Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,108 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • stale mierne zvysene teploty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer pani doktorka, chcela by som sa Vas spytat hned 2 otazky a poprosit o radu:
    1. teraz mame 5,5 mesacneho synceka, ktory bol 1.12. preockovany vakcinami Infarix + Synforix + Rotarix (prve ockovanie prebehlo 3.10.) a mali sme rovnake problemy ako teraz.
    Po 1. ockovani v ten den a nasledujuci den mal syn teplotu 38,6 - znizovali sme Panadalom Baby. Potom teplota klesla na 37,2 az 37,7 a tento stav trval 1,5 mesiaca. Syncek mal zacervenane nozicky v mieste vpichu, zacal menej jest, castejsie ako inpokedy sa v noci budil (zamenil si den s nocou), cez den bol placlivejsi, spanok sa nam zmenil radikalne (spava tak doteraz: cez den pospi tak po 3-4x po 30 min., inokedy od obeda nezaspi vobec, zaspi az na nocny spanok cca o 19tej; v noci sa budi len na jedenie - priblizne kazde 2h, nad ranom aj kazdu hodinu az pol hodinu). Kedze soplikoval takmer od narodenia, soplikom som po ockovani nevenovala vacsiu pozornost az do momentu kedy v noci zacal chrcat (cca 2 tyzdne po ockovani). Navstivila som pediatricku, urobili mu vyter z nosa a hrdla a vysiel mu stafylococcus aureus. Pani doktorka sa rozhodla nasadit antibiotika (Unasyn - brali sme 7 dni) kedze mal maly od narodenia aj problemy so zapalenym ockom (viackrat prelieceny lokal. atb - 1.pamykon, prestriedane ocuflashom, 2. framykoinova mast, 3. tobrex - nezabralo, ocko bolo preplachnute + mali sme este 5 dni kvapkat uniflox - problemy prestali). Po dobrani antibiotik Unasyn, vsak teplota neklesla, stale mal 37,2-3 cez den, vecer 37,5-6. Kontaktovala som opat pediatricku robilo sa mu CRP (bolo v poriadku), bral sa moc - v poriadku, p. doktorka sa radila aj s imunologom a nakoniec sa to uzatvorilo, ze maly je nastaveny na vyzsiu teplotu. Tak som prestala merat teplotu a neriesila to. Aj ked sa mi zdalo, ze menej jedol, na vahe priberal.
    1.12. sme boli na preockovani, v ambulancii sa mu pred ockovanim premerala teplota, mal 36,4. Robil sa mu aj kontrolny KO pre nizky ferritin z KO z jula 2011 a pre bledsiu pokozku - na vahe priberal.
    Reakcia po ockovani: teplota: 37,8 - znizovali sme Panadolom B.(trvalo 2 dni), a opat sme sa dostali na teploty 37,2-3 az 37,5-7. Uz je to 10 dni po ockovani - p. doktorka, nechcem hladat problemy tam kde mozno nie su, ale ani nechcem nic zanedbat.

    OT.: Prosim Vas, su tieto teploty normalne? Mne sa to nepozdava uz len preto, ze po 1,5 mesiaci nemal vobec zvysenu teplotu a po ockovani sme v tom opat. Nemoze mat nieco s imunitou? Prosim, napiste mi co si o tom myslite a prepacte, ze som sa tak rozpisala - neviem co s cim mohlo suvisiet..
    Este dodam, ze ide o predcasne narodene dieta o 1 mesiac.

    2. OT.: antibiotika na zlateho stafylococca boli podla vas chybou?

    Velmi pekne dakujem za odpoved aj za cas, ktory ste venovali aj mojim otazkam.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Zaujímalo by ma, ako reagoval na očkovanie proti tbc. Chránička sa pravdepodobne dobre zhojila, keď mohol byť očkovaný. Deťom sa v tomto veku imunita vyvíja podnetom je všetko z okolia dieťaťa, teda aj očkovanie. Nepozorovala som to ešte u svojho dieťaťa v ambulancii, ale po vyššej teplote bezprostredne po očkovaní, je možné, že sa mierne zvýšená teplota udržiavala. Taktiež je faktom, že niektoré pramene udávajú, že ak sa teplota meria v konečníku, je potrebné odčítať až O,7 st. C. Ak je dieťa zdravé, papá, prieber, žiadne vyšetrenie neodhalí dôvod zvýšenej teploty, je naozaj potrebné nechať organizmus, aby sa postupne nastavil na bežnú teplotu, teda do 37st. C. Nazaj stimul na zvýšenie teploty môže byť imunologická reakcia prebiehajúca po očkovaní.Nemusí to však byť porucha imunitného systému.
    Na druhú otázku celkom konkrétne neviem odpovedať. Hlien v horných dýchacích cestách, teda v nošteku sa bežne tvorí, predstavuje ochranu dýchacích ciest pred škodlivonami z prostredia. Nie je to vždy chorobný príznak. Osídlenei sliznice nosa je tiež bežné a neznamená ochorenie, toto prostredie nie je primárne sterilné, komunikuje s okolím, takže baktérie sa tam môžu usadiť a pretrvávať tam. Platí, že neliečime "výtery" ale pacienta. tada ak má prízanky nejakého ochorenia. Vaša pani doktorka pravdepodobne zhodnotila, že sa jedná o ochorenie a nasadila antibiotickú liečbu.