Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,257 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolestivá vyrážka na prsníku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka, prosim vas o radu mam 2,5 mes. dcerku. Pri narodeni vazila 2850 g a 47 cm. Na poslednej poradni 3.10. mala 4610g 58 cm co nas lekarka pachvalila. Malicka je zlata v noci krasne spinka niekedy celu noc niekedy sa zobudi len na jedno papanie a hajka dalej. Rano sa zobudi napapa a spinka dalej aj do obeda. Potom sa jej spanok pohybuje asi tak, ze si do vecera posinika tak asi 3x po hodinke aj to je vela. Medzi tym papa. Jej papanie sa pohybuje tak okolo 5-10min. No vsimla som si, ze moje prsia su teraz nejako menej naplnene akoby vznikane. Moze ist i laktacnu krizu? Stale sa ukludnujem, ze keby jej chybalo mliecko tak by plakala. Ona sice poplace, ale kazdy hovori, ze to co ona place to je nic. Place niekedy cez den niedy vecer, ale vzdy som ju utisila do 20min tak si myslim, ze to bude asi z unavy. Co vy na to?
    Trapi ma este jedna vec asi pred 3 dnami sa mi na prsniku urobila vyrazka. Mam pocit akoby sa mi zapalila jedna s tych malinkych hrciek co su na prsnikoch a niekedy su akoby na vrchu biele ako keby tam bol pokozny tuk. Je to nieco vazne? Citim, ze ma to boli hlavne ked malicka papa tak sa mi to akoby viac rozdrazdi a napuchne. Je to velke ja neviem asi 2-3mm. Potrela som si to kalcio.mastou. Moze sa jednat o tie kvasinky? Moze sa to preniest aj na malicku? Vcera som jej mliecko z toho prsnika len odstrekovala. Stretli ste sa s niecim takym. Este som myslela ci to nieje potnicka lebo som od porodu spavala v podprsenke koli mliecku. Vopred Dakujem Lucia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobry den, neviem, ci ste chceli smerovat otazku na mna, kedze ste ma oslovili titulom doktorka, ktory mi neprinalezi. Ale myslim si, ze sa ku Vasmu problemu dokazem dostatocne erudovane vyjadrit. Co sa tyka pocitu prazdnych prsnikov, nie je to ziaden problem, prave naopak. pokial necitite napatie v prsnikoch je to dobre, pretoze nemoze dojst k zapalu zo stagnacie mlieka v mliekovodoch. To, ze mate pocit prazdnych prsnikov este neznamena, ze nemate dost mliecka. Ci ide alebo nejde o laktacnu krizu, nie je vobec podstatne. podstatne je, ze dokazete reagovat na potreby svojej dcerky a viete ako ju utisit. Niekedy moze plakat od unavy, inokedy od hladu a inokedy len preto, ze jej chyba Vase narucie plne lasky.
    Co sa tyka hrcky na prsniku, nedokazem len podla Vasho popisu urcit, ci moze ist o kvasinky. Vacsinou vsak pri kvasinkovej infekcii byva miesto zacervenane a leskle. Niektore zeny popisuju az palivy pocit pri kojeni i po nom. podla Vaseho popisu by som skor odhadovala, ze moze ist o upchatu zlazu. Tu by som potom odporucila prikladanie tepleho obkladu, nasledne masaz prsnika a odstriekanie, az kym biela tuha hrcka nevyjde von. Po odstriekani potom prilozte na prsnik studeny obklad z kapustneho listu. Ten stiahne opuch. Toto praktizujte az kym problem neustupi. S pozdravom a zelanim vela pohody, Jana W.