušku vždy keď ležím poprípade polosedím .. avšak keď stojím tak to vôbec nepociťujem. Vždy keď si zatlačím čo i len trochu na ľavú časť podbrušku (kúsok pod horným okrajom nohavičiek, viac do stredu) pociťujem značnú bolesť. Menštruáciu mám vždy 3 alebo 4 deň v novom mesiaci. Avšak nikdy som nepociťovala bolesť pred menštruáciou len mierne napätie v podbrušku. No teraz je to iné. Vždy ma to zabolí keď si na to miesto zatlačím. Preto sa chcem spýtať či je to normálne alebo mám vyhľadať gynekológa. Poprípade o čo by mohlo ísť. Ďakujem za odpoveď...
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
určite navštívte gynekológa, môžte mať cystu alebo nejaký zápal .Určite nie je normálne, že vás niečo opakovane bolí.
S pozdravom
Odkaz na otázku

ranky v okoli posvy

Kristina, 01.07.2014 (16:50)
Dobry den. Mam 22 rokov. Mam 8.rokov staleho partnera avsak poslednu.dobu po pohl.styku sa mu spravia na.penise cervene vyrazky resp.bodky ktore ho.svrbia.avsak do 2-3 zmiznu. Ja som bola pred tyzdnom na preventivnej prehliadke a dostala som aplikator na vytok inak som v poriadku. Avsak posledne 4 dni.sa mi.v okoli.posvy spravili akoby ranky krvacajuce kt.stipu. som zufala avsak netusim z coho tak zrazu. Mozete mi poradit? Ps. Presla som z Hak Novynette na Dessiret
dakujem!!!
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
navštívte vášho gynekológa nech sa pozrie o akú infekciu sa jedná, ak to je infekcia, aby vám vdel doporučiť lokálnu liečbu
S pozdravom
Odkaz na otázku

nefunkcne vajecniky

Lucia, 27.06.2014 (23:10)
Dobry den. Bola som na gynekologickom vysetreni s tym, ze mi uz 25.den meskala menstruacia. Myslela som si, ze to bude s HAK, ktoru som vysadila. Ked mi robil doktor sono povedal mi ze ja menstruaciu ani nedostanem, lebo mam nefunkcne vajecniky.Povedal mi ze keby mi ten menzes chybal on mi moze nasadit znovu HAK, ale zase by to bolo len umelou formou alebo by mi musel pichnut 2 vyvolavacie inekcie, ale pokial mi menstruacia nechyba, za mam zanim prist ked budem chciet byt tehotna potom to zacneme riesit. Ja neviem podla mna nieje celkom normalne, aby zena nedostavala menstruaciu ved mam este len 22 rokov.Neexistuju nato nejake lieky aby zacali znovu pracovat? Dieta este nechceme, ale chcem aby mi menstruacia chodila normalne ako ma bez antikoncepcie ani s vyvolavacimi inekciami. Moze mat s tymto problemom suvis aj stitna zlaza? Lebo som bola na endokrinologickom vysetreni a tam mi pani doktorka diagnostikovala strumu. este cakam na vysleky z krvi.Dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
akékoľvek endokrinologické ochorenie samozrejme na iné hormonálne fukcie vplýva
čiže i vaša štítna žlaza môže v danej veci súvisieť
vysvetlenie vášho lekára je však reálne, existujú situácioe, kedy sa vaječníky po vysadení HAKL takto správajú,avšak zatiaľ by som ešte vyčkala , po vysadení treba istý čas počkať, niekedy to môže byť i rok, kedy sa fuknckie vaječníkov plne obnovia ,
ale áno tč. pokiaľôvám nepichne vyvolávaciu injekciu , je možné , že menses mať nebudete.
Doporučujem vámešte nejaký čas vyčkať
S pozdravom
Odkaz na otázku

menštruácia

Anika, 26.06.2014 (23:23)
Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtať 5 dni mi meškala menštruácia a potom som dostala slabí menzes. minulí mesiac som mala dva dni menštruáciu a aj to slabú. Je mi nevoľno ale nezvraciam, prsníky ma tiež bolia ale robila som si test a vyšiel mi negatívne. Brucho mám nafúknuté ako balón a už neviem čo mám robiť. Predtým než pôjdem k lekárovi som sa chcela poradiť. S priateľom by sme chceli babätko. tak teraz neviem či sa máme tešiť alebo nie. Ďakujem za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
neviem s čím sa teda potrebujete poradiť,
teh.test opakujte a ak máte hociaké neistoty navštívte vášho lekára, urobí vám ultrazvuk.ak by sa nejednalo o tehotenstvo môže určiť príčinu vášho stavu, preliečiť vás aby ste bola pripravená na otehotnenie.
Veľa šťastia
S podzravom
Odkaz na otázku

mykóza v tehotenstve

Tatiana, 26.06.2014 (19:42)
Dobrý deň.
Som v 5. mesiaci tehotenstva a mám vagin. mykózu.Len svrbenie a výtok bez zápachu.Chcem si kúpiť vagin. tabletu ktorá účinkuje v tele 4 dni.Neviem však či to nejako neohrozí plod.Tabletu by som si samozrejme zaviedla bez aplikátora.Ďakujem za radu
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
skonzultujte podanie akéhoľvek liečiva s vaším lekárom
neviete sama presne určiť o akú infekciu sa jedná, preto si myslím, že je na mieste konzultácia
S pozdravom
Odkaz na otázku

antikoncepcia

janka, 26.06.2014 (08:26)
Dobry den, chcem sa spytat prosim Vas ja som zacala zle uzivat antikoncepciu od konca neviem ako sa mi to to stalo ale uzila som posledne 3 tablety ktore som mala uzit ako posledne ja som ich ucila ako prve antikoncepcia softinelle cize uzivala som v poradi. nedela, sobota, piatok potom som sa spamatala a zacala som uzivat od zaciatku ale nie od pondelka ale zacala som stvrtok teda som to o tie 3 posunula ked som predtym uzila tie 3 neviem ci som urobila sprave ale nevedela som co robit. len teraz som sa chcela spytat ci ucinok antikoncepcie je ohrozeny a mam uzit tabletku po kedze som mala pohlavny vstyk alebo sa nemusim bat o ucinok a ci ochrana trva alebo je narusena. Dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
jedná o antikonepciu, kt. má rovnaké množstvo účinnej látky v každej tablete, je to úplne jedno, všetyk tablety sú rovnaké
Prečítajte si príbalový leták.
S pozdravom
Odkaz na otázku

Herpes

Lenka132, 25.06.2014 (22:22)
Dobrý deň,
moja otázka sa týka genitálneho herpesu. Bol mi diagnostikovaný pred dvoma týždňami, hoci posledný pohlavný styk a pohlavný kontakt celkovo s inou osobou som mala pred tromi mesiacmi. Herpes som nikdy doteraz nemala, a preto by som sa chcela opýtať, či som sa mohla nakaziť aj niekde inde, toaleta, kúpalisko, a pod.?
Herpes som mala zatial len na perach.
Vopred dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň
jedná sa len o pohlavne prenosné ochorenie
Odkaz na otázku

Volna tekutina pri vajecniku (pod vajecnikom)

Michaela, 25.06.2014 (09:52)
Dobry den,

uz dlhsiu dobu mam problem s bolestou pravej strany podbruska. Pred asi dvomi rokmi som bola aj u chirurga, vylucil slepe crevo, u urologa (ziadny problem s mocovymi cestami) a na gynekologii tiez vsetko v poriadku. Vtedy ma vsak urolog upozornil a dal mi listok na gynekologiu, ze mam v Douglasovom priestore tekutinu. Gynekolog tomu pozornost nevenoval, nic mi na to nehovoril. Vcera som opät bola na gynekologii, ze sa mi tie tazkosti s pravym podbruskom vratili. Nemam to nejak pravidelne, niekedy ma to boli, inokedy nie. Aj pocas menstruacie to boli, viacej ako obvykle, aj v strede 28 dnoveho cyklu ma to viacej boli (asi v case ovulacie). A prave gynekolog mi vcera objavil pod vajecnikom tekutinu. Nepovedal kolko, len mi ukazoval ciernu machulu a ze tekutina by tam byt nemala. Poslal ma s listkom na chirurgiu, nech sa vyluci este raz slepe crevo. Tam teraz maju dovolenku, buduci tyzden tam pojdem. Slepak to asi nebude, lebo nemam ani zvysenu teplotu, ani nevraciam, ani ta bolest nie je taka, ze by som nedokazala existovat. Je to take ako predmenstruacne, obcas slabsie, obcas silnejsie. Presne mi na listok pre chirurga napisal: U nas pri UZV sa vpravo vedla uteru zobrazuje depo volnej tekutiny bez suvisu s ovariom, bez cystickych zmien.
Menstruaciu mam pravidelnu, po druhom porode prve tri razy dost silnu, teraz je to uz lepsiu. Mavam ju bolestivu, po 28 dnoch, s tym, ze v strede cyklu mavam vytok s primesou krvi. Teraz som to mala cez vikend, aj ma to brusko viacej bolelo. Niekde som citala, ze v case ovulacie sa moze tekutina objavit, ked praskne vajicko, ale ze sa vstrebe a nie je to nic vazne. Chcem sa teda opytat, mate s niecim takymto skusenosti, je to vazne, ked tam tu tekutinu mam alebo je to dosledok tej ovulacie, alebo viete mi poradit? Gynekolog este odporucil uzivat HAK, ktoru ja teda moc nechcem, ale pamätam si, este pred prvym tehotenstvom som lieky uzivala a nemapätam si, ze by som mala taketo problemy. Dakujem velmi pekne za odpoved.
Michaela
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
po ovulácii alebo aj po menses sa môže vytvoriť malé depo volnej tekutiny v Douglasovom priestore ale inde v malej panve, v Douglase stečie najčastejčie lebo je to najnižsie položený priestor,
zavísí aké to množstvo je,
vzniknúuť však môže tekutiny aj z iných dôvodov
Urobia vám komplečxné odbery a ak sa nič nezistí, tekutina tam môže i perzistovať
S pozdravom
Odkaz na otázku

