Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • očkovanie proti pneumokokom a môj 6mesačný syn

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka
    Rada by som sa opýtala ako je to s očkovaním proti pneumokokom detí narodených v decembri 2008, nakoľko viem že bolo aj týmto deťom umožnené očkovanie za poplatok kedysi 100,-Sk. Malý bol očkovaný proti tuberkulóze 19.12.2008 tak sme sa nemohli dať skôr zaočkovať ako po 3mesiacoch daľšími povinnými očkovacími látkami ako 24.3.2009 lebo nám tak vychádzal termín, nakoľko máme poradňu len v utorok. Problém je že sme boli s doktorom dohodnutý, že ho zaočkuje, ale keď sme došli pán doktor povedal, že už dnešným dňom t.j. 24,3,2009 ho zaočkovať nemôže, lebo bola neaká úprava zákona a tá to deťom narodeným v roku 2008 od tohoto dňa neumožňuje. Chcem sa vás na to opýtať či je to pravda, nakoľko môj starší syn do dvoch rokov bol často chorý, mal problémy s prieduškami a pokaždé mal aj zapálené stredné ucho čo doktor hovoril že to je kôli pneumokokom. Nerada by som bola, keby sa to zopakovalo aj pri mojom druhom synovi.
    Vopred ďakujem za vašu odpoveď
    PS: už neviem na koho sa mám obrátiť nakoľko si myslím že je to voči týmto malým deťom nefér, nakoľko detičky, ktoré sa narodili neskôr ako môj syn,ale v decembri /nakoľko od 1.1.2009 je povinné očkovanie/ očkovali ich skôr proti tuberkulóze ako môjho syna, ešte stihli do tohto termínu využiť možnosť zaočkovania proti pneumokokom zadarmo - ich zaočkovali, a my by sme museli hradiť očkovanie v plnej výške, a aj staršie deti mohli byť zaočkované za smiešny poplatok, podľa mňa je to DISKRIMINÁCIA.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Nie je to žiadna diskriminácia. Jednoducho tak, že ak sa zavedie plošné očkovanie platí pre deti narodené od určitého dátumu, v prípade prevenaru deti narodené od 1.1.2009. Zníženie ceny očkovacej látky bolo dané kategorizáciou tohoto lieku a platilo určitý čas. Aj predtým si mamičky, ktoré sa rozhodli očkovať svoje dieťa proti tomuto závažnému ochoreniu museli očkovaciu látku kúpiť za podstatne vyššiu cenu. V prípade preveanru je to na rozhodnotí poisťovní, či deťom narodeným od októbra 2008 túto vakcínu preplácajú alebo nie.