Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,096 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • ovcie kiahne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka,

    mám rok a pol ročného syna a v septembri bol zaočkovaný štvorvakcínou Priorix. Podľa návodu k vakcíne si nás naša pani doktorka objednala na preočkovanie vo feburári /do 6mesiacov od prvého očkovania/. Nižšie odpovedáte ohľadom očkovanie na ovčie kiahne, že sa majú preočkovať do 8 týždňov od prvého očkovania jednozložkovou vakcínou. Môžete mi prosím vás odpovedať kedy /v akom časovom odstupe od prvého očkovania/ dať zaočkovať jenozložkovou vakcínou.

    Vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Pôvodne sa považovalo za dostatočné očkovanie jednou dávkou očkovcej látky. V poslednom čase sa pristupuje k tomu, že očkovanie dvoma dávkami niekoľkonásobne zvyšuje ochranu proti tomuto ochoreniu a určuje sa, kedy je vhodné preočkovanie. V súčasnosti sa za vhodné považuje interval 4 až 8 týždňov. V pôvodnom príbalovom letáku bolo 6 týždňov až 6 mesiacov. Uprednostnila by som preočkovanie skôr ako o šesť mesiacov.

Podobné otázky

  • Dithiaden a HAK Vreya

    , Autor: Bnzs

    Dobrý deň! Mám ovčie kiahne a lekár mi predpísal tabletku Dithiaden a hypermangán. Chcela by som sa spýtať, že Dithiaden ovplyvňuje účinok HAK Vreya?
    Ďakujem