Hnedý výtok

Michaela , 23.06.2014 (21:16)
Dobrý večer , pred dvoma týždňami som dostala menštruáciu a teraz po 14 dňoch mi začal hnedý výtok , nemám ho počas celého dňa ale pozorujem ho na nohavičkách ,,,, čím to môže byť ? ďakujem za odpoveď s pozdravom Michaela.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
jedná sa zrejme o ovulačné špinenie, malo by to samo ustať,
ak nie a situácia by sa opakovala navštívte vášho lekáara
S pozdravomn
Odkaz na otázku

Otázka

Lucia, 20.06.2014 (18:22)
Dobrý deň,
pred troma mesiacmi som bola na preventívnej prehliadke u môjho gynekológa. Samozrejme mi robil aj sono maternice a zistil, že mám v maternici vodu. Dohodli sme sa na tom, že po troch mesiacoch sa mám vrátiť na ďalšie sono a podľa toho sa uvidí, čo bude. Chcela by som sa spýtať, či to nemôže súvisieť aj s antikoncepciou, prípadne ako by sa malo ďalej postupovať, ak sa nič nezmení. Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
kontrola o tri mesiace je najlepší postup, vaječníky aj maternice sa počas cyklu vždy menia, vhodné je vyšetrenie tesne po menses.
S antikoncepciou by to súvisieť nemalo.
ďalší postup je na mieste skonzultovať až po kontrolnom UZV.
S pozdravom
Odkaz na otázku

prevencia endometriozy

ifka, 20.06.2014 (13:52)
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať,
som uz polroka po liečbe endometriozy. Ako prevenciu proti jej opatovnemu vzniku mi gynekolog odporucil antikoncepciu, lenze ta mi robi velke problemi ,,vraciam, kruti sa mi hlava, proste antikoncepcia nieje nic pre mna. Co by ste mi odporučili ako vhodnú prevenciu okrem antikoncepcie? rozmyslala som nad Indonalom no neviem ci to nejako pomoze.....
Chcela by som zacat uzivat aj prípravok Stimulen na spevnenie prs no neviem, ci v kombinacii s indonalom a este po tej endometrioze je to vhodné.
Ďakujem a prajem pekny den
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň, je nutné aby ste si uvedomila čo vlastne endometrióza je, som presvedčená, že vám to váš lekár podbrobne vysvetlil,
Liečba existuje hormonálna-ak ste mala antikonepciu, kt. vám nevyhovuje neznamená to ešte že iná by mala rovnaký nepriaznivý efekt, skúste sa s vaším lekárom poradiť a prípadne zmeniť preparát, ďalšia forma liečby je operačná
Doplnkové prípravky ako indonal atd. sú doplnky, ich účinok nie je negatívny, avšak nemôžte od nich čakať liečebný účinok v danej súvisloti.
A spevnenie prsníkov je veľmi diskutabilné, prsník, je žlazovité tkanivo, ktoré nespevníte, môžte spevniť len sval pod ním a to cvičením, alebo podporiť žlazu napr. v tehotensvte zväčšením a podobne.
S pozdravom
Odkaz na otázku

