Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,100 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • závislosť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den.Prosim vas o radu ako mam odstaviť svoju 16mes.dcéru.S kojenim som nemala problem ani s pridavanim prikrmov,ale čim je staršia tym viac si vyžaduje moj prsnik a najhoršie je to v noci ked zaspava a zobudi sa aj 6x.Cumlik odmieta a tak som sa ja stala jej cumlikom.Už viac krat som sa pokušala ju prestať kojiť ale nikdy som nezvladla ten strašny plač.Ďakujem vam za odpoved.Ľudka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobry den, pani Ludka, tak ako pisete Vasa dcerka si z Vas spravila svojho zajatca, tym, ze vas pouziva na uspokojenie svojich potrieb, avsak nie hladu. V tomto veku je to uz skor psychologicka zalezitost. Nemozem Vam pomoct jednou vseobecne platnou radou, pretoze taka neexistuje. Je potrebne spoznat Vas a Vasu dcerku, Vase zvyky, navyky, pravy dovod, preco ste sa rozhodli prave teraz kojenie ukoncit.... Pisete, ze ste sa uz o to pokusali, ale neuspesne, lebo Vas zlomil plac Vasej dcerky. To trochu napoveda o tom, ze Vy sama nie ste uplne presvedcena, ze s kojenim mate prestat hned teraz a uplne. A to je ten najdolezitejsi moment. Vy sama musite byt o tomto kroku presvedcena. Rovnako by bolo potrebne zistit, z akeho dovodu je Vasa dcerka v tomto veku na Vas taka naviazana. Zrejme sa v minulosti udiala situacia, ktora sposobila silne priputanie Vasej dcerky k Vam. Bolo by dobre toto vypatrat a pokusit sa "zahojit" tuto staru ranu, skor ako ju zacnete odstavovat. Skuste kontaktovat detskeho psychologa. Prajem Vam vela sily a skore vyriesenie problemu. S pozdravom Jana W.

Podobné otázky

  • Vysadenie HAK

    , Autor: Natty112

    Dobrý deň želám dňa 22.11. Som vysadila antikoncepciu. Pred tým som brala antibiotika 2 týždne a ešte stále ich beriem. Mam bolesti v podbrusku niekedy aj v oblasti panvy mam očakávať menstuaciu? Resp. Kedy ju dostanem ma vysadenie ant. nejaký vplyv na cyklus? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardne sa krvácanie zo spádu hormónov po vysadení hormonálnej antikoncepcie dostaví do pár dní. Ak ste však užívali antibiotiká aj počas užívania hormonálnej antikoncepcie, v závislosti od užívaných antibiotík bolo potrebné sa chrániť aj doplnkovo, pretože niektoré antibiotiká znižujú účinok hormonálnej antikoncepcie. Keďže nepoznám bližšie informácie, ani okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. V prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Zaludocne problemy

    , Autor: Barborela

    Dobry den, beriem hak daylette 24+4. Posledne dve aktivne tabletky a prva placebo tabletka ma prehanalo (3 dni). Kedy budem opat chranena? Ked uzijem 7 tabletiek z noveho blistra alebo sa do tych 7mich dni rataxaj placebo? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží okrem iného od toho, po akom čase od užitia aktívnej tabletky hormonálnej antikoncepcie došlo k hnačke, či sa vôbec jednalo o hnačku alebo iba len o redšiu stolicu a či spomínané preháňanie bolo jednorázové alebo opakované. Ak dôjde ku krvácaniu zo spádu hormónov počas obdobia užívania placebo tabliet a za predpokladu, že nebudete mať aj naďalej tráviace ťažkosti, pri pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie by ste mali byť chránená už v začiatkoch užívania aktívnych tabliet nového blistra. V závislosti od pretrvávania tráviacich problémov je podľa toho potrebné používať aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm).

  • Zabudnutie tabletky

    , Autor: Sima251

    Dobrý deň, potrebujem radu, prvýkrát sa mi stalo, že som vynechala 1 tabletku z balenia, uvedomila som si to až keď som si všimla silne špinenie, hneď na to som si zabudnutú tabletku vzala( 10-12 hodin neskôr než som mala), neviem či mam pokračovať v braní tabliet ak mi v balení zostáva ešte 7ks alebo ich rovno vysadiť a začať 7dňovu pauzu. Ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užitie zabudnutej tabletky do 12. hodín od času obvyklého užívania by nemalo mať vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Špinenie, či slabé krvácanie sa môže vyskytovať, najmä v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie, prakticky počas celého cyklu aj pri pravidlenom a správnom užívaní. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie, doužívajte aktuálny blister podľa plánu. Nepoznám však preparát hormonálnej antikoncepcie, ktorý užívate. V závislosti od užívaného preparátu (či máte 21 alebo 28 tabliet v blistri) si urobte sedemdňovú pauzu (v prípade 21 tabletkového blistra) alebo pokračujte v užívaní ďalšieho blistra (v prípade 28 tabletkového blistra, ktorý obsahuje aj 4 placebo tabletky). Odsledujte si to. V prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Polycisticke vaječníky a vysadenie antikonvepcie

    , Autor: Nikola26

    Dobrý deň, mám polycisticke vaječníky antikoncepciu užívam už rok a však chcela by som ju vysadiť nakoľko som menštruáciu dostávala aj keď som antikoncepciu nebrala. ako mám postupovať ? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez závislosti od užívaného preparátu môžete hormonálnu antikoncepciu vysadiť prakticky kedykoľvek, najvhodnejšie je však doužívať celý aktuálne užívaný blister a po jeho doužívaní už v užívaní ďalšieho blistra nepokračovať.

  • Drovelis

    , Autor: Nikyy

    Dobrý deň ,som 2 mesiace po treťom pôrode, gynekológ mi predpísal drovelis vraj nejaká novinka ,mám ale obavy nakoľko som nebrala antikoncepciu nikdy ako telo bude reagovať, mám 28 rokov. Odporučili by ste radšej teliesko alebo inú variantu antikoncepcie ? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že nekojíte, nakoľko spomínaná predpísaná antikoncepcia je kombinovaným hormonálnym antikoncepčným preparátom, ktorý sa počas kojenia užívať nesmie. Počas kojenia sa dá uvažovať iba nad čisto gestagénovou, jednozložkovou, antikoncepciou, ktorú môžu užívať aj dojčiace ženy. Ak však nekojíte, dá sa uvažovať aj nad vnútromaternicovým telieskom, hormonálnym, ako aj nehormonálnym, prípadne aj nad hormonálnym vaginálnym antikoncepčným krúžkom. Možností je viacero. Pre každú ženu sa hodí lepšie iná forma, aj v závislosti od okolností, veku, počtu a spôsobu pôrodov, operačným výkonov, ... Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je to skonzultovať s Vašim obvodným gynekológom, ktorý pozná všetky informácie a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť.