MUDr. Lenka  Reismüllerová

Poradňa gynekológa

MUDr. Lenka Reismüllerová

Počet otázok: 3115

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Lenka Reismüllerová, ktorá pracuje na II.Gynekologicko-pôrodníckej klinike v Bratislave a súčasne pôsobí v Centre asistovanej reprodukcie ISCARE Bratislava.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.


Z dôvodu čerpania dovolenky pani doktorky je poradňa gynekológa do 29. septembra 2013 pozastavená. Svoje otázky môžete zadávať opäť po tomto termíne. Ďakujeme za pochopenie.

Témy
Odkaz na otázku

Krče

Cloe, 22.04.2014 (15:32)
Dobry den. Par dni ma uz trapi bolest pod bruchom na lavej strane, mala som pohlavny styk s priatelom a i pri milovani ma to boli, na spidnom pradle mam biely vytok ,neni to kruta bolest ale pri milovani to moc boli.Chcem sa opytat nemam ted moznost zajst ku gynekologicke vedeli by ste mi poradit liecbu doma?Dekuju za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
takto popisne sa dá dosť ťažko určiť odkiaĹ bolesť pochádza a čo ju spôsobuje, možností môže byť viac.Liečbu na doma vám takto poskytnúť nedokážem.Treba navštíviť lekáara , ktorý urobí ultrazvuk, môže sa jednať o cysty alebo nejaký zápalový proces č sa vyhpdnotí zo sterov a kultivácií.Doporučujem návštevu lekáara
S pozdravom
Odkaz na otázku

kontrolné vyšetrenie

zmetena97, 20.04.2014 (17:31)
Dobrý deň.
Na začiatku apríla 02.04. 2014 mi bola diagnostikovaná Ureaplazma. Nakoľko som od 24.03-28.03 brala Ospen 1000- bola som na PNke s Angínou/, bol mi predpísaný Doxybene dve balenia po desať tabletiek (poslednú som užila 12.04. 2014 ráno)
Keď som bola 17.04. u svojho gynekológa na preventívnej prehliadke, pýtala som sa aj na kontrolné testy-ster na Ureaplazmu. Poslal ma však za kožnou lekárkou ktorá mi na ňu robila test,aby som šla k nej na kontrolný ster, a že u neho sa to nerobí-zameriava sa na onkostery.
Ku kožnej lekárke však na kontrolný ster nechcem ísť. Nemám k nej absolútne dôveru a nakoľko bola veľmi necitlivá nie len pri vyšetrení ale aj komunikácii. Mohla by som ísť na kontrolný ster k Vám/mohli by ste mi dať kontakt alebo adresu?
Zároveň by som sa rada opýtať, ako dlho po preliečení sa má kontrolné vyšetrenie robiť.
Ďakujem za odpveď!
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
liečba by mala trvať dlhšie, to váš lekár zapezpečil v poriadku.Avšak neviem prečo by vám nemal urobiť kontrolný ster, pretože to je v kompetencii obvodného gynekológa, ak tak chodievate na preventívne prehliadky , mala by tam byť liečba i kontroovaná,
nevidiím dôvod na kontrolu u kožnej lekáryk(ak teda neboli iné napr.kožné komplikácie).Ak ne ste so svojím lekárom spokojná, máte slobodné právo si vybarť iného obvodného gynekológa.
kontrola by bola vhodnáí tak po1-2 mesiacoch.
S pozdravom
Odkaz na otázku

Opakované svrbenie v okolí pošvy a mykózy

Karin, 17.04.2014 (16:12)
Dobrý deň,
pred 5 mesiacmi som začala brať HAK Maitalon a odvtedy som mala tento problém niekoľko krát.Mala som už všeličo možné cez čipky,mastičky až po antibiotiká.Zhruba pred mesiacom mi urobili ster z pošvy kde mi zistili že mám v pošve streptokoka a prepísal gynoflor a antibiotiká.Dnes som bola u gynekologa znova,ktorý mi na základe výsledkov zo sterov predpísal Zinnat 500mg mne aj môjmu partnerovi, gynoflor a odporučil mi objednať si Urivac.Chcela som sa týmto opýtať , či môže HAK škodiť a tým robiť takéto problémy, či Urivac mi pomôže sa zbaviť týchto problémov a k čomu je dobrý Zinnat pri týchto problémoch.Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
niekedy môže antikoncepcia znižovť obranyschopnosť oragnizmu, avšak väčšinou sa opakované infekcie pripisujú zvýšenej promiskuite alebo častšiemu pohlavnému styku.Ak máte stabilného partnera a vyhovujúce hygienické návyky nemala by mať antikoncpecia nič spoločné s opakujúcimi sa infekciami či už gynekologickými alebo urologickými(moč.mechúr)
Zinnat sú antibiotiká, urivac je bakteriálny lyzát na podporu pri moč.infekciách.
S pozdravom
Odkaz na otázku

meškanie menštruácie

Lucia, 15.04.2014 (13:33)
Dobrý deň,
Mám 21 rokov a problémy s menštruačným cyklom. Tento problém nastal keď mi zistili vlani v septembri ulceróznu kolitídu (nešpecifický zápal hrubého čreva). Odvtedy už mi menštruácia nechodila a tak som musela chodiť na injekcie pre jej vyvolanie. Môj gynekológ mi povedal že sa musím vyliečiť najskôr z choroby a potom mi nasadí hormonálnu liečbu. Vravel že v tak mladom veku by nechcel podceniť môj stav a že by som mohla mať trvalé následky. Nerozumiem ako to presne myslel. Beriem na túto chorobu salofalk, imunoprim a prednison lieky. Chcem sa spýtať nakoľko je táto situácia vážna, riziko neplodnosti alebo ďalšie možné problémy a či sa mám začať obávať dopredu.
Ďakujem za rady S pozdravom
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň
pri ulceróznej kolitíde sú takéto ťažkosti relatívne časté, je naozaj pravda ,že je nutné zvládnuť akútnu fázu a musí dôjsť k ustáleniu a následne je možné sa venovať gynekologickej oblasti.
Situácia to vážna je, je dôležitíé dôsledne venovať pozornosť doporučeniam a dodržiavaniu opatrení ,ktoré vám gastroenterológ doporučuje.Pre tehotenstvo sa následne liečba bude upravovať, kortikoidy a imunosupresíva a niektoré iné sa v tehotenstve užívať nemôžu.Avšak myslím si, že vaši lekári vás budú plne informovať.

S pozdravom
Odkaz na otázku

menštruácia po laparoskopii

Ela, 13.04.2014 (21:42)
dobrý deň, 10.4 mi bola laparoskopicky odstránená cysta z vaječníka, bola som prijatá do nemocnice neplánovane v dôsledku veľkých bolestí v podbrušku. Menštruácia mi mala príst na 28 den cyklu, teda 16.4, dnes ráno ma z nemocnice prepustili a poobede mi prišla menštrácia, teda o tri dni skôr. Nemôže to spôsobit nejaké problémy po laparoskopii? nemám bolesti ani nič, len som z toho nervózna, že prišla o tri dni skôr. Mohla to laparoskopia a nasledne podavane injekcie proti vytvoreniu krvých zrazením cyklus urýchliť? ďakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň
, myslím si, že to nie je prblém,
organizmus je po operácii trošku zmätený, dobré je, že menses máte.Cyklus by sa mal potom upraviť.Vyčkajte.
Nerobte si zatiaľ starosti.
S pozdravom
Odkaz na otázku

svrbenie bradavky

Petra Hribikova, 13.04.2014 (21:12)
Dobrý deň už asi vyše mesiaca má svrbi práva bradavka a ked si ju potlacim vytecie znej taká priesvitna tekutina.pred pol rokom som prestala kojit. Môžte mi poradiť. Nie je to náznak rakoviny. Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
môže sa jednať o malé množstvo mlieka ,kt. zostalo v mliečnych duktoch po ukončení dojčenia.
Avšak pre váš pokoj môžte navštíviť lekáara aby sa urobil ultrazvuk prsníkov a vyšetrenie.
S pozdravom
Odkaz na otázku

pooperačne komplikacie

jarka901, 13.04.2014 (16:35)
Dobrý deň, mám 27r a ešte som nerodila,ale už mi museli vyoperovať pravý vaječník, lebo som mala dermat-cystu, žiaľ bola priveľka, operáciu museli spraviť rezom cez cele podbrušku, rana sa pekne hojí,ale aj tak mam obavy z komplikácii, už to že operovaná som bola 24 marca a prvého apríla som mala dostať menštruácia a nedostala som ma znepokojuje. V podbrušku ma stále boli -raz práva a raz láva strana inokedy obe, a tesne nad ranou na pravej strane som si nahmatala pomerne veľkú bulu,hrču cca 3-4cm. chcela by som sa opýtať či je to normálne že mi takto mešká menzec, čo to za hrč kú môže byt a aké komplikácie môžu nastať a najhlavnejšia otázka môžem mat napriek tom deti?. Moja doktorka mi povedal že menzes môže meškať aj do konca apríla,ale pravdu povediac, veľmi jej nedôverujem vzhľadom na to že chodievam na pravidelne prehliadky a cystu nikdy nespozorovala až kým nenarástla na 9,5 cmm. Ďakujem za skoré odpovede jarka
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
v pooperačnom období je možné , že menses nebude hneď pravidelná, a tiež závisí od stavu druhého vaječníka,či tam tiež nie je nejaká cysta, retinovaný folikul a podobne...
v podkoží sa môže pooperačne nachádzať taký útvar (napr.opúzdrená cysta, hematóm atd), mal by sa vstrebať, v prípade že nie e je bolestivý , ak by vás to nejak viac obťažovalo, niekedy je nutné to znovu operovať a útvar odstrániť.
PO operácii v dutiny brušnej by som vám doporučovala počkať aspoň pol roka, kým sa ústalia hormonálne hladiny a podobne , maternica operovaná nebola, tehotenstvo by nemal byť problém.
Ak nie ste spokojná so starostlivosťou u lekárky, môžte sa pokojne presunúť k inému gyekológovi.
Veľa štastia, ak budte mať ďalšie otázky ,píšte
Odkaz na otázku

Vyrážka v pošve?

Ivana S., 13.04.2014 (15:46)
Dobrý deň pani doktorka,
rada by som sa s Vami poradila ohľadom môjho problému - teda ani neviem či je to problém. Dnes som si naozaj len veľkou náhodou nahmatala vo vnútri pošvy nejaký výrastok - teda skôr to hmatom pripomínalo vyrážku, dosť ďaleko od vchodu do pošvy, musela som tam vsunúť celý prostredník, aby som tam poriadne dočiahla. Je to v strede, môže to mať tak pol centimetra, tvarom to pripomína tú vyrážku, pri ňom je o niečo menšia "vyrážka". Na pohmat to nebolelo, ale udivilo ma, čo to môže byť.

Mám 24 rokov, som ešte panna, nemala som pohlavný styk, na gynekologické prehliadky chodím pravidelne, mala som viackrát mykózu, no i teraz mám pocit, že sa mi to vrátilo - pociťujem občasné pálenie a svrbenie(hlavne pred menštruáciou). Môže to byť z toho dôvodu?

Keďže som ale panna, môj gynekológ ma nikdy zvnútra nevyšetroval, robil mi len stery z pošvy na testy na tú mykózu a vonkajšie USG, neviem teda, keď mu toto poviem, akým spôsobom sa na to bude vedieť pozrieť....No a keďže je to dosť hlboko, nemám páru, od kedy to tam je, no nijaké iné ťažkosti nepociťujem.

Rada by som vedela Váš názor, čo to môže byť, či je to niečo urgentné (na gyn prehliadku som objednaná až v máji - prevencia), alebo to mám len sledovať?