vysoká sliznica

Jana5, 20.06.2014 (07:42)
Dobrý den , chcela by som poznať aj váš názor chodila som k vám do Iscaru mám jedno dieťa po IVF konkrétne ket. Mala som polycystické vaječníky.Malá mi má 2 roky na preventívke my bola zistená vysoká sliznica po 2 menštruácií bolo zopakované sono a bola opať vysoká nasledovala kyretáž s hystologiou. Boli zistené aj polypy pri kyretáží boli odstránené.No čo ma zaujíma teraz som bola opat po 2 menšt. na sone a vraj sliznica nie je úplne vysoká ale je vyššia 12 bola mi doporučená antikoncepcia bud ako vnútromater.teliesko ktorú sme zavrhli pre dôvod ak druhé dieťa no odišla som s receptom na tabletky Tri -regol 21+7 na 3 mesiace a následne že mi nasadí po nej iné lieky.Ja som zásadne proti antikoncepcií neviem čo mám robiť nikdy som antikoncepciu neužívala a navyše užívam Cipralex na úzkosť tak sa tých liekov bojím.Čo by ste mi poradili? Nemôže sa to upraviť bez liekov alebo čo mi hrozí ak ich nenasadím -inak problémy nemám žiadne menštruáciu pravidelnú, nijaké masívne krvácanie trvá 5 dní 2 je silnejšia.Inak z histolog. neprišlo nič hrozné bolo to len o tých polypoch.A na záver ma zaujíma ešte jedna vec ak by som sa rozhodla pre druhé dieťa čo s tým urobí IVf teda tie hormony, chodila som k doc.Válkymu a ivf je potrebné okrem mna aj z dôvodu spermií boli dar.Dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak sliznica rastie má to zväčša nejaký dôvod, určite je na mieste doplniť i hormonálnz profil a podobne.Ak plánujete ďalšie otehotnenie určite bz som celý tento problém riešila komplexne v centre.
Avšak sliznica sa s malou pravdepodobnosťou zníži sama , bez nejakého vonkajšieho zásahu.
S pozdravom
Odkaz na otázku

Mykóza a špinenie z antikoncepcie

meadow7, 19.06.2014 (10:21)
Dobrý deň,
prvý mesiac beriem antikoncepciu Belara a dostavilo sa aj špinenie, ale to je vraj OK. Čo ma trápi viac je, že mám príznaky vaginálnej mykózy. Chcela by som sa opýtať, či je možné liečiť vaginálnu mykózu klasicky Canestenom aj počas špinenia, alebo je nutné zájsť ku gynekológovi?
Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
aj počas menses a špinenia sa môže mykóza liečiť , avšak za prísnych hygienických opatrení a tiež treba počítať so yníženým účinkom,pretože sa časť účinnej látky odplaví krvou.
S pozdravom
Odkaz na otázku

problemy po konizacii Leep metodou

lustigelenka, 14.06.2014 (07:41)
Dobry den, mam 32 rokov za sebou 1 porod...
2.juna som bola na konizacii krcka maternice z dovodu krvacania po PS a krvacania pred menstruaciou. Na 4 den po operacii som dostala menstruaciu,ktora bola ovela silnejsia ako som mavala doteraz. Krv sa zo mna liala,ale stale som si myslela,ze je to normalne. Dnes 12 den po operaci mam stale krvacanie, kvapka zo mna jasno cervena krv a neprestava to. Po telefonickom rozhovore s mojou gynekologickou mi bolo povedane ze je to normalne. Je to naozaj tak? Uz sa zacinam pomaly bat,ze nieco nie je v poriadku.
Vopred dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
nemusí sa jednať o menses, môže krvácať i krčok,
osobne by som sa šla radšej vašej lekárke ukázať nech vás vyšetrí, či sa naozaj jedná o krvácanie z maternice a aký je dôvod(UZV kontrola)alebo náhodou nejde o krvácanie z krčka, nezávisí o metódu , akou bola konizácia realizovaná, po tejto ooperácii často a rado dochádza ku krvácaniu
Určite sa nechajte vyšetriť
S pozdravom
Odkaz na otázku

zamlcany potrat

zuzana73, 12.06.2014 (16:55)
Dobry deň. Mám 41 rokov som po zamlčanom potrate dva týždne. Potratila som v 10 týždni musela som ísť na čistenie v 8 týždni som prekonala virózu dávaju tomuto vinu histoligiu ešte nemám.Chcela by som vedieť kedy by sme sa mohli snažiť o ďalšie babo. My po ňom veľmi túžime. Je pravdepodobnosť že zas potratím? Dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
najskôr po troch mesiacoch, maternica sa musí znovu kompletne vystlať sliznicou a byť plnne pripravená.
Každé tehotenstvo je iné, situácia sa vôbec opakovať nemusí, tieto epizódy spolu vôbec nemusia súvisieť.
Veľa šťastia
S pozdravom
Odkaz na otázku

Kvasinková infekcia

Michaela , 12.06.2014 (16:28)
Dobrý deň , chcem sa opýtať , či sa dá kvasinková infekcia natrvalo alebo aspoň na dlhšie obdobie úplne odstrániť ? Ak áno sa dá robiť ? ďakujem za odpoveď .
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
samozrejme , že infekciu treba preliečiť na dlhšiu dobu kombináciou lokálnych i celkových anitimykotík, tiež sa niekedy ambulantne u gynekológa pošva vyčistí špeciálnymi roztokmi.Obmedzte príjme cukrov, často kvasinkové infekcie súvisia i s poruchami glukózového metabolizmu.
Konzlultujte všetko s vaším gynekológom, určite vám dobre poradí a prelieči si vás
S pozdravom

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa