MUDr. Lenka  Reismüllerová

Poradňa gynekológa

MUDr. Lenka Reismüllerová

Počet otázok: 4147

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Lenka Reismüllerová, ktorá pracuje na II.Gynekologicko-pôrodníckej klinike v Bratislave a súčasne pôsobí v Centre asistovanej reprodukcie ISCARE Bratislava.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.


Z dôvodu čerpania dovolenky pani doktorky je poradňa gynekológa do 29. septembra 2013 pozastavená. Svoje otázky môžete zadávať opäť po tomto termíne. Ďakujeme za pochopenie.

Témy
Odkaz na otázku

Nepravidelná menštruácia

Jana, 20.11.2014 (10:54)
Dobrý deň,
začiatkom augusta mi robili kyretáž kvôli Missed abortion. Podľa odporúčania doktora sme sa nepokúšali o bábätko 3 mesiace. Teraz sme sa začali opäť snažiť, ale je to veľmi komplikované pretože po zákroku mám nepravidelný menzes tento mesiac už druhý krát a veľmi silný aký som nikdy predtým nemala. Hormonálnu antikoncepciu nechcem nakoľko chceme mať bábo a už mám viac ako 30 rokov takže nechceme už čakať. Viete mi poradiť alebo mám len čakať kým sa to neupraví samé? Ďakujem za Vašu odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň , o teh. sa môžte pokúšať nezávisle na cykle,
avšak keby nepravidlenosti pretrvávali, sú liečky, kt. by ste mohla užívať na úpravu cyklu a taktiež by ste pri nich mohla otehotnieť,
uvidiíte,vyčkajte ešte aspoň jeden cyklus, prípadne následne vyhľadajte lekára
s pozdravom
Odkaz na otázku

Cytológia

TINKA, 18.11.2014 (21:27)
Dobrý večer. Chcem sa opýtať 20.11 sa chystám na kontrolnú cytológiu po 4 mesiacoch. Avšak už cca 25.11 by som mala dostať menštruáciu tak neviem, či je možné na tu cytológiu isť teraz, viem, že sa to odporúča v polovici cyklu, avšak mám to trošku zložitejšie,lebo som odišla študovať do iného mesta a lekárku mám ďaleko 250 km, a koli tejto cytológii idem teraz domov. Je lepšie to odložiť na čas po menzes,?? A ešte už psoledne cca 3 dni mam niekedy trošku taký sfarbený výtok s primesou slabučkej krvi, neovplyvni alebo nesťaží to vyhodnotenie cytológie? Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
závisií od typu cytol´gie, ak je jedná o klasický ster, nie o metódu LBC, bolo by vhodnejšie vyčkať na čas po menses
s pozdravom
Odkaz na otázku

Syfilis

Anna, 18.11.2014 (16:08)
dobry den, bola na v nemocnici na koznom odd. kvoli chronickej urtike ktora trva 3 roky. Niekedy vobec na tele nie je nic niekedy neviem fungovat lebo ma neskutocne svrby. Brali mi krv a zistili ze mam syfilis. Vzorku este poslali do NRL aby to potvrdili alebo vyvratili. Vysledky budu do 3dnoch. Nemozem spavat kvoli tomu lebo nie som si vedoma aby som ho mala. Ani jeden priznak k tejto chorobe nemam. V prepustacej sprave mam napisane : HBsAg(CMIA) 0,34S/CO negativ., anti-HCV(CMIA) negativ., RPR-reaginovy test(aglut.) negativ., TPPA -T.pallidum + pozitiv. .Viete mi povedat co to znamena? Mam syfilis alebo nie? Prosim poradte, moja psychika uz konci. Dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
test bol pozitívny na baktériu,
vy ste mohla mať stret s infekciou, mohla ste ochorieť a ani ste nemusela vedieť o tom , že infekciu ste mala
vyčkajte na definitívne testy, následne uvidiíte
s pozdravom
Odkaz na otázku

prenos vírusu

Silva, 17.11.2014 (11:12)
Dobrý deň chcela by som sa opýta ohľadom HPV infekcie. Pred rokom aj pol som mala zhoršené výsledky cytológie najhoršia moja cytológia bola Lsil. Potom mi bola robená typizácia HPV, bola mi robená LBC, ale hpv vírus na vysoko rizikové typy sa nepotvrdil, následne cytológia výsledok ASCUS a nejaká baktéria mi vyšla. Aj na pohlavne prenosne choroby ako chlamýdie, ureoplazmy a mykoplazmy som bola negatívna. Avšak potom som sa s priateľom rozišla a našla si nového priateľa a po necelom roku sme mali spolu prvykrát pohlavný styk s kondómom, ktorí sa nám však pretrhol. A preto mám strach, lebo tento nový priateľ mal predomnou veľa partneriek konkrétne 9, preto sa toho veľmi tak obávam. Posledný styk mal s poslednou ženou predomnou 16 mesiacov dozadu. Preto sa chcem opýtať aj ak by mal HPV vírus predtým mohol sa ho počas tých 16 mesiacov zbaviť a nemusel by ho typ pádom preniesť na mňa ak má napríklad silnú imunitu a zbavil sa ho za ten čas /teda tých 16 mesiacov/, kedy nemal vôbec pohlavný styk?? Dočítala som sa, že človek pomocou imunity sa dokáže zbaviť vírusu za 1 až 2 roky. Niekde som sa však dočítala že sa ho nedá uplne zbaviť, len ho človek potlačí a tým mu nerobí žiadne ťažkosti tak ako to vlastne je,? Sú nejaké pracoviská, ktoré robia testy aj u mužov na prítomnosť HPV? Prípadne keby by som si mohla ísť opäť si dať urobiť LBC metódu /ktorú si samozrejme uhradím/, kde vyšetrujú aj prítomnosť HPV po akom čase od toho styku sa to dokáže prejaviť prítomnosť HPV??? A ešte jedna otázka ak by som chcela, aby sa u mňa ten vírus nejako nerozšíril môžem už teraz užívať nejaké produkty napr: INDONAL, ktorý užívala aj predtým, vitamíny B a C, prípadne homeopatika,??. Za odpoveď ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň, premorenosť HPV je v populácii obrovská a úplná eradikácia u partnera je nemožná, nemusíte ho dať vyšetriť, určite nejaký typ HPV má, ako aj vy
len prísne monogamné páry s infekciou nebojujú, v rámci sex.prenosu, inak stav v podtstate závisí od imunitného systému
podporné preparáty vy užívať môžte -je ich celé spektrum, tiež zmeniť jedálniček, vhodné sú potraviny s prevahou zásad a neutrálne potraviny, nefajčiť samozrejme
každú infekciu treba preliečiť, tiež nevplývajú dobre na výsledky OC, a ak si chcete dať opakovane robiť LBC na HPV , logický je odstrup min. 6 mesiacov od posledného vyšetrenia
s pozdravom
Odkaz na otázku

Príliš tesná?

Lucka, 16.11.2014 (20:11)
Dobrá deň,
je mi 13 r. a keď chcem masturbovať a strčiť si tam prty nemôžem tam vsunúť ani jeden pretože ma to veľmi bolí a mím pocit ako keby som mala takú hrbolovitú pochvu. poradíte čím to môže byť? Je to len strachom alebo ako? ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
asi by bolo vhodné viac lubrikovať, ale vo vašom veku by ma tento problém ešte nejako vážne netrápil,
pošv.vhcod sa sám lubrikuje ak ste dostatočne vzrušená, čo pri self uspokojivaní asi nemôžete dosiahnuť
prsty a ani nič iné by ste si nemala do pošvy zavádzať sama, mohla by ste si poškodiť pan.blanu m príp. si zaniesť nejakú infekciu
s pozdravom
Odkaz na otázku

Cervene bodky

Andrea, 15.11.2014 (23:56)
Dobry den prajem. Pred nedavnom sa priatelovi objavili na zaludi male cervene bodky. Ja som spozorovala tiez zmeny. Moje Gyn. Vysrtrenie dopadlo v celku v poriadku. Boli tam mierne naznaky plesne, nic vazne. Obaja sme zobrali tabletky proti plesni a pravidelne pouzivali canesten. No bodky sa mu objavili aj vtedy, ked sme nechraneny pohl. Styk nemali...(inokedy sa objavili hned po styku) ide len o podrazdenie? Kedze odkedy uzivam antikoncepciu trva dlhsie kym sa vzrusim a pri sexe nie som dost vlhka, alebo vaznejsi problem? Za odpoved dakujem..
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak sa výsev opakuje, partner by mal navštíviť urológa na vyšetrenie
na lubrikáciu pošvy ai vchodu, môžte používať nejaký nealergizujúci lubr.gél
s pozdravom
Odkaz na otázku

nachladnutie vaječníkov

Allannah, 15.11.2014 (23:20)
Dobrý deň,
prosím vás chcela by som sa vás spýtať že či možem mať prechladnuté vaječníky ak mam bolesť v podbrušku ale viacej na pravej strane v tej časti kde sa nachadza pravy vajecnik? cez týždeň som prechladla a som momentálne aj chora a mala som v tieto dni už dostat menstruaciu ale nedostala som ju. Ci to moze byt sposobene aj tym ze som tu menstruaciu nedostala a je ta bolest sposobovana tym alebo je to naozaj ten zapal? popri tom uzivam liek Dufaston na upravenie cyklu kvoli nepravidelnosti menstruacie ktora sa dostavovala kazdy druhy tyzden. vopred dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
môže sa jednať o virózu ako uvádzate, tiež ovuláciu z daného vaječníka, PMS, tiež môžte mať cysty, ...je možných viacero príčin
ak by stav pretrvával , alebo by bola aj teplota, vyhľadajte lekára
s pozdravom
Odkaz na otázku

celková anestéza a prechladnutie

I., 15.11.2014 (13:21)
Dobrý deň,
v stredu by som mala podstúpiť laparoskopiu cisty na vaječníku v celkovej anestéze. Viem, že pacient pod celkovou narkózou nesmie byť chorý. Mne sa však zdá, že som trošku prechladla, resp. ma škriabe v hrdle a pobolieva hlava, ale na druhej strane, keďže sa mi blíži termín je dosť možné, že som si to tak trošku vsugerovala, keďže sa dosť bojím. Vedeli by ste mi prosím povedať, či takéto menšie nachladnutie je nebezpečné? Alebo môžem pokojne podstúpiť LPSK?
Ďakujem Vám veľmi pekne za včasnú odpoveď! S pozdravom a prianím pekného dňa I.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
mieru vášho zápalu, prípadne bolestí zhodnotí anesteteziológ, kt. vás bude uspávať, prípadne vám dopní odbery, alebo pošle na ORL vyšetrenie
závisí od neho či vás k operácii pripustí
s pozdravom
Odkaz na otázku

poradit

wew333, 14.11.2014 (18:30)
Dobrý večer poprosila by som vas o radu.S partnerom mavame nechraneny styk,mávam 28 dnovy cyklus raz za polroka sa stalo že cyklus bol o trošku dlhší....minulý mesiac som mala mať 8.10 menstruaciu ktora mi meškala a pani gynekologicka mi 21.10 ultrazvukom zistila gestacny vacok 17mm,mala som prist o dva týždne na kontrolu no 23.10 som začala krvácať 24.10 gestacny vacok alebo dutinka mala 33mm nasadila mi dhupason 27.10 dutinka rovnako velka a hcg nulové...krvácať som prestala 28.10 ,dhupason som dobrala a za mesiac mam ist na kontrolu...no máme viacmenej stale nechraneny styk chceli by sme mimi...nejakých 12 dni od krvácania som mala ružový výtok raz za deň 2 -3dni po sebe za tri dni nato zas 2 dni po sebe len ružový výtok...poboloevaju ma prsia no neni to až take ako minulý mesiac okolo pupku mam hnedý fľak a bradavky iba kraje trošku tmavsie ale nie som si istá či som ich take aj nemala ...viete mi poradiť či je možné že by to vislo tento krat alebo je to nejaký problem?menzes by mi mal prist 20.11. ak sa zad nepretiahne ako minulý mesiac koli tej dutinke...test ked je mokrý je vidno aj druhú čiarku slabú skôr duch ďakujem za radu
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak je v dutine gestačný vačok treba vyčkať či sa v ňom objavia i zárodočné štruktúry
špinenie byť môže, ale samozerjem nemalo b sa jednať o silné krvácanie,
musíte vyčkať či sa bude jednať o vitálnu graviditu alebo nie
pohl.styk by ste teraz mať nemali, ak yb sa jednalo o zdravé tehotenstvo
s pozdravom
Odkaz na otázku

Akné

Janka, 13.11.2014 (20:36)
Dobrý deň,
mám akné z hormonálnych príčin a nechcem začať užívať antikoncepciu. Bojím sa, že ako u väčšiny, sa mi to vráti po vysadení vo väčšom. Viete mi prosím odporučiť niečo prírodné. Možno i nejaké tabletky, čokoľvek, čo by mohlo vyrovnať hladinu hormónov. Čítala som o: výťažkoch z koreňa žihľavy, tekvicový olej, púpalkový olej, WIld Yam, Saw Palmetto, Vitex, Estroblock... Ďakujem krásne.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
áno môžte doplnkové prírotdné preparáty, tiež zinok, vit. E, biotin, pleťový čaj, avšak sú to len doplnvé preparáty, -ak sa jedná o horm prčínu, veľkú zmenu asi neznamenáte
s pozdravom
Odkaz na otázku

bolest

silvi, 10.11.2014 (12:13)
Dobrý deň,
chcem sa s Vami poradiť, pretože už dvakrát som prekonala zápal vaječníka, brala som antibiotika azytromicin, keď som ich dobrala prestalo ma to bolieť, ale teraz zasa pociťujem bolesti, ako keby pálenie, keď si to stlačím tak ma to trocha bolí. Niekedy sa mi robia tiež také ako keby ,,vyrážky" zo spodu, to mi kožná lekárka predpísala jednu mastičku Imacort, to mi trocha zaberá, ale tie vyrážky sa vracajú. Neviem či to ma nejaký súvis so zápalom. Bola som už aj na odber krvi a zápal v nej nebol. Pohlavný styk som ešte nemala ,už som zúfala, čo mam robiť. Ďakujem za pomoc.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
bolo byvhodné skompletizovať u vás kompletné klultivačné vyšetrenie, i mykoplasmy, ureaplsmy i chlamýdie,
odbery z krčka,
prípadne z tých ložisk
ak sa jedná o chrornickú infekciu, aby bolo možné ju preliečiť dlhodobo a efektívne
s pozdravom
Odkaz na otázku

pomoc

Jana, 09.11.2014 (19:30)
Dobrý deň chcela by som sa spýtať 3.11 mi skončila pravidelná menštruácia a 6.11 začala znovu najprv som si myslela že mám ovuláciu alebo niečo také no teraz je to už 3 deň a krvácam úplne normálne ako pri menštrácii nemám bolesti ani nič. Snažíme sa bábätko tak sa obávame čo to znamená ďakujem za každu odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň
dop.kontrolu u obvodného gynekológa,nedá sa takto na diaľku určiť o čo sa jedná
s pozdravom
Odkaz na otázku

opuch a svrbenie

miroslava, 04.11.2014 (22:05)
Dobry vecer.potrebujem vasu pomoc.pred piatimi dnami mi skoncila menstruacia.mala som viac vytoku ako doteraz,ale nezapachal,ani nebol tvarohovity a tiez ziadnej farby.dnes, ale z minuty na minutu, ma vagina zacala strasne svrbiet.pozrela som sa a mam opuchnute vnutorne pysky.teda iba jednu stranu.lavu.este sa mi nikdy nic take nestalo.mohlo by ist o nejaky herpes? alebo nieco podoobne?:( ...lebo jeto fakt velmi velke..dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň, ak sa takto náhle vyvinul edém a ešte jednostranne, môže sa tiež jednať o nejakú infekciu, ak by sa teda teda opuch nezmenšoval, bolo by vhodnejšie navštíviť lekára, na kontrolu a tiež možné doporučenie liečby , prípadne ďalšieho vyšetrnia
s pozdravom
Odkaz na otázku

Dyskomfort ll.

dana, 02.11.2014 (15:42)
Na upresnenie dyskomfortu chcem ešte napísať- že ho vnímam najmä pri pohl. styku- pošv. vchod akoby nemal žiadnu pružnosť, pocit ubolenia vo vnútri.Obrazne: gumičku roztiahnete ľahko ale nie v prípade ak je popri nej aj niť,ktorá jej nedovolí roztiahnutiu. Ešte som uvažovala aj nad masťou vit. E. Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň, nie celkom presne ste definovala čo by ste rada odo mňa počula, domnievam sa, že chcete doporučiť nejaké ďalšie metódy na odtsránenie vaginizmu a dyspareunie
môžte si okrem týchto doplnkovým metód, kt. používate zakúpť či už krém alebo globule s kys.hyalurónovou napr. Cicatridina, ktoré majú dlhodobý hojivýá i liečivý i lubrikačný efekt na pošvové steny i introitus,
tiež existujú hormoálne maste a krémy, kt. dopomôžu k dlhodobej estrogenizácii sliznice, závisí ako bolestivosť vás lekár zhodnotil, ...
tiež sa dá aplikovať lidocain krém pri pohl.styku
a tiež existujú i rôzne op.možnosti, ak už všetko ostatné zlyhá...
s pozdravom
Odkaz na otázku

prosim o radu

karinka, 31.10.2014 (11:28)
Dobry den,
mam 6 mesiacov po porode a neustale trpim unikom mocu, zacalo to uz v tehotenstve hned po prvom trimestri cca. Po porode mam zhruba 3 dni v kazdom tyzdni neustale nutkanie na mocenie, no pri moceni ma nic nepali. Urologicke caje napomahaju. Taktiez od porodu nemavam ani pohlavny styk, skusali sme to s partnerom niekolko krat no mam prinom neprijemne bolesti. Mam navstivit gynekologa alebo este chvilu pockat? Dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň, pol roka je už relatívne väčší časový odstup, i keď močenie sa môže upraviť i neskôr, avšak minimálne kontrolu , poprípade dop.cvikov na posilnenie svalov panvového dna by stav vyžadoval, navštívte radšej lekára
nech sa skontroluje nález a prípadne vám teda dop.cviky na posilnenie panvového dna
s pozdravom
Odkaz na otázku

Zápal v pošve po pôrode

Zuzana Láncošová, 28.10.2014 (21:05)
Dobry den,
od pôrodu mám žltý až hnisavý výtok z pošvy, ktorého sa neviem zbaviť, je to asi zápal z dôvodu nástrihu hrádze. Skúšala som výplachy Rosalgin, nejaké gélové čípky - no nepomohlo. Potom mi môj gynekológ predpísal Polygynax, ktorý som však ešte neužívala, lebo jednak kojím a jednak sa uvádza, že tento liek sa používa skôr na kvasinkové infekcie a pod. Bojím sa, že sa mi zápal rozšíri až k maternici. Navyše mi lekár neodporúča pohlavný styk, kým sa to nevylieči. Nestretli ste sa, prosím, náhodou s podobným prípadom? Čo by mohlo zabrať? Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň
stav zrejme vyžaduje ATB liečbu-začnite s POlygynaxom, je na komb.infekcie
treba tiež odobraž kultivácie, ak by bolo nunté dať nejakú konkrétnu ATB
s pozdravom
Odkaz na otázku

Cysta a bolesti

Katarína, 27.10.2014 (21:44)
Dobrý večer, pred mesiacom mi praskla cysta na lavom vaječníku, ešte k tomu som mala zápal a mykózu. Gynekológ mi dal nejaké lieky proti zápalu a mastičky na mykozu. Bolesť prestala, prišla menštruácia, všetko bolo v poriadku. Už je mesiac po tom a zas cítim takú miernu tlmenú občasnú bolesť laveho vaječníku. Tá bolesť pretrváva už tak 2 týždne. Prosím Vás čo to môže byť? Mám sa obávať? Je to niečo vážne? Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
cysta môže opätovne rásť alebo reagovať,
ak sa situácia bude opakovať dop. vyhľadať lekára nech vám urobí kontrolný UZV,
prípadne doplniť kontrolné stery
s pozdravom
Odkaz na otázku

rada

lex, 23.10.2014 (18:33)
Dobrý deň pani doktorka,
Chcela by som sa spýtať na váš názor. Po dvoch potratoch mi pri vyšetreniach zistili mthfr a1298c homozygot, polymorfizmus 4g/5g heterozygot a doštičkový glykoproteín Ia c807t heterozygot. V prípade ďalšieho tehotenstva mám ísť k hematológovi. Nie je neskoro riešiť túto situáciu až po zistení tehotenstva alebo nie sú tieto poruchy tak závažne? Máte nejaké skúsenosti s takouto kombináciou, aká by mohla byť prípadná liečba?
A ešte by som sa chcela spýtať na kontrolný ster na ureaplazmy. Spolu s partnerom sme boli preliečení Doxyhexalom 20 dní. Na kontrolný ster mám ísť až cca dva a pol mesiaca po dobratí atb. Má nejaký význam toľko čakať alebo sa môže urobiť skôr? Momentálne som 4 mesiace po potrate a chceli by sme sa zase pokúsiť o bábätko. Za odpoveď ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
na nejakú konzultáciu by som na hematológiu dop.ísť určite skôr než otehotniete
a v súvislosti s odberom kultivácie je vhodné vyčkať aspoň dva mesiace
s pozdravom
Odkaz na otázku

Bolesť v oblasti vaječníkov a krížov (tehotenstvo vylúčené)

Frederika, 18.10.2014 (19:56)
Dobrý večer, mám 17r., tri mesiace mám neustále bolesti v oblasti krížov a vaječníkov. Tehotenstvo je vylúčené, nakoľko som si robila tehotenský test a bola som u gynekológa. Menštruáciu som od posledného styku s priateľom mala trikrát (ale s omeškaním). Za posledné tri mesiace som bola u môjho gynekológa už tretíkrát, ale nakoľko mi robil len sono a klasické vyšetrenie (pri ktorom skonštatoval že mám zápal pošvy a dal mi lieky), nepovedal mi stále kde je problém. Na laparoskopiu ma poslať nechce, kvôli môjmu veku. Bolesť v oblasti krížov a v oblasti podbruška na oboch stranách, vaječníkov je veľmi pichľavá, ostrá, nepomáhajú mi už ani lieky od bolesti :-(. Nemám časté močenie, ani krv v moči. Veľmi sa bojím, gynekológ mi povedal že na sone som mala vaječníky v poriadku, ale maternicu mam položenú príliš vzadu ale to vraj nemá s mojimi bolesťami nič spoločné :-(. Posledné čo skonštatoval bolo, že niektoré bolesti vraj treba pretrpieť a oni prejdu samé. Druhého gynekológa nemôžem navštíviť, bude to možné až o pol roka, preto sa chcem poradiť tu. Budem veľmi rada, ak mi poradíte, čo môže spôsobovať moje bolesti, alebo aspoň ak mi poradíte, kam mám s tým ísť ak nie ku gynekológovi. Veľmi pekne ďakujem vopred za odpoveď.
Frederika.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak je naozaj UZv nález na vaječníkoch v norme e nemáte ani cysty ani žiaden prekonaný zápal, napr.chlamydie , ueraplasmy, mykoplasmy, kt. dokážu spôsobiť chronické bolesti v oblasti malej panvy (vyšetrenie špec.sterom z krčka maternice) a ani endometriozu je na mieste zvážiť i unú príčinu vzniku bolestí, napr.prenosom z chrbtice(vertebrogénne príčiny sú časté-neurológ /ortopéd), močový trakt(urológ) a podobne...
s podzravom

Odkaz na otázku

bolesti

Daduliačik, 16.10.2014 (20:47)
dobrý deň, mám 17 rokov a v poseldnej dobe mam problemi s menštuaciou. Často mi meškáva aj niekoko týždnov.
Teraz mi zatial mešká druhy den ale trápi ma to že pri pohlavnom styku mam bolesti už len ked vchadza alebo ked sa to rozbehne. Býva to v poslednej dobe dosť často .. prosim o radu .. može to byť sposobene aj mimomaternicovým tehotenstvom ? robila som si tehotensky (1) ale bol negativny .. mavam často aj cysty prosim o radu dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
bolo by vhodné aby ste navštívila gynekológa na komplexnú kontrolu, hlavne UZV vaječníkov, ak teda máte cysty, tie samoztné vám môžu robiť ťažkosti s menses,
je na zváženie či by vám lekár nedoporučil nejakú liečbu
s pozdravom
Odkaz na otázku

Nepravidelná menštruácia

Radka, 16.10.2014 (19:51)
Dobrý deň. Prosím vás poraďte.Mam 15 a moju prvu menštruáciu som mala v januári 10.1.-18.1.2014 potom až v máji (11 dní) potom jeden deň 12.7. A naposledy jeden deň 4.10. 2014. Nikdy som nemala bolesti. Čítala som, že na nepravidelnu menštruáciu pomaha alchemilkovy čaj ale ešte som neskusila. Je to normalne, že ešte stale neni pravidelna? Vopred dakujem za rady. :)
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
spočiatku v priebehu prvých 1-2 roky môže byť menštrácia nepravidlená, zatiaľ sa tým ešte neznepokojujte, treba vyčkať určitú dobu, kým s i vaječníky i váš organizmus hormonálne vyrovná a adaptuje, ak by situácia pokračovala vyhľadajte lekára, pre komplexné vyšetrenie
čaj vykúšať môžte , nič tým nepokazíte
s pozdravom
Odkaz na otázku

očkovanie v staršom veru?

Jana Benikova, 13.10.2014 (15:15)
Vážená pani doktorka prosím Vás o odpoveď prípadne aj radu.Ja som v júli absolvovala konizáciu krčka maternice mala som predrakovinové zmeny na krčku/ 2 x po sebe pozitívnu cytologiu/ . Teraz som bola znova po 3 mesiacoch od operácie na cytologiu u mojho gynekologa v Lučenci a mám problém lebo sa neviem rozhodnuť a ako mám pánovi doktorovi reagovať na jeho návrh.Podľa výsledku cytologie ma vraj chce zaočkovať proti rakovine krčka maternice / Silgard/ ale ja mám už 53 rkov a už som bola na konizáciu po zmenách na krčku sposobených papilomavírusom tak podľa mňa to už nemá význam.Prosím Vás poraďte mi lebo som čítala o nežiaducich účinkoch tohto očkovania a predsa mám už svoje roky.
Veľmi pekne Vám ďakujem.Jana
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
v doporučeniach je popisované možné očkovanie i v neskoršom veku, i v stavom po konizácii, otázkou je či vo vašom veku, časom neuvažujete skôr nad odstránením celej maternice , v tom prípade je očkovanie už zbytočné
s pozdravom
Odkaz na otázku

chlamýdie t. v liečbe

Mahula, 12.10.2014 (13:19)
Dobrý deň.
Chcem sa opýtať na orálny styk + prehltnutí obsahu- po liečbe chlamýdií azitroxom, t.č. ciprinolom a pred kontrolným výterom. Je tu riziko nejakej reinfekcie ?!?
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
áno, nedoporučujem
s pozdravom
Odkaz na otázku

Bolestivý pohlavný styk

ivčana, 11.10.2014 (01:33)
Zdravím, prosím Vás mohli by ste mi poradiť, mám už skoro 2 roky problém s bolesťou pri pohlavnom styku. Bola som u gynekológa, stery, vyšetrenia všetko v poriadku. Odporučil mi čapíky, ktoré nezabrali. Tvrdí, že to nie je zápal ani infekcia, iba mechanické poškodenie na začiatku pošvového vchodu. Predpísal mi aj mesocain, zatial som ho ešte nevyskúšala ale už som z toho zúfala, nikdy som nemala podobné problémy a z ničoho nič ma to začalo páliť a nie a nie sa to zahojiť. S partnerom sme si dali pauzu so sexom, nech sa to zahojí, ked to je iba nejaká malá ranka ale už to je strašne dlho. Lekár spomínal aj operáciu ale kedže som ešte mladá, že skúsime to inak vyliečiť najskôr. Vôbec to ani necítim, že by ma niečo bolelo, iba teda pri samotnom styku alebo ked si to sama skúšam pozrieť a natiahnuť, je tam mierne rigidná sliznica ale vôbec nerozumiem, že to trvá tak dlho, kým sa to zahojí aj ked viem, že tieto miesta sú veľmi citlivé. Prosím Vás povedzte mi svoj názor na túto situáciu, písala som aj inému gynekológovi a tiež spomínal jednu z možností operáciu, že sa môže jednať o vaginitídu. Mala by som zájsť za iným lekárom a vypočuť si viac postojov k tomuto, lebo naozaj ma to už ubíja donekonečna to isté a pri tom nemám zápaly ani nič podobné a napriek tomu sa to nehojí. Teoreticky sa s tým dá žiť, keby chcem žiť celý život v celibáte :( kedže naozaj to cítim iba pri styku a nemám žiadne pálenie ani svrbenie inokedy. Dakujem za Váš čas a odpoved.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
samozrejme môže sa jednať o vaginizmus , kt. je op.riešiteľný, ak boli už vylúčené iné dôvodz možných bolestí, bolo by vhodné vyhľadať odbornú pomoc, prip. zvážiť klinické pracovisko a možné op.riešenie
ale skúste ešte predtým mesocain gel,
s pozdravom
Odkaz na otázku

problem s Ascusom

Andrea Kovacovicova, 09.10.2014 (20:20)
Dobry vec pani doktorka. Chcela by som sa spytat som 11 tyzden tehotenstva a dnes mi lekarka povedala ze mam ascus. Moze to byt kojenia alebo zmeny hormonov? Mavaju to tehotne zeny? Dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ASC-US ako zmeny na krčku môžu byť spôsobené i nejakou zápalovou aktivitou, je vhodný prípadný odber kultivácií , preliečenie ak by bolo treba
a opakovať onkocytológiu, konzultujte stav s vaším lekárom
s pozdravom

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa