Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • kakanie do plienky, zbavenie zlozvyku a nenechať sa vydierať.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka. Mala by som otázočku, už som Vám písala o synovi, má 3 roky a stále kaká do plienky. Všetko ovláda, krásne sa pýta kakať, cikať. Ciká do záchodika a na kakanie si pýta stále plienku. Ste mi poradili, že chce to len čas a že je to obdobie prvého vydierania. Som už nekúpila plienky!!!! To čo krásne zvládal, do nej iba číro zo zvyku, nič mu v tom nebráni aby to krásne zvládal do záchodika, ja totiž rozlišujem dieťa ktoré sa ešte ani nevie pýtať, a dieťa ktoré sa už pol roka krásne pýta a proste neurobí to do nohavíc. všetko krásne ovláda, no má len strašný zlozvyk, a vie s tým krásne vydierať maminku. A presne sa mi to potvrdielo v týchto dňoch. Zobrala som mu to, na čo bol zvyknutý, plienku. Ešte sa so mnou aj začal hádať, čo predtým nikdy nerobil, lebo som mu poslušne vydieračne plienku dala. teraz že: Mama chcem plienku, mama daj ju, máme plienky, musíme kúpiť, musíš kúpiť plienky a dupne si nohou. Čo s tým? Jasné, že zvyk je ženezná košeľa a pol roka čo to takto robí je dlhá doba, zvykol si že tatko "to" proste robí. Jasné, že keď som mu plienku tento týždeň už nedala, naposledy kakal v pondelok, dnes je štvrtok. 3 deň čo nekakal. Zadržiava. Jasné, že zadržiavaní vydiera, aby som mu tú plienku dala! Nechcem, aby však trpel zápchou, ale nechcem, aby ma takto vydieral. Nič mu nebráni urobiť to do záchodika, len má proste takýto zlozvyk. Vždy mu krásne poviem, poď ideme na záchodik, budeme kakať spolu, proste nechce, povie mi, že nie, nie. Nikdy som ho za to nehrešila, chcem naňho ísť cestou motivácie, no nič nepomáha. Aby netrpel zápchou plienku mu potom dám, no týmto ma krásne vydiera, a zlozvyk je železná košeľa. Ako sa teda nedať vydierať a odnaučiť ho takéhoto zlozvyku? ďakujem, som už z toho zúfalá. PS nikdy predtým keď som mu poslušne plienku dávala netrpel zápchou, stolicu mal normálnej konzistencie, normálne pravideľne, raz denne. Ako sa nedať vydierať? ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Jedine tak, že to nebudete brať ako vydieranie, zmiertesa s tým, že váš syn zatiaľ kaká do plienky, lebo sa mu to tak darí! Je to vždy lepšie ako si vyrobiť zápchu, ktorá nevyrieši problém s tým, aby kakal mimo plienku a ešte si vyrobíte ďalší problém, teda zápchu. Nechajte ho! Nebude kakať do plienky až do maturity!!A to naozaj vec nezľahčujem, len reálne hodnotím.