Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,280 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Kedy zaočkovať?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o radu...mám 3 ročnú dcérku a 22.7.2009 bola 1x zaočkovaná vakcínou Havrix Junior...20.3.2010 vakcínou proti kliešťovej encefalitíde. O mesiac sme mali ísť na druhú dávku proti kliešťom- už som Vám raz ohľadom toho aj písala, doporučili ste najskôr doočkovať kliešte a potom žltačku. Ale nastal problém, že Eliška bola dosť chorľavá a k očkovaniu sme sa doteraz nedostali. Takže nemá ani tú druhú dávku proti kliešťom. Teraz je už vlastne sezóna kliešťov, tak neviem, či je vhodné ju ešte vôbec očkovať...či to už aj tak nie je neskoro a keď je lepšie teraz neočkovať, ako teda postupovať....či potom začať odznovu, alebo ako. Ani naša pani doktorka v tom teraz nemá jasno. A do júla musíme stihnúť tú žltačku. Tak aký máte názor na to očkovanie proti kliešťom? ďakujem veľmi pekne!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Znova radím to isté, doočkujte čo najskôr kliešte / kontraindikáciou, teda nemožnosťou očkovať je len horúčka a akútne ochorenie sprevádzané horúčkou, hnačkou a podobne/ bežný soplík a kašlík nie je dôvodom neočkovať / očkovacia látka neobsahuje živý vírus/. Potom doočkujete žltačku, interval do jedného roka je odporúčený interval, dá sa očkovať kedykolvek aj po jeho uplynutí a ochrana je nadalej / na celý život/ zabezpečená.