Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • dojcenie

    , Autor: mamaaja

    Dobry den.
    Mam 3mesacnu dcerku a stale po dojceni ked odgrgne tak ten prebytok mliecka ktory by mala vyzvracat tak stale prehltne naspat ci odgrgne hned alebo po hodine je to stale o tom istom a potom ju starne boli brusko a place musim ju uspat na rukach inac by mi stale plakala.
    Taktiez neviem ako casto jej davat papat lebo ja mam pocit ze je hladna ale ju boli to brusko asi ale aj tak papa ona sa stale prisaje a papa aj ked ju to brusko boli. Niekedy som jej davala kazde dva hod. ale teraz vidim ze urcite zvladne aj dlhsiu dobu bez jedla ale zacne plakat koly tomu brusku a ja si myslim ze uz je hladna tak jej dam a potom to je stale o tom istom.
    Neviem ako jej pomoct aby ju to brusko nebolelo.
    Jedine co pomoze su tele plienky ale kym zaberu tak sa velmi naplace. Niekedy zaberie az 5. plienka ale s hojdanim na rukach a ja uz mam tie ruky odumrete, preto potrebujem vasu radu. Budem vdacna za kazdu.
    Vopred Dakujem a ostavam s pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobry den, Vasa dcerka ma problem, ktory je zial dnes bezny u mnohych diticiek. Jej zvierac na pazeraku este nie je dostatocne silny na to, aby dokazal po napapani vydrzat ten velky tlak, ktory vytvaraju bublinky vzduchu alebo peny z mliecka. Preto sa jej po odgrgnuti dostane mliecko spat do pazeraka a to je pre nu bolestive. Mozeme to prirovnat paleniu, ake citite pri paleni zahy alebo po vyvrateni zvratkov. Dcerka sa preto na chvilu ukludni, ak jej po odgrgnuti date opat trosku napit, pretoze to palenie zmierni. Avsak zaludok sa opat naplni a pri jeho stahovani- spracovavani potravy, dochadza opat ku vracaniu sa potravy do pazeraka a paleniu. je to trochu ako zacarovany kruh. Vasa dcerka casom dorastie a zvierac spevnie,ak sa jedna o bezny lahky reflux. Zvycajne to byva okolo 5 mesiaca. Dovtedy na zmiernenie problemov moze pomoct zahustenie mliecka pripravkami, ktore Vam odporuci detsky lekar alebo aj postupom pri kojeni. Postup pri kojeni je taky, ze intervaly medzi kojeniami skratite cca na 1 hodinu a dcerku nechate pit len kratko, maximalne 7-10 minut. Preto budu pauzy medzi kojeniami kratsie, bo dcerka skor vyhladne. Pokial mate velmi silny tok mliecka, je vhodne si prsnik pred kojenim odstriekat, aby sa tok trosku spomalil a nesposoboval nahltanie vzduchu a spenenie v zaludku. Pri kojeni sa snazte dcerku drzat v polohe takej, aby hlavicka bola dvihnuta vyssie ako hrudnik. Po kojeni dcerku nechajte odgrgnut vo zvislej polohe, avsak vzdy tak, aby ste jej netlacili na brusko. Najlepsie je, ak si ju otocite chrbatikom ku svjmu telu, teda tvarou od tela a jednou rukou ju uchopite pod zadockom a druhou ju budete pridrzat pod bradickou. Aby Vas neboleli ruky, je vhodne pomoct si babysatkou alebo babyvakom, do ktoreho dcerku dokazete takto napolohovat. Ruky Vas nebudu boliet a dietatko bude spokojne spinkat. Po uspati mozete dcerku ulozit do postielky, ktoru majte upravenu tak, ze na strane, kde ma hlavicku podlozite nohy postele knihami, aby bola postielka zdvihnuta priblizne v uhle 30 stupnov. Toto by malo zabezpecit, ze sa jej strava nebude vracat tak lahko do pazeraka. Verim, ze moje rady prinesu Vasej dcerke aspon trochu ulavu a situacia sa zacne postupne menit k lepsiemu. Prajem Vam vela sily, pohody a zdravia. S pozdravom Jana W.

Podobné otázky

  • Dojčenie antikoncepcia

    , Autor: sfrenky

    Dobrý deň pán doktor, som dojčiaca matka , som po druhej sekcií keďže z dôvodu ochrany po sekcií mi lekár predpísal antikoncepciu Zlynda , menštruáciu som ešte teraz počas dojčenia nemala , dnes je 11den kedy beriem tablety a dostavilo sa mi krvácanie resp menštruácia je to normálne že to nie je počas tých 4tabliet zelených ale skôr , lekár má síce upozorňoval že sa mi môže dostaviť menštruácia počas užívania hoci dojčim ďakujem za informáciu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, špinenie, alebo krvácanie sa počas užívania hormonálnej antikoncepcie, aj počas kojenia, môže objaviť. Najmä v začiatkoch užívania je to pomerne časté. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. V prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tabletka ellaone a kojenie

    , Autor: Dorotqa

    Dobrý deň,

    Užila som tabletku ellaOne a az potom som si bohuzial precitala pribalovy letak. Teraz mam polrocne babatko(plne kojene) , je mozne kojiť napriek tomu, co sa v pribalovom letaku uvádza?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste užili ellaOne v priebehu dojčenia dieťaťa, dojčenie prerušte na jeden týždeň po užití lieku ellaOne. Počas tohto obdobia sa materské mlieko odporúča odsávať pomocou odsávačky na mlieko, aby sa zachovala tvorba mlieka, avšak mlieko vylejte. Existujú preparáty hormonálnej antikoncepcie, ktoré môžete užívať počas obdobia kojenia. Pri bližšie informácie, ako aj v prípade nejasností alebo ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Escapele

    , Autor: Janelia

    Dobrý deň, s partnerom sme mali nehodu. Dcéra má 6 mesiacov je plne kojena, menštruáciu mam od konca 6 nedeľia. Aká je pravdepodobnosť otehotnenia a ci je možné užiť tabletku po počas kojenia.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku, aj za predpokladu plného kojenia, sa tehotenstvo nedá jednoznačne vylúčiť. Je to 50:50. Účinná látka Levonorgestrel sa vylučuje do materského mlieka. Potenciálny učinok na dieťa možno znížiť, ak dojčiaca žena užije tabletu ihneď po dojčení a dojčenie po podaní levonorgestrelu preruší aspoň na 8 hodín a odsaté mlieko sa vyleje.

  • Kondom

    , Autor: gabbi

    Dobry den.Dojčím 17 mesiacov,menštruáciu nemám.Brala som pár mesiacov jednozložkovu antikoncepciu ale mi nevyhovovala tak sme nedávno začali používať pri styku kondom.Nechceme už viac detí tak sa pýtam ak sa nezošmykne alebo nepraskne tak je to spolahlivá ochrana pred otehotnením?Muž vždy ejakuluje domna-do kondomu ale vždy je potom kondom neporušený ani sa nezvlečie.Chráni ma aj dojčenie ešte alebo už nie po tých 17 mesiacoch?Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak ešte nemáte spontánny menštruačný cyklus a dojčite znamená to, že nedochádza ani k ovulácii. Je však dôležité aby ste neotehotneli hneď počas prvej ovulácie - na to by však mal stačiť chránený pohlavný styk.

  • dojčenie a antikoncepcia

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať, pred 9 týždňami som porodila chlapčeka, môj lekár mi predpísal antikoncepciu pre dojčiace ženy Cerazette, menštruáciu som stále nedostala, môžem ju začať užívať kedykoľvek alebo mám počkať? Zároveň sa chcem spýtať, či môžem jej užívaním nejako uškodiť malému, keďže ho dojčím a tieto tablety predsa len obsahujú ženský hormón.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    s užívaním Cerazette je možné po pôrode začať aj pred prvou menštruáciou, ak je vylúčená gravidita. Malé množstvo účinnej látky prechádza do mlieka, no neovplyvňuje však jeho kvalitu a tvorbu. Podľa štúdií nebol dokázaný vplyv na dojča aj pri dlhodobom užívaní.