Ďakujem za každú odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
keď si viete ten útvar vyhmatať vy, zrejme by to dokázal vizualizovať i váš lekár.
Túto mykózu preliečujete?
Závisí či vás ten útvar obťažuje , ak nespôsobuje žiadne ťažkosti myslím ,že môžte počkať do tej preventívnej prehliadky
Do mája je to už len nejaké dva týždne.Určite to lekárovi spomeňte a verím,že vám určite pomôže.
S pozdravom
Odkaz na otázku

"Predmet"

Vierka1211, 11.04.2014 (11:44)
dobry den chcela by som s spytat beriem tabletky azaliu bez prestavky som po porode a kojim..2.3. som dostala menzes krvacala som sedem dni...ale toho mesiaca som este menzes nedostala mozem byt tehotna alebo sa to upravi moze to byt sposobene antikoncepciou ze vynecha
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
pri pravidelnom a správnom užívaní HAK by ste tehotná byť nemala, avšak radšej si urobte teh.test.Zmena cyklu môže byť aj v súvislosti s HAK a kojením.
Ak bude test negatívny pokračujte v užívaní, v prípade obáv vám doporučujem návštevu lekára.
S pozdravom
Odkaz na otázku

bolava hrcka

Darina, 11.04.2014 (04:41)
Dobry den pani doktorka. Uz je to niekolko tyzdnov, co mam v tesnej blizkosti velkeho pysku pod kozou bolavu hrcku (boli ma na dotyk). Spociatku som tomu nevenovala velku pozornost, pretoze sa mi vedia sem-tam urobit po holeni v tejto oblasti bolave vyrazky, resp. zapalit tie vlasove vacky. Myslela som si, ze je to ten isty pripad. Avsak vyrazka sa nevytvorila - teda aspon nie na povrchu. Obavy by mozno neboli take velke, ale meska mi menstruacia uz 6.den a ja sa bojim, ci to nemoze mat nejaky suvis, pripadne, ak som tehotna, ci to nemoze uskodit nejako plodu??? Kupila som si aj 2 masticky (Bioderma Sensibio Forte a gafrovu mast s ichtamolom), bojim sa ich pouzit, ak som nahodou tehotna) S manzelom sa snazime uz 8mes o babatko a menstruacia mi takto nemeskava. V stredu sme objednani na spermiogram a konzultaciu do CAR, no rozhodli sme sa, ze tam pojdeme aj ked nevieme, ci sa nam podarilo otehotniet. Nad cim premyslam je, ci mam este predtym skocit ku svojej gynekologicke, alebo to pocka do stredy a necham sa pozriet v tom CAR? Dakujem za odpovede na moje otazky.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak idete na komplexné vyšetrenie teraz v stredu, spomeňte tento problém, nech sa to dovyšetruje.
Ak však tam podstúpite len konzultáciu, určite chodťe ku gynekológovi
S pozdravom
Odkaz na otázku

Menštruácia po sekcii

Barbora, 09.04.2014 (14:55)
Dobrý den, som 12 týzdnov po sekcii, plne dojcím (7x denne) a uz som dostala menstruáciu, ktorá je znacne bolestivá a pomerne dost silná. Chcem sa opýtat, ci sú potrebné vzhladom na silné krvácanie nejaké opatrenia, kedze som po sekcii mala tazkú anémiu (nasledovala transfúzia), t.j. ci pri takto silnej a podla mna pomerne skorej menstruácii nemozem zas zostat anemická (zrejme uz nie v takom rozsahu, avsak predsa),
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
ak ste mala anémiu, pokračujte v antianemickej liečbe Sorbifer/Aktiferin, závisí čo ste užívala.Pokračujte.Prípadne si nechajte časom skontrolovať krvný obraz .
Ak by bola menštruácia veľmi silná i naďalej v ďalšom cykle, doporučujem vám navštíviť lekára, na možné zváženie antikoncepcie na reguláciu manštruácie
S pozdravom
Odkaz na otázku

Myom

Michaela, 08.04.2014 (21:57)
Dobry den prajem,pani doktorka,
mam 36 rokov,plánujem tehotenstvo,avšak mam myom o veľkosti cca 3,6 cm,za posledného vyše roka narástol tuším o 0,6 mm....
Môj gynekolog mi odporúča OP,ja mam vsak strach:-( Po OP sa vraj neodporúča otehotnieť cca rok,vzhľadom k môjmu veku je to dost dlha doba... Ako je to s tehotenstvom a myomami? A ak uz by som teda mala riešiť odstránenie myomu, co by ste mi odporúčali? Klasickú OP,laparoskopiu resp.embolizaciu? Skutočne by som sa tomuto riešeniu rada vyhla:-( Vopred dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
niektore pac.otehotneju aj s myomami, je predpoklad ze myom pocas tehotenstva narastie,avsak je mozne tehotenstvo donosit do konca,
podstupila by ste op.výkon po porode, ked sa maternica zmensi po sestonedeli.
zavisi ale aj na lokalizacii toho myomu, moze byt na mieste edy by mohol branit otehotneiu, pripadne porodu
toto by ste mala skonzultovat s lekarom, nedokazem vam na tuto otazku kompetetne odpovedat vzhladom na to, ze neviem kde je myom lokalizovany

taktiez op.riesenie zavisi od lokalizacie toho myomu, pre rozne typpy a lokalizaciu su vhodnejsie ine moznosti op.rieseni



Odkaz na otázku

Ovestin krém

Ľubka, 08.04.2014 (20:36)
Dobrý den potrebujem poradiť zabudla som sa opytat mojej lekarky ci sa Ovestin krém moze používať aj počas menštruácie. Za odpoved ďakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
ovestin krem sa pouziva na zvlhcenie posvovej sliznice, jej estrogenizaciu, neviem vam povedat do akej miery vam je potreba natierat krem pocas menses, ked je v posve pritomna mens.krv
radsej vyckajte do ukoncenia menses
je to aj hygienickejsie a viac to splni svoj ucinok a nebude krem odplavey mens.krvou
Odkaz na otázku

frozen pelvis

Alicka27, 08.04.2014 (19:26)
Dobrý večer, mám stanovené tieto diagnozy:pelvic pain chronicum,adhaesiones multiplices pelvis minoris, externa endometrioza pelvického peritonea s koncov.záverom frozen pelvis. Chcem sa spýtať: dá sa povedať, že dg.frozen pelvis je spôsobená endometriozou? Alebo tými zápalmi? Je frozen pelvis "výsledok" IV. štádia endometriózy? Ďakujem vopred za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
obraz frozen pelvis je popis sposobeny opakovanymi zapalmi alebo endometrioou v malej panve, kt. suvisia s tvorbou pakovaným zrastov
ano frozen pelvis je sposobena aj endometriozou, pravdepodobne sa u vas ejdna o tazky typ endoemtriozy ale kombinovane so zapalmi
Odkaz na otázku

Stále žltý výtok

slavka, 08.04.2014 (12:27)
Dobrý deň, Mala som žltý výtok a gynekologička mi predpísala Klion 100 na 10 dní , a potom probiotiká Gynoflor čo aj na chvíľu pomohlo, ale po menštruácii sa žltý výtok objavil zase. Manželovi nepredpísala nič. Snažíme sa o bábätko už pol roka a stále nič. Mohol by tento výtok ublížiť bábätku alebo aj kvôli tomu nemôžem otehotnieť?? Ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
liecbu ste mala dobru, zavisi vsak ci pokryla infekciu kt. sa v posve nachadza
z farby vytoku nedokazem presne usudit o co by sa mohli jednat
treba niekedy odobrat aj kultivaciu aby sa presne preliecilo ochorenie, niekedy je tiez nutne preliecit aj partnera...zavisi od typu
dop. najprv preliecit infekt, nasledne pokracovat v sahe o otehotnenie
ak by sa nedarilo ldhsie nez rok, mozte spontanne navstivitz centrum asistovanej reproduckie, robuia potom specialne a konkretne vysetrenia na hormony, stitnu zlazu, protilatky a pod....
zatial sa tym neznepokojujte
chodte opat k gynekologicke, nech sa zapal dolieci a uvidite
s pozdravom
Odkaz na otázku

vysoka vlhkosť

kristína, 07.04.2014 (22:39)
Dobrý deň pani lekárka,chcem sa informovať.Už druhy tyzden užívam antibiotika prvé megafox a teraz Klacid sk na zapal dýchacích ciest,diag.zapal prieduškovej sliznice. Počas tohto tyzdna,ked užívam klacid,som si všimla ze mám nadmerný výtok priesvitnej farby,je ho veľa,musím si dávať intímne vložky.Chcem sa Vás spýtat ci to súvisi s antibiotikami alebo mám návštevit gynekologa.Pred tým som tak veľa výtoku nemala a tak tiež som takú vlhkosť.Mm 26 rokov,neuzivam antikoncepciu už jeden rok,partnera mám jedného už sedem rokov.Ďakujem vopred.kristína
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
pri uzivani antibiotik moz dosjt k vyhubeniu aj niektorzch bakteriálnych kmenov, kt. sa prirdzene vyskytuju v posve
cize je to normalne , neznepokojujte sa
zaradte s antibiotikam i probiotika -dostupne v lekarni
a na posvove prostredie tiez nejaky bakterialny lyzat, napr, lactofeel, alebo ine probiotika do posvy, pripadne by stacilo len okyslit prostredie, napr. vitagyn C
kym sa obnovi posvova flora po douzivani antibiotik vyckajte do dalsej menses
ak by aj po tomto obdobi ťažkosti pretrvavali navstivte gynekológa
Odkaz na otázku

Neidentifikovateľná "vec"

Klára, 06.04.2014 (13:13)
Dobrý deň,
mám pomaly 25 rokov a zápalmi prejavujúcimi sa zapáchajucimi výtokmi trpím už niekoľko rokov. Z mojej strany bola vyvinutá iniciatíva na ich odstránenie,no lekár si s nimi "nevedel rady" a predpísal mi (cca 3x) antibiotiká,ktoré účinkovali výlučne pár týždňov. Ďalej som to teda neriešila a myslela si,že časom sa tento problém vyrieši (sám). Omyl! Výtoky naďalej mám,neviem si predstaviť,že by som mala stráviť čo i len 1 deň bez intímky.
Na prehliadke som nebola asi 2,5 roka. Nevidela som v tom "zmysel". Istý čas sa však moje problémy zhoršili. Cítim už aj istú (i keď jemnú,ale predsa) bolesť v podbruší. Pri poslednom pokuse o milovanie s partnerom,mi tento vo vnútri vagíny nahmatal niečo-povedal,že :"niečo ma tam vo vnútri škrabká." Zľakla som sa,som veľmi citlivá,keď sa jedná o takéto veci. No cca po 20 mim. som nabrala odvahu a strčila som si tam jemne prst i sama. Mala som taký pocit,ako keby som tam mala natrúsené nejaké omrvinky. Šla som aj trocha ďalej a niko tam niečo,no sama neviem čo.
Tesne predtým som mala menzes. Je vylúčené,že by som si tam nechala tampón. Tak som začala uvažovať,či to nebude nejaký starý "zabudnutý" tampón s predošlých menštruácií,no nakoľko sme niečo podobné s priateľom cítili až teraz po prvýkrát,vylúčila som i túto alternatívu.
Je potrebné vediet,že menzes som mala rovnaký alo predošlé mesiace,teda nemala som pocit,že by som mala v sebe niečo,čo by bránilo prietoku krvi. Niečo tam vsak je.
Je teda možné,že by sa jednalo o zaschnuté výtoky,resp. krv? Čo by som mala spravit? K lekárovi sa neskutočne bojim odist aj za normálnych okolností,nieto ešte teraz,keď viem,že tam niečo mám..
Nepomohli by mi nejaké lieky,resp. výplachy (rosalgin a pod.?)
Vopred Vám ďakujem za radu.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
navstivte lekara!!!
a urcite ineho nez ste navstevovala doteraz-infekcie treba kompletne vyliecit-da sa to vzdy a uplne!
ak v posve bolo nieco, moze sa jednat o mykoticku hrudkovitu infekciu alebo podobne-urcite by sa mal na to pozriet odbornik .
vyplachy si dat mozte ale myslim ze vo vasom pripade-opakujuce sa infekty, by to nebolo postacujuce, chcelo by to komplexne preliecit posvove prostredie.
lekarom sa prosim nebojte, urcite natrafite na kompetentneho a takeho kt. vam pomoze a budete spokojna

Odkaz na otázku

Výsledky vyšetrenia

Adra, 04.04.2014 (16:12)
Dobrý deň,
ďakujem Vám za odpoveď. Nález erytrocytov bol zo steru. O zápale neviem, ale často ma bolia kríže a podbruško, mám neznesiteľné bolesti pri menštruácii, ktoré mi vystreľujú do pravého boku a pravého stehna. Vždy som mala bolesti, ale naposledy to bolo naozaj na nevydržanie, aj keď som užila čípky Indometacin.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
vdomnievam sa ze chlamydiova infekcia by tym padom mala byt urcite preliecena
dop.konzultáciu s vasim obvodnym lekarom, na zvazenie antibiotickej liecby
infekcia vam moze sposobovat vyssie uvedene tazkosti
s pozdravom
Odkaz na otázku

pap2

paulina, 04.04.2014 (15:07)
Dobry den mozete mi este povedat aky je rozdiel vo vysledku steru z krcka maternice PAP1 a PAP2. PAP 1 je lepsi ? Dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
PAP I je lepsi, znamena ze ste zdrava
rozdiel je vo viacerych parametroch hlavne v obsahu buniek a ich zmien ktore boli odobrate z krcka maternice
Odkaz na otázku

progesteron

paulina, 04.04.2014 (15:05)
Dobry den prosim vas ako sa lieci nizka hladina progesteronu? Mam 28 rokov a snazime sa o dieta, este by ma zaujimalo ci je vobec objektivne brat krv 21 den cyklu ked sa mi upne cyklus rozbil a ms mi meska aj 3 tyzdne... aj toto sposobuje progesteron? K tomu mi este zistili spomalenu stitnu zlazu... prosim vas o radu lebo sa zacinam bat ci vobec budem moct mat deti dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
podstatne je ako dlho sa snazite otehotniet
v pripade ze je to uz via nez rok dop. navstivit centrum asistovanej reprodukcie-tam maju specializovane ambulancie -endokrinolog vam vysetri st.zalzu-doporuci liecbu
ultrazvukom sa vam bude merat velkost dominantneho folikulu-folikulometria a tiez vam stanovia hormonalny profil , na zaklade ktoreho vam nasdaia nejaku hodmonálnu liecbu,
ak je interval snazeni sa menej nez rok tak by vam ultrazvuk a odbery mal urobit obv.gynekolog a odolat vas na endokrinologiu pre stitnu zlazu,
vsetky vami uvedene veci s vasim stavom mozu suvisiet, nutne je ich komplexne odborne zhodnotit, aby vam pomohli spravnym sposobom k otehotneniu
s pozdravom
Odkaz na otázku

Výsledky vyšetrenia

Adra, 03.04.2014 (16:53)
Dobrý deň. pri preventívnom gynekologicko - cytologickom vyšetrení mi bola zistená Suspektná infekcia Chlamýdia, Metaplázia, PAP II, nález ERYTROCYT.
Lekárka mi k tomu nič nepovedala, výsledky som si našla v karte. Čo to, prosím Vás, znamená. Mám sa dožadovať nejakej liečby alebo ďalších vyšetrení?
Ďakujem!
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
chlamýdie ak su pozitívne by urcite mali byt preliecene
metapláazia na krčku a PAP II je nález normálny
nález erytrocytov bol v čom, v moči?to nemusí znameť nič, závisií aj odiných prejavov, je nejaký zápal?

s pozdravom
Odkaz na otázku

zápal

slavka, 31.03.2014 (18:20)
Dobrý deň mam takú otázočku snažíme sa o babatko a moj doktor mi povedal že som prekonala zápal a bude ma liečit mna aj partnera ide mi robit všetky vyšetrenia ale vystrašil ma že s prejavoanými zápalmi može byt aj riziko neplodnosti možem si dat urobit aj všetrenie na plodnosť či som plodná alebo nie platí sa niečo extra dosť sa bojím :( velmi chceme babo dakujem za odpoved peký deň
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
zväčša infekcia ako chlamýdie, mykoplazmy a ureaplazmy pri dlhodobom a chronickom priebehu môžu spôsobovať zrasty v brušku respektíve môžu spôsobovať nepriechodnosť vajcovodov, ale samozrejme nemusia a môžete byť preto úplne zdravá. Vyšetrenia na plodnosť predstavuje veľmi široký pojem a teda zahŕňa veľmi veľkú škálu vyšetrení - ak myslíte vyšetrenie priechdonosti vajcovodov dá sa dnes urobiť laparoskpicky (zväčša je indikované ak sa vám nedarí otehotnieť dlhšie ako jeden rok) ale dá sa urobiť aj špecializovaným ultrazvukom. Doplatok závisí od miesta, kde si toto vyšetrenie dáte urobiť a aj od spôsobu.
Odkaz na otázku

vyšetrenie

eva, 31.03.2014 (14:30)
Dobrý deň pani doktorka,
Chcela by som sa spýtať aký máte názor na danú vec. V 9+1TT som podstúpila kyretáž z dôvodu MA (crl 4-5mm). Bolo by možné, aby môj MA mal nejaký súvis s ochoreniami v rodine – mozgová príhoda a pľúcna embólia? Odporučili by ste mi nejaké vyšetrenia v prípade, že išlo o môj prvý MA? Za odpoveď ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
závisí od toho u koho tieto ochorenia boli, teoreticky ak sa vyskytli u prvostupňových príbuzných (rodičia a súrodenci) je možné určité prepojenie v zmysle vrodenej trombofílie(teda vo zvýšenej zrážanlivosti krvi. Samozrejme je rozdiel či tieto ochorenia boli u ľudí starších alebo mladších.
Odkaz na otázku

Jazva po sekcii

Lenka, 31.03.2014 (09:31)
Dobrý den, som 12 týzdnov po sekcii a jazva je este stále zacervenalá a po bokoch opuchnutá, no nie bolestivá. Je to v poriadku? Nemala by byt uz v tomto case bledsia? A co ten mierny opuch? A tiez ma zaujíma, ci vonkajsie hojenie jazvy zároven ukazuje i na to, ako sa to hojí vo vnútri.

Dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
po 12 týždňoch by už jazva iste nemala prejavovať známky zápalu, preto ak ide o zápalové začervenie a opuch mali by ste navštíviť lekára. A nie, to ako jazvy vyzerá z vonka neodráža stav vo vnútri.
Odkaz na otázku

Info

Jeffrina, 30.03.2014 (20:08)
Dobry den. Mozete mi prosim vysvetlit čo znamena pojem -Nešpecifikovaná odchylka pohlavných organov. Za vašu odpoved vopred dakujem
Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
Dobrý deň,
veľmi pravdepdoobne ide len o kód všeobecnej diagnózy, používa sa často ak nevieme kód presnej diagnózy a používa sa hlavne v súvislosti s vrodenými vývojovými chybami pohlavných orgánov. Ale stretla som sa s týmto kódom pri veľmi odlišných diagnózach, dokonca bola pouzžitá aj pri obyčajnej cyste vaječníka, preto to nemá veľkú výpovednú hodnotu.

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa