Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,096 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Strata materskeho mlieka?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Mam 16 tyzdnovu dcerku ktora sa do teraz je plne kojena.Asi pred 2tyzdnami sa mi zacala odtahovat od prsnika ked som ju chcela nakojit a potom zacala plakat po dlksom namahani a skusani sa nakoniec prisala ale papala len takych 5min. a potom sa sama odtiahla alebo jej zacalo v brusku skvrkat a zacala plakat a dalej uz ani nechcela papat.Neviem ci to mohlo bytr s tim ze som aj bola chora mala som nadchu a bolelo ma hrdlo ale nijake lieky som nebrala potom ochorela aj ona zacala skaredo kaslat a dusit sa tak sme sa dostaly do nemocnice.Tam takisto papala max. 5min ale davala som jej prsnik kazde 2 hod. alebo castejsie.Ja som ochorela naspet a k tomu som tam dostala aj hnacku a bolelo ma brucho a aj nazvracanie mi boloa od vtedy mame problem s mlieckom zda sa mi ze je ho malo.Ked ju prilozim tak zasne cuckat prsnik az potom tahat a taha len take 2minutky a potom zase len cucka nakoniec pusti prsnik a ked jej ho dam spet tak len tak zase nezacne normalne sat len cuckat a potom je nervozna ako by chcela jest.Len neviem ci je leniva normalne tahat alebo jej potom uz nejde nijake mliecko.Lebo ked pusti s pusinky prsnik von a stlacim si prsnik tak mliecko vistrekne ale po dlksom stlacani to je 5-6 uz len tak vitecie von a potom uz len akoby len kvapka visla von.Dneska po tom ako papala tak som skusala odstriekat mlieko a odstriekala som asi 5ml.Malicka cumlik saje ked ho nema tak si da do pusinky celu pesticku a tu saje ale ked jej dam prsnik tak si ho zobere len ked jej streknem do pusinky par krat saje a potom dalej len cucka prsnik a pusti ho . Potom ked nezaspi tak place az sa vikruca na rukach potom zaspi s cumlikom spi 1-2 hodinky a vsetko ide odznova do okola. Trva to niekolko dni od kedy mi bolo zle to je od terajsiej nedele od vtedy mam prsia aj take ochabnute.Mam malo tak mlieka a moze byt hladna? Mam jej dat umele mliecko? lebo ju nechcem trapit hladom aj ked by som najradsej dalej kojila ale mliecka v prsnikoch nechce byt viac pritom pijem vodu aj caje na podporu mlieka. Je to koniec nasho kojenia? ked ano tak ako jej mam davat mliecko najprv nakojit s tou troskou co mam a potom umele mliecko alebo len umele mliecko a 1 -2 krat za den kojit ked bude viac mlieka v prsnikoch? .Za odpoved vopred dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Boli ste obe choré a to je vždy problém, dieťatko menej papá. V tejto chvíli je potrebné zvážiť bábätko, poradiť sa aj s vašim lekárom. Sledovať počet mokrých plienok / malo by ich byť 5 až á denne/ a veľa piť, oddychovať a venovať sa len kojeniu. teda vždy keď si bábätko zapýta priložiť ho k obom prsníkom. Prikladanie môže byť á až 20 denne, ak sa bude stále odťahovať, málo piť a nebude dosť mokrých plienok, znova sa poradiť s lekárom, ktorý dieťa vyšetrí. Ak by ste museli začať prikrmovať, odporúčam pri každom hlásení sa o jedlo priložiť najskôr k prsníkom, obom a až po vypití, podať formulu, teda umelé mlieko. Závisí na tom, koľko vypije, ak len okolo 20 neznamená, že je hladná. Všetko je potrebné riešiť v súčinnosti s vašim lekárom.