Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • interval medzi očkovaním proti pneumokokom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, môj synček sa narodil v októbri 2008. V polovici januára 2009 bol prvýkrát zaočkovaný proti pneumokokom a celé očkovanie hradila poisťovňa Dôvera.
    Druhú dávku v marci t.r. nedostal, nakoľko mal na nožičkách kojenecký ekzém. Teraz mi lekár povedal, že ho nebude ešte očkovať, lebo poisťovňa Dôvera neprepláca očkovanie.
    Chcem sa spýtať koľko sa musí zaplatiť za očkovanie a dokedy musí byť synček druhýkrát zaočkovaný, aby bolo očkovanie účinné. A ak sa nedodrží lehota druhého očkovania, musí sa potom zaočkovať znova trikrát?
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Druhú dávku by mal dostať čo najskôr a tretiu dávku šesť mesiacov po druhej. Očkovanie pre Vášho synčeka nie je povinné, preto je doplatok za očkovaciu látku zenený. To nie je dôvod dieťa neočkovať. Jednoducho očkovacia látka stála určitú dobu cca 4 eur, teraz stojí okolo 4O ale to je jediná zmena. Iné poisťovne očkovaciu látku deťom narodeným koncom roka 2008 preplácajú, niektoré nie. Nie je to ich povinnosť. Ak ste už začali očkovať, odporúčam očkovanie dokončiť.