Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,242 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • dojčenie raz denne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám v pláne prestať dojčiť 13-mesačného synčeka. Postupne som znížila dojčenie na 1 krát denne, a to večer pred spaním. To znamená, že jeden prsník sa vyprázdni raz za dva dni, keďže ich striedam. Mohlo by sa mliečko v prsníku "pokaziť"? Obávam sa aby som malému neuškodila. Má ešte vôbec dojčenie raz denne nutričný význam?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobry den, mliecko sa v prsniku nepokazi, postupne sa ho vsak zacne tvorit menej a zacne menit svoju chut. Toto moze vaseho synceka odradit od satia a prirodzene sa sam odstavi. Dojcenie vzhladom na obsah probiotickych kultur a imunitnych latok v mliecku ma vyznam vzdy a v kazdom veku. Vo vyssom veku ich vieme uz nahradit aj inou formou, avsak materske mliecko je vzdy pripravene po ruke, ma spravnu teplotu a spravne zlozenie pre Vase dietatko. V tomto veku sa skor viacej pozerame na psychologicky vyznam pre dieta ako na nutricny. Nemusite sa bat, svojmu syncekovi ublizit nemozete, pokial budete postupovat pomaly a prirodzene tak, aby ste sa citili obaja v pohode. Prajem Vam krasne dni! S pozdravom Jana